onsdag 30 maj 2018

F1-klassiker - Monza 1999

När ledargänget avslutar det tjugofjärde varvet av Italiens Grand Prix hände det här, kampen om femtondeplatsen mellan Tora Takagi och Luca Badoer slutade i ren drama vid ingången mot Prima Variante.

Reprisbilderna visar att japanen i Arrows-bilen låste bromsarna, klättrar ovanpå Badoers Minardi Cosworth och gjorde att den sistnämnde fått bryta sitt hemma-GP på samma område där Mika Häkkinen fått stopp i maskineriet några varv senare.


tisdag 29 maj 2018

Rallycrosskolumnen - Del 4

Deltävling nummer fyra i detta världsmästerskap kördes på historiska Silverstone där Storbritanniens Grand Prix i Formel 1 arrangeras årligen.

Regerande världsmästaren Johan Kristoffersson kallas därmed för "Mr. Consistent" efter att ha skopat hem sin tredje seger såhär långt före Andreas Bakkerud i Audi Sport Team EKS med Sébastien Loeb en stark trea, fransmannens fjärde raka pallplacering.
Niclas Grönholm förde sin Hyundai till final för tredje gången även om Timmy Hansens problematiska början på kalenderåret fortsätter med mer tekniska bekymmer, den här gången lossnade delar av styrstången med bara ett varv kvar att åka.

I RX2-seriens andra deltävling kunde storfavoriterna Sondre Evjen och Vasilijs Gryazins inte ens rå på en ung svensk vid namn Oliver Eriksson, han vann före Connor Martell efter en ganska spännande finalomgång med norrmannen Evjen på tredjeplatsen, bakom honom finns Anders Michalak på fjärde och Glenn Haug femma.
Därmed blir Oliver Eriksson tabelletta efter två deltävlingar med ynka två poäng före letten Gryazins och tre starka norska förare.

måndag 28 maj 2018

Svenska medaljhopp i VM - Elvira Öberg

19-åriga Elvira Öberg, ett av landslagets mest lysande stjärnskott gör sällskap med sin äldre syster och veteranerna i den kommande världscupsäsongen.

Hennes mästerskapsdebut kom under slutet av 2016/17 på slovakiska Brezno-Osrblie där U17-VM ägde rum och tänkt att bli lika bra som syrran Hanna i framtiden, hon gjorde ett tidigt födelsedagsfirande med att säkra bronset i damernas distanslopp och ett år senare skedde det stora genombrottet.

I Estland var hon i stort sett dominant, tre raka VM-guld i U17-klassen, ett på sprinten, en på distansen och även spurtade hem stafetten men dessförinnan hade Elvira tävlat i Junior-EM och tog silvermedalj i jaktstarten.

Idag är Elvira Öberg en del av Sveriges A-landslag ledd av stortränaren Wolfgang Pichler och kommer att slåss mot stormakterna Frankrike, Tyskland, Italien och Norge om framskjutna placeringar i världscupen och hemma-VM i Östersund.


lördag 26 maj 2018

WRC-klassiker - Australien 1999

Det var på sträcka 12 (Murray Pines) som Colin McRae råkade ut för ett av karriärens häftiga olyckor bortsett från asfaltsrallyt i Korsika ett år senare.
Enligt Nicky Grist hans kartläsare var det enda gången en nära döden-upplevelse hade skett.

Han körde i full gas på sexans växel, bilen bredsidade och landar på det ena hjulparet, därefter släppte han ratten med flit, forsade sin Ford Focus WRC i en björkstubbe och hela framvagnen fick rejäla skador.
Detta var hans tionde brutna tävling av 14 möjliga under säsongen 1999.


fredag 25 maj 2018

Drömbilen - Jordan Peugeot 196

Irländske designern Gary Anderson formgav denna racerbil till 1996 års F1-säsong och modellbeteckningen går under namnet 196, fyra år innan man bytte till två bokstäver och två siffror i Jordan-teamets benämningssystem.
De var fortfarande ett mittenlag bakom de tre största i branschen (Ferrari, McLaren och Williams) och fått en poäng mer än framgångssagan från ett år tidigare.

För mig är 196: an vacker genom den gyllene färgen när B&H blev lagets titelsponsor på den tiden och dåvarande F1-föraren numera expertkommentator Martin Brundle kallat den för "en slitvarg" som hade mer omvänd grepp i referens till den där spektakulära olyckan i Melbourne.
Motorn är en tiocylindrig Peugeot-maskin utvecklad i Versailles länkad med en specialbyggd sjuväxlad låda och som bäst hade båda förare slutat fyra i varsitt Grand Prix.


Tekniska data Jordan Peugeot 196

Aktiva årtal: 1996
Motor: Treliters Peugeot V10
Effekt: 750 hästar
Transmission: 7-växlad halvautomatisk låda
Tjänstevikt: 600 kg inklusive förare

torsdag 24 maj 2018

Veloso Motorsport gör entré nästa månad

Redan i slutet av juni körs nästa deltävling av TCR-VM men från och med veckan efter Zandvoort kom ett nytt besked kring anställning av wildcards till specifika datum.

Igår kväll fick Edgar Florindo bekräfta att han skall köra en privatanmäld Seat Leon för Veloso Motorsport i Andreas Bakkeruds tävlingsnummer, precis som alla nykomlingar till serien kommer 30-åringen lägga till 20 kg i viktkompensation enligt BoP-regeln för TCR-bilar 2018.

Edgar enligt touringcartimes.com lagt märke till att känna igen ansvaret för att representera sitt hemland framför en stor publikskara på gatorna i Vila Real och tror på framskjutna placeringar under sommarens höjdpunkt.

https://www.touringcartimes.com/2018/05/23/edgar-florindo-first-wild-card-confirmed-vila-real/

onsdag 23 maj 2018

Mer framgångar efter helgens insats

DG Sport-bossen Christian Jupsin blev glädjande nog en nöjd och stolt man sedan hans guldklimp Aurélien Comte förde laget till deras första podium respektive seger, hans mål är att föra Peugeot till kanske ett internationellt mästerskapstitel sedan glansdagarna då Laurent Aiello säkrade den tyska STW-titeln 1997.

Peugeots framgångsrecept på nederländska Zandvoort ligger bakom den senaste ändringen av prestandabalansregeln, det gjorde att 308: an har 20 kilo mindre tjänstevikt tillsammans med Alfa Roemo Giulietta respektive Audi RS3 LMS och Hyundai valde att minska laddtrycket på sina turboaggregat, höja markfrigången med tjugo millimeter och få 60 kg i kompensation ända sedan både YMR och BRC dominerade de tre första deltävlingarna under 2018.

https://www.fiawtcr.com/proud-dg-wtcr-team-boss-wants-more-success/


tisdag 22 maj 2018

WTCR-resumé - Del 4

När TCR-bilarna anlände till Zandvoort är det tänkt att tävlingarna skall köras först på söndag respektive Annandag pingst och det blev en publikfest med runt 100 000 åskådare på plats för att se hemmahoppet och baninstruktören Tom Coronel slåss om viktiga poäng.
Efter en lång röd flagg där Yvan Muller krokade ihop med Norbert Michelisz var det istället mästerskapsutmanaren Yann Ehrlacher segraren i Race 1 med Aurélien Comte som kasserade Peugeots första pallplats och Rob Huff trea men det är inte slut på långa vägar än, en dag senare blev fransmannen ännu gladare efter att ha fört sin 308 TCR till helgens och kanske säsongens första seger mycket till stor glädje från förbundskapten Eric Neve och stallchef Christian Jupsin.

Aurélien avslutade Peugeots största tävlingsdagar med en sjunde plats då hans landsman Jean-Karl Vernay hade vunnit ett mindre dramatiskt Race 3 för Leopard Racing, för Tom Coronels del ett tidigt sorti blev ett faktum efter att hjulupphängningen förstördes sedan han blev påkörd av Zsolt Szabós gröna Seat Leon.
Zandvoort har varit en katastrof för Hyundais A-lag respektive satellitteam, Thed Björk slutade som femtonde man, bäst av Hyundai-bilarna då alla fyra bilar från varsitt läger valt att ändra viktkompensation och minska laddtrycket för prestandabalansens skull från och med efter dominansen i de tre första deltävlingarna.

https://www.fiawtcr.com/wtcr-race-1-flash-ehrlacher-holds-off-determined-comte-for-victory/

https://www.fiawtcr.com/wtcr-race-2-flash-comte-scorches-to-maiden-win/

https://www.touringcartimes.com/2018/05/21/aurelien-comte-takes-first-victory-peugeot-zandvoort/

https://www.touringcartimes.com/2018/05/21/aurelien-comte-felt-no-pressure-powered-dgs-first-win-wtcr/

https://www.touringcartimes.com/2018/05/21/jean-karl-vernay-takes-lights-flag-victory-zandvoort-race-3/

Förarmästerskapet

1. Yann Ehrlacher 146 poäng
2. Yvan Muller 137
3. Rob Huff 130
4. Jean-Karl Vernay 121
5. Ganriele Tarquini 118
6. Thed Björk 112
7. Esteban Guerrieri 109
8. Norbert Michelisz 102
9. Frederic Vervisch 65
10. Pepe Oriola 63
11. Mehdi Bennani 63
12. Aurélien Comte 58
13. Gordon Shedden 58
14. Daniel Nagy 36
15. James Thompson 36
16. Benjamin Lessennes 36
17. Natanael Berthon 21
18. Tom Coronel 16
19. René Rast 10
20. John Filippi 3
21. Zsolt Szabó 2
22. Aurélien Panis 2

Årets bilmodell efter fyra deltävlingar

1. Hyundai i30 N-Sport 488 poäng
2. Honda Civic Type-R 320
3. Audi RS3 LMS 289
4. Volkswagen Golf GTI 207
5. Seat Leon Cupra 82
6. Peugeot 308 TCR 58

måndag 21 maj 2018

Nissans första seger på två år

Under V8 Supercar-helgen på Winton Raceway hade Rick Kelly säkrat säsongens första seger för Nissan sedan Michael Caruso triumferade på Hidden Valley utanför Darwin sommaren 2016.

Detta kom efter beskedet kring den japanska biltillverkarens framtid, äldre brodern numera teamägaren Todd Kelly sade under en presskonferens att man avslutar fabrikssatsningen med prestandadivisionen Nismo men får fortsätta under Kelly Racings identitet från och med 2019.

https://www.touringcartimes.com/2018/05/19/rick-kelly-claims-first-win-nissan-since-2016/

https://www.touringcartimes.com/2018/05/15/nissan-confirm-supercars-exit-2018/

lördag 19 maj 2018

Tidernas bästa Supertouringhelg

Den tyska STW-säsongen 1997 går mot sitt klimax när Peugeots fabrikssatsning slogs mot BMW om både förartiteln och konstruktörstiteln.

Feature-racet på österrikiska Salzburgring är en riktig klassiker, de gula 406: orna från första startled fick en långsam igångsättning när Joachim Winkelhock bara flyger iväg från fjärde ruta, i slutet av varv nummer två tappade Altfrid Heger fästet och smällde bilen baklänges i räcket.

Redan efter perioden bakom säkerhetsbilen så återupptas kampen om segern mellan Winkelhock och Aiello, de byter plats varje gång fransmannen utför en omkörning men med dryga sju varv kvar av loppet äntligen kör han förbi den helvita BMW 3-serien med blåa backspeglar till en viktig seger.


fredag 18 maj 2018

F1-klassiker - Silverstone 2001

Slaget om femteplatsen tätnade mellan Kimi Räikkönen och Ralf Schumacher innan deras första depåstopp för dagen.

Försprånget mellan de här två låg på ynka halvsekunden i det föregående varvet men senare i det 35: e varvet gav Ralfs BMW-motor upp.


torsdag 17 maj 2018

TCR-cirkusens största överraskningar

Franska teamet JSB Competition gör entré som wildcard i Zandvoort, värd för säsongens fjärde deltävling i TCR-VM som körs i samband med EM-cirkusen.

Kändisen i enhetsklasserna Julien Briché rattar en fullutvecklad Peugeot 308 TCR i ett internationellt mästerskap sedan han vann Peugeot 308 Championship förra året och får sällskap av en kvinnlig kollega nämligen Marie Baus-Coppens i en Seat Leon.

Nederländske Touring Car-stjärnan Jaap van Lagen återvänder till världseliten hos Leopard Racing som inhoppare då Jean-Karl Vernay tvingas till sidlinjen, hans stora erfarenhet på den här banan skedde för ett år sedan med en dubbelseger för Certainty Racing i TCR Benelux.
Ett annat hemmahopp i form av Michael Verhagen har också planer på att tävla framför hemmapubliken i en Bas Koeten Racing-trimmad Audi RS3 LMS, stallchefen han själv säger att få se våra bilar i orangea färger bli ett stort upplevelse men även supportrarna har höga förväntningar kring det som sker nästa tävlingshelg.

https://www.touringcartimes.com/2018/05/15/jsb-competition-joins-tcr-europe-grid-zandvoort/

https://www.touringcartimes.com/2018/05/16/jaap-van-lagen-joins-wrt-zandvoort-rounds/

https://www.touringcartimes.com/2018/05/11/michael-verhagen-confirmed-second-wild-card-zandvoort/

onsdag 16 maj 2018

Inför VM 2018 - Kaliningrad

Arena Baltika är en anläggning som i detta VM ligger närmast Schengenområdet, konstruktionen påbörjades 2012 innan det hela fastställdes med det planerade invigningen i mitten av maj 2018.

Fotbollsklubben FK Baltika Kaliningrad kommer att få spela på den nya hemmaarenan efter flytten från den gamla idrottsplatsen, med en publikkapacitet på cirka 35 210 åskådare är i och med detta VM: s minsta arena och vid ligamatcherna väntas minskningen till runt 25 000 efter sommarlovets höjdpunkt.


Viktiga matcher som spelas på Arena Baltika:

16 juni 2018: Kroatien mot Nigeria

22 juni 2018: Serbien mot Schweiz

25 juni 2018: Spanien mot Marocko

28 juni 2018: England mot Belgien

tisdag 15 maj 2018

Rallycrosskolumnen - Del 3

Årets tredje deltävling i Rallycross-VM spelades på Mettet utanför Charleroi där Peugeot plötsligt bryter Volkswagens segertrend med niofaldige rallyvärldsmästaren Sébastien Loeb i huvudrollen men det kom några missnöjen från andra förare gällande starten på semifinal 1, däribland Jerôme Grosset-Janin började bli jättearg på Mattias Ekströms beteende på banan sedan han skickade fransosens Renault upp och nervänt.

I EM-disciplinen hade Anton Marklund tagit hem segern i en satellit-Volkswagen efter en bra körning med före detta Audi Sport Team EKS-föraren Reinis Nitiss på andra slutplacering och storfavoriten Cyril Raymond i en Peugeot 208 som fjolårsmodell kunde nå den sista pallplatsen före en annan svensk nämligen Peter Hedström.

RX2-seriens första deltävling dominerades av tre norrmän, Philip Gundersen är vinnaren före medaljkandidaten Sondre Evjen och Henrik Krogstad i sin första final den här säsongen bärgade tredjeplatsen förbi William Nilsson, lettiske aspiranten Vasilijs Gryazins som i början startade från första ruta blev senare femma i vätan.

måndag 14 maj 2018

PL-sammandrag 2017/18 - Omgång 38

Här är resultaten från finalomgången i Premier League-säsongen 2017/18

Burnley 1-2 Bournemouth
Crystal Palace 2-0 West Brom
Huddersfield 0-1 Arsenal
Manchester United 1-0 Watford
Newcastle 3-0 Chelsea
Southampton 0-1 Manchester City
Swansea 1-2 Stoke
Tottenham 5-4 Leicester
West Ham 3-1 Brighton

Nykomlingarna Brighton och Huddersfield hade sedan tidigare säkrat sina Premier League-kontrakt värda miljontals pund medan de erfarna lagen West Bromwich, Swansea och Stoke åker ner till Superettan efter ett antal år i toppen.
Galnaste matchen på Survival Sunday finner du på Wembley där Spurs vände från ett underläge till hemmaseger mot det forna mästarlaget Leicester, på Old Trafford spelade Michael Carrick sin sista match som United-spelare då de slog Watford med uddamålsresultatet och Newcastle med Rafa Benitez i rodret avslutade sin återkomst i högsta divisionen med en rejäl skalp mot Antonio Contes Chelsea där Ayoze Perez blev tvåmålsskytt och inlånade målvakten Martin Dubravka visade klass mellan stolparna.

söndag 13 maj 2018

WTCR-resumé - Del 3

Nürburgring Nordschleife är värd för årets tredje deltävling i TCR-VM med mycket dramatik i lördagens första race följt av tre långa varv i både Race nummer två och tre.
Veckans wildcard René Rast var med om en incident där han blev knuffad bakifrån av två andra bilar på väg in mot Ford-kurvorna, det blev en tidig sorti för den regerande DTM-mästarens del och YMR tog hand om förstaplatsen både för Yvan Muller i lördags och för Thed Björk har det blivit hans första seger i detta mästerskap.
Argentinaren Esteban Guerrieri sedan segern i Race 2 har blivit förbannad på domarteamet, orsaken till värför är ju att hans vilda omkörningsmanöver på Norbert Michelisz under kraftig inbromsning vid Aremberg och bestraffades, samma sak gäller för Hyundais fabriksförare men mycket värre, fem platsers nedflyttning efter att ha orsakat en krasch i det sista varvet.

https://www.fiawtcr.com/wtcr-race-of-germany-round-up-guerrieri-great-bjork-bags-win-muller-takes-title-lead/

https://www.touringcartimes.com/2018/05/12/esteban-guerrieri-furious-stewards-germany-race-3/

https://www.touringcartimes.com/2018/05/12/norbert-michelisz-penalised-incident-rob-huff/

Förarmästerskapet

1. Yvan Muller 137 poäng
2. Gabriele Tarquini 118
3. Thed Björk 112
4. Norbert Michelisz 102
5. Yann Ehrlacher 91
6. Rob Huff 82
7. Jan-Karl Vernay 74
8. Esteban Guerrieri 74
9. Pepe Oriola 50
10. Mehdi Bennani 44
11. Frederic Vervisch 42
12. Daniel Nagy 36
13. Benjamin Lessennes 36
14. Gordon Shedden 22
15. James Thompson 19
16. Natanael Berthon 15
17. René Rast 10
18. Tom Coronel 7
19. Aurélien Comte 6
20. John Filippi 2
21. Zsolt Szabó 2

Årets bilmodell efter tre deltävlingar

1. Hyundai i30 N-Sport 488
2. Honda Civic Type-R 222
3. Audi RS3 LMS 169
4. Volkswagen Golf GTI 135
5. Seat Leon Cupra 63
6. Peugeot 308 TCR 6

lördag 12 maj 2018

F1-klassiker - Spielberg 1985

På Gamla Österreichring har den österrikiske bildproducenten fångat upp ett av racets mest spektakulära krascher.

Andrea de Cesaris i en blå Ligier låg på rullen bakom en framförvarande Renault men befunnit sig på det våta gräset, slirar och voltade tre gånger.
Den erfarne italienaren klarade sig oskadd efter vansinnesfärden.


fredag 11 maj 2018

Läget inför säsongens tredje rallycrosshelg

Denna helg är det fullt hus på Jules Tacheny-banan i belgiska Mettet sydost om Charleroi och här är veckans lathund inför vårens största höjdpunkt.

1. GCK: s genombrott i Portugal gynnar teamägaren tillika föraren Guerlain Chicherit som var nöjd med setupen senast på Montalegre, hans Prodrive-byggda Renault Megane RS är lika konkurrenskraftig som fabriksteamens bilar och vi skall få se om huruvida laget tar sig vidare till final ännu en gång och bli första icke-Volkswagen att gå mot den rutiga flaggan.

2. RX2-serien är tillbaka med storfavoriterna Guillaume de Ridder och motståndarna Sondre Evjen, Vasilijs Gryazins respektive Oliver Eriksson.

3. Johan Kristoffersson i fortsatt bra form den här säsongen, hans nionde seger av 11 tävlingar gör honom till VM: s mest framgångsrika förare så här långt.

4. Förra veckan hade Mattias Ekström sagt farväl till DTM efter 17 år på toppnivå i ett av världens bästa standardvagnsmästerskap och för hans del blir det fullt fokus på rallycross istället.

http://www.fiaworldrallycross.com/article/9992/5-big-talking-points-for

torsdag 10 maj 2018

BTCC-klassiker - Patrick Watts 1997

I de två sista varven är slaget om sjätteplatsen lika hård som den vi såg mellan Volvo-kamraterna Rickard Rydell och Kelvin Burt i Race 1.

Här har Peugeot-legendaren Patrick Watts lyckats rädda bilen från att snurra då han blev knuffad bakifrån av John Clelands röda Opel Vectra, han tryckte på gaspedalen och växla ner samtidigt för att hindra en potentiell avåkning.


onsdag 9 maj 2018

Svenska medaljhopp i VM - Sebastian Samuelsson

Vintersportens mest omtalade yngling, sörmlänningen Sebastian Samuelsson betraktas som Sveriges motsvarighet till Tom Walkinshaw efter en magisk skidskyttesäsong 2017/18 med både fina resultat i världscupen och under Vinter-OS i Sydkorea.

20-åringen från Malmköping numera bosatt i jämtländsk mark debuterade med sporten 2011 men kom till U17-landslaget några år senare där han körde hem Sverige till en sjunde plats på herrstafetten i Vitryssland, därefter blev det återigen fina resultat på U21-VM i Rumänien tills Wolfgang Pichler kallade in honom till A-landslaget och debuterade med en välmeriterad nittonde plats hemma i Östersund respektive en förbättring på Nove Mesto som trettonde man.

Efter ett misslyckat VM-debut hade Sebastian i den föregångna säsongen varit bättre både på banan respektive skjutvallen sedan han förde landslaget till en fjärdeplats för att det skulle räcka till OS, efter nyår kunde han och resten av gänget ta hem världscupsegern i stafett på ett dimmigt Oberhof.
Han fullföljde OS-drömmen med två medaljer, silver i jaktstart och i kampen om guldet så slogs den unge sörmlänningen med Johannes Thingnes Bø innan lagkaptenerna från respektive landslag slutför jobbet ända till det sista skjutmomentet.

För mig som stor beundrare av skidskytte är Sebastian en talang av högsta nivå, det är därför han kallas för "Magikern" sedan hans väg till OS-silvret och körde förbi Benedikt Doll efter fjärde skjutningen när Martin Fourcade säkrade segern.
Om några månader är det hemma-VM i Östersund och jag kommer att önska honom ett stort lycka till.


tisdag 8 maj 2018

Nyckeln till ett bra varv runt Nordslingan

Det är bara några dagar kvar till den fjärde upplagan av WTCC/TCR-supportrace på Nürburgring i samband med 24-timmarsloppet skulle avgöras.

Idag pratar vi om hur man ska köra ett snabbt varv runt Grand Prix-banan plus den 23 km långa Nordslingan på mindre än 10 minuter.
Det är busenkelt på att studera banan i ett bilspel på Playstation men mycket svårare att köra på riktigt, man måste vara 100% målmedvetet och lägg märke till att inte göra små misstag, om man missar ingången på en kurva då hamnar du i räcket.

Här är ett exempel på hur man klarar av världens längsta och svåraste racerbana med korrekta bilinställningar, häng med fjolårets vinnare Nicky Catsburg runt Nordslingan i en Volvo S60 Polestar TC1.


måndag 7 maj 2018

Snabba fakta om Nordslingan

När TCR-bilarna anländer till anrika Nürburgring för supportracen inför 24-timmarsloppet kommer supportrar från hela världen att se på mer action än bara sportvagnar på banan.

Här är några snabba fakta om Nürburgring Nordschleife:

1. Nordslingan öppnades 1927 och mätte då 28 km efter att den gamla Södra slingan länkades samman.
2. Grand Prix-banan öppnades 1984, många år efter den sista körningen på Nordslingan inom F1-sammanhang där Niki Lauda var svårt skadad 1976.
3. Tyskland delar gräns med nio andra nationer.
4. Tretton olika nationaliteter som representerar årets tredje deltävling i TCR-VM
5. Tyskland har 1 200 ölbryggerier som producerar över 5 000 varumärken
6. Varvrekordet för TCR-bilar sattes av Andreas Gülden i en Hyundai i30 N-Sport på tiden 9:05.905

https://www.fiawtcr.com/wtcr-race-of-germany-essentials/

lördag 5 maj 2018

BTCC-klassiker - Giampiero Simoni 1994

När skotten John Cleland skulle hänga med den framförvarande BMW: n in mot Copse Corner så ser han en Alfa Romeo baklänges mitt framför honom och det var just Giampiero Simoni.

Den italienske föraren låste bakbromsarna i 160 km/h, for rakt in i barriären och kliver ur cockpit helt oskadd, samtidigt vid depådisken kände förbundskapten Ninni Russo förvånad kring vad som hände där borta vid första kurvan på Silverstone.


Fjolårets DTM-mästare till Nordslingan

Dagen innan tävlingshelgen i Budapest har den regerande DTM-mästaren René Rast fått besked från Audi Sport att köra en tredje Leopard Racing-trimmad Audi RS3 på Nürburgring Nordschleife.

Väl på paddocken hade laget fått äran att avtäcka Renés Audi med vit basfärg och rödsvart garnering, detta för att han skulle sponsra E-sportbranschen Race Room och även lägga till startnummer 33 som han tävlar med i DTM sedan ett par år tillbaka.

Efter DTM-premiären på Hockenheim så kilar René iväg till Nordslingan för att slåss om poäng i förarmästerskapet då Jean-Karl Vernay och Gordon Shedden hjälper Leopard Racing att ta viktiga poäng i teammästerskapet.

https://www.touringcartimes.com/2018/04/28/rene-rasts-team-wrt-audi-livery-revealed-hungary/

torsdag 3 maj 2018

Grupp A-nostalgi - Del 2

Volvos satsning inom standardvagnar började 1983 med ett teknologiskt framsteg genom användning av turbomotorer sedan de tittade på hur Peugeot förde 505: an till seger på Hockenheim i det Franska mästerskapet och modell 240 Turbo blir Sveriges första framgångsrecept inom banracing.

Två år senare kunde Thomas Lindström och Gianfranco Brancatelli säkra EM-titeln 1985 i en Eggenberger-trimmad chassi samtidigt som Per Sturesson blev förste svensk att vinna DTM-titeln och 1986 fick australiensaren Robbie Francevic kamma hem mästerskapsguldet för Volvo Dealer Team och därmed avslutar fabrikssatsningen innan comebacken skedde 1994 då Tom Walkinshaw valde att föra Volvo tillbaka till världstoppen med en 850 kombi.


Här återförenas den gamle Volvobekantingen John Bowe med sin 240 Turbo, samma modell som han körde på Mount Panorama 1986 tillsammans med italienaren Alfredo Costanzo.


Inför VM 2018 - Jekaterinburg

Sibiriens enda permanenta VM-arena, nämligen Jekaterinburg Arena genomgick två renoveringar sedan det byggdes för mer än 60 år sedan, 2004 har anläggningen varit en så kallad allmän företag då det federala ministeriet fick sälja 25 procent av aktierna tillsammans med Sinara Group som får hälften av aktiekursen.

Efter den andra renoveringen har UEFA och det ryska friidrottsförbundet tagit beslutet att anläggningen skulle rymma runt 35 600 åskådare i ett stort evenemang som årets VM-fest och i ligamatcherna där FK Ural Jekaterinburg har sin bas väntas publikkapaciteten att minska till cirka 23 000.


Viktiga matcher som spelas på Jekaterinburg Arena:

15 juni 2018: Egypten mot Uruguay (Toppmöte)

21 juni 2018: Frankrike mot Peru

24 juni 2018: Japan mot Senegal

27 juni 2018: Sverige mot Mexiko

onsdag 2 maj 2018

Rallycrosskolumnen - Del 2

Regerande världsmästaren Johan Kristoffersson är fortsatt på G i Montalegre efter säsongens andra raka seger den här säsongen, med på pallen återigen är Sébastien Loeb från Red Bull Peugeot Total med ett av hans starkaste insatser på snöfallet uppe i fjällen, en andra plats följt av Andreas Bakkerud som tidigare vann de två sista kvalomgångarna.

Guerlain Chicherit som tävlar för Renaults Dealer Team hade tagit sig vidare till final i blandade väderförhållanden för att se till att Mattias Ekström ha det kämpigt bakom ratten, även Timmy Hansen hade varit lite grann i efterkälken bara för att hans Peugeot 208 fick köra in i räcket och tappa fästet då han låg på rullen bakom Kristoffersson.

I Super 1600-klassen kunde Artis Baumanis, yngre brodern till Janis Baumanis vinna finalen före norrmannen Espen Isaksætre och tjecken Ondrej Smetana blir sedermera trea.