söndag 30 september 2018

WTCR-resumé - Del 7

Helgens första tävlingsdagar efter sommarlovet hade kommit igång med dunder och brak när Thed Björk var i en klass för sig på Ningbo Park, vann Race nummer ett från första startruta och satte det snabbaste varvet för att komplettera lördagens Grand Slam.
Lagkamraten tillika YMR-ägaren Yvan Muller innehaft rollen som segrare på det andra racet före marockanen Mehdi Bennanis Volkswagen Golf GTI med argentinske stjärnskottet Esteban Guerrieri trea, men för Yann Ehrlachers mästerskapsambitioner var det rena katastrofen då han blev påkörd bakifrån av Frederic Vervisch och sedan hamnat i rejäl fajt om elfteplatsen med veckans wildcard som är hemmaföraren Ma Qing Hua tävlandes för Thierry Boutsens stall.
I det tredje och sista racet är Thed Björk återigen en vinnare, YMR som lag hade tagit hem alla tre segrar på den här banan och fajten om mästerskapet tätnar innan nästa veckas event på Wuhan, allra största skrällen den här veckan gick till belgaren Denis Dupont vars tredje slutplacering i Race 3 var personbästa resultat i hans karriär.
Tyvärr för DG Sport-bilarna är tävlingshelgen inget vidare sedan de lagt till 20 kg i viktkompensation som en del av BoP-regeln.

https://www.fiawtcr.com/wtcr-race-1-flash-bjork-wins-from-guerrieri/

https://www.fiawtcr.com/wtcr-race-2-flash-muller-wins-as-action-thrills-behind-him/

https://www.fiawtcr.com/wtcr-race-3-flash-bjork-wins-again-tarquini-back-in-points-lead/

Förarmästerskapet

1. Gabriele Tarquini 241 poäng
2. Thed Björk 233
3. Yvan Muller 232
4. Norbert Michelisz 195
5. Yann Ehrlacher 178
6. Esteban Guerrieri 174
7. Jean-Karl Vernay 166
8. Pepe Oriola 165
9. Rob Huff 161
10. Frederic Vervisch 143
11. Aurélien Comte 109
12. Mehdi Bennani 94
13. Gordon Shedden 70
14. Benjamin Lessennes 48
15. Denis Dupont 41
16. Mat'o Homola 38
17. Natanael Berthon 37
18. Daniel Nagy 36
19. James Thompson 36
20. Tom Coronel 24
21. Fabrizio Giovanardi 19
22. Norbert Nagy 18
23. Aurélien Panis 18
24. John Filippi 14
25. Petr Fulin 13
26. Kevin Ceccon 10
27. René Rast 10
28. Zsolt Szabó 4

Årets bilmodell efter sju deltävlingar

1. Hyundai i30 N-Sport 920 poäng
2. Audi RS3 LMS 498
3. Honda Civic Type-R 437
4. Volkswagen Golf GTI 269
5. Seat Leon Cupra 220
6. Peugeot 308 TCR 148
7. Alfa Romeo Giulietta TCR 35

lördag 29 september 2018

Läget inför Mount Panorama anno 2018

I början på oktober månad är det snart dags för ett av bilsportens största höjdpunkter tillsammans med Le Mans 24 timmars och Monacos Grand Prix, det är 1000 km-loppet på Mount Panorama Bathurst.

Den förare som vann flest gånger bland aktiva förare är just Craig Lowndes men tävlingens och framförallt det mest kända namnet inom australiensisk bilsport är fortfarande Peter Brock med sina nio segrar räknas som en legendar och arvet lever vidare.

Min favorit bland kändisar som nådde legendstatus på den 6.2 kilometer långa banan är ingen mindre än sexfaldige Bathurst-vinnaren tillika femfaldige V8 Supercar-mästaren och Holdens affischnamn Mark Skaife.

Här är de tre bästa stunderna ur hans långa racingkarriär:

3. Första pallplatsen i det stora racet 1989

Mark och hans äldre co-driver Jim Richards förde Nissan till deras första podium tillsammans som radarpar innan två raka segrar under början på 90-talet.


2. Snabbaste kvalvarvet i Peter Brocks sista tävlingshelg 1997

I sitt första Bathurst som HRT-förare kunde Mark Skaife köra runt slingan till Pole position, slår Glenn Seton med sju tiondelars marginal och fansen jublade när tidsgrafiken säger 2:10.039.


1. Årets mest kultförklarade insats 2005

Efter en fjärde kvalplats i lördagens Super Pole shootout hade den mest behärskade figuren inom australiensisk bilsport fört biltillverkaren till deras sjunde raka seger på Mount Panorama tillsammans med reguljäre lagkamraten Todd Kelly sedan en hård kamp om förstaplatsen med Jason Richards i Tasman Motorsport-bilen fram till målflaggan på slutet.


fredag 28 september 2018

Hondas överklagan vunnen

Igår eftermiddag offentliggjorde Dominik Greiner som är All Inclusive Racings stallchef ett uttalande till pressen enligt touringcartimes.com om deras överklagan kring hur deras bilar överskred laddtrycket på turboaggregaten och hur de bröt BoP-regeln innan helgens sjunde deltävling på Ningbo Park i Kina.

Beslutet fattades på Högsta domstolen när All Inclusive Racing vann vittnesmålet men för det andra laget som utvecklar Hondas vagnar; Boutsen Ginion Racing är deras mål nedlagd, det gör att Tom Coronel förlorar åttondeplatsen i Slovakien och laget riskerar böter medan poängen i förarmästerskapets tabell ändras som följd.

https://www.touringcartimes.com/2018/09/27/munnich-win-boutsen-ginion-lose-slovakia-appeals/

torsdag 27 september 2018

Svenska medaljhopp i VM - Anna Magnusson

Västerbottens andra representant i landslaget Anna Magnusson debuterade sin karriär på juniornivå med U17-laget säsongen 2013/14 då Junior-VM kördes på Presque Isle, som bäst avslutade hon nia i sprinttävlingen trots två bommar efter första depåstoppet men följde upp med två placeringar bättre på distansen.

Hennes första tävling på elitnivå kom i Oberhof där hon var med i stafettlaget, slutade tolva den dagen innan hon koncentrerade sig på EM i estniska Otepää respektive Junior-VM i Vitryssland där hennes bästa resultat den årgången var sjätteplatsen i sprinten.

Första säsongen i världscupen är något annat än en liten succé på hemmaplan i premiären efter en bra femteplats i 2+2-stafetten, på distansen så slutade hon som 40: e tjej, långt bakom den bäst placerade svenskan Linn Persson i sitt individuella säsongsdebut, därefter blev det två medaljer i Junior-VM på rumänsk mark, brons på sprinten tillsammans med silvret på stafetten.

Masstarten på Stadio di Alto Adige i Anterselva 2017 var Anna i absoluta toppformen då hon tog fram säsongens men också karriärens bästa individuella insats, en fin sjunde slutplacering med mer än 25 sekunder bakom överraskningsnumret Nadine Horchler från Tyskland trots bara ett bommat skott.
Året därpå i OS-festen på Alpensia skidcenter i Sydkorea tvingades hon vila inför distansloppet och blev tredje åkare i stafettlaget när hon åkte snabbare än konkurrenterna i mitten av fältet, lämnade över till lagkaptenen Hanna Öberg sedan hon korsade start och målrakan som åttonde lag innan hon såg sin barndomskamrat skjuta fullt två gånger och silvermedaljen är bärgad.

Idag är Anna Magnusson fortfarande aktiv träningsmässigt men kommer att vara en tänkt medaljkandidat till nästa års VM hemma i Östersund.


onsdag 26 september 2018

BTCC-klassiker - Jason Plato 2011

Första varvet på Donington Park blev så högdramatisk när det skedde en krasch på Craner Curves precis efter att Andrew Jordan tog ledningen sedan Matt Neal tappade en placering.

I smeten hamnade Jason Plato lite tokigt till när han blev knuffad av en Audi, forsade sin Chevrolet rätt in i gräskanten och voltade tre varv, jag har aldrig sett en bil gå långt utanför banan och låta den välta på det viset.


tisdag 25 september 2018

Världens bästa trackday-bilar - Del 4

Dagens avsnitt av denna ranking fortsätter med sjuan i raden av gatlegala halvkombin för racerbanan.

7. Audi S3 (8L)


Första generationens Audi S3 släpptes 1999 enbart i tredörrars-form, för första gången i S-modellernas historia används en fyrcylindrig motor som tål mer kraft och innehar den där racerbilskänslan i styrningen och hjulupphängningen även om man har ett annorlunda system för fyrhjulsdrift jämfört med de övriga modellerna.

I de tidiga årsmodellerna var 1.8 liters turbomotorn inte lika kraftfull som ärkerivalen Ford Escort Cosworth några år tidigare men när S3: an ansiktslyftes årgång 2001 fick biltillverkarens medarbetare på motoravdelningen göra mer justeringar på topplocket, lägga in nya kolvar och vipparmar för att få till extra krut och svaret är 225 hästar ur en så pass liten motor.

På till exempel Nordslingan, Hockenheim eller andra racerbanor i Tyskland respektive resten av Europa används S3: an flitigt av vanliga chaufförer och till och med racerförare inför 24-timmarsloppet på Nürburgring när det passar.

Idag är första generationens Audi S3 en stor favorit bland förare som vill ha det roligt runt racerbanorna.

måndag 24 september 2018

Elever från Ferraris plantskola vann i Österrike

Näst sista deltävlingen i F3-EM spelades på Spielberg när både Mick Schumacher respektive Robert Sjvartsman från Scuderia Ferraris plantskola hade kammat hem varsin seger.

I både Race 1 och 2 var den 19-årige sonen till F1-legendaren Michael Schumacher uppe i serieledning ända sedan Daniel Ticktum tappade mark genom en sjätteplats i lördags och en krasch tidigt på söndagsmorgonen där han blev påkörd bakifrån av Sascha Fenestraz.

Tävlingshelgens avgörande lopp var något annat än en sjätte raka pallplats i två raka helger för Schumachers del, han fick låta sin kamrat från plantskolan Robert Sjvartsman att ta målflaggan först och snuvade den unge tyskens väg till dubbla hattricks.

https://www.autosport.com/f3/news/138884/schumacher-wins-to-earn-f3-points-lead

https://www.autosport.com/f3/news/138901/schumacher-wins-race-two-as-ticktum-crashes-out

https://www.autosport.com/f3/news/138911/ferrari-junior-shwartzman-beats-schumacher-to-win

lördag 22 september 2018

Skåpbilstrio vann en internationell utmärkelse

I torsdags hade PSA-gruppens trio Citroën Berlingo Mk3, Peugeot Partner Mk3 och Opel Combo Cargo kammat hem utmärkelsen "Årets skåpbil 2019" som bedömdes av 25 journalister inom transportbilens segment.

Enligt Opels representant hade PSA-bilarna fått hela 127 poäng gentemot 92 på Mercedes Sprinter.

Säljstart i Sverige för de tre syskonbilarna börjar om ett par veckor.

https://www.parkers.co.uk/vans-pickups/news/2018/international-van-of-the-year-2019/




fredag 21 september 2018

V8-klassiker - Perth 2003

Steve Ellery i hans Supercheap Auto-sponsrade Ford BA Falcon försökte hänga med Jamie Whincup på rullen där framför men i nästa sekund hände något märkligt för hans del.

Han låste bakbromsarna, hamnade i sidled och välte bilen upp och nervänt i sandfållan, efter kraschen vid kurva 1 är den före detta chauffören i ett satellitteam helt oskadd.


torsdag 20 september 2018

Alfa Romeo-kuggens inhopp

Europamästaren i standardvagnar Fabrizio Giovanardi kommer att göra ett inhopp i näst sista deltävlingen av TCR-EM.

Veteranen är i full glädje när han fick beskedet kring tävlingarna på Monza som körs den här helgen eftersom det är hemmaplan för biltillverkaren respektive hans lag Romeo Ferraris Competizione och supportrarna vill också visa stöd genom motivation och förhoppning till viktiga poäng.

Michela Cerruti som är lagets operativa chef i ett pressmeddelande hade sagt sitt om Fabrizios comeback på anrika Monza.

"När vi fick idén om en potentiell entré till en EM-deltävling jag förnekar väl inte om den extra spänning jag hade i minnet, vi påbörjade resan för ungefär sju månader sedan var en sensation och att stödja comebacken till hemmaracet både för oss och föraren han själv är så pass mäktigt"

https://www.touringcartimes.com/2018/09/19/fabrizio-giovanardi-confirmed-tcr-europe-outing-monza/

onsdag 19 september 2018

PWR-teamets överklagan vunnen

Igår eftermiddag hade det Svenska Bilsportförbundets disciplinära ledning sagt att PWR-stallet man inte hittat något felaktigt enligt homologationen och som refereras till paragraf 6.6 i tekniska reglementets formulär.

På Gelleråsen var lagets tre Seat Leon Cupra uteslutna på grund av West Coast Racings respektive Volkswagen Dealer Teams protest och nu har Daniel Haglöf respektive Mikaela Åhlin-Kottulinsky fått tillbaka sina tävlingssegrar.

Senare i handlingen blev STCC: s promotor Greger Petersson var så otroligt besviken efter vittnesmålet och lär fått hot om att få sparken.

Dicken Wigroth som är West Coast Racings stallchef berättade i pressuttalandet att hans tolkning kring deras överklagan var på grund av det dem gjorde samtidigt som vi protesterade mot beslutet.

https://www.touringcartimes.com/2018/09/18/pwr-racing-win-appeal-haglof-ahlin-kottulinsky-reinstated-winners/

https://www.touringcartimes.com/2018/09/18/appeal-decision-causes-explosion-stcc-tcr-promoter-threatens-quit/

tisdag 18 september 2018

Världens bästa trackday-bilar - Del 3

Den här veckan fortsätter min topplista på bilar lämpliga för racerbanan.

8. Honda Civic Type-R (EP3)


Introduktionen av andra generationens bästsäljande gatracer från Honda kom redan sommaren 2001 på biltillverkarens fabrik i Swindon, många bilfantaster tror att EP3: an som det kallas internt är en förbättring gentemot föregångaren EK9-versionen av Civic Type-R.

Motoreffekten ur tvålitersmaskinen är uppe på cirka 200 hästkrafter, lika många som femte generationens Golf GTI fast utan turboaggregat.
Vad jag kan säga om den här bilen är att den är otroligt snabb, så otroligt fort att det tar bara 5.8 sekunder att nå från 0 till 100 km/h och topphastigheten räknas till 233 km/h med en 6-växlad sekventiell låda.

I STCC hade Tomas Engström tävlat med EP3: an i ett par år, tog första segern med den chassit på Gelleråsen 2003, två år senare kammade veteranen hem två segrar till innan han bytte till en Honda Accord år 2006.
Debutsäsongen i BTCC 2002 hade Hondas fabrikssatsning startat på allvar, Andy Priaulx och Alan Morrison tagit varsin seger, året därpå var Matt Neal ensam Hondaförare att gå mot sex tävlingssegrar eftersom 2003 har återigen dominerats av Opel innan deras första mästerskapstitel bärgades fast i en annorlunda bil.

måndag 17 september 2018

Rallycrosskolumnen - Del 9

Johan Kristoffersson har återigen stulit rubrikerna när han vann Lettlands Grand Prix på Bikernieki motorarena med Mattias Ekström som såg till att det blev dubbelt svenskt på pallen, båda Hansen-bröderna i sina fabriks-Peugeot har haft det motigt, fått poängavdrag för varsitt motorbyte och matematiskt sett ute ur medaljstriden.

I EM-serien säkrade letten Reinis Nitiss mästerskapstiteln vid söndagens tredje kvalomgång men blev ännu nöjdare då han vann finalomgången framför hemmapubliken före medaljkandidaterna Cyril Raymond som tros vara kontrakterad för Red Bull Peugeot Total i nästa års VM-kalender och Anton Marklund klamrade sig in på tredje plats före tysken René Munnich respektive EM-debutanten Sondre Evjen och en kämpig Krisztián Szabó längst bak i fältet.

S1600-klassens näst sista deltävling vanns av litauern Rokas Baciuska i en Audi före två Skoda-bilar med Aydar Nurijev respektive Josef Susta.
I mästerskapstabellen är Rokas Baciuska fortsatt i ledning med åtta poängs marginal gentemot ryske konkurrenten Nurijev och ytterligare fyra före Artis Baumanis, ungraren Gergely Marton är ute ur medaljstriden efter en tuff final.

lördag 15 september 2018

Sonens väg till Scuderian vidöppen

Scuderians stallchef Maurizio Arrivabene har uttalat enligt en kolumn från brittiska motortidningen Autosport om Mick Schumachers framsteg och att vägen dit är "vidöppet" men det fanns inga planer på ett samarbete ännu.

"Allra viktigast för hans del är att växa upp som förare utan att sätta press på någonting, resultaten senast på Nürburgring talar sitt språk och jag önskar honom ett stort lycka till i framtiden"

Förra helgens tävlingar i F3-EM gjorde han något som Felix Rosenqvist gjorde för ett par år sedan och det är vinna alla tre race på en och samma tävlingshelg.

Idag är sonen till F1-legendaren Michael Schumacher inne på sitt A-licens inom bilracing, han har 22 licenspoäng men behöver minst 40 för att kvalificera sig till den högst rankade Superlicensen efter att nya körkortsregler trädde kraft 2015 sedan Max Verstappens direkta insteg till Formel 1 i en så pass ung ålder.

Mick är tabelltvåa i mästerskapet, bara tre ynka poäng bakom Red Bull-skolade engelsmannen Daniel Ticktum.

https://www.autosport.com/f1/news/138697/door-always-open-to-mick-schumacher--ferrari

fredag 14 september 2018

Vernay på full gas

Förra veckan uppgav Jean-Karl Vernay enligt Audi Sports pressmeddelande att han är på väg mot ännu en internationell titel i standardvagnar sedan fjolårets totalseger i TCR Int'l Series.

Han sa i uttalandet om hur bedrövande senaste helgen i Bratislava hade varit, vi var starka nästan hela helgen men hade fortsatta bromsproblem och blev påkörd bakifrån, vad är det han kan säga, han är 36 poäng bakom Gabriele Tarquini tävlandes för BRC-teamet men känner inte igen racerbanorna på kinesisk mark, varken Ningbo Park eller Wuhan och mer eller mindre den enda Audiföraren som har ögonen på VM-titeln med stöd från sitt eget team Leopard Racing.

https://www.fiawtcr.com/vernay-i-can-win-wtcr-title/

torsdag 13 september 2018

Drömbilen - Volvo S60 Polestar

Svenska biltillverkarens vackraste högprestandamaskin gjorde sin debut 2013 i Australien som är löst baserat på Performance Concept-studien men den serietillverkade versionen kom ett år senare i Europa och tvärs över Atlanten.

Det fanns två motorutbud i Polestar-versionen av S60, de tidiga modellårens bilar hade en rak sexa på tre liter som pumpade ut 345 hästkrafter och den motorn användes på ett hemligt test i Nordslingan där man slog det dåvarande varvrekordet för tävlingsbaserade sedaner med en tid under åtta minuter.
I de senare årsmodellerna hade Volvos prestandadivision installerat en turbomatad fyrcylindrig maskin länkad med en åttaväxlad automatlåda och hade mer krut än tidigare, det vill säga 362 hästkrafter med fyrhjulsdrift och styvare fjädring från Öhlins.

På tävlingsbanan hade Volvo krönt deras tre år i V8 Supercar-programmet med enstaka segrar och pallplatser, Scott McLaughlin blev bronsmedaljör 2016 och i standardvagns-VM hade Thed Björk säkrat mästerskapstiteln 2017 efter en hård kamp med Hondas fabrikssatsning och Citroëns satellitteam.


Tekniska data Volvo S60 Polestar

Aktiva år: 2013-17
Motor: Tvåliters fyrcylindrig turbomatad maskin
Effekt: 362 hästar
Vridmoment: 470 Newtonmeter
0-100 km/h: 4.7 sekunder
Topphastighet: 290 km/h
Främsta meriter: Fyra STCC-titlar och en VM-titel

onsdag 12 september 2018

WRC-klassiker - Finland 1998

Dags att njuta av de gamla fina bilderna ombord Juha Kankkunens blåvita Ford Escort WRC där han tacklar ett av rallyts svåraste sträckor i blött väglag.


tisdag 11 september 2018

DTM-stjärnan debuterar i TCR-VM

Tvåfaldige DTM-mästaren Timo Scheider har en bra erfarenhet inom standardvagnar efter 16 år med bakhjulsdrift och fjolårets sejour i rallycrossen.

Redan igår eftermiddag är det bekräftat att Timo hoppar in i All Inclusive Racings tredje Honda Civic Type-R och slår sig in i laget där Yann Ehrlacher och Esteban Guerrieri fajtas om förartiteln eftersom James Thompson hade kört färdigt ena halvan av säsongen 2018.

"Det är bli tufft utan någon kännedom för framhjulsdrivna standardvagnar men faktum är att jag brinner för en sådan utmaning och även visa stöd för teamet tills jag äntligen rattar på Macau", så berättade Timo Scheider enligt pressuttalandet.

Förbundskapten Dominik Greiner har sagt sitt om hans viktiga förberedelser till de fyra sista deltävlingarna i mästerskapet, det vill säga två tävlingshelger i Kina (Ningbo Park respektive Wuhan), Suzuka i Japan och framförallt den stora finalen på världens svåraste stadsbana i mitten av november.
Han sa att de jobbade tillsammans sedan ifjol under rallycross-VM och det var just det som gjorde honom anpassningsbar till slaget om VM-titeln i TCR.

https://www.touringcartimes.com/2018/09/10/timo-scheider-complete-wtcr-season-munnich-motorsport/

måndag 10 september 2018

Världens bästa trackday-bilar - Del 2

Det är nu dags för fortsättningen av denna ranking som rör lämpliga gatracer.

9. VW Golf GTI (Mk5)


När femte generationens Golf först lanserades i Genève 2004 är det tänkt att den sportiga GTI-versionen blir en bästsäljare bland racingfantaster.

Motorn är en rak fyrcylindrig maskin med turbo som genererar hela 200 hästkrafter men väger tyngre än en Renault Megane 225 respektive första generationens Ford Focus RS.

Femte generationens Golf GTI har en någorlunda bättre väghållning jämfört med den heta R32 med tvärställd V6-motor och fyrhjulsdrift men inte har den direkta finessen som Forden med datorteknik i differentialen och den rätta körglädjen som Renault hade på sin tid.

I detta utförande fanns det två specialversioner, en som firar GTI hela 30 då Volkswagens avdelning för drivlinan försökte krama ur 30 hästar mer ur motorn och en annan går under Pirelli-utbudet.

2007 avtäckte man en konceptbil med W12-motorn från en Bentley på Wörthersee och det visade sig att Golfen med annorlunda design har lånat bakaxeln ur en Lamborghini Gallardo, bromssystem ur en Audi RS4 och ett avancerat avgassystem ur just en Bentley, motoreffekten räknades till 640 hästkrafter och är snabb på långa raksträckor trots att den är svårstyrd i kurvor.

lördag 8 september 2018

BTCC-klassiker - Brands Hatch 1988

Andy Rouse och största konkurrenten Steve Soper i varsin Ford Sierra Cosworth preparerade av Eggenberger respektive Rouse Engineering slåss om förstaplatsen i mästerskapets åttonde deltävling under säsongen 1988.

Båda förarna byter plats med varandra i ett antal varv och det är den fyrfaldige mästaren som drog det längsta strået och vann racet före Soper i den svarta Team Texaco-Sierran.


fredag 7 september 2018

Svenska medaljhopp i VM - Oskar Ohlsson

A-Landslagets största överraskning för den kommande säsongen Oskar Ohlsson debuterade på SM-nivå i tonåren och valde att satsa på elitnivå i båda JVM respektive Junior-EM.

När föregående säsongen var fylld med glädjerop, svett och tårar fick han som bäst en 33: e plats individuellt men på lagtävlingen i Estland åkte han och resten av gänget på en 12: e placering som kändes ganska mediokert.

Därefter blev Oskar uppringd av förbundskaptenen Wolfgang Pichler, hörde de goda nyheterna och blev lyckligt lottad när han blev uttagen till herrlandslaget och gör sällskap med OS-hjältarna Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson och lagkapten Fredrik Lindström.

Idag önskar vi honom ett stort lycka till inför världscuppremiären i Slovenien respektive VM-turneringen hemma på Östersunds skidstadion.


torsdag 6 september 2018

Formelbilschaffis kvar för resten av året

24-årige lovande italienaren Kevin Ceccon har fått beskedet att stanna kvar i Romeo Ferraris Competizione i de kvarvarande deltävlingarna av TCR-VM 2018.

Kevin sa enligt touringcartimes.com att kallelsen som han fick var inte det lätta uppdraget men faktum är att Alfa Romeo signade in honom för resten av säsongen efter en strålande insats senast i Bratislava.

Lagets operativa chef Michela Cerruti blev nöjd med kontraktsförslaget efter att Gianni Morbidelli sade upp sig efter en bedrövad säsongsupptakt, hon var imponerad och tog den jättestora risken även om både han och Fabrizio Giovanardi fick sina och biltillverkarens första poäng såhär långt.

https://www.touringcartimes.com/2018/09/05/kevin-ceccon-complete-season-team-mulsanne/

onsdag 5 september 2018

V8-klassiker - Phillip Island 2013

Alexandre Premat i en röd Fujitsu-sponsrad Holden tappade fästet efter någon form av problem med servostyrningen, hamnade snett inåt bakåt i gruset och körde rätt in i James Courtneys HRT-bil.

Hela dörrkarmen på förarsidan är sönderkörd, tvingas klamra ur cockpit på vänster sida, säkerhetsbilen kallades ut för att få undan vraket och Courtney klarade sig utan allvarliga skador efter en sådan hemsk krasch vid kurva 4 på Phillip Island.


tisdag 4 september 2018

Full kompensation inför Rudskogen

STCC-säsongens näst sista deltävling körs i Norge för första gången sedan 2009 då det arrangerades på trafikcentret i Våler och nu spelas tävlingarna på Rudskogens motorbana.

Efter att PWR-teamets bilar hade blivit uteslutna ur resultatlistan på Gelleråsen fick Volkswagens fabriksbilar lägga till hela 60 kg i kompensation sedan Johan Kristoffersson plockade flest poäng i helgen och gått upp i mästerskapsledning, bara Seat, Honda och Audi som får lättare tjänstevikt än värsta konkurrenten.

https://www.touringcartimes.com/2018/09/03/volkswagen-maximum-compensation-weight-rudskogen/

måndag 3 september 2018

Rallycrosskolumnen - Del 8

Det har gått tre år sedan Peugeot vann sitt hemma-Grand Prix på publikstinna Lohéac i nordvästra Frankrike men så blev det inte förra helgen då Johan Kristoffersson i hans Volkswagen Polo WRC fortsätter att dominera VM-cirkusen med ännu en finalseger i bagaget även om han vann tre av fyra kvalomgångar.
Engelsmannen Liam Doran gör comeback på elitnivå hos GCK när han kallades in som ersättare till Jérôme Grosset-Janin och han var lysande fram tills det tog stopp på semifinalen, Peugeot gjorde en riktigt bra insats men i finalen är Timmy Hansen och Sébastien Loeb inte riktigt starka på noterna och fått stryk av Audi Sport Team EKS i kampen om pallen.

I EM-serien blev det hemmaseger däremot när Cyril Raymond i Peugeots fjolårschassi rattade klokt och strategiskt före ungraren Krisztian Szabó, svenskt på tredjeplats genom Anton Marklund medan dagens Polesitter tillika mästerskapsledaren Reinis Nitiss fick det kämpigt då vänster bakhjul wobblade kraftigt efter första varvet.

Oliver Eriksson tar tillbaka ledningen i RX2-tabellen genom en bra körning på banan efter en ganska så hård kamp med belgaren Guillaume de Ridder, finländaren Sami-Matti Trogen och Sondre Evjen; med bara två kurvor kvar av finalen snurrade Henrik Krogstad efter jokervarvet, fått punktering vänster bak och tappade mark, blev omkörd av Eriksson respektive de Ridder och Connor Martell och slutade längst bak i fältet.

söndag 2 september 2018

Världens bästa trackday-bilar - Del 1

Idag kommer jag att ranka de tio bästa snabba halvkombin som är lämpliga i racerbanor.

10. Fiat Abarth 500


Den här bilen är baserad på vanliga 500 men fått mer krut på motorn och bredare hjulhus tack vare trimning av Fiats prestandadivision Abarth.

Kraftkällan är en 135 hästar stark 1.4 liters turbomatad bensinmaskin länkad med antingen en femväxlad manuell eller femväxlad halvautomatlåda, 0-100 km/h går på cirka åtta sekunder och toppfarten är på 215 km/h.

Min bedömning är att denna småbil fanns med i tävlingskalendern inom svensk banracing på tre säsonger under namnet Trofeo Abarth Sweden i samband med STCC och det var därför som att den vanliga Abarth 500 har en mer maffigare tvillingbror vid namn 595 Competizione anpassad för just ordinarie bilkörning på racerbanan.

Assetto Corse-versionen av Abarth 500 är egentligen min favorit bland biltillverkarens små prestandabilar och det är därför jag älskar denna lilla gatracern med tävlingsinstinkt.

lördag 1 september 2018

F1-klassiker - Monza 1981

Vid utgången av andra Lesmo-kurvan har det skett en jätteolycka, det var McLaren-föraren John Watson som gick brett, tappade fästet och hela bakvagnen slets itu efter ett hårt slag i barriären.

I och med detta är han oskadd och reprisbilderna visar att det var på samma ställe där Didier Pironi var med om en dramatisk jättekrasch under fredagens träningspass.