lördag 30 juni 2018

TCR i Australien gör entré nästa år

Australienska bilsportgruppens VD Matt Braid framhäver i ett uttalande att man är på ett tidigt stadium enligt nästa års kalendarium, vi förhandlar med biltillverkarna och tänka oss att strukturera systemet på antingen sex eller åtta deltävlingar i samband med V8 Supercars och de nationella mästerskapen.

Planerna på att arrangera det australiensiska TCR-mästerskapet lär bekräftas inom kort eftersom både ARG respektive Australiens bilsportförbund håller på att slutföra processen sedan diskussionerna med Honda, Audi och Hyundai men även Peugeots marknadschef i Australien som hade en direkt relation till klassegern på Mount Panorama i tolvtimmarsloppet 2013.

I dagsläget har man inga direkta planer att tillkännage teknisk support från olika biltillverkare och utvalda privatteam innan CAMS och TCR-gruppens ordförande kommer fram med det slutgiltiga beslutet om mästerskapets arrangemang.

https://www.touringcartimes.com/2018/06/29/tcr-australia-nearing-formal-reveal-plans-run-alongside-supercars/

fredag 29 juni 2018

Plåtcabbens popularitet i Sverige

Sommarvärmen gör att svenska bilister fäller ner taket för att få lite vindbrus och hårrufs, enligt Autouncle.se har man sammanställt en undersökning på vilka av de cabrioleter som är mest populära på begagnatmarknaden.

Bland de tio bästa hittar man Mazdas bästsäljande roadster MX-5 i två olika utföranden, även Porsche Boxster finns med på listan och den biltillverkare som toppar prispallen är det stegrande lejonet från Sochaux; Peugeot.

På första, andra och tredje placering är 206 CC, 207 CC och 307 CC väldigt populära bland svenska bilister, tillsammans är antalet sålda bilar uppe på 288 stycken.

http://www.vibilagare.se/nyheter/popularaste-cabbarna

torsdag 28 juni 2018

Svenska medaljhopp i VM - Emma Nilsson

Emma Nilsson är ett av tre kända värmländska stjärnåkare i skidskytteeliten som hoppas på något mer än skörda flera poäng i tabellen än en eventuell titel.

Tjejen från Gräsmark gjorde sitt landslagsdebut 2010, efter det var det dags för hennes första turnering som var U17-VM i Kontiolahti där hennes bästa placering var en tjugoförsta plats, långt bakom en annan värmländska nämligen Linn Persson som senare tog silver i stafett.

Efter två raka juniorvärldsmästerskap och två raka kontinentalcuptävlingar i Idre Fjäll är steget till A-landslaget otroligt svår för hennes del, hon hade en egen coach i världscupdebuten säsongen 2014/15 även om hon hade slutat 38: a som bäst precis innan Wolfgang Pichler gjorde en efterlängtad comeback som Sveriges förbundskapten men petades till B-laget fram tills ett bästa stafettresultat där borta på Val Ridanna.
I damernas stafett på Anterselva blev Emma trängd av två åkare, snurrade 360 grader och befann sig långt bak i fältet men kom tillbaka starkt efter första omgången, därefter fick Sverige sluta sexa bakom Frankrike respektive Italien och Norge.
Karriärens bästa resultat så här långt var en 23: e plats på jaktstarten i Slovenien årgången därpå och i Ruhpolding 2018 hade hon varit snubblande när en avslutning bland de femton bästa, bommade sista skottet och en 36: e plats på distansen var rätt tufft.

Värmländskan innehar smeknamnet "Thunderstorm" för sitt snabba, aggressiva åkstil på skidspåret men behåller andan och lugnet när hon ska träffa fem skott i både ligg och stå på skjutvallen.
Idag kommer jag att önska henne ett stort lycka till i och hoppas på fortsatta framgångar både på turné och hemma på jämtländsk mark.


onsdag 27 juni 2018

Grupp A-nostalgi - Del 4

Renaults mästerskapsvinnande projekt i Frankrike hette R21 Turbo 4x4, kärran var en riktig segermaskin under slutet av 80-talet sedan debuten 1987 med Erik Comas och Jean-Louis Bousquet anslutna som reguljära förare i fabriksteamet.
Den förstnämnde vann Franska mästerskapet i standardvagnar årgång 1987 i en fransktillverkad racerbil med adaptiv fyrhjulsdrift och ett år senare hade Renaults mest kända affischnamn Jean Ragnotti bärgat tre segrar i bagaget tillsammans med lagkamraten Bousquet och i och med detta är mästerskapstiteln säkrad.

Motorn är en tvålitersmaskin länkad med en femväxlad låda från franska transmissionsföretaget Sadev, turboaggregatet har en laddtryck på 2.6 bar och gör att motoreffekten räknas till cirka 430 hästkrafter.
Lägg även till en revolutionerad drivaxel gjort av kompositmaterial från en Renault Espace och variabel ventilering som i 1.5 liters turbomotorn ur Ayrton Sennas Lotus 98T.


Sir Jackie Stewarts provkörning av Jean Ragnottis Renault R21 Turbo 4x4 på Magny-Cours


tisdag 26 juni 2018

Ny framgång hos Peugeot

Den franska biltillverkarens segertåg går mot högre höjder i TCR-serien både på VM och EM-nivå ända sedan BoP-ändringen trädde kraft i tre olika race, det senaste var ju inför tävlingarna på trånga men snabba Vila Real-slingan.

Efter att Aurélien Comte skördade de första framgångarna med den magnifika kärran 308 TCR så hoppades Peugeots ansvarig för "Customer racing" på något mer än så och allt detta blev verklighet, på Spa Francorchamps precis en vecka efter tävlingarna i Peugeot 308 Championship hade Julien Briché deklarerats som segrare i Race nummer två av den tredje deltävlingen i TCR-EM efter att Kris Richard bestraffades för att ha knuffat den franske Touring Car-kändisen under inbromsning vid ingången mot Les Combes.

I TCR-VM däremot, en månad efter DG Sports första pallplats respektive seger hade den omvända startordningen i Race 2 varit deras styrka.
På den trettiogradiga värmen i Portugal var Mat'o Homola en klass för sig dagen efter kaoset som ledde till en lång röd flagg, han tog sig förbi veteranen Yvan Muller både på banan först och främst i början och såg till att Gordon Shedden bestraffas för "Track limits", efter att den fyrfaldige världsmästaren i standardvagnar utfört sitt jokervarv blev saken klar och tog hem sitt första tävlingsseger i detta mästerskap.

Stallchefen Christian Jupsin i ett uttalande berättade att den unge slovaken hade ett orosmoment då en lättare slag i muren gjorde att hans 308 TCR fått lättare skador på vänster hjulhus men det var jättenära att bärarmen höll på att knäckas itu.
Mat'o själv var jättestolt under en intervju, han tackade förbundskaptenen Eric Neve för det hårda arbetet tävlingsmässigt och lär vinna fler poäng hemma i Bratislava om ett par veckor.


måndag 25 juni 2018

Goda nyheter inför nästa deltävling

Sébastien Loeb Racings båda förare Mehdi Bennani och Rob Huff är okej och har inga skador sedan besöket på kliniken tidigare i lördags, båda av lagets bilar fick en rejäl törn då de krokade i varandra och rätt in i räcket.

Ett av teamets högst uppsatta personal hade sagt att marockanens Volkswagen Golf GTI skall svetsas om i A-stolpen medan lagkamratens chassi skrotas i väntan på en nykonstruerad vagn ett par veckor innan hela ekipaget anländer till Bratislava.

https://www.touringcartimes.com/2018/06/24/rob-huff-mehdi-bennani-ok-will-fit-race-slovakia/

https://www.touringcartimes.com/2018/06/23/sebastien-loeb-racings-weekend-officially-ended-vila-real-crash/

WTCR-resumé - Del 5

Stadsbanan på Vila Real har bjudit på mycket än bara omkörningar och jokervarv, redan i starten av Race 1 i lördags hade i början båda SLR-trimmade Golfarna blivit totalkvaddade i en karambolage, dörrkarmen på Norbert Michelisz bil gick av när han tog sig förbi kaoset precis framför eftersom bara han och Esteban Guerrieri överlevde masskraschen på första varvet.
Det tog lång tid för banfunktionärerna att reparera barriären och omstarten försenades till kvart över sex på kvällen lokal tid, Yvan Muller förde Hyundai tillbaka till toppen med en säker vinst före Esteban Guerrieri och Pepe Oriola.

DG Sport hade replikerat framgångarna på Zandvoort med en stark sjätteplats av Aurélien Comte följt av söndagens största skräll i form av Mat'o Homola, den unge killen från Slovakien vinner sitt första race efter en hård kamp om ledningen med den fyrfaldige världsmästaren Muller och skotten Gordon Shedden som senare bestraffades med fem sekunders Stop and Go för "track limits", därefter avslutade han tävlingshelgen som femma då Thed Björk kom tillbaka och stod högst upp på pallen före BRC-teamets fabriksbilar efter två perioder bakom säkerhetsbilen.

https://www.fiawtcr.com/wtcr-race-1-flash-muller-wins-delayed-race-after-dramatic-pile-up/

https://www.touringcartimes.com/2018/06/24/mato-homola-scores-first-career-win-vila-real-race-2/

https://www.fiawtcr.com/wtcr-race-2-flash-brilliant-homola-scores-first-win/

https://www.fiawtcr.com/wtcr-race-3-flash-bjork-storms-to-second-victory-of-2018/

Förarmästerskapet

1. Yvan Muller 182 poäng
2. Gabriele Tarquini 160
3. Yann Ehrlacher 160
4. Thed Björk 148
5. Jean-Karl Vernay 146
6. Norbert Michelisz 135
7. Rob Huff 130
8. Esteban Guerrieri 129
9. Pepe Oriola 113
10. Frederic Vervisch 77
11. Gordon Shedden 70
12. Aurélien Comte 68
13. Mehdi Bennani 63
14. Benjamin Lessennes 48
15. Mat'o Homola 38
16. Daniel Nagy 36
17 James Thompson 36
18. Natanael Berthon 27
19. Tom Coronel 16
20. René Rast 10
21. Aurélien Panis 8
22. John Filippi 3
23. Zsolt Szabó 2

Årets bilmodell efter fem deltävlingar

1. Hyundai i30 N-Sport 644 poäng
2. Honda Civic Type-R 366
3. Audi RS3 LMS 350
4. Volkswagen Golf GTI 207
5. Seat Leon Cupra 132
6. Peugeot 308 TCR 106

lördag 23 juni 2018

Komplettering av Klass 1-regeln

Idag under en presskonferens hade DTM-organisationens ordförande Gerhard Berger och hans japanske motsvarighet Masaaki Bandoh skrivit på ett dekret till sammanslagning av Klass 1-regeln inom sportvagnar.

"Detta är en milstolpe för internationell bilsport, reglementen gör att biltillverkarna deltar i spektakulära tävlingar i en rimlig kostnad på två kontinenter och därmed få en större supporterskara", sa den gamle F1-stjärnan i ett uttalande.

Från och med 2019 kommer DTM-bilarna tillsammans med de japanska Super GT-bilarna ha en modifierad aerodynamik för bättre kylning av de nya fyrcylindriga motorerna som ersätter den sedvanliga V8: an.

Super GT-pampen Masaaki Bandoh vill tacka Gerhard Berger för projektets utveckling i och med framgångarna från fjolårets uppvisning i Twin Ring Motegi.

https://www.touringcartimes.com/2018/06/23/dtm-super-gt-confirm-class-one-regulations-joint-races-2019/

fredag 22 juni 2018

F1-klassiker - Montreal 2003

Fredagens fria träning på Gilles Villeneuve-banan hade bjudit på mer än snabba varv, det var ju ösregnet som skapat kaos innan kvalet skulle köras dagen efter.

Jarno Trulli har haft det kämpigt under hela träningspasset, den lovande italienske stjärnan höll kontrollen på sin Renault som är riktigt svår att styra i extrema väderförhållanden, ett snabbt varv på blött väglag är så smått genialt långt innan han bärgade Pole position ett år senare på Spa i liknande förutsättningar.


torsdag 21 juni 2018

Senaste BoP-ändringen inför Vila Real

Under eftermiddagen presenterade TCR-gruppen veckans setup angående prestandabalansregeln, det gör att Honda och deras två team får tyngre tjänstevikt och minskad laddtryck på turbon precis som Hyundais fabriks- respektive satellitteam tidigare i mästerskapet.

Audi är nästa biltillverkare att öka tjänstevikten på deras bilar efter Jean-Karl Vernays insatser på Zandvoort i WTCR och även på Spa i EM-sammanhang medan Volkswagen trots deras enda vinst så här långt får Sébastien Loeb Racing-trimmade Golfen 30 kg i viktkompensation.

Peugeot fortsätter med exakt samma inställningar som i Nederländerna där Aurélien Comte var en klass för sig, det innebär att de båda DG Sport-trimmade bilarna tillsammans med Seat och Alfa Romeo behålla tjänstevikten, markfrigången och full boost för konkurrensens skull om något av fabrikaten håller på att vinna nästa deltävling.

https://www.touringcartimes.com/2018/06/21/honda-become-reference-car-compensation-weight-portugal/

onsdag 20 juni 2018

Hemmahoppet missar största höjdpunkten

Före detta F1-stjärnan tillika fjolårets medaljkandidat i standardvagnar Tiago Monteiro kommer inte att närvara som förare eftersom han återhämtar sig sedan den där mystiska olyckan han hade ådragit i Barcelona, denna helg står han i garaget för att se inhopparen Benjamin Lessennes slåss om viktiga poäng på stadsbanan i Vila Real.

"Jag vill återvända i god form men känner mig riktigt frustrerad att inte få vara med bakom ratten på hemmaplan, i verkligheten är nio månaders återhämtning helt okej för en sådan skada men tålamod behövs för att komma tillbaka starkare", sa den 41-årige veteranen enligt touringcartimes.com.

Ur medicinskt perspektiv är det för tidigt att uppstå när han skulle återvända på tävlingsbanan som är ett av de viktigaste frågorna.

tisdag 19 juni 2018

BTCC-klassiker - Silverstone 1991

Helgens andra race på den klassiska Grand Prix-banan i Northamptonshire blev kaosartat, de flesta förare inklusive John Cleland åkte av i ösregnet.

Loppet rödflaggades och segern tilldelades två varv innan händelsen fick ske på allvar men inga poäng blev tilldelade i denna deltävling.


måndag 18 juni 2018

Fem snabba fakta om Vila Real

TCR-VM är tillbaka efter snart en månads uppehåll, upptakten inför tävlingshelgen på ett av Europas svåraste stadsbanor är den mest intressanta sedan den föregående deltävlingen i Nederländerna.

1. På 60-talet var ett Grand Prix i Formel 3 ganska så populärt innan Porsche vann Vila Real 6-timmars med David Piper och Chris Craft.

2. Stora delen av 80-talet trivdes standardvagnarna lite bättre på den vanliga sträckningen men fick tillfälligt stängas sedan dödsfallet i en trafikolycka.

3. 2007 återupptogs bilracingen då återföreningsmötet ägde rum på en kortare slinga med Sir Stirling Moss i huvudrollen.

4. Namnet Vila Real härstammar från stadens grundare, Kung Denis av Portugal år 1289.

5. Första gången man körde ett VM i standardvagnar var 2015 i den nuvarande konfigurationen som mäter hela 4.7 kilometer.

https://www.fiawtcr.com/wtcr-race-of-portugal-facts-and-stats/

lördag 16 juni 2018

Drömbilen - Citroën Saxo S1600

Populariteten bland Grupp A-bilar i rally växte under mitten av 90-talet när Citroën fick officiellt lansera 106: ans tvillingbror Saxo i oktober 1996 innan tävlingsdebuten ett år senare.
Patrick Magaud var föraren som körde hem fabriksbilen till åtta klassegrar inklusive första individuella tävlingssegern i det Franska rallymästerskapet 1997, några år senare kunde den då unge Sébastien Loeb bärga JVM-titeln tävlandes i startnummer 53 med totalt fyra segrar i bagaget innan karriärlyftet till nio raka VM-titlar som trogen Citroënförare tillsammans med kartläsaren Daniel Elena.

S1600-versionen av småbilen Saxo har bredare hjulhus, vinklad bakspoiler för mer aerodynamisk effektivitet och den pålitliga 1.6 liters bensinmotorn är densamma som i Peugeots byggsatsbil 106 Maxi.

Idag används den här bilen av privatförare i nationella rallymästerskap efter sju års fabrikssatsning.


Tekniska data Citroën Saxo S1600

Aktiva år: 1997-2003
Motor: 1.6 liters fyrcylindrig bensinmaskin
Effekt: 250 hästar
Vridmoment: 315 Newtonmeter
Transmission: 6-växlad sekventiell låda
Främsta meriter: Två JVM-titlar

fredag 15 juni 2018

Förväntningar inför den kommande WTCR-helgen

Nästa vecka kommer den femte deltävlingen i TCR-VM köras på Vila Real i Portugal, det betyder att jokervarvet blir nyckeln till mer spänning som i rallycrossen och även locka fler publikstinna supportrar till den trånga stadsbanan.

30-årige wildcarden Edgar Florindo som är hemmahörande i trakten tillsammans med landsmannen José Rodrigues gör entré i detta mästerskap, båda kan sträckningen utantill och det var just den sistnämnde som vann ett race i Europacupen för två år sedan.
I en intervju med portugisisk press så sade den tjugoåttaårige föraren från Braga om hur han uppfyllde drömmen att få tävla på internationell nivå sedan barndomen och resulterade i många år av erfarenheter och stöd från folket.

Tabellettan Yann Ehrlacher debuterade här förra året då jokervarvet introducerades, lämnade stan med en nionde placering som bäst och kommer att få bättre resultat den kommande veckan, i nuläget är han i mästerskapsledning före farbrodern Yvan Muller med nio poängs marginal medan landsmannen tävlandes för DG Sport Aurélien Comte anländer hit som föregående tävlingshelgens lirare efter att ha slutat etta och tvåa på Zandvoort i sin Peugeot 308 TCR.

https://www.fiawtcr.com/race-preview-real-deal-ehrlacher-leads-the-wtcr-charge-to-the-home-of-the-joker-lap/

torsdag 14 juni 2018

BTCC-klassiker - Croft 1997

Gabriele Tarquini hade en tuff helg i Yorkshire, avåkning under Race 1 men i det andra blev det sorti i ren drama.

Han hoppade över kerbsen, kör rätt in i däcktraven och totalkvaddade hela framvagnen efter frontalkrocken med räcket, efter tre varv bakom säkerhetsbilen hade lagkamraten James Thompson kraschat på exakt samma ställe och därmed blev Race nummer två rödflaggad.


onsdag 13 juni 2018

Inför Le Mans 24 timmars 2018

Mina förväntningar är ganska höga när det gäller Le Mans, det är ett av fyra stora evenemang inom bilsporten tillsammans med Indy 500, Monacos Grand Prix och Bathurst.

Idag är Toyota det enda kvarvarande fabriksteamet i stora klassen LMP1 med tvåfaldige F1-världsmästaren Fernando Alonso i huvudrollen, de får hård konkurrens i form av satellitteamen Rebellion Racing och ryska BR Engineering med gamla förarna från bilsportens finrum Jenson Button och Vitalij Petrov.

Ett stort startfält i den mindre prototypklassen LMP2 med fjolårets skalp DC Racing som första icke-LMP1: a på pallen, i årets upplaga så ställer de upp med fyra bilar, två från varsitt fabrikat och deras största rivaler är de franska utmanarna Larbre Competition, TDS Racing och Graff Racing.

Bland de nordiska representanterna finns sju förare från Danmark, två svenskar och en norrman i listan.
Henrik Hedman är förste svensk i LMP1 sedan Stefan Johanssons senaste besök på pallen 2003 och Nicklas Jönsson gör sitt trettonde start på anrika Circuit de la Sarthe, hans första i LMP2 sedan flertalet framträdanden i GTE Amateur respektive GTE Pro.

GTE Pro-klassen bjuder på mycket spänning när sex fabriksteam gör upp om kategorisegern, förra året hade Aston Martin slagit Ford och Chevrolet på det absolut sista varvet då Corvette #63 fick ge sig efter en punktering.
BMW gör comeback i GTE Pro sedan 2011 när stallchefen Jens Marquardts gäng ställer upp med två sprillans nya M8 GTE med några DTM-stjärnor som till exempel Martin Tomczyk.
Porsche har två fabriksbilar från varsitt läger, Olaf Mantheys gäng från långdistans-VM och CORE Autosport från IMSA-serien

AF Corse som är Ferraris GT-division får uppdraget att ställa upp med tre bilar, två från VM och den tredje är ett invitationsbil med finländaren Toni Vilander i laget.
Chip Ganassi-stallets uppdrag precis som i de två föregående upplagorna få köra med fyra stycken Ford GT LM med tolv rutinerade förarproffs bakom ratten.

Jag hoppas på mycket spänning, non-stop action och ska få se vem som skall klara längst i denna tävling.

tisdag 12 juni 2018

Grupp A-nostalgi - Del 3

Ford-koncernens motorsportansvarig Mike Moreton planerade utvecklingsarbetet på en vanlig Sierra Cosworth och tillverka specialversionen RS500 tillsammans med prestandadepartementet.
Det ledde till att 500 gatlegala chassin blev konstruerade för att locka unga bilägare till racerbanorna för att se BTCC-tävlingarna och brittiska rallymästerskapet.

Tvålitersmaskinen i vanliga RS500 är trimmad till 230 hästar medan tävlingsvarianten hade en större restriktor som gör att effekten räknad till 550 maffiga kusar tack vare en större kylare och modifierad bränsleinsprutning med mjukvara från Magneti Marelli.
Homologeringen gällde från 1987 till slutet av Grupp A-eran 1991, Sierran var obesegrade i de stora standardvagnstävlingarna på decennieskiftet, bland annat vann man Sandown 500 och 1000 km-klassikern på Mount Panorama 1988, blev obesegrade på Spa 24 timmars 1989 och ett år senare kunde Rob Gravett säkra BTCC-titeln 1990.

I det Australiensiska mästerskapet fick veteranen Dick Johnson bärga två raka titlar i en gulröd DJR-trimmad Sierra som den snabbaste i banracingens värld och tillsammans med John Bowe dominera den 6.2 kilometer långa slingan med storm för att slå utmanarna Nissan och det nytända fabriksteamet HRT.


Här är ett gammalt Top Gear-inslag när före detta BTCC-inhopparen tillika programledaren Tiff Needell provkörde Lawrence Bristows mörkblåa Sierra Cosworth på Brands Hatch 1989.


Rallycrosskolumnen - Del 5

Norges Grand Prix i rallycross spelades på Stjørdal utanför Trondheim där det hade varit mycket action på tävlingsdagarna.
Johan Kristoffersson var i en klass för sig, vann alla fyra kvalomgångar, tog sig vidare till final och kammade hem ännu en seger för att utöka ledningen i mästerskapet före landsmannen Mattias Ekström och hemmahoppet tillika världsmästare i två discipliner Petter Solberg.
Allra kämpigast på Lånkebanen har blivit just Timmy Hansen på grund av att han var i god form efter strulet på Silverstone men i finalen slutade han femma bakom sin yngre bror Kevin Hansen för att han blev trängd av Andreas Bakkerud vid ingången mot första kurvan.

I Super 1600-klassen kunde den finske föraren Jesse Kallio bärga finalsegern med Aydar Nurijev på andra plats, tabelltvåan Rokas Baciuska blir trea före Artis Baumanis men fortsatt etta i mästerskapet med två poäng före litauern, längre bak i fältet finns ungraren Gergely Marton och Janno Ligur från Estland.

Flera norska förare närvarande i TC-klassen när Daniel Holten säkrade en viktig seger framför hemmapubliken före sin landsman Jan-Emil Wilsberg, belgaren Steve Volders tog den sista pallplatsen före tre norrmän strax bakom och i RX2-serien har en annan belgare i form av Guillaume de Ridder slagit de nordiska mästerskapsutmanarna till en stark förstaplacering, tabellettan Oliver Eriksson blir senare tvåa före Henrik Krogstad och William Nilsson blev tyvärr sist bakom Vasilijs Gryazins.

måndag 11 juni 2018

Lejonens TCR-succé fortsätter

Franske Touring Car-kändisen Julien Briché som förra året vann mästerskapstiteln i Peugeot 308 Championship hade haft en enastående helg på Spa Francorchamps.

Han sa enligt en intervju med touringcartimes.com att föregående veckans tävlingshelg i enhetsklassen var något av en slump sedan han vann Race 2 på samma bana och det hjälpte men framsteg behövs för en bil med liten slagvolym, jag tror att 308: an är konkurrenskraftig här på Spa beroende på prestandabalansen och hoppas på mer när jag anländer till Ungern.

I det första racet åkte han upp genom fältet från trettonde till en femte plats för att få viktiga poäng i bataljen om EM-titeln i TCR.
Race nummer två igår morse handlade om två incidenter som fick hans konkurrenter få det kämpigt och leda till säsongens första seger.

Jean-Karl Vernay var riktigt sen på bromspedalen, han såg inte den bakomvarande Audin i backspeglarna, hörde på radion att landsmannen hade allvarliga bromsproblem och fick bryta med en sönderslagen främre länkarm.
Vid slutet höll Julien på att köra förbi Kris Richards Hyundai men blev kapad under inbromsning, han tog genvägen och gav den schweiziske föraren andrum, det hela slutade med att Kris blir bestraffad och lämnade över förstaplatsen till Brichés fördel.

http://europe.tcr-series.com/index.php/news/item/briche-inherits-win-as-richard-gets-1-second-penalty

https://www.touringcartimes.com/2018/06/10/julien-briche-admits-308-cup-race-last-week-helped/

https://www.touringcartimes.com/2018/06/10/kris-richard-stripped-race-2-win-contact-julien-briche/

lördag 9 juni 2018

Nya nackdelar kring prestabalansregeln

Redan i torsdags hade Hyundais A-lag BRC och satellitteamet YMR fått nya inställningar gällande markfrigången, i och med det får båda stallens bilar minska markfrigången med 10 millimeter och behåller därmed turboaggregatets maximala laddtryck till 97,5 %.

Den senaste ändringen i TCR-bilarnas BoP-regel fick alltså träda kraft innan tävlingshelgen på Spa Francorchamps där säsongens tredje deltävling i EM-serien skulle köras och även inför TCR-VM: s femte tävlingshelg i Portugal.

https://www.touringcartimes.com/2018/06/07/hyundais-get-ride-height-reduction/

fredag 8 juni 2018

Svenska medaljhopp i VM - Peppe Femling

Gästriklands representant i skidskyttevärlden Peppe Femling gjorde sin debut säsongen 2013/14 i samband med uttagning till A-landslaget efter ett par år som junioråkare i kontinentalcupen.

Denne unge man från Valbo hade varit med i två VM-turneringar sedan han tog sina första världscuppoäng i Holmenkollen med en 21: a slutplacering, ett antal veckor efter hans bästa resultat lagmässigt var en sjätteplats i singelstafetten på Nove Mesto tillsammans med Ingela Andersson.

Efter VM i Holmenkollen och en hel säsong i kontinentalcupen kom några av de största insatserna ur säsongen 2017/18, han var den som förde Sverige till direktkvalificering till Vinter-OS sedan landslaget blev fyra i herrarnas stafett på Hochfilzen, senare togs han ut av tränaren Wolfgang Pichler till OS-truppen och startade vägen till guldet med en enastående första sträcka som räckte till att Sverige stod högst upp på pallen efter en rejäl kamp med grannlandet Norge.

Idag önskar vi honom ett stort lycka till och hoppas att han skördar mer framgångar i både världscupscenen och i VM hemma på Östersund.


torsdag 7 juni 2018

V8-klassiker - Sandown 2001

Finalomgången av V8 Supercar-säsongen 2001 spelades på Sandown, Mark Skaife har redan säkrat titeln men i starten på Race nummer 3 det ofattbara hade hänt.

Cameron McConville gjorde en dramatisk sorti när han blev påkörd bakifrån av Mark Larkham efter att ha blivit trängd av Paul Romano, även Rodney Forbes fanns med i smeten och bilen fick lätta skador sedan den förstnämnde voltade ett och ett halvt varv.


onsdag 6 juni 2018

MotoGP: s förarmarknad inför 2019

Innan startskottet på Qatar kom det första ryktet, italienske Moto2-kuggen Francesco Bagnaia hade skrivit på ett långsiktigt kontrakt med Pramac Ducati som ersättare till Danilo Petrucci då den sistnämnde skulle till fabriksteamet om deras förbundskapten Luigi Dall'Igna vill göra kontraktsföslaget offentligt.

Ända sedan Tech3 byter motorcykelfabrikat till KTM efter 18 år med Yamaha fick Hervé Poncharal göra sin viktigaste värvning i form av Miguel Oliveira med tanke på att Johann Zarco lämnar det franska laget till just KTM: s fabrikssatsning.
Andrea Iannone respektive Dani Pedrosa kommer att lämna Suzuki respektive Repsol Honda, Pedrosa lär nog skriva på för ett nytt stall om utköpsklausulen borde ingå i förhandlingsprocessen och Iannone får vänta på sitt egna besked från olika team.

tisdag 5 juni 2018

STW 1997 Årskrönika

Efter Audis dominans med Emanuele Pirro bakom ratten var det väl Peugeots tur att gå mot deras första stora titel sedan man vann det Franska mästerskapet 1994 som fabriksteam.
Pierre-Michel Fauconnier, Peugeots dåvarande förbundskapten tog med sitt manskap och fått utveckla sin 406 Supertourisme dag ut och dag in för att skörda framgångar i Tyskland.

Säsongen 1997 bestod av tio tävlingsomgångar med två race i varje tävlingshelg, kampen mellan BMW och Peugeot med sina största stjärnor Joachim Winkelhock och Laurent Aiello tätnade fram till den stora finalen på Nürburgring där Lejonen stod som segrare med 11 vinster gentemot BMW: s åtta och för mig var detta en riktig duell mellan två framgångsrika bilmärken inom standardvagnar.


måndag 4 juni 2018

V8-klassiker - Barbagallo 2005

På varv 39 av 58 under Race 3 här på den korta banan utanför Perth hände något märkligt; Brad Jones i sin Team BOC-trimmade Ford Falcon gled ut i sandfållan efter att Greg Ritter slängde iväg all lösgrus mitt på bromspunkten vid kurva 6 och välte upp och ner.

Han fick hjälp av Paul Radisich som nyligen avbrutit sedan han smällde i muren att hoppa ur cockpit och detta var andra gången som Brad fått bilen att välta, det första skedde på nyzeeländsk mark då han försökte köra förbi Cameron McConville.


lördag 2 juni 2018

Ändringar i bilracingens schema

Enligt en rapport från motorsport.com har TCR-VM: s tävlingshelg i Argentina varit den lokala finanskrisens offer efter pågående diskussioner mellan Eurosport Events och centralmyndigheterna i Buenos Aires, orsaken till varför är att landet återfanns inte på Dakar-rallyts organisationskarta för nästa år eftersom sträckningen körs enbart i Peru.

Istället kommer FIA att ändra datumet från 4-5 augusti till mitten av juli där VM-serien återvänder till Slovakien och på Slovakia Ring utanför Bratislava i samband med EM i lastbilsracing, därefter tar förarna ledigt innan det första av två besök på kinesisk mark redan i höst.

https://www.touringcartimes.com/2018/06/01/argentina-set-drop-off-wtcr-calendar/

fredag 1 juni 2018

DTM-klassiker - Singen 1994

Mästerskapsfejden mellan Mercedes och Alfa Romeo florerade på en blöt stadsbana vid Singen och fansen hade vittnat två händelser i de tre sista varven, det handlar just om hur Alessandro Nannini fick sina titelchanser gå i spillror.

Italienaren i hans röda fabriks-Alfa blev påkörd bakifrån av Roland Asch på väg in i hårnålen och efter depåstoppet låg han ett varv bakom racets ledare Nicola Larini med dansken Kris Nissen på rullen med Klaus Ludwig precis bakom, därefter kom Nannini i full fart och rammade den marinblåa Mercans bakvagn, senare fick han bryta loppet med allvarliga skador.