torsdag 30 januari 2020

Svenska landslagets uttagning till VM

VM i skidskytte årgång 2020 kommer hållas i Anterselva på Stadio di Alto Adige beläget vid bergstoppen och för Sveriges skidskyttelandslag är konkurrensen om de sista uttagningsplatserna tuffare.

Trots bra prestationer den senaste tiden har Johanna Skottheim fått chansen att tävla i sitt första stora mästerskap på elitnivå tillsammans en annan VM-debutant nämligen Elvira Öberg; lillasystern till regerande OS och VM-guldmedaljösen Hanna Öberg.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=179&artikel=7393320

Här är följande deltagare till VM-äventyret:

Linn "Braveheart" Persson

Antalet Grand Prix-starter: 96
Bästa placering: Trea i masstart
Främsta meriter: JVM-silver, OS-silver och VM-silver i stafett

Hanna Öberg

Antalet Grand Prix-starter: 84
Bästa placering: Etta i masstart (x2)
Främsta meriter: Två JVM-guld, två EM-guld, ett VM-guld och ett OS-guld

Mona "Finnskoga" Brorsson

Antalet Grand Prix-starter: 152
Bästa placering: Femma i masstart 2018
Främsta meriter: EM-guld i sprint, 2+2-stafett, OS-silver och VM-silver i stafett

Anna Magnusson

Antalet Grand Prix-starter: 85
Bästa placering: Sjua i Anterselva 2017
Främsta meriter: OS-silver och VM-silver i stafett

Elvira Öberg

Antalet Grand Prix-starter: 14
Bästa placering: Tolfte plats i sprint
Främsta meriter: Tre raka JVM-guld 2018

Johanna Skottheim

Antalet Grand Prix-starter: 11
Bästa placering: Fyra i jaktstart
Främsta meriter: Två segrar i kontinentalcupen

Sebastian "Magikern" Samuelsson

Antalet Grand Prix-starter: 85
Bästa placering: Trea i Oberhof 2019
Främsta meriter: OS-guld i stafett och OS-silver i jaktstart 2018

Peppe Femling

Antalet Grand Prix-starter: 76
Bästa placering: Åttonde plats i Canmore
Främsta merit: OS-guld i stafett 2018

Jesper "The Boss" Nelin

Antalet Grand Prix-starter: 94
Bästa placering: Sjua i masstart
Främsta merit: OS-guld i stafett 2019

Torstein Stenersen

Antalet Grand Prix-starter: 62
Bästa placering: Sjua i Ruhpolding 2016
Främsta merit: Stafettseger i Hochfilzen 2018

Martti Ponsiluoma

Antalet Grand Prix-starter: 38
Bästa placering: Trea i Nove Mesto 2018
Främsta meriter: Två världscupsegrar i stafett

onsdag 29 januari 2020

Garry Rogers-fabriken köpte ny Peugeot

För några dagar sedan kunde GRM köpa ännu en Peugeot 308 TCR före säsongsupptakten i TCR Australia 2020.

Verksamhetens förbundskapten Barry Rogers berättade till Speedcafé att bilen kommer hit till fabrikens R&D-avdelning, kanske ett dussintals dagar efter beställningen från Peugeot Sports huvudkontor i Versailles och från och med nu har GRM sju bilar, det vill säga två Alfor, tre Renault Mégane och två 308: or.

Enligt Barry själv har laget inga planer på att driva alla tre Renaulter men fortsätter att utveckla de båda Alfa Romeo-bilarna tillsammans med Jason Bargwannas Peugeot medan man väntar på detaljer kring en lagkamrat som skall ratta den andra 308: an.
Med tanke på Renault som extra PR är det viktigt att ha en tredje förare, speciellt en från EM eller VM-serien i utvalda deltävlingar trots att det blir fabriksinblandning genom GRM: s ägo.

https://www.touringcartimes.com/2020/01/25/second-peugeot-headed-garry-rogers-motorsport/

tisdag 28 januari 2020

Världens bästa sportsedaner - Del 5

I denna avsnitt kommer jag ge en historielektion om en modern sportsedan som passar in med tiden och även återupprättar dess racinginstinkt.

6. Jaguar XE S


Ända sedan lanseringen hösten 2014 hade jag redan skrivit ett inlägg om vanliga Jaguar XE med antingen fyrcylindrig bensin eller diesel men den här gången är det dags för den sexcylindriga besten att göra entré på bästa sätt.

S-varianten är den sportigaste i XE: s modellprogram eftersom den har en annorlunda aerodynamisk utveckling jämfört med lyxutbudet Prestige, dels att markfrigången är lägre och dels att öppningen på luftutblåsen är större.
De större 19" fälgarna ingår i standardutrustningen, de är gjorda av aluminium och är diamantslipade på de vassa kanterna tillsammans med de röda navkapslarna och bromsskivorna fram är keramiska för bättre stoppsträcka.

Frågan är varför det behövs en sportknapp på mittkonsolen och justerbar hjulupphängningssystem och svaret är att motorn kommer från den tvåsitsiga roadstern F-Type, en kompressormatad V6: a som gör att den accelererar från noll till hundra på 4.8 sekunder, topphastigheten passerar en bit under 250 km/h och den maximala effekten räknas till 375 brutala hästkrafter.

För mig är slitvargen från Solihull utanför Birmingham ganska anpassad som en blandning mellan en komfortabel sedan och en monstruös racerbil, i TV-spelens värld har den här Jaggan medverkat i Forza Motorsport-serien, främst i Forza Horizon 3 där den tävlade mot Australiens motsvarighet, Ford FG Falcon XR8 med en femliters V8.

Jag älskar denna Jaguar riktigt mycket eftersom det är en direkt arvtagare till en Ford Mondeo ST220 som lades ner ett antal år innan den förstnämnde kom till handlarna och blev en säljsuccé där borta i Storbritannien men här i Sverige är S-varianten fortsatt sällsynt trots vanliga XE: s framgångar bland tjänstebilister.

måndag 27 januari 2020

En vecka fylld med lycka

På tal om ett steg uppåt inför VM i Anterselva är att Sveriges stora affischnamn Hanna Öberg förblev ganska bombsäker på skjutvallen.

Hennes tävlingsvecka i slovenska Pokljuka började med ännu en individuell pallplats men den här gången på paradgrenen där hon vann två stora titlar i ett års mellanrum, med bara ett bommat skott fick hon slå giganterna Tiril Eckhoff och Anais Bescond men kunde inte ens få hål på Denise Herrmann som vann med en minuts marginal.
Sveriges herrlandslag fick det mycket tuffare under torsdagen när de fick se sig slagna av protagonisterna Martin Fourcade och Johannes Thingnes Bø; den sistnämnde gjorde en ganska stark återvändo från pappaledigheten med första segern på två deltävlingar.

Fransk dominans i både singelstafetten och 2+2-stafetten före den stora turneringen om tre veckor blev fullbordad även om det innehöll många överraskningar på podiet, Estland med René Zahkna och svenskbekantingen Regina Oja fick besegra ett reservbetonat Sverige medan Kanada nådde den högsta noteringen i en singelstafett trots att ha förlorat spurten mot en rätt så urstarkt Österrike, i 2+2-stafetten däremot fick Sverige med Jesper Nelin, Peppe Femling, Anna Magnusson och Elisabeth Högberg avsluta på en femteplats i och med en full 10/10 på Jesper i andra sträckan.

Herrarnas masstart vanns av Quentin Fillon Maillet med en lång lucka ner till kampen om andraplatsen där Benedikt Doll slår de båda norrmännen med en skidlängd, en annan fransos i form av Martin Fourcade blir femma och gör att han fortsätter att bära den gula ledartröjan trots den stora pressen inför årets VM-äventyr.
Avslutningsvis kunde Hanna Öberg konvertera torsdagens pallplats till en seger när hennes största rivaler som till exempel den vindsnabba Justine Braisaz, österrikiskan Lisa-Theresa Hauser eller varför inte Marte Røiseland blev chanslösa i kampen om förstaplatsen, alla tre drog på sig varsin straffrunda och fått se Lisa Vittozzi och Anais Bescond fullborda sin väg till pallen med fyra nollor, Monika Starega från Polen var snubblande nära podiet för ett år sedan i Hochfilzen och fick avsluta veckan med ett nytt personbästa.

https://www.dn.se/sport/hanna-oberg-tvaa-i-varldscupen/

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/nya-succen-det-ar-otroligt-roligt-att-se/

https://www.svt.se/sport/skidskytte/hanna-oberg-5

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/8mo7dd/obergs-nya-succe--forsta-vinsten-i-ar

https://www.biathlonworld.com/news/detail/quentin-fillon-maillet-skis-to-pokljuka-mass-start-win

https://www.ski-nordique.net/pokljuka-semaine-a-trois-podiums-pour-bescond.6280665-72348.html

https://www.biathlonworld.com/news/detail/hanna-oeberg-s-speedy-standing-stage-seals-pokljuka-mass-start-win



lördag 25 januari 2020

Aston Martin lämnar DTM

Det värsta som skulle komma hade nu blivit verklig när Aston Martin med teknisk support från schweiziska kundleverantören R-Motorsport väljer att lämna DTM efter bara ett läroår i serien.

När Mercedes motorsportdivision AMG rev kontraktet efter slutet av DTM-säsongen 2019 var problemet mer komplex, anledningen till varför är att avtalet med BMW som motorleverantör fick läggas på is och Florian Kamelger valde att tacka BMW: s direktör Jens Marquardt respektive Audis Dieter Gass och ITR-bossen Gerhard Berger för intresset innan framtida program blir högst upp på listan.

https://www.touringcartimes.com/2020/01/24/r-motorsport-calls-time-dtm-programme-single-season/

fredag 24 januari 2020

F1-klassiker - Imola 2003

Nästan alla förare har gjort sina kvalvarv här på Autodromo Enzo e Dino Ferrari och det skiljer åtta tiondelar mellan de sex bästa i passet.

Bara en man kvar och det var den man som gick snabbast fredagens första pass, ingen mindre än sportens största affischnamn Michael Schumacher.
Han var under press efter bara två poänggivande placeringar på de tre första deltävlingarna och på ett soligt men blåsiga förhållanden kunde han slå yngre brodern Ralf med fjorton tusendelars marginal.


torsdag 23 januari 2020

Peugeotfantast återvänder på racerbanan

Tvåfaldige DTC-mästaren och erfarne bilförsäljaren Michael Carlsen gör comeback i standardvagnar efter tio års frånvaro, mellan 1999 och 2010 var han en lojal deltagare i mästerskapet före upplösningen som ledde till att Midget-serien hade införts för att göra racingen mer spektakulär.

Enligt 56-åringen från Odense är TCR-bilar äkta racers baserade på en vanlig homologerad halvkombi eller sedan, precis som det gjorde för 15 år sedan.

Inför säsongsupptakten 2020 kunde Michael som vann två raka titlar i produktionsklassens 306 GTi-6 förmedla att ratta en Peugeot är det enda utvägen, han är den franska biltillverkarens trotjänare i snart tre decennier, före provkörning av en 308 TCR, den bil som Julien Briché bärgat EM-silver förra året så tar han med sin gamla chefsmekaniker och i uttalandet så lägger han till att han är ingen tonåring längre men vill delta i TCR Danmarks första upplaga och köra som det bara går.

https://www.touringcartimes.com/2020/01/22/two-time-danish-champion-michael-carlsen-enters-tcr-denmark-peugeot/

onsdag 22 januari 2020

Seat förlänger STCC-kontraktet

Efter ett år under nybildade mästerskapet TCR Scandinavia kommer PWR Racing med glädje att förlänga tävlingslicensen fram till 2022 som fabrikssatsning.

Seat Sveriges varumärkesansvarig Per Brinkenberg uttalade enligt touringcartimes.com att samarbetet påbörjades redan för fyra år sedan och gjorde att det pekade uppåt i utvecklingskurvan både på hemmaplan och i VM-äventyret förra säsongen.

Idag har laget beställt två nya Seat Leon Competition som ersätter fjolårsmodellen, den bil som Daniel Haglöf säkrade en pallplats i Budapest respektive Mikel Azconas första tävlingsseger i Portugal och det är ännu inte bekräftat om de kommer säkra en andra VM-säsong som potentiella vinnaraspiranter.

https://www.touringcartimes.com/2020/01/21/cupra-extend-stcc-deal-pwr-racing-2022/

tisdag 21 januari 2020

Världens bästa sportsedaner - Del 4

Nu till det kommande avsnittet i den här fina serien om vanliga sedaner med racerbilskänsla, idag kommer jag skriva om en modern engelsk sedan som värmde våra hjärtan både på vanliga vägar och på paddocken.

7. MG ZS 180


Våren 2001 var årgången då Rover fick släppa sig loss från BMW-ägarskap när de köpte ett MG i kris och blev därmed MG Rover Group, när Rovers bilar var avsedda för komfort är den nya grannen på den tiden på väg att bli sportig som det var förr i tiden.

Mellanklassmodellen ZS är byggd på Rovers bästsäljare 400-serien/45, med den idrottsliga karaktären är ZS något bättre än 45: an trots små modifikationer på den främre grillen men designen är densamma som i 45: an både från sidan och på bakluckan bortsett från en större bakspoiler.

För mig är MG ZS 180 en äkta blandning mellan komfort på småvägarna och rå styrka på racerbanan, det sistnämnda är lite sådär överdrivet för under motorhuven så sitter en 2.5 liters V6: a ur en Land Rover Freelander med fyra överliggande kamaxlar, direkt bränsleinsprutning och en toppeffekt på 177 hästkrafter medan 0-100 km/h klockar på 7.3 sekunder och enligt mig har den här bilen med en sexcylindrig maskin lika bra acceleration som i en av mina största trackday-favoriter, en Peugeot 106 GTi.

När den gick till standardvagnsracing i den senare delen av säsongen 2001 hade motorn modifierats av West Surrey Racing då den fick lättare kolvar av titan och effekten ökade till hela 280 hästar, runt 100 mer än i den normala vagnen.

Mellan 2002 och '06 hade MG som fabriksstall tävlat i BTCC mot Opel och Honda i en ZS XPower, racingversionen som innehaft dess interna kod EX259 som betyder "Experiment 259", fabriksteamets första riktiga tävlingssegrar kom på näst sista deltävlingen av säsongen 2002 genom Anthony Reid respektive Warren Hughes i varsitt race.
Året därpå kunde West Surrey Racings bilar däremot vinna tre gånger, först på den omvända startordningen i Croft och återigen dubbla vinster på Brands Hatch fast det andra racet den gången vanns av Colin Turkington.

Trots ett bra 2004 hade WSR gjort beslutet att byta ut V6: an med en fyrcylindrig maskin för att behålla konkurrensen med fabriksbilarna i de två sista åren, bara två segrar med Rob Collard och exakt samma utgångsläge det följande året innan båda sina bilar blev sålda till ett satellitteam.

Efter fem år på marknaden har MG ZS 180 fortfarande varit på kulmen bland högprestandabilar när MG Rover Group kollapsades och båda bilmärkena blev sålda av SAIC.

Här provkör Glenda McKay MG: s dåvarande sportiga tillskott


måndag 20 januari 2020

Blågula överraskningar

Chiemgau Arena på pittoreska Ruhpolding är skådeplatsen för säsongens femte deltävling av världscupen i skidskytte.

Man tjuvstartade det hela med damernas sprint när Hanna Öberg tog hem sitt andra raka pallplats på den bana som hon känner igen sedan hennes första besök här år 2017 slutade med viktiga poäng till utmärkelsen som årets nykomling, en säker andraplats bakom Tiril Eckhoff banade väg för andra svenskar som gav sig in bland de tjugo bästa, bland annat Mona Brorsson, Anna Magnusson och jättesensationen från B-laget Johanna Skottheim.

Martin Fourcade och Quentin Fillon Maillet fixade en dubbelseger för Frankrike i torsdagens herrsprint, närmast var tysken Benedikt Doll när Tarjei Bø fick det lite tyngre på spåret, ännu tyngre gick Martin Ponsiluoma som hade ett bra läge men en bom för mycket gjorde att han missade jaktstarten, Sebastian Samuelsson blev femtonde man trots en straffrunda och hamnat före letten Andrejs Rastorgujevs med liten marginal.

Damernas stafett började med Anna Magnussons tuffa inledning med tre använda extraskott, ett orosmoment i uppförsbacken där hon slirade ena skidan på en framförvarande åkare och växlade på en nittonde cirka 1:20 bakom ledande Italien.
Linn Persson avancerade till en elfte plats efter en full serie i liggande och använt ett extraskott i stående och lämnat över till Mona Brorsson som knappade in på Tyskland som drog på sig två straffrundor och Jo Reid med exakt samma utgångsläge och en nervkittlande Hanna Öberg kunde inte ens rå på jämnåriga Lena Hæcki i spurtsträckan, därmed kunde den regerande världsmästarinnan vinna duellen om femteplatsen med ukrainskan Aljona Pidrusjna även om det darrade i det stående skyttet.

Herrlandslaget däremot fick det motigt, en niondeplats efter flera bommade skott och tappade otroligt mycket mark till Frankrike som bröt Norges vinnartrend för första gången den här säsongen.

I gårdagens jaktstart har damerna fått fart på skidåkningen och precision på skjutvallen när Hanna Öberg konverterade andra startplatsen till en bronspeng efter en hiskelig duell med Paulina Fialkova; norska suveränen Tiril Eckhoff återigen som i Le Grand Bornand åkte hon från Pole position till målflaggan som segrarinna och dagens överraskning går till Johanna Skottheim där hon slår till med både bra fart på spåret och färre antalet missade skott på en ganska iögonfallande fjärdeplacering före den mer erfarna Linn Persson som stod för en rejäl uppkörning.
Tyvärr för Sebastian Samuelsson hans bästa resultat i sprinten konverterades till en sjuttondeplats när fransoserna Martin Fourcade och Quentin Fillon Maillet defilerade till ännu en dubbelseger i den rödlätte generalens frånvaro, Vetle Christiansen vann senare spurten om bronspengen med Simon Desthieux.

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/RRBxdJ/hanna-oberg-pa-pallen

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/just-nu-hanna-oberg-pa-pallen/

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/sasongens-basta-placering-for-sebastian-samuelsson/

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/P9B42z/magnusson-jag-klarade-inte-av-det

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/sverige-nara-pallen-efter-upphamtning/

http://www.skidskytte.se/Nyheter/Nyheter/SverigefemmaidamernasstafettiRuhpolding/

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/b5BO7l/svensk-succe-i-jaktstarten--tre-topp-fem

http://www.skidskytte.se/Nyheter/Nyheter/tresvenskorblanddefembastaijaktstarten/

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/just-nu-damernas-jattesucce-i-ruhpolding/

https://www.svt.se/sport/skidskytte/svensk-superinsats-i-ruhpolding

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/grat-efter-skrallen-jag-ar-i-chock/

https://www.svt.se/sport/skidskytte/experten-om-skottheim-kort-in-sig-i-vm-laget

https://www.sweski.com/sensationella-svenska-damer-i-jaktstarten.6278411-184999.html




lördag 18 januari 2020

Svensk racinglöfte presenterad av plantskolan

På söndag kommer Dino Beganovic fylla sexton bast men före födelsedagsfirandet fick han en nyhetsbrev från Scuderia Ferraris stallchef Mattia Binotto att svensken med meriter från karting blir nyanställd som elev i deras juniorprogram, det är samma skola som stöttat nuvarande stjärnskottet Charles Leclerc tillsammans världselitens söner Giuliano Alesi och Mick Schumacher.

Enligt lagets nya sportchef Laurent Mekies kommer Sveriges nya talang inom formelbilsracing göra sällskap med Charles Leclercs bror Artur och brasilianaren Gianluca Petecof ända sedan han scoutade den förstnämnde på Alain Prost Kartcenter i Le Mans, från och med nästa vecka kommer Dino och Artur att börja jobba på plantskolans lokaler där de kommer att möta fjolårets elever och hela personalen.

För Dino är det en dröm om att Ferrari Driver Academy hade valt den rätta förstaårseleven och näst på tur i uppdraget är att bli första svensk i Formel 1 sedan Marcus Ericsson för ett par år sedan och första svensk i en Ferrari sedan Stefan Johansson i mitten av 80-talet.

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/kJG6wA/dino-beganovic-15-klar-for-ferrari

https://fda.ferrari.com/en/arthur-leclerc-and-dino-beganovic-for-the-scuderias-young-driver-programme/

fredag 17 januari 2020

Bathurst TCR 500 bekräftad till november

Redan under tisdag förmiddag svensk tid hade Australian Racing Groups ordförande Matt Braid slutfört ett besked om ett första långdistanslopp för vanliga standardvagnar på Mount Panorama sedan årgångarna 1997 och '98 och det blev verklighet, från och med nu kommer Bathurst TCR 500 att arrangeras i mitten av november för att inte krocka med Supercheap Auto 1000 som går på den långa veckan i oktober.

Enligt honom är datumet en bra komplement till lagen som förbereder sina scheman och logistik, därmed kan de lokala utövarna i varsin disciplin se framemot detta och några gäster från världen över kanske gör allt vad dem kan för att knäcka hemmaförarna ut från podiet i deras territorium.

Bortsett från de goda nyheterna kommer Network Seven att direktsända hela loppet globalt både på TV-skärmarna och på livestreaming via webb-TV.

https://www.touringcartimes.com/2020/01/15/inaugural-bathurst-tcr-500-race-confirmed-november/

torsdag 16 januari 2020

Doldis slår till med bästa resultat

På gårdagens damsprint i Ruhpolding hade Sveriges fyra toppåkare kört sig in bland de tjugo bästa inför jaktstarten som går tidigt på söndagseftermiddagen men det krävdes en till för att nå den högsta toppnoteringen för flest antalet svenska skidskyttar på resultatlistan.

Normalt hade tabloiderna fått spänna blicken på antingen de två topprankade värmländskorna eller Hanna Öberg, därmed fick Johanna Skottheim göra sällskap med världseliten.
25-åringen från Transtrand tävlandes för Lima Skidskytteklubb gjorde ett bra åk, hon öppnade snabbt med en full serie, därefter avslutade hon med tio fullträffar, blev sexa efter sista skjutmomentet och hamnade sedan på en trettonde plats bakom Mona Brorsson och Anna Magnusson plus att ha slagit några erfarna konkurrenter som polskan Monika Starega, Lettlands Baiba Bendika, norskorna Ingrid Tandrevold respektive Synnøve Solemdal och även outsidern Clare Egan.

Vanligen tävlar hon i kontinentalcupen med det svenska B-laget där hon vann två gånger innan jullovet, alla kom från sprintloppen i Val Ridanna respektive Obertilliach och inför jaktstarten kommer Johanna att starta en minut och tjugotre sekunder bakom Tiril Eckhoff som tilldelats Pole position.

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/OpBnxV/svenskdoldisen-typ-chock

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/svenska-doldisens-skrall-det-har-ar-sensationellt/


onsdag 15 januari 2020

BTC-stallets uppställning komplett

Det har gått ett par dagar sedan Josh Cook förlängde sitt kontrakt med Honda satellitteam BTC kunde två förare skriva på för samma team i hoppet om att säkra ett efterlängtat mästerskapstitel.

Först ut på agendan är Tom Chilton; efter två år med Motorbase-stallet kommer han återigen sätta sig bakom ratten på en Honda sedan 2005, året då han körde för Arena Motorsport i en privatanmäld Honda Civic Type-R EP3 och slagit mot fabriksteamen såsom Opel och MG.

34-åringen från Reigate i Surrey uttalade i pressmeddelandet att BTC-stallet har ett säreget attityd på paddocken, han gillar därför lagets professionalism och känner sig lite optimistisk om framtida förhoppningar i de kommande åren.

https://www.touringcartimes.com/2020/01/10/tom-chilton-swaps-motorbase-btc-racing-2020/

En annan är f.d. Ginetta Cup-föraren Michael Crees, han byter lag från Team HARD som trimmade Volkswagens bilar till det nybildade BTC: s expanderade uppställning och värvningen av den 36-årige enhetsklassveteranen göra att Chris Smiley vill leta efter andra möjligheter inför säsongsupptakten.

I gengäld kan Michael göra upp om viktiga poäng i mästerskapet om han kör lika bra som de mer erfarna gossarna i laget och enligt honom var målet som rookie att avsluta bland de femton bästa och det gick utmärkt, i år blir konkurrensen alltmer tuffare speciellt när de enda fabriksteamen WSR respektive Team Dynamik fick behålla sina reguljära förare.

https://www.touringcartimes.com/2020/01/12/michael-crees-delighted-secure-final-btc-seat/

tisdag 14 januari 2020

Världens bästa sportsedaner - Del 3

Dags för ett nytt inslag av denna serie om vanliga familjebilar som har en blandning mellan komfort och sanslös speed, idag kommer det tredje avsnittet inrikta sig till en ganska speciell bilmärke med motorsport i agendan.

8. Mazda 6 MPS


När Mazda lanserade sin första generation av sexan år 2002 kunde designavdelningens ansvarig Peter Birtwhistle hjälpa till ingenjörerna på motoravdelningen att släppa en sportig variant på denna bilmodell, först fick man använda lite extra PR-jippo då konceptbilen blev till på bilsalongen i Paris men det dröjde tre år till slutprodukten blev verklighet.

Mitt under sommaren 2005 är Mazda 6 MPS officiellt lanserad i Europa som tänkt konkurrent till Ford Mondeo ST220 och Mitsubishi Lancer Evo 9, mekaniskt sett är Mazdan utrustad med en 2.3 liters fyrcylindrig turbomotor, den utvecklar 252 hästkrafter och toppar 240 km/h även om accelerationstiden är på ynka 6.6 sekunder från 0-100 km/h.

Till skillnad från Forden som driver enbart framhjulen har Mazdan precis som Mitsubishin fyrhjulsdrift med Active Torque Vectoring.
Jag tycker att Mazda 6 MPS är en ganska fulländad sportsedan med bra karaktär om inte benutrymmet på baksätet känns lite för trångt men lastutrymmet är mindre än i en Ford Mondeo och Mazdan är tyngre i tjänstevikt, 1 565 kg för att vara exakt.

Fördelen med den datorstyrda fyrhjulsdriften är att den kan fördela kraften mellan fram- och bakhjulen till 70 procent, vid körning på racerbanor som Gelleråsen utanför Karlskoga kan man dela kraften till bakaxeln med 60 procent och 40 procent på framvagnen så att bilen inte blir understyrd på feldoserade kurvor.

Servostyrningen är bland de bästa viktiga delarna som finns på en sportsedan, den gör att kurvtagningen blir ganska välbalanserat och spänstigt eftersom omborddatorn reagerar om hjulupphängningen blir mjuk eller styv om föraren slår betongkanten hårt, bakvagnen känns mindre slirig vid utgången på en feldoserad ingång mot hårnålen och det är därför som den justerbara hjulupphängningen arbetar för fullt vid bankörning.

Enligt ett inslag om sportsedaner på Top Gear år 2006 hade den förre programledaren Jeremy Clarkson sagt att Mazdan har mer krut än en vanlig BMW 3-serie, bättre toppfart än bajraren och snabbare från noll till hundra men frågan var "Varför fick alla köpa BMW: n? " och svaret är enkelt, Mazda 6 MPS blev dyrare i pris men värdeminskningen var mindre jämfört med Forden från förra veckans avsnitt.

måndag 13 januari 2020

Turen stod på spel i dimman

De fyra tävlingsdagarna på Oberhof har präglats av starka vindar, tät dimma och små solglimtar när världseliten i skidskytte återvänder till arbete efter julledigheten.

I damsprinten blev Marte Røiseland vinnare på nytt efter återbudet hon lämnade in inför besöket i Frankrike, detta var hennes första individuella Grand Prix-seger sedan Nove Mesto förra året då hon vann dubbelt och mer överraskande är att kanadensiskan Emma Lunder sköt fullt båda gångerna och slog de blågula spelarna med bättre fart på skidorna i blötsnön.

Fredag eftermiddag var det grabbarnas tur att ge sig in i leken, med Johannes Thingnes Bø på frånvarolistan var äldre brodern Tarjei inte med på noterna riktigt, efter ett enda bom i stående skytte så åkte han direkt nedför och glömt att åka en straffrunda, därmed blev det en minuts tillägg och en 24: e slutplacering men allra starkast var Martin Fourcade, han träffade två nollor och åkte in mot världscupseger nummer 78 före landsmannen Emilien Jacquelin, dubbelt Frankrike efter målgång och hemmahoppet Johannes Kühn tar den sista pallplatsen.

Lördagseftermiddagen var soligt när virvelvinden gjorde att det bommades flera skott i stafetten både bland killar och damer, först ut var damerna när Sverige låg sexa efter Elvira Öberg drog på sig tre extraskott, Linn Persson däremot har det riktigt bättre på skjutvallen med en fullträff i liggande och använde bara ett extraskott med ett långt avstånd ner till fransyskan Anais Bescond; i tredje sträckan kunde Mona Brorsson distansera de svagaste korten med sex sekunder till godo på de ledande lagen innan lagkaptenen Hanna Öberg slogs mot Justine Braisaz om andraplatsen och Tiril Eckhoff fullbordar stormvarningen med Norges tredje raka stafettseger.
Sverige efter tiondeplatsen senast slår sig tillbaka med silverpengen direkt före Frankrike.

Herrstafetten började med en jätteöverraskning när Vitryssland med Anton Smolskij efter två skjutningar gå ut som tvåa bakom Lars Birkeland, lämnade över stafettpinnen till lagkapten Siarhej Bocharnikov som sköt två nollor och alla trodde att vitryssarna kommer att stå på pallen för första gången sedan Ruhpolding 2004, en tung första halva av loppet föranledde det svenska herrlandslaget med Jesper Nelins tre straffrundor men återfår takten efter Ponsiluomas problematik på skjutvallen.
Tre extraskott vardera är ganska mycket för Raman Jeletnov och fortsätter att tappa riktigt mycket tid gentemot Johannes Dale och Tysklands starkaste kort Arnd Peiffer men lämnade över till Mikita Labastov trots att de var före Frankrike efter tre växlingar.
Efter Vetle Christiansens straffrunda är det norska herrlandslaget utan Tarjei och Johannes segrare före den vilt jagande fransosen Quentin Fillon Maillet och Tyskland på hemmaplan blir senare trea, de blågula drömmarna krossades med fyra straffrundor, femton använda extraskott och en elfteplats.

Den täta dimman har återvänt i skidstadions periferi när masstarten avgjordes för hela slanten, i det första skjutmomentet gjorde Hanna Öberg en svag start, drog på sig två bom och förpassades till klungan, Linn hade åkt upp till en femteplats efter en fullträff men Hanna slår sig tillbaka trots två bom vardera i det stående skyttet och slutar på plats nummer 6 långt bakom dagens segrarinna, hela Finlands största affischnamn Kaisa Mäkäräinen.

Avslutningsvis kunde herrarna få det något tuffare i skjutvallen men det var bara en man som trotsade blåsten i Oberhof med minst bommade skott, det är bara den franske storstjärnan Martin Fourcade och han defilerade till ännu en seger med Arnd Peiffer tvåa, Simon Desthieux trea och Jesper Nelin blir bäste svensk i masstarten med en sjundeplats och hade nästan replikerat sambon Hanna Öbergs insats från tidigare den dagen.

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/zG3mn5/svensk-succe-i-stafetten--tvaa-bakom-norge

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/svenska-succen-i-rysarstafetten/

https://www.svd.se/svensk-succe-i-stafetten--tvaa-efter-rysare

https://www.vf.se/2020/01/11/brorssons-revansch-sverige-tvaa-efter-rysare/

https://www.sweski.com/sveriges-damer-kampade-om-vc-segern.6276618-184999.html

https://www.dn.se/sport/sverige-tillbaka-pa-pallen-tvaa-i-stafetten-i-oberhof/

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=179&artikel=7382794

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/vass-avslutning-da-fick-oberg-blommor/

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/personbasta-av-nelin-nara-en-praktskrall/

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=179&artikel=7383122


lördag 11 januari 2020

Honda signar om förarkvartett

Efter en fantastisk fjolårssäsong kommer Honda som driver varsitt team med två bilar förlänga sina avtal på respektive förare.

Laguppställningen lär presenteras vid ett senare tillfälle men det är upp till de två landsmännen från Argentina som skall kavla upp ärmarna och kämpa vidare med titelfajten in i det sista.

Esteban Guerrieri är den mest framgångsrike bland förarna som tävlar med det japanska fabrikatet, tvåa totalt och har fler pallplatser än sin landsman Nestor Girolami, KCMG: s förare däremot har haft det motigt under fjolåret men fick se en tillräckligt konkurrenskraftig Tiago Monteiro ta hem segern på hemmaplan och Attila Tassi är den som kommer utvecklas till en mästerskapsaspirant från och med säsongsupptakten i Marrakech.

https://www.touringcartimes.com/2020/01/10/honda-re-sign-guerrieri-girolami-monteiro-tassi/

fredag 10 januari 2020

Enhetsklassmästare på ingång

Regerande Mini Challenge-mästaren tillika erfarne GT-föraren James Gornall har signat in kontraktet för AmD Tuning som hjälpryttare åt nya lagkamraten Bobby Thompson eftersom båda förarna ersätter Jake Hill som redan flyttat till AmD Honda respektive f.d. F1-stjärnan Mark Blundell som valt att lägga hjälmen på hyllan efter fjolårets återförening med bilsporten.

35-åringen med erfarenhet i enhetsklasserna hade provkört Nic Hamiltons Ford Focus på Snetterton efter att ha vunnit Mini Challenge-titeln som en del av prisutdelningen.
Trots att han klassas som nykomling i mästerskapet kommer James bygga vidare succén från ifjol då Jake Hill var vinnare på Knockhill utanför Dunfermline tillsammans med pallplatsen på Brands Hatch.

Han kände igen stallchefen Dan Kirby från de första åren som standardvagnschaffis, han kom också ihåg hur han och den högt uppsatte personen delade snacket om sina framtida planer för exakt ett år sedan på Autosport Show och fram tills dess hade intresset funnits kvar före säsongsupptakten eftersom målet är att utmana om en vinst i privatförarcupen respektive Jack Sears-bucklan för årets nykomling.

https://www.touringcartimes.com/2020/01/09/mini-challenge-champion-james-gornall-debut-trade-price-cars-racing/

torsdag 9 januari 2020

Josh Cooks framtid säkrad

BTC-stallets förare Josh Cook har sedan tidigare säkrat ett nytt kontrakt, han fick lägga till ett år på kontot sedan han anslöts under fjolårssäsongen där det blev rena drömmen, blev förste man i en privatanmäld Honda Civic Type-R FK8 att slå en fabriks-Honda på premiärloppet i Brands Hatch, alltså den kortare slingan på 1.9 kilometer.

I de följande tävlingshelgerna blev det ett par segrar till och avslutade 2019 som tabellfyra och missade förstaplatsen i privatförarcupen till Rory Butchers fördel.

Men inför säsongsupptakten hade Josh sagt i pressmeddelandet att kontinuiteten är viktigt i världens kanske mest krävande standardvagnsmästerskap även om förra årets förberedelser var en nagelbitare, de inte hade fått tillräckligt med kilometer på försäsongstesterna och efter första segern i vätan kunde laget jobba hårdare med att få in parametrarna och all data på telemetrin.

https://www.touringcartimes.com/2020/01/08/josh-cook-secures-second-season-btc-racing/

onsdag 8 januari 2020

Världens bästa sportsedaner - Del 2

Det är nu dags att skriva nästa avsnitt om vanliga sedaner med mer kraft och vrid och den här gången kommer jag gräva fram mer information om en bortglömd figur på våra svenska vägar.

9. Ford Mondeo ST220


När den andra generationens Ford Mondeo fick en kosmetisk uppgradering 2003 var det väl dags för ledningen på huvudkontoret i Köln att visa en sportigare variant på den bilmodell som betraktades vara urtråkig och inte lika spänstig som konkurrenterna.

Många Ford-ägare trodde på den tiden att BMW M3 CSL är lite för dyr eller en Renault Clio V6 har sämre styrförmåga men för att skaffa en bil med bra körglädje så krävs det en V6: a, framhjulsdrift, lågprofildäck och en sexväxlad manuell låda, Fords praktiska sedan i racerbilsförklädnad heter Mondeo ST220 och på den tiden var den bättre än en M3 i alla kategorier.

Denna förbluffande högprestandabil med fyra dörrar och bra benutrymme i baksätet har en urstark sexcylindrig bensinmotor på tre liter i slagvolym, effekten räknas till 226 hästkrafter med den maximala vridet på 281 Newtonmeter, 0-100 på oslagbara 6.6 sekunder, precis som i en Renault Mégane 225 den heta halvkombin och toppfarten är strypt till 250 km/h.

På vanliga vägar så känns Mondeon lite civil i låga farter dels när den justerbara främre hjulupphängningen absorberar den guppiga asfalten på ett bra sätt även om de monterade styva krängningshämmare i sportvarianten och dels att styrningen är aningen bättre eftersom framvagnen är välbalanserad i långsamma kurvor och i nedförsbacke.
På racerbanan däremot är saker lite annorlunda, man trampar på gaspedalen och lägga i trean efter utgången på en hårnål så låter V6: an i full symfoni även om man når 6 300 varv i minuten och lägga i nästa växel på raksträckan, i sportläge är hjulupphängningen ganska styv jämfört med den vanliga setupen och sensationen man får som förare om man kör utan antispinnsystem är inriktat på mer koncentration och arbete i styrningen, gaspådrag och bromsförmåga.

I överlag är Ford Mondeo ST220 sällsynt, det hade sålts i begränsad utgåva, runt 1 200 i Storbritannien men på andra marknader var den bortglömd eftersom i Sverige fanns det bara ett dussintals ST220 i cirkulation på grund av den höga värdeminskningen genom åren.

Här testas Forden mot en Alfa Romeo 156 i franska bilprogrammet Turbo år 2002


tisdag 7 januari 2020

WRC-klassiker - Monte Carlo 2002

Inför årets upplaga av Monte Carlo-rallyt senare den här månaden kommer jag blicka tillbaka till januari 2002 och till den tolfte sträckan genom spektakulära Col de Turini.

Här är 22 minuter av ren spänning ombord Colin McRaes Ford Focus WRC med f.d. kartläsaren Nicky Grist som guidar noterna.


söndag 5 januari 2020

Första lag att äntra EM-serien 2020

För mindre än ett par veckor sedan hade det privatägda Elite Motorsport ansökt om en förfrågan att tävla i TCR-EM den kommande säsongen och det blev klart efter en del förhandlingar då Audis mest framgångsrika satellitteam WRT fått lämna både VM och EM-serien för att koncentrera sig enbart på DTM.

Precis innan jul och nyårsuppehållet fick laget anställa en sjuttonårig talang vid namn Jakob Guidetti; han är en lovande kille som vill gärna slåss om mästerskapstiteln efter en lyckad första säsong i standardvagnar, däribland fem pallplatser och en sjätteplats totalt i TCR Italia förra året.

Trots den goda erfarenheten i sin första säsong på heltid hade Jakob sagt att han njuter av tävlingsinstinkten, bilen är rolig att köra och passar körstilen bättre än en Formel Renault-bil.

Lite längre fram i planerna kommer Elite Motorsport att driva en annan Audi i utvalda race med en lagkamrat som hjälper den unge italienaren till några framskjutna placeringar.

http://europe.tcr-series.com/index.php/news/item/jacopo-guidetti-in-tcr-europe-with-elite-motorsport

lördag 4 januari 2020

Små ändringar inför årets BTCC-säsong

När man pratar om kalenderåret 2020 inom bilracing är det mycket som ändras när årets upplaga av BTCC går av stapeln på Donington Park, det är första gången sedan 2005 som den gamla GP-slingan i Leicestershire anordnar en säsongspremiär och att Silverstone anordnar två tävlingar för första gången sedan 2001 medan tävlingarna på Croft Circuit flyttas till mitten av augusti emellan Snetterton och Knockhill.

Sedan tidigare kommer Goodyear att ta över som däckfabrikat efter Dunlop i och med de nya tekniska reglementen före introduktionen av KERS nästa säsong, bland ändringarna är det nya kvalsystemet som skall testas denna sommar på Snetterton.

För dem som följer supportracen var det klart att Renault Clio Cup hade flyttat sin verksamhet till British GT, från och med den här säsongen kommer Mini Challenge att ta över ansvaret.

fredag 3 januari 2020

Världens bästa sportsedaner - Del 1

Veckans första avsnitt ur den här serien kommer handla om den bil som gjorde intryck på båda fronter, det vill säga på vanliga vägar och på racerbanan.

10. Audi RS4 (B7)


Efter fem års frånvaro har Audis värstingmodell RS4 gjort comeback då det inte fanns en RS4 i B6-skrud men med den uppdaterade B7-versionen hade den varit redo att slåss mot bajrarna vars E46 M3 börjar bli lite gammal och en annan motståndare i form av Mercedes C 55 AMG.

Designmässigt är fronten igenkänd från storebror A6 med den större kylargrillen, från sidan är det inte mycket som skiljer mellan den och föregångaren med interna koden B6 men bakljusen är nya på den tiden och interiören är oförändrad men fått lite små modifikationer som ett nytt navigationssystem och nya reglage för klimatanläggningen.

Bäst av allt är motorn den stora grejen till varför den här bilen blev en säljsuccé bland sportsedaner över hela Europa, det är en 4.2 liters V8 ur en S4 som sitter under huven men har fått extra krut än den billigare prestandagrannen, antalet hästkrafter har gått upp från 338 till 414 genom att lägga till kolvar och vevstakar gjorda av titan tillsammans med grenrör av gjuten magnesium.
Växellådan är en 6-växlad manuell från Getrag som numera heter Magna PT, som standard återfinns fyrhjulsdriften med ett avancerat antispinnsystem och bromskraftsfördelare.

Sportfjädringen med stötdämpare från KW är ett av de viktigaste delarna som gör att RS4: an har nästan samma gener som Mattias Ekströms DTM-bil från den eran.
Servostyrningen med variabel assistans gör att den blir mer välbalanserad i såväl snabba som långsamma kurvor, feldoserade kurvor och backkrön, bakvagnen i RS4: an är mindre guppig än till exempel en C 55 AMG och keramikbromsarna fram är 365 mm i diameter och 34 mm tjockt, den har tillräckligt bra stoppsträcka eftersom man använder bromsok och belägg ur en Lamborghini Gallardo men med RS4-loggan printad för igenkänning.

I fyra år hade RS4: an använts som säkerhetsbil på Le Mans 24 timmars med tanke på bilmärkets framgångar med R8 LMP1 och dieselmaskinen R10 TDI, på trackdays däremot är den riktigt populär bland bilentusiaster som kommer till Nürburgring, Brands Hatch, Mantorp Park, Falkenberg eller Mugello.

Audi RS4 ställs mot BMW M3 E46 med Tiff Needell och Jason Plato i huvudrollen på engelska bilprogrammet Femmans Växel


torsdag 2 januari 2020

Pågående aktiviteter i F3-cirkusen

När säsongen 2019 avslutades på Olympiska parken i Sochi har det varit mycket som pågått kring förarmarknaden men bara tre olika lag som fick signera sina aspiranter till Formel 3-titeln.

Först ut var schweiziska Jenzer Motorsport, de hade värvat en ung australiensare vid namn Callan Williams cirka en månad efter säsongsavslutningen, han hade anslutits efter två år i det spanska Euroformula Open-mästerskapet.

Innan julafton hade värsta rivalerna ART Grand Prix respektive Prema Powerteam fått varsin förare ett nytt kontrakt, bland annat kommer nykomlingen från Ryssland Aleksandr Smoljar få ersätta dansken Christian Lundgård och Logan Sargeant ansluter till Prema från Carlin Racing.

Den regerande ADAC F4-mästaren Theodor Pourchaire kommer få göra sällskap med Aleksandr Smoljar i ART Grand Prix i väntan på en tredje förare som kompletterar laguppställningen.

onsdag 1 januari 2020

F2-VM 2020 i detalj

Det nya årtiondets första inlägg kommer handla om formelbilsklassen under Formel 1 respektive tävlingskalendern och kontrakterade förare.

Nytt för i år är att Zandvoort blir ny arrangörsanläggning för både F2-VM och International F3 i samband med Formel 1 sedan Circuit Paul Ricard är bara avsedd för den högsta divisionen.

Regerande mästaren Nyck de Vries hade sedan länge lämnat ART Grand Prix och åkt till Formula E där han kör för Mercedes EQ som lagkamrat till Stoffel Vandoorne, hans ersättare heter Marcus Armstrong som tävlat för Prema Powerteam i den mindre klassen.

På tal om Prema Powerteam kommer Mick Schumacher stanna kvar ett år till men gör sällskap med regerande F3-mästaren Robert Sjvartsman då Sean Gelael flyttar till DAMS-teamet.

Louis Delétraz, son till före detta sportvagnsstjärnan Jean-Louis Delétraz tar över Callum Ilotts säte i det tjeckiska laget Charouz Racing eftersom engelsmannen som tillhör Scuderia Ferraris plantskola byter lag till Virtuosi Racing och f.d. EM-silvermedaljören i F3 Dan Ticktum kör för franska DAMS tillsammans med indonesiern Sean Gelael även om Nicholas Latifi åkte till Williams som Robert Kubicas ersättare.

Pedro Piquet, den yngre halvbrodern till Nelsinho Piquet blir nästa förare i syskonskaran att tävla i det som hette GP2 på sin tid, en annan kille med den legendariska genen är som sagt fransmannen Giuliano Alesi vars pappa tävlat i Formel 1 på många år, efter tre år hos italienska Trident, två i GP3 och ett i klassen ovanpå kommer han få en ny utmaning, nämligen att få köra för nybildade HWA Racing Laboratory som tog över efter Ardens 23 år lång svit som trotjänare i F3000, GP2 och F2.