tisdag 31 maj 2022

Bilar födda år 1992

Hur är det med att vara tre årtionden gammal, ja det beror på många olika saker, dels för att Lisa Nilsson åkt upp som etta på topplistorna och dels för att 1992 har varit ett bra år bland de fina bilar som masstillverkats på fabrikerna.

På vardagarna kan Ford Escort Cosworth och Lisa Nilssons "Varje gång jag ser dig" passa ihop eftersom sommaren 1992 höll på att bli något stort, de stora tidningsrubrikerna vid denna tidsperiod hade riktat sig till Williams-teamet i Formel 1 med dess tekniskt avancerade maskineri FW14B som huserade en potent Renaultmotor, halvautomatisk växellåda och aktiv fjädring, bilen hade ett jätteövertag jämfört med Ayrton Sennas McLaren och Michael Schumachers gula Benetton med Cosworth V8: an baktill och dominerat hela F1-säsongen genom Nigel Mansells nio segrar inklusive förar- och märkestiteln.

Refrängen till "Himlen runt hörnet" ekade på högtalaren då Jaguar lanserade superbilen XJ220 som tillverkades från och med denna årgång, ledningen på den tiden lovade att den skulle ha en V12: a, saxdörrar och permanent fyrhjulsdrift men Tom Walkinshaw sa helt enkelt "NEJ! " till frågan ända tills man la en 3.5 liters V6: a ur en MG Metro 6R4 kopplad till en tvärställd femväxlad låda och använt vanliga dörrar istället; Martin Brundle sa en gång på sin självbetitlade TV-program att testkörningen på Nardò varit det mest skrämmande grej han gjorde i ett försök att spräcka 350-strecket på mätaren, den stannade i 347 km/h och upptäckt att vindrutetorkaren började fladdra och skapat turbulens i aerodynamiken, nej men Gud.

Min drömbil från 1992 måste nog vara en Ferrari, just det en 456 GT för att vara exakt, den är ritad av Pininfarina och betraktas som en äkta kryssare med en vacker tolvcylindrig motor på 442 hästkrafter under huven, jag lovar dig att den här bilen har riktigt bra köregenskaper i och med att växelspaksknoppen av gjuten aluminium eller "Cancelletto" som det heter på italienska har en taktil känsla mellan växlarna och vid körning på E4: an i riktning mot Södermalm så väljer jag Angels "Sommaren i City 1990" som feel good-låt om inte jag blickar tillbaka till Belgiens Grand Prix 1992 hur många gånger som helst.

https://www.largus.fr/actualite-automobile/voiture-nees-en-1992-elles-arrivent-en-collection-1176143-minidiapo.html

måndag 30 maj 2022

Långloppsarkivet - Nürburgring 2008

Dags för en kort inlägg som handlar om gamla klipp från Le Mans Endurance Series, föregångaren till det nu ganska populära FIA WEC och idag ska vi titta på en 52 minuter lång film om höjdpunkterna från seriens fjärde deltävling, Nürburgring 6 timmars anno 2008 och det var här som Peugeot ville gärna ha revansch efter att ha varit snubblande nära segern på Le Mans mot fixstjärnorna i Audi Sport Team Joests läger.

Bara se, lyssna och njut av de här fina bilderna från förr.

lördag 28 maj 2022

Varför är Volvon en publikfavorit?

I en direktsänd podcast på Australiens etablerade racingforum V8 Sleuth hade tidsfrågan ställts om just Volvo som präglade publikskaran i annorlunda regi och här är en liten summering på det hela.

Grundaren tillika programledaren Aaron Noonan delade Volvos V8 Supercar-story med nyckelpersonerna från Garry Rogers Motorsport respektive fansen som visade stor respekt på de ljusblåa tävlingsbilarna som byggdes i Torslanda samtidigt som den förstnämnde ger en inblick på dess unika motorljud à la en modern DTM-vagn, Scott McLaughlins genombrott, höjdarna, nederlagen och hur fick V8-programmet sitt abrupta slut efter Bathurst 2016.

https://www.v8sleuth.com.au/podcast-why-volvos-v8-supercars-remain-a-fan-favourite/

fredag 27 maj 2022

Gendarmerna och lejonmärket

I över 70 år har "La Gendarmerie" en lång historia med att köra en Peugeot som snabbuttryckningsbil eftersom kårens konstaplar och yttre befälhavare hade i många år lusten att jaga bensintjuvar på bar gärning med högljudda sirener och starkt blinkande varningsljus på motorvägarna vid respektive uppdrag, exempelvis fartkontroller på någon av Frankrikes farligaste vägar.

Debuten skedde redan 1950 när en Peugeot 203 kombi blickade mot en skenande bil på landsvägarna men flera årtionden senare fick "Männen i mörkblått" och samarbetet med Lejonmärket vara något av en specialitet med kombimodeller av sina bästsäljare likaså skåpbilarna som konverterats till att transportera piketen till en manifestation eller till att skydda fansen som bråkar med motståndarlagets supporterfalang, hundenheten i många år använde en Peugeot Partner som favoritbil medan motorvägspolisen tog hand om de snabba, sportiga vagnarna som 405 T16 eller 306 GTi-6, den nuvarande 308 GTi är också i god kondition om inte fransoserna vågade samarbeta med karabinjärerna med samma typ av bil.

Utöver sedanmodellerna, halvkombin och herrgårdsvagnarna i skaran finns det också en del SUV: ar i programmet, däribland förfadern P4 från 1980, 4x4-specialisterna Dangel konverterade en 505 kombi till att vara kapabel på grusvägar innan modell 3008 fick vässa sina klor med mycket krut under huven.

https://www.largus.fr/actualite-automobile/peugeot-les-modeles-de-la-gendarmerie-de-la-203-break-au-3008-hybrid-10911409.html

torsdag 26 maj 2022

Bilen lämnas hemma efter prishöjning

Med den kraftiga ökningen av bensinpriset generellt valde en tredjedel av bilisterna att lämna sin ögonsten i garaget och började åka kollektivt eller cykla till och från jobbet istället.

En undersökning från KVD Bil som hänvisats av Teknikens Världs kolumnist Mattias Rabe visar att 34 procent av mer än 1 100 deltagare mellan 18 och 79 års ålder sagt att de kör färre mil på mätaren än tidigare men årsinkomsten påverkar en del nybilsägare trots de där skyhöga priserna som varierar från en servicestation till en annan, ägare till dieseldrivna bilar trappade ner bilkörandet med 41 procent vilket är otippat men om man tänker på siffror från vilket landskap man bor i är det bara toppen på isberget, bilister från de tre storstäderna täcker hela 29 procent av diagrammet som kör mindre p.g.a. prishöjningen medan 45 procent av Smålands invånare vill hellre åka kollektivt än att slösa på flera hundringar med full tank.

https://teknikensvarld.expressen.se/nyheter/bil-och-trafik/manga-kor-mindre-efter-prishojningarna-pa-bensin-och-diesel/

onsdag 25 maj 2022

Helikoptersöndagen 2003 - Hur gick det till?

Den skotska ligafotbollens 106: e termin höll på att gå mot en rafflande klimax söndagen 25: e maj 2003 när de rivaliserande Glasgowklubbarna Celtic och Rangers var ute och krigade om ligaguldet på sina inbördesmöten trots att man var lika i målskillnad inför deras livs viktigaste eftermiddag.

I videoklippet så fick den förre Rangers-försvararen Arthur Numan säga att de hade fördelen mot Dunfermline på hemmaplan och vet att grannen i grönt och vitt spelar en svår bortamatch på Rugby Park i Kilmarnock, även Barry Ferguson trodde att en 50: e ligatitel räknas som nytt rekord och matchbilden gick enligt planerna på Ibrox med ett tidigt mål signerat Michael Mols; drömstarten för Rangers utraderades av bortalaget Dunfermlines fantastiska kvitteringsmål och återigen blev det på grafiken lika i målskillnad, hemmafansen jublade högt en gång till när de såg Claudio Caniggia kruta in 2-1 och ge Rangers fördelen innan det ofattbara skulle hända på Rugby Park, Celtic-forwarden Chris Sutton nickade in 1-0 på en hörna men nyheterna från Ibrox spreds bland Kilmarnocks fans då de hörde via högtalaren att georgiern Shota Arveladze stångade in 3-1 till Rangers från Lorenzo Amorusos inspel precis före pausvila.

När andra halvlek drogs igång hade Celtic utökat till 3-0 på Rugby Park genom Alan Thompsons bombsäkra straffspark och de har övertaget med bättre målskillnad än killarna i blåa tröjor, efter att Henrik Larsson träffat stolproten kunde händelseförloppet på Ibrox stavas till lika i målskillnad igen då mittfältaren Ronald de Boers nickskarv hittade nätmaskorna förbi en chanslös målvakt i motståndarlaget innan Stephen Thompson tåfjuttar in Rangers 100: e gjorda mål för säsongen och i Celtics bortamatch mot Kilmarnock så missade Alan Thompson grovt från elva meter, bulgaren Stiliyan Petrov lägger in fyran för Celtic samtidigt som domaren i det andra inbördesmötet blåste straff till Rangers och Mikel Arteta placerade in en perfekt slagen straff till 6-1 på tavlan och ligabucklan hamnade sedan i Rangers händer, vilken spännande dag på arenan.

tisdag 24 maj 2022

Recension - Amy Diamond - Still Me, Still Now

Det här är min recension av popprinsessans andra album som släpptes för exakt 16 år sedan, ja den 24 maj 2006 (Still me, Still Now)

1. Big guns 10/10: Första spåret ur denna album är den som jag gillar mest för den klingar riktigt bra på verserna och refrängen.

2. Don't cry your heart out 10/10: Denna vackra mellantempo-låt förtjänar verkligen en plats som värdig etta på min spellista, coolt.

3. My name is love 9/10: En kärleksfull stycke för en pingla med staccato i sångrösten vilket är tydligt.

4. That's life 9/10: Rena drömmen.

5. All the money in the world 10/10: En fin liten ballad med vackra gitarrtoner på låtens Mid-8 efter andra versens refräng.

6. Don't lose any sleep over you 9/10: Första gången jag hört den här låten var på ett avsnitt av Lilla Sportspegeln, intressant.

7. Diamonds 9/10: Vill man leka Agent 007, där har vi svaret.

8. Life's what you make it 10/10: Självklart en bra poplåt att lyssna på under semestern.

9. No Regrets 9/10: Vad kan jag säga om den här låten? Ja, den är rogivande för min smak.

10: It can only get better 10/10: Den här balladen är lugnande och vacker i en enda mening.

Efter att ha recenserat det hela i över en timme kommer jag verkligen säga att de höga poängen som jag delade ut ger mig både god energi och en lugnande effekt ungefär samtidigt.

Genomsnittsbetyg: 10/10

måndag 23 maj 2022

Giulian byter drivlina

Stellantiskoncernens toppnamn Jean-Philippe Imparato hade avslöjat några viktiga ord i framtidsvisionen, bland annat kan Alfa Romeos icke-namngivna stadsjeep i större skala mäta sig med Mercedes GLE och BMW X5 på väg att släppas redan 2027, samtidigt på en pressträff hade fransmannen syftat på mer eldrift i andra kommande modeller och en av dem spås vara sedanmodellen Giulia eftersom elektrifieringen förblir viktigare i miljöfrågan när bensinmotorerna dras ur cirkulation p.g.a. klimatförändringen.

I samma kolumn kommer Alfas större SUV göra sällskap med mellanbrodern Stelvio och två andra kompakta crossovers i modellskaran, båda med namn Tonale och Brennero men försöker inte att nå samma marknadsstrategi som koncernkollegan Jeep vilket är något av en brännmärkning.

https://teknikensvarld.expressen.se/nyheter/bil-och-trafik/elbil-laddhybrid/alfa-romeo-giulia-blir-elbil-far-sallskap-av-elektrisk-lyx-suv/

lördag 21 maj 2022

Trafikens alarmerande regelbrott

Försäkringsbolaget AXA: s barometer gällande trafiksäkerhet riktades till användning av mobiltelefoner på Frankrikes landsvägar och motortrafikleder, det är ganska allvarligt för dem som bryter trafiklagen ända sedan införandet av mobilförbud trädde kraft redan sommaren 2003 i stora delar av Europa.

I en studie från fjolåret hade uppemot 2 000 personer deltagit i en opinionsundersökning med syfte att tackla förbudet av handhållen elektronik vid körning, ja de flesta är mellan 18 och 35 år gamla hade blivit förhörda av Transportstyrelsens högt uppsatta affischnamn, de alarmerande siffrorna hade fångat en jättestor uppmärksamhet bland parlamentsledamöter i kommunfullmäktige och inte minst på hovrättens lokaler, hela 45 procent av deltagarna sa att de reglerade navigationskartan medan man styr runt en rondell, allra värst hade män i tjugo till tjugofem års ålder messat medan man kör på småvägarna och därmed så indikerar parlamentsledamoten Eric Lemaire att en bot på 135 € plus tre straffpoäng på körkortet är mer effektivare än att dra in själva körkortet för vårdslös körning.

https://www.largus.fr/actualite-automobile/securite-routiere-8-francais-sur-10-utilisent-le-telephone-au-volant-10907390.html

fredag 20 maj 2022

Blågul Merca-samarbete

Stena Metalls underleverantör BatteryLoop hade tecknat in ett avtal med biljätten Mercedes med vision att ta hand om uttjänta elbilsbatterier för stationär användning som blir reservkraft på över två tredjedelar av fastigheterna runtom i Sverige.

Försäljningen av bilar med litiumjonbatterier ombord utökades med bred marginal de senaste åren, här har det framkommit enligt brödtext från Teknikens Världs kolumnist Mikael Stjerna att ca 2.5 miljoner elbilar kommer vara i cirkulation till år 2030 med stor betydelse till att kunna utnyttja service av äldre batteripaket som gör energilagring till nytta.

Leveransavtalet kommer på så vis säkra större volym av både gammalt och nytt i den elektriska drivlinan, företaget satsar nu på Europamarknaden med långsiktig värdering på minst 25 mdkr där man inkluderar Essitys logistikcenter som referens, här kan det finnas solcellspaneler i byggnadens tak, energin lagras i BatteryLoops modul och lagringen är kopplat till 78 laddstationer i och med att de första leveranserna sker i månadsskiftet.

https://teknikensvarld.expressen.se/nyheter/miljo-och-teknik/svenska-batteryloop-tar-hand-om-mercedes-batterier/

torsdag 19 maj 2022

Ranking av historiens vackra bilar

Richard Bremner från Storbritanniens mest populära biltidning Autocar hade uppdraget att rangordna en lista på 100 av de bäst utsmyckade bilarna som någonsin byggts ända sedan Gottlieb Daimler och Karl Benz var dem som uppfann den patenterade motorvagnen.

De nya bilar som gick in på kolumnisten Richards lista är exempelvis Rolls-Royce Boat Tail, Ferrari Monza SP2, Chevrolet Corvette C3, McLaren Artura och Range Rover Velar för att nämna några, Aston Martin V8 Vantage har åldrats bättre genom åren men ligger fortfarande 65: a på listan vilket är oroväckande för en etablerad brittisk märke, från plats 50 och neråt hittar man några nostalgiska klenoder som Lotus Elan vars detaljinriktning ledde till en inspiration som låg bakom Mazda MX-5: s braksuccé, på en tjugofemte placering blänker en klarröd Ferrari 365 GTB/4 som var en otroligt fin kryssare på fyra hjul mellan slutet på 60-talet och början på 70-talet, vidare till Aston-temat och vad sägs om DB9: an med bland de tjugo bästa, den såg bättre ut exteriört än en Vanquish och t.o.m. har en manuell växellåda som fungerar bättre än halvautomaten på den plågade storasystern, vilken skönhet.

Herre på täppan är kort och gott en gammal Jagga, inte vilken Jaguar som står på montern utan det som kallats för "En slipad diamant med utomordentlig glans", bilen i fråga är en Jaguar E-Type och roadstern var vackrast av alla med form, funktionalitet och väghållning allt i en och samma rubrik.

https://www.autocar.co.uk/slideshow/100-most-beautiful-cars-ever-made

onsdag 18 maj 2022

Sagan om Peugeots småbilar

I ett tidigare inslag fick jag skriva en del om Peugeot 206 och dess popularitet och idag är det nog tänkt att göra samma sak på resten av släktträdet, varför inte börja med anfadern till lejonmärkets skara av citybilar som visades för fem decennier sedan.

Till i år så har man firat 50 stearinljus på en av Peugeots då mest älskade figur, något som präglar vi beundrare av gamla bilklassiker generellt, med 104: an som sålde otroligt bra mellan 1972 och 1988 hade de rundare formerna gjort ett stort intryck från och med 1991 genom 106: ans storslagna ankomst, den hade blivit en kändis i tolv succéår om man lägger till racingversionerna Rallye och S16 på topplistan.

Märkets mest emblematiska modell stavas 205 då den släpptes 1983 efter att Peugeot krigade sig undan från den jättelika finanskris som nästan försatte fabrikatet i konkurs, många år senare är 205: an en tvättäkta ikon innan stafettpinnen övertogs av 206: an som överträffade förväntningarna med uppemot åtta miljoner sålda exemplar världen över och säljsiffrorna dalade med tiden när efterträdarna 207 och 208 (nu i sitt andra generation) får det svårt att hänga med i matchen mot Opel, Ford och Audi.

https://www.largus.fr/actualite-automobile/peugeot-la-saga-des-citadines-de-1972-a-nos-jours-10894400.html

tisdag 17 maj 2022

Järnmärket bygger upplevelsecentrum

Volvo Cars tillsammans med Volvo Buses och Volvo Lastvagnar etablera ett upplevelsecenter som öppnas för allmänheten redan i januari 2024 enligt en kolumn från Vi Bilägares insändarskribent Maria Dahlin.

Det renodlade bilfabrikatet baserat i Torslanda hade hört samman med Hisingen och det nuvarande museet som låg lite avsides har väckt en del frågor den senaste tiden, i ett pressmeddelande uppger Magnus Wrahme att grundandet av "World of Volvo" är nu under utveckling på ett helt nytt sätt i centrala Göteborg med färdigställning runt början på december 2023, byggnaden skall vara fem våningar högt med underjordisk uppställningsplats för parkering som konstrueras på platsen där det stod en växellådsanläggning ur ett öde svenskt fabrikat och här är det tänkt att besökarna ska kunna få en ny Volvo på specialleverans bortsett från profileringen av restauranger och konferensrum i dess djupa inre.

https://www.vibilagare.se/nyheter/volvo-bygger-upplevelsecentrum-i-goteborg

måndag 16 maj 2022

206: an i storslagen debut

När vi pratar om moderna klassiker bland småbilar så finns en populär anledning till varför många väljer en Peugeot 206 och rätt svar är mångsidigheten och väghållningen.

Man behöll den gamla 205: s karakteristiska framgångsrecept på att vara liten i sitt yttre skal och rymlig på insidan, karossformen känns rundare och slätare än legendaren från 80-talet, framifrån så får man de där ikoniska "kattögonen" på framlyktorna signerat Gérard Welter, de dubbla gälarna på motorhuvens övre kant och bakvagnen med bred skuldra ser mycket vackrare än aktern på andra generationens Renault Clio som f.d. Top Gear-ankaren Jeremy Clarkson riktat klagomål på eftersom han kallade dess baklyktor och bakre vindruta för en "såpbubbla" på hjul.

Jag däremot tycker att en Peugeot 206 är en gammal favorit bland purister som ville gärna åka tillbaka till det glänsande 90-talet och ratta på småvägarna till tonen av Kents "Hagnesta Hill" eller varför inte någon av Jessica Folckers låtar från samma tidsperiod, därför som alla trafikskolor på den tiden fick se eleverna fixa uppkörningen med god marginal och drömma om att skaffa en liten 206: a i gott skick och låga mil på mätaren genom hela sin servicehistorik.

Här testkör Vicki Butler-Henderson Peugeots mest prisbelönta småbil på BBC: s Classic Top Gear från sommaren 1998

lördag 14 maj 2022

En tidsresa för alla Cittra-fans

När Autocars historieskribent Ronan Glon höll på att skriva en exklusiv kolumn hade man fastnat på en magnifik berättelse om en man som äger över 100 Citroën-bilar i över fyrtio år, mannen i fråga är det franska märkets store entusiast Henri Fradet och hans mål var att hitta gamla Cittror med låga mil på mätaren, idag ligger de här klassiska bilarna i säkra händer på södra Frankrikes bilutställning CitroMuseum.

Här finns ett urval av bilder som togs av samma kameraman med några små texter om de modeller som blivit folkkära genom åren.

https://www.autocar.co.uk/slideshow/man-who-owns-110-citro%C3%ABns-1

fredag 13 maj 2022

Överklagan om elbilsförbud

Landstinget i Gotland tyckte en gång att elbilar tar för lång tid att ladda batteriet fullt och inte har någon plats på färdtjänstens portfolio, det anser Vi Bilägares Erik Söderholm med hänvisning till ETC: s specialkolumn.

Eftersom färdtjänsten klassas som samhällsviktig kommer det finnas ett särskilt behov av tillgängliga vagnar på kort sikt trots att flera kommuner fått byta ut från bensindrivet till 100 % eldrift, innan en överklagan klubbades fick mönstret brytas när Gotlands enhetschef för allmän kollektivtrafik Jyrki Vainio sa i ett utdrag att elbilar inte accepteras som alternativ färdmedel.

https://www.vibilagare.se/nyheter/elbilar-forbjuds-som-fardtjanst-nu-overklagas-beskedet

torsdag 12 maj 2022

Nya T-klass på ingång

Tysklands mest etablerade bilfabrikat Mercedes vars nyaste tillskott T-klass hade världspremiär redan i slutet av april och kolumnisterna från olika tidningar fått veta att bilen erbjuder stora interiörutrymmen i liten storlek.

T-klassen utvecklas i samarbete med Renaultalliansens tvillingmodeller Kangoo & Townstar men enligt Mercedes kommunikationsansvarig ska den mindre familjevagnen kombinera en känslomässig design med en variabel och rymlig interiör, praktiska skjutdörrar och märkets typiska säkerhet, troligen kommer den här modellen att släppas med en bensinmotor, en dieselmaskin och om en månad den eldrivna EQT.

Mitt i all media-hysteri så släpptes officiellt "Den glänsande stjärnans" finare tvilling till de två modellerna som jag skrev tidigare, enligt Daimler AG: s ledning kallades ju T-klassen som en äkta premiumbuss i en liten förpackning fast bara på en lös lapp då man inte fick nämna det på pressmaterialet, utvändigt ser nya T-klass ut som en Kangoo i kemtvättad kostym med mer gadgets, aluminiumfälgar med diamantslipning och samma typ av klimatreglage som på Renaulten, för min del kan min favorit i modellutbudet T180 passa bättre på det vardagliga livet, bensinmotor på 1.3 liter släpper loss 131 hästkrafter och länkas med en sexväxlad manuell låda eftersom jag tycker mycket om gammalmodig teknik än dubbelkopplingslådans elektriska impulser som aktiveras via paddlarna.

https://teknikensvarld.expressen.se/nyheter/bil-och-trafik/nya-mercedes-t-klass-forsta-titten/

https://teknikensvarld.expressen.se/nyheter/bil-och-trafik/mercedes-t-klass-ar-en-renault-kangoo-i-finklader/

https://www.vibilagare.se/nyheter/mercedes-t-klass-officiell-har-ar-nya-familjebussen

https://www.automobile-magazine.fr/nouveautes/article/33633-nos-premieres-impressions-a-bord-du-nouveau-ludospace-mercedes-classe-t

https://www.autocar.co.uk/car-news/new-cars/new-mercedes-benz-t-class-mpv-arrives-take-vw-caddy

onsdag 11 maj 2022

WRC-klassiker - Argentina 2003

Dags för ännu en återblick från förr i motorsportens värld, den här gången ska jag lägga upp en film om 2003 års upplaga av Rally Argentina som spelades på La Cumbre utanför Córdoba med mycket som stod på spel i både förar- och konstruktörstabellen.

Filmen som TV-sändes på franska kanalen TF1 handlade om Marcus Grönholm som tappade två minuter och låg sexa på första tävlingsdagen efter att ha kört på en sten mitt på vägen men behövde utföra bilvärldens första "Remontada" med några viktiga sträcksegrar för att slå ut Loeb, Rovanperä och estländaren Markko Märtin; spanjoren Carlos Sainz ledde i sin röda Citroën Xsara med blå garnering efter nitton körda sträckor men drog på sig två minuters strafftid för att ha kommit till serviceområdet alltför tidigt och därmed ger bort segern till Grönholms fördel om inte Richard Burns tappade turbotrycket ur motorn.

tisdag 10 maj 2022

Tredimensionellt hos Lejonmärket

Peugeot fick i det senaste nyhetssvepet komma fram vid ett extrainsatt möte med hjälp av tredimentsionell utskrift uppdatera saker som biltillbehör och tillverkning av telefonfack, hur det fungerar finns på en separat kolumn emellan de stora rubrikerna på Teknikens Världs webbsajt.

Tillverkningsprocessen börjar med en CAD-fil som överförs till en 3D-printer som använder ett skrivhuvud för att applicera detaljeringsmedel på en polymerbädd, därefter värms materialet till bildandet av ett fast skikt med upprepning tills man är klar med efterbearbetningen då överblivet pulver avlägsnas med hjälp av vakuum och sandblästring före penseldragen, användning av ultrasint termoplastisk polyuretan har patenterats av Stellantis med syfte att vara en mer flexibel och kostnadseffektiv alternativ till de dyrare material som vanligen återfinns på personbilars interiörer.

Målet med själva 3D-metoden är att göra biltillbehör med synlig genom förnyelse av material och Peugeots ledning menar i artikeln att marknaden förändrades markant vilket gör anpassningen till den nya utskriftstekniken blir bättre med åren.

https://teknikensvarld.expressen.se/nyheter/miljo-och-teknik/peugeot-borjar-anvanda-3d-utskriftsteknik/

måndag 9 maj 2022

Genrepet i Ardennerna

VM-cirkusen i långlopp nådde nästa anhalt för anno 2022, efter premiären på Sebring som avslutades efter en rödflagg så kan det bli drömläge för fabriksstallet Toyota när kampen om konstruktörstiteln håller på att spela en stor roll där Ryo Hirakawa lyckades rädda det japanska märkets från en potentiell fiasko senast, Signatech Alpines första seger innebar att det var första gången på riktigt länge som ett satellitteam slog fabriksstallen på en stor evenemang och denna helg kommer hela 37 bilar att ställa sig upp på startkuren, bland andra en oförändrad laguppställning i GTE Pro men flera team valt att byta ut en eller två förare, en av dem är Alex Lynn som ersätter Paul di Resta varpå den sistnämnde kommer missa årets upplaga av Le Mans 24 timmars p.g.a. vistelsen hos Peugeots fabriksteam och forne klassegraren i produktionsklassen Sébastien Bourdais gör sällskap med Nico Müller och Ryan Cullen när han delar LMP2-styrning hos Vector Sport.

Ryktena om Vanwalls entré i Hypercar-klassen gick sisådär efter att utvecklingsföraren Christophe Bouchut enligt en intervju med franska långloppsforumet Endurance Info sa att bilen med Gibsons V8 lånad ur en gammal Rebellion LMP1: a ser ut som en attraktiv bjässe, utanför testet som hölls i hemlighetsmakeri på tyska flygfältet Zweibrücken hade FIA andra idéer, det sades att ägaren Colin Kolles hamnade i handgemäng med Konsumentverket respektive IF Metall gällande problemet att återigen varumärkesregistrera namnet Vanwall på racingkartan och det var ju det som jag skrev i ett tidigare inlägg, bortsett från Vanwalls tänkta återvändo som konstruktör så kom beskedet att fansen återvänder till paddocken efter två års väntan p.g.a. publikrestriktionerna som försatte läktarkulturen i dvala.

Inför genrepet här på Spa fick Philippe Sinault; ni vet Signatech Alpines VD ett dystert besked kring ändringarna på motorns grundinställningar, kraftåtgången minskas alltså till uppemot 20 kW eller 26 hästkrafter, detta är ju det enda som skulle finjusteras hos en åldrad LMP1-vagn medan Team Glickenhaus och Toyota föredrog en oförändrad inställning på prestandabalansen, kanske kommer de fyrfaldiga Le Mans-vinnarna tillika regerande världsmästarna bli självsäkra med hur konkurrenskraftig deras tävlingsvagn GR010 det skulle kunna bli gentemot premiären på Sebring och Mike Conway gav enligt Autosport en riktig funderare över det hela efter besvikelsen som föranledde till röd flagg två gånger om.

Porsches VM-entré nästa år kommer kantas av en strukturell ändring på dess tänkta laguppställning, trots samarbete med Roger Penskes företag är det inte likgiltigt att ta in fyra bilar till den kommande upplagan av Le Mans 24 timmars, d.v.s. två fabriksbilar av den europeiska divisionen i koalition med den nordamerikanska armens ekipage och det fick Porsche Motorsports nyinsatte högsta chef Thomas Laudenbach att dra tillbaka påståendet om inte Team Penskes operativa direktör Jonathan Duiguid sa enligt Autosport där man inte väljer det direkta antalet över kvalitet och lovade att föraruppställningen med stora meriter från långloppscirkusen respektive Indycar kommer tillbringa en del kontinuitet sedan provkörningspassen i Weissach tidigare under året, 24 timmar senare valde Urs Kuratle att kovända situationen och uppgav enligt Autosport att fabrikatet behöver minst fyra chassin som skall levereras till respektive kundleverantörer i både VM och IMSA WeatherTech Series.

Genrepet inför sommarens stora äventyr kickade igång helt överraskande med ett osäkert kort som toppade helgens första träningspass, det var Team WRT med Robin Frijns bakom ratten eftersom varvtiden runt en ombyggd Spa Francorchamps låg på dryga två minuter, fem sekunder och fem tiondelar vilket är nästan sekunden snabbare än närmaste Hypercar på en femteplats sammanlagt, näst snabbast var United Autosports-ekipaget med portugisen Filipe Albuquerque och bäst av Toyotas fabriksbilar i kungaklassen stämplades av förre GP2-stjärnan Mike Conway efter att chassit svetsades om till följd av jättekraschen senast på Sebring, fransmannen Nicolas Lapierre ombord sin Signatech Alpine A480 tappade gnistan då BoP-regeln fällde teamets chanser till en framskjuten placering före morgondagens kval medan Porsche fortsätter att dominera tidsmässigt i produktionsklassen före de båda AF Corse-trimmade bilarna och den enda Chevan i startlistan.

I fredags hade Team Penskes LMP2-ekipage gjort ett stort intryck på det andra fria träningspasset, brasilianaren Felipe Nasr såg till att det återigen blir en mindre prototyp i toppen före bästa Hypercar i listan, passet rödflaggades p.g.a. skräp om låg kvar på banan efter en uråkning vid utgången av kurva 9 eller "Speaker's turn" som kommentatorerna väljer att kalla, sista passet före kvalet vanns av Toyota med att äntligen få till korrekt inställning på sina kärror, bara fråga Mike Conway om detta efter en hel timme bakom ratten, bästa LMP2: a gick till Prema Powerteams schweiziske guldklimp Louis Deletraz med över halvsekunden före Signatech Alpines André Negrao, resten av fältet leds av indonesiern Sean Gelael följt av Philip Hansson, Will Stevens och Dane Cameron i Team Penske-bilen, längre fram i schemat så gick kvalet riktigt bra för de tre toppteamen i LMHy-klassen med en jättesensation på tårtans glasyr, Team Glickenhaus slog Signatech Alpine till Pole position med forne Fordchaffisen Olivier Pla som utförde det familjeägda stallets uppdrag medan Toyotas fabriksbilar ställer sig på andra ruta, i produktionsklassen däremot hade Porsche låst in båda sina bilar till första och andra startruta och AF Corse Ferrari är fortsatt långt efter vilket är oroväckande för mig som tvättäkta anhängare av det italienska märket, AF Corses LMP2-lag med Alessio Rovera på rullen säkrade första ruta i kategorin med liten marginal före Team WRT: s ekipage och United Autosports trea, turkiska TF Sports enigmatiske förare Ben Keating fixade den snabbaste varvtiden i GTE AM-klassen före märkeskollegan Paul Dalla Lana i en annan privatanmäld Aston Martin V8 Vantage.

Årets upplaga av Spa 6 timmars sparkade igång vid ettiden ungefär med fint väder och publikstämning över den nykonstruerade läktarsektionen vid banans mest ökända kurva, Eau Rouge. Redan vid första varvet blev det kuggning längre bak där GT-bilarna tampades om vem som skall vara först in i hårnålen, de båda fabriks-Porscharna krokade i varandra, det gjorde att Gianmaria Bruni tvingades gå in för service alltför tidigt med punktering vänster bak samtidigt som säkerhetsbilen kallades ut för att få väck Christina Nielsens lila Ferrari 488 GTE efter kontakt med en bakomvarande Aston Martin och racet återupptogs på det tredje varvet när kampen om förstaplatsen i amatörklassen tätnade mellan Paul Dalla Lana och Ben Keating i varsin V8 Vantage.

Det första stora bakslaget kom redan efter att racets första timme var komplett när slovakiske föraren Miroslav Konopka tappade fästet ut ur Fagnes och slog i däcktraven riktigt hårt, hans gula bil var totalförstörd innan säkerhetsbilen gjorde sin andra medverkan till debutanten Bent Viscaals besvikelse och loppet rödflaggades i tjugo minuter när regnskurarna föll över banans slutparti, tävlingsledningen valde att återuppta racet med extra försiktighet i och med att alla bilar tvingas byta till nya set regndäck, spöregnet fortsatte att falla ned och tävlingsledaren Eduardo Freitas väljer att rödflagga loppet igen, den här gången av säkerhetsskäl precis som vi såg på fjolårets avbrutna F1-race.

Mer kaos tillkom efter omstart när Alex Brundles krasch vid utgången på kurva 9 orsakade ännu en rödflagg, med två tredjedelar kvar av loppet hade avåkningarna blivit värre och värre, tävlingsledningen aktiverade "Kod 60" ett par gånger om då funktionärerna höll på att sanera bort skräp som låg kvar på vägremsan efter att killar som Sébastien Bourdais och Louis Deletraz satt fast i gruset för länge, för Team Glickenhaus del blev det missförstånd i radiokommunikationen sedan brasilianaren Pipo Derani valde fel typ av däck på sin vagn och tappade till en niondeplats sammanlagt bakom en del LMP2-bilar i sniskan, klockan tickade iväg och mer trubbel in mot kurva 9 föranledde till en "Kod 60" då Brendan Iribe körde sig fast i sandfållan även om den stora bataljen i GTE Pro-klassen hade blivit något av en repris från säsongsfinalen i Bahrain det gångna året.

Efter besvikelsen på Sebring fick Toyota äntligen vinna säsongens första race genom ekipaget ledd av Mike Conway, José Maria Lopez och Kamui Kobayashi med 103 varv i utskriften, andraplatsen sammanlagt gick till Signatech Alpine och bästa LMP2-bil tillika tredje pristagare är Team WRT med René Rast vars sista stint ledde till en episk resa, engelsmannen Philip Hansson blev omkörd en kort distans från målflagg av Team Penskes Felipe Nasr även om den andra av United Autosports bilar stötte på problem att få öppna förardörren på vänster sida, i produktionsbilarnas amatörklass kunde Harry Tincknell med teamkollegorna Sébastien Priaulx och Christian Ried defilera till klassegern före de båda privatanmälda Aston Martin-bilarna och AF Corse revanscherade sig på bästa möjliga sätt genom att klå Porsche rättvist.

https://www.fia.com/news/wec-thirty-seven-entries-spa-francorchamps-challenge-may

https://www.dailysportscar.com/2022/04/02/vanwall-lmh-car-shakes-down-but-significant-potential-legal-issues-remain.html

https://www.dailysportscar.com/2022/04/17/fan-paddock-access-returns-for-6-hour-of-spa-francorchamps.html

https://www.autosport.com/wec/news/alpine-hit-with-bop-power-reduction-for-wec-spa/10247252/

https://www.autosport.com/wec/news/porsche-unlikely-to-mount-four-car-lmdh-assault-on-2023-le-mans/10269134/

https://www.autosport.com/wec/news/porsche-to-supply-up-to-four-customer-lmdh-prototypes/10282309/

https://www.autosport.com/wec/news/wec-spa-wrt-sets-the-pace-in-lmp2-car-in-fp1/10290055/

https://www.fiawec.com/en/news/penske-quickest-in-fp2-porsche-maintains-advantage-in-lmgte-pro/7325

https://www.autosport.com/wec/news/spa-wec-toyota-leads-the-way-with-1-2-in-final-practice/10297081/

https://www.fiawec.com/en/news/glickenhaus-takes-sensational-spa-pole-porsche-1-2-in-lmgte-pro/7327

https://www.autosport.com/wec/news/spa-wec-7-toyota-victorious-in-dramatic-mixed-weather-race/10300834/

lördag 7 maj 2022

599 GTB - En rejäl rackare

Sommaren 2006 var en glädjande årstid för min del när det handlade om tre otroligt bra grejer, lyssna på fin musik i webben eller på radion, titta på Formel 1 och en del VM-slutspel i fotboll men också läsa mycket från respektive biltidning, helst Teknikens Värld eller något annat i branschen.

På Auto Motor & Sports YouTube-arkiv hade jag hittat ett gammalt klipp från just denna tidsperiod och det var när tidningens kolumnist Fredrik Huldt åkte till Maranello för att testköra en Ferrari 599 GTB, modellen som ersatte den populära 550: an och 575: an, dess tolvcylindriga motor lyftes ur Enzon och drogs ner på kraftåtgången en aning till att producera 620 maffiga hästkrafter, han körde den här fina vagnen runt Fiorano vilket är Scuderia Ferraris privata testbana och höra den klassiska tonen av tolv riktigt vackra cylindrar snurra i motorblockets inre.

fredag 6 maj 2022

Citroëns MPV-saga i korthet

En av Frankrikes mest kända klenoder har sedan mars månad förpassat sig till historieböckerna, den multifunktionella familjevagnens era har precis som jag sa tidigare nått vägs ände sedan elektrifieringen och stadsjeeparna gjorde en mycket stor påverkan på just bilägandet helt generellt, många nybilsägare under nästan hela 90-talet ville ha en Citroën som konkurrerar med Renaults omåttligt ökända Espace i en och samma våglängd men från och med 1994 kunde modell Evasion byggas på samma fabrik i Valenciennes som tvillingarna från PSA-gruppens blåa hälft respektive första generationens Fiat Ulysse I och Lancia Zeta, tillverkningen av stora MPV: er radade på fram till 2014 efter Fiatkoncernens modellers uttåg ur skaran drygt fyra år tidigare och allt skulle bli dystert framöver.

När Xsara Picassos respektive C4 Picassos popularitet gick i höjden hade PSA-gruppens anställda på den tiden haft hakan nere p.g.a. säljsiffrorna som dalade kraftigt mellan våren 2018 och sommaren 2020, ja och turen å sin sida vände åt fel håll för nedläggningen av en rätt så charmig familjebil blev som det blev för Citroëns ledning, emellan en vanlig liten C3 och den större Grand C4 Picasso fanns en youngtimer vid namn C3 Picasso vilket var den coolaste Cittran som någonsin byggts, den var perfekt i stadstrafik och höll sig kvar på topp fram till den lades ner sommaren 2017 men i Brasilien fick lilla C3 Picasso konstrueras i tre år till innan modellen försattes in i fabrikatets milslånga "Hall of Fame".

https://www.largus.fr/actualite-automobile/citroen-les-monospaces-appartiennent-desormais-au-passe-10896404.html

torsdag 5 maj 2022

Tvärstopp för fartsyndarna

Här i Sverige finns det över hundratals trafiksäkerhetskameror men genom åren hade denna typ av apparat blivit starkt kritiserad bara för tillfället att sänka hastigheten om en förare ser en kamerastolpe hängandes invid vägrenen.

Problemlösningen ledde till att det placerades många kameror under längre sträckor om inte risken skulle återstå till s.k. ryckighet i tempot när vissa chaufförer ständigt trampar och lyfter på gaspedalen, med andra ord har genomsnittskamerorna fungerat bra i vissa EU-länder och i dagsläget fick Spaniens Transportstyrelse enligt en kolumn ur Vi Bilägare rycka ut för testandet på den nya typen av fartkameror som upptäcker om bilisten panikbromsar innan kamerastolpen passeras.

Den grundläggande tanken är densamma som genomsnittskamerorna på både franska och brittiska vägnät men låg utplacerade på med flera kilometers avstånd vilket är en riktig kluring om parlamentsledamöterna ville att förslaget måste klubbas efter utvärderingsfasen.

https://www.vibilagare.se/nyheter/ny-typ-av-fartkamera-ska-avsloja-hastighetsfuskare

onsdag 4 maj 2022

F1-klassiker - Eddie Irvine 2000

År 2000 har varit en motig säsong för Jaguar vars då nya R1 såg förträffligt vacker ut i den metallicgröna klarlacken, på banan däremot var de tekniska bekymren inte lösta sedan tävlingsdebuten på Albert Park men vi njuter av några intressanta varv från ombord Eddie Irvines bil från kvalpassen i Montreal respektive Magny-Cours och hör på Cosworth V10-motorns förtrollade ljud.



tisdag 3 maj 2022

Renaulten med öppen tak

När jag läste ett nummer av biltidningen Moderna Klassiker för ett tag sedan blev jag riktigt häpen sedan jag fastnade för en gammal Renault som väckte många känslor bland dem som besökte bilsalongen i Genève våren 1995 eftersom denna öppna sportbil såg kamerablixtarna långt före Lotus omåttligt populära volymmodell Elise.

Renault Sport Spider användes som mall till att grunda en av 1990-talets mest attraktiva och kostnadseffektiva enhetsklassturneringar i bilsportens värld även om den arrangerades av samma organisatör som TVR Tuscan Challenge på Storbritanniens smala och kuperade racerbanor, karossen designades av teamet ledd av den lyriske Patrick le Quément trots att motorn hämtades från en Clio Williams men inte behöver särskilt mycket vrid i höga farter, däremot känns bakvagnen på Spidern lite trevande och spänstig, interiören är lite spartansk à la en racerbil ur enhetsklasserna, de skålade sportstolarna med säkerhetsbältena på motsatt sida känns inte ofta behaglig vid körning på korrugerad asfalt men svagheten sitter gömd under motorkåpan, Spiderns femväxlade manuella låda var svåråtkomlig när den skulle på besiktning hos Bilprovningen men byter läge klockrent och en av styrkorna spås vara hanteringen av däck och bromsar eftersom buskörning inte är riktigt min grej.

Här provkör Tiff Needell en Renault Sport Spider ur ett inslag av BBC: s program Classic Top Gear årgång 1996

måndag 2 maj 2022

Bilvärldens banbrytare

Ända sedan Storbritanniens mest sålda biltidning Autocar grundades år 1895 hade flera miljoner invånare läst en mängd med biltester, begagnade fynd och teknikkolumner sedan dess men i nästan varje fall hade en specifik innovation som gjort bilindustrin rörlig och mer grundläggande genom att ta ett steg framåt kring vilka fabrikat som var först med en specifik verktyg och banbrytande teknik.

Det är det här som journalisten Richard Dredge tvingades klura ut i redaktionens huvudkontor samtidigt som han hyllade varenda bilmärke i denna fantastiska resa från Gottlieb Daimler och Karl Benz patenterade motorvagn till det som är den moderna bilen vi ser i dagens ögon.

https://www.autocar.co.uk/slideshow/groundbreakers-cars-did-it-first-6