lördag 29 februari 2020

F.d. V8-förare hyllar konkurrensen

Jason Bargwanna har sedan tidigare satt den tionde snabbaste tiden på försäsongstestet i Winton Raceway inför TCR Asia Pacific Cup på Albert Park respektive TCR Australias första riktiga deltävling anno 2020.

Efter en lång dag bakom ratten kunde mannen som vann 1000 kilometersloppet på Mount Panorama för drygt 20 år sedan med Garth Tander uttrycka hur nöjd han var med bilen från start, han säger att 308: an är vältrimmad i nya set däck från Michelin och påminner mycket om en Mini Cooper S som han tävlade i enhetsklassmästerskapet Mini Challenge Australia 2008.

"Jag var medveten om att utforska var greppet finns i olika partier och började blicka tillbaka till de goda minnen jag hade i en gammal Mini Cooper", sade Jason till pressen.

För ett par veckor sedan hade GRM-förarens första provkörningsdag kantats av ösregn på Sandown men kom till Winton långt utanför Melbourne där han visade potentialen tillsammans med gamle konkurrenten från långdistanstävlingarna Tony D'Alberto och även gett feedback till lagkamraten Aaron Cameron i Valvoline Cummins Racings färger.

https://www.touringcartimes.com/2020/02/27/jason-bargwanna-close-good/

fredag 28 februari 2020

Världens bästa sportsedaner - Del 10

Den här serien avslutas med ett inlägg om en bil som efter att ha sagt adjö till WRC efter många år på världstoppen blivit en höjdare i de kommande åren.

1. Subaru Impreza WRX STI (GE)


2007 var året då Subaru släppte en efterföljare till framgångsrika Impreza II med modellbeteckning GD, för det första hade halvkombin (GH) tagit första steget till att vara mer praktisk än den äldre generationens herrgårdsvagn och så blev det, halvkombivarianten såldes i olika modellutföranden men med toppspecifikationen WRX STI är mekaniken annorlunda för det sitter en boxerfyra på två liter.

Det dröjde tre år för sedanmodellen att göra entré efter att föregångaren slutade säljas på olika marknader, den här modellen behåller de igenkända delarna som luftintaget på motorhuven, de breda hjulhusen, kylargrillen och som standard en racinginspirerad bakvinge till att nämna några.

Under motorrummet återfinns en igenkänd högprestandamaskin, en turbomatad boxerfyra på 2.5 liter som utvecklar 300 hästkrafter, vridmomentet räknas till otroliga 407 Newtonmeter och accelerationstiden från 0-100 km/h tas på 4.8 sekunder, för att summera beskrivningen så tycker jag att den här motorn är extremt pålitlig och brukar inte gå sönder vid både pendling på motorvägen och på rallysträckor respektive racerbanor.

Fyrhjulsdriften är så pass högteknologisk att det ingår flera gadgets till prissumman, till exempel antispinnsystem i tre olika lägen, SI-Drive i tre lägen och även ett avancerat diffspärr som alternerar mellan manuell låsning av differentialen och automatisk låsning.

Invändigt är instrumentpanelen lätt att använda, navigationssystem med CD-växlare är standard såsom den sexväxlade manuella lådan, automatisk klimatanläggning och bland tillvalen så ingår de skålade sportstolarna tillsammans med 18" fälgar i magnesium av varumärket BBS.
Utvändigt är det inte mycket skillnad men teknikerna från Subarus forskningsteam har utvecklat en styvare fjädring för att absorbera ojämnheterna på asfalten, spenderat mycket tid på att få in ett set förbättrade krängningshämmare, standardiserade däck från Pirelli och överraskande nog man behöll främre hjulupphängningen med dubbla länkarmar och torsionsstavarna bak.

På tävlingsbanorna hade Subaru Impreza WRX STI av den tredje generationen deltagit i Nürburgring 24 timmars som fabriksteam och vilken succé efter framgångarna i WRC genom åren, mellan 2011 och 2012 kunde Subarus fabrikssatsning i standardvagnar vinna båda gångerna världens mest episka långdistanstävling i kategorin SP3T, besättningen består av två japaner vid namn Toshihiro Yoshida respektive Kota Sasaki, Tysklands representant Marcel Engels och holländaren Carlo van Dam.

Efter sju år på marknaden med otroliga framgångar har den tredje generationens WRX STI lämnat över stafettpinnen till generation nummer fyra och även den fick fortsätta framgångssagan fram tills den lades ner på programmet.

torsdag 27 februari 2020

BTCC-klassiker - Knockhill 2002

I dyngblöta Knockhill strax utanför Dunfermline hade Andy Priaulx i sin fabrikstrimmade Honda Civic EP3 Type-R för första gången fått rattfrossa.

Bilen bara gled på betongkanten, gjorde en rejäl korrigering, behöll framvagnen i rätt riktning och det var det som fick honom att skriva på för BMW den kommande säsongen och slagit världseliten med en EM-titel och tre raka VM-titlar i standardvagnar genom åren.


onsdag 26 februari 2020

GRM visar sina färger

Före tävlingsstarten av TCR Australia årgång 2020 kunde Garry Rogers Motorsport släppa fram sina bilar till att bli vinnare på racerbanan.

I det ena lägret har Michael Carusos Alfa Romeo Giulietta respektive Aaron Camerons Peugeot 308 fått bilvårdsföretaget Valvoline som titelsponsor, i det nya standardvagnsprogrammet kommer de två bilarna att ingå i kundleverantörsteamet Valvoline Cummins Racing tillsammans med James Goldings kärra i formelbilsklassen S5000.

På den motsatta hörnet däremot är James Moffats nya tjänstebil lanserad, han tävlar nu i Renaults fabriksfärger efter att GRM själva har säkrat officiell stöd från Renault Australia.

Idag berättade ägaren Garry redan igår morse svensk tid att deras fabriksinblandning med Renault höjde intresset inom australiensisk bilracing såväl medlemmar från den franska konstruktörens ägarklubbar och standardvagnsentusiaster, han tror att säsongen 2020 är på väg att bli året då Renault jagar den första tävlingssegern i mästerskapets historia.

https://www.touringcartimes.com/2020/02/24/garry-rogers-motorsport-unveil-peugeot-livery/

https://www.touringcartimes.com/2020/02/25/covers-come-off-james-moffats-new-renault/

tisdag 25 februari 2020

Tre av fyra förare ställer upp i Formel 3 igen

Mitt i skidskyttedramat hade F3-stallen MP Motorsport, Trident och Campos Racing fått förlänga respektive värva respektive förare inför säsongsstarten 2020.

Unge britten Oliver Caldwell; bara 17 år gammal kompletterade italienska Tridents laguppställning, han kör sin första säsong i den internationella Formel 3-serien från en stint i Formula Regional-serien, enligt stallchefen Maurizio Salvadori har Oliver klassats som en lovande talang inom bilsporten och laget har en chans att utvärdera hans skicklighet sedan provkörningspasset i höstas efter finalomgången.

http://www.fiaformula3.com/News/2020/02_February/Caldwell-completes-Tridents-2020-line-up/

Campos Racing har förlängt sina kontrakt på två förare i väntan på att en tredje hoppar in som nytillskott.

Alex Peroni och lagkamraten Alessio Deledda båda tävlat förra säsongen i det spanska lagets färger, den förstnämnde fick vänta längre på svar från ledningen efter att ha ådragit sig en lättare ryggskada på Monza där han tog en flygtur i utgången på Parabolican.

25-årige Alessio däremot gjorde en annorlunda start på sin tävlingskarriär, han banade sin väg som motorcyklist i 125-klassen men valt att byta till formelbilar med små framgångar i Formel Renault.

http://www.fiaformula3.com/News/2020/02_February/Peroni-and-Deledda-re-sign-with-Campos1/

Erfarne holländaren Bent Viscaal ansluter till MP Motorsport för ännu en säsong i mästerskapet, redan ifjol körde han för HWA Race Laboratory där han slutade tia i tabellen med en sjätteplats som bästa resultat på Circuit Paul Ricard utanför Toulon.

Enligt MP: s direktör Sander Dorsman är 20-åringen den första konfirmerade värvningen före den officiella försäsongstestet i Bahrain.

http://www.fiaformula3.com/News/2020/02_February/MP-Motorsport-sign-Dutchman-Viscaal/

måndag 24 februari 2020

Sanslöst i Sydtyrolen

Årets VM i skidskytte avgjordes på Stadio di Alto Adige i Anterselva cirka 30 mil norr om Verona, individuellt hade bara de bästa utövarna fått snudd på det ädlaste valören trots att Sverige sparat sista pallplatsen på den sista tävlingsdagen.

På alla Hjärtans Dag var Marte Røiseland i toppform sedan lagkamraten Tiril Eckhoff brände chansen till att stå på Pole position inför söndagens jaktstart, dagen därpå hade herrarnas sprint avgjorts när den omtalade Aleksandr Loginovs guldstöt blev kontroversiell.

Lokala hjältinnan Dorotea Wierer kammade hem dubbla VM-guld i både jaktstart och distans, hon cementerade statusen som de individuella tävlingarnas lirare och på tal om Trikoloren hade den nuvarande VM-kungen Emilien Jacquelin slagit fjolårsdominanten Johannes Thingnes Bø i solskenet på söndagseftermiddagen med fyra tiondelars marginal, tre dagar senare kunde landsmannen Martin Fourcade ta hem ett nytt VM-guld i distans, hans första på ett par år.

Blåröd laginsats när Norge vann tre av fyra lagtävlingar den här turneringen, i första tävlingsdagen har 2+2-stafettlaget försvarat guldet från fjolåret, liksom singelstafetten och damstafetten med "The Dream Team" anförd av vicekaptenen Marte Røiseland.
För första gången på 19 år kunde Frankrike stå högst upp på pallen i herrstafetten, i lördags hade Quentin Fillon Maillet och resten av gänget emulerat det som Gilles Marguet, Vincent Defrasne, Julien Robert och Raphael Poirée hade gjort på skidspåren i Pokljuka år 2001.

Gårdagens masstart både killar och damer blev ett avgörande faktum när den rödlätte generalen Johannes Thingnes Bø äntligen fixade guldet efter två individuella silverpeng, tio perfekta stående skjutningar från mittfältet var utgångsläget då Marte Røiseland avslutar VM-sagan i Anterselva med en ny guldmedalj, sammanlagt har hon två individuella guld och tre stafettguld och därmed klassas som mästerskapets mest värdefulla spelare.

Efter en veckas vila kommer hela cirkusen att bege sig till Vysocina Arena för nästa deltävling i världscupsäsongen 2019/20.


lördag 22 februari 2020

Världens bästa sportsedaner - Del 9

I detta avsnitt kommer jag skriva om en ganska känd figur inom biltillverkning med gener från rallyscenen, den som ledde till flera titlar i produktionsmästerskapen med deltagandet i VM både som fabriksstall och satellitteam.

2.  Mitsubishi Lancer Evo 7


Sedan introduktionen 1992 hade Mitsubishis bästsäljande modell varit en kändis på olika underlag, de tre första generationerna av Lancer Evolution hade en identisk chassi men uppdaterats i olika stadier.
Fyran, femman och sexan ledde till VM-titlar i rally med storstjärnan Tommi Mäkinen bakom ratten samtidigt som biltillverkarens marknadsansvarig på den tiden hade godkänt licensieringen av Evo 6: an med initialerna T.M.E som står för att hylla den fyrfaldige världsmästaren.

Efter två tredjedelar av WRC-säsongen 2001 fick Mitsubishis Evo 6 känna sig lite gammal, därför har meckarna på motorsportavdelningen RalliArt producerat och utvecklat en efterträdare till Mäkinens gamla bil som vann Safari-rallyt den årgången, sexan på bakluckan har växlats till en sjua som berättar att den nya bilen har en ny bottenplatta, ett nytt chassi och ett avancerat diffspärr i tre olika lägen.

Motorn är identisk med föregångaren, antalet hästar har ökat ett litet snäpp från 280 till 282 men fått mer vrid, hela 331 Newtonmeter även om laddluftkylaren är nyutvecklad av RalliArt.
På motorhuvens insida kan man se att meckarna monterade en 40 millimeters restriktor eftersom i Storbritannien den erbjuds i tre olika utföranden, de vanligaste i den specifika marknaden är FQ280 och FQ300, i FQ320 däremot har britterna i RalliArts fabrik försökt krama ur 318 hästkrafter i en tävlingstrimmad maskin i och med att vevstakarna är gjorda av titan men det finns ett hake, nästan varje Evo 7-ägare i Storbritannien byter inte bara kamrem utan byta ut turboaggregatets viktiga delar enligt serviceboken vart 700: e mil.

Växellådan är en sexväxlad manuell från Xtrac, den som ofta används av alla team i WRC på den tiden utom PSA-gruppens grannar med sina sexväxlade lådor från Sadev i en 206 respektive Xsara.
När den debuterade på San Remo år 2001 hade Evo 7: an fått barndomsproblem gällande väghållning, bakhjulen låser inte som den ska i kraftig hårnålsstyrning, blev reparerad efter första utflykten innan den känner sig konkurrenskraftig från och med Korsika och de två sista deltävlingarna den säsongen.

Mitt första intryck är att styrningen känns ganska lättmanövrerad och linjär, i den gatlegala versionen av Alister McRaes rallybil från säsongen 2002 är keramikbromsarna i korrekt arbetstemperatur, kurvtagningen på snabba svängar gör att bakvagnen kränger mindre på asfalt men på lösgrus så tvingar bilen att gå på tvären om till exempel en högerkurva tas på fyrans växel i en lång radie, den fyrcylindriga turbomotorn har ett bra läte igenom varvregistret tills man når den röda tråden och lägga i nästa växel.
I överlag har Evo 7: an mycket bra väghållning med eller utan antispinn, åkkomforten känns inte så styv även om de flesta jämförde detta med föregångaren som hade en ganska styv hjulupphängning på framvagnen, här är det raka motsatsen, fjädringen känns mjukt både fram och bak vid styrning i en tvär hårnål om inte ena bakhjulet går upp i luften när man drar i handbromsen.

I två och ett halv år på marknaden har Evo 7: an blivit en populär figur bland unga såväl erfarna rallyentusiaster som vågar åka på kända rallysträckor som Passo Teglia i San Remo eller varför inte Hagfors i Värmland respektive Col de Turini, redan sommaren 2003 långt före Mitsubishis kortvariga comeback som fabriksteam blev den sjunde generationen i raden av Evo-seriens bilar ersatt av åttan.

Här är ett inslag om Mitsubishis Evo 7 mot Subaru Impreza med Tiff Needell år 2001


fredag 21 februari 2020

BTCC-klassiker - Startkraschen 2007

Första racet av tre i säsongens åttonde deltävling på Brands Hatch var blött med Colin Turkington på Pole position, efter start fick Matt Jackson i den vita BMW: n bli knuffad av Darren Turners Seat Leon, sände honom i en piruett, därefter kom Matt Neal in i handlingen när fronten på hans orangea Honda Civic fått sig en törn men från ingenstans så körde Dave Pinkney i den röda Alfan rätt in i bakvagnen på den regerande mästarens bil, funktionärerna har inget val än att vifta den röda flaggan och stoppa racet i omedelbar verkan.

Nästan halva fältet var inblandade i masskraschen på väg in mot Druids inklusive privatförarna Jason Hughes, Eoin Murray, Martyn Bell och Richard Marsh till exempel.
Det där var jättedramatiskt, första gången sedan säsongsfinalen 1996 en masskrasch var den händelse som avgjorde utgångsläget i mästerskapstabellen.


torsdag 20 februari 2020

Kostnadseffektivitet och chassibyte

I ett tidigare pressmeddelade tvingas VM-promotorn Francois Ribeiro reducera antalet race från tre till två precis som man gjorde för ett par år sedan då man tävlade i TC1-regeln och även kvalformatet ändras från två separata pass till bara ett med Q1, Q2 och Super Pole.

Samtidigt kan antalet däck per race räknas till arton set under premiären som senare bantas till tolv set däck per race i det nya tävlingsreglementet för 2020, följande restriktioner är antalet personal för respektive lag, tolv mekaniker i ett garage med två bilar och arton mekaniker tar hand om varsitt chassi i ett garage med tre bilar.

På dekretets sista spalt fick Francois skriva datumet till sista ansökningsdagen innan startskottet på försäsongstesterna strax före premiären i Budapest.

https://www.touringcartimes.com/2020/02/18/wtcr-announce-fewer-races-cost-cutting-measures/

Motorbase Engineering är på väg att bygga och svetsa tre sprillans nya Ford Focus av den fjärde generationen efter att ha drivit föregångaren mellan 2011 och 2019.

Stallchefen David Bartum säger att det kostar dyra pengar på modifieringsarbetet, det är det svåraste som ett privatteam någonsin hade gjort men utvecklingskurvan har varit ganska konstant de senaste åren och i och med det kan Motorbase Engineering vara säkra på att den nya Focusen blir en giftig konkurrent mot BMW: s och Hondas fabriksbilar.

Trots att de har drivit många Fordar i ett årtionde har laget ingen officiell relation med fabrikatet och David var bombsäker från första början i och med att de påbörjat med chassits utvärdering, enligt honom är den nya Focusen långt ifrån en mindre uppdatering, snarare en annorlunda approach på designen med avancerat teknik.

https://www.touringcartimes.com/2020/02/19/motorbase-confirm-switch-fourth-generation-focus/

onsdag 19 februari 2020

KERS-test och ny förare i Team Sydney

Sedan tidigare hade BTCC: s promotor Alan Gow känt sig nöjd med framsteget som organisatörerna gjorde med framställning av det nya hybridprojektet.

Det tekniska reglementet i BTCC ändras från och med 2022 då det har snackats och planerats om att lägga in KERS istället för det sedvanliga viktkompensationen som vi normalt kalkylerar i standardvagnssammanhang efter att Cosworth Electronics hade vunnit kontraktet redan i somras.

På Snetterton kommer prototypen att bli testkörd i mitten av juni före världspremiären på ett topphemligt test i två dagar någon gång under juli.

https://www.touringcartimes.com/2020/02/18/btcc-set-start-hybrid-testing-summer/

Igår eftermiddag lokal tid i Australiens största stad Sydney kom beskedet att Chris Pither blir lagkamrat till James Courtney i det nygrundade Team Sydney Coca-Cola.

33-åringen med bakgrund som co-driver till flertalet förare på långdistanstävlingarna är ganska överväldigad med beslutet, utöver det hade Chris vunnit V8 Development Series-titeln för drygt två år sedan och under fjolåret slutade han tolva i första upplagan av TCR Australia tävlandes för GRM.

https://www.touringcartimes.com/2020/02/18/team-sydney-confirm-chris-pither/

tisdag 18 februari 2020

David Wall Racing bekräftar årets uppställning

F.d. V8 Supercar-reguljären David Wall har fått beskedet att laget får numera driva tre stycken Honda Civic Type-R FK8, två i mästerskapssammanhang medan den tredje används av en internationell förare i samband med invitationstävlingar som Bathurst TCR 500 senare i kalendern.

Silvermedaljörerna från första upplagan av TCR Australia behåller radarparet Tony D'Alberto och John Martin, inte nog med det utan David Walls lag har även tillstånd att frakta reservdelar till att stödja privatisterna Michael Clemente och Zach Soutar.

Tidigare den veckan kunde teamägaren anställa KC Motor Racing Groups grundare Paul Yip som hjälpryttare till de reguljära förarna i seriens invitationstävlingar, 41-åringen var med och tävlat under fjolåret i den japanska TCR-serien respektive säsongsfinalen i TCR-EM som tillfällig lagkamrat till Martin Ryba och Dan Lloyd.

https://www.touringcartimes.com/2020/02/14/three-hondas-wall-racing-2020-campaign/

måndag 17 februari 2020

V8-klassiker - Phillip Island 2003

I ösregnet var det rejäl kuggning mellan Marcos Ambrose och Jason Bright, den förstnämnde skulle komma in i depån för däckbyte och bensin men resulterade i att de hakar i varandra och Ambrose åkte på en piruett.

Den incidenten är ganska märklig på alla sätt och vis, meckarna i Stone Brothers Racing-lägret förstod inte vad som pågår.


lördag 15 februari 2020

Blundell bildar tävlingsteam

För ett par dagar sedan fick den förre Le Mans-vinnaren tillika grundaren av MB Partners Mark Blundell beskedet att ta över jobbet som sportchef åt ny bildade MB Motorsport och får med sig teamägaren Shaun Hollamby i denna så kallade strategiska allians efter att den förstnämnde lade hjälmen på hyllan sedan de poänggivande insatserna i den gångna BTCC-säsongen.

Ledarfiguren Mark sa i ett pressmeddelande att han och de anställda i agenturen fått ta ställning på de stora varumärkenas inflytande i ett av världens bästa standardvagnsmästerskap, han hade ingen hemlighet på hur konkurrenskraften kunde bli så pass högt även om förra årets tävlingar innehöll mycket spänning.

Innan Alla Hjärtans-firandet blev Sam Osborne respektive Jake Hill bli värvade till den förre F1-chaffisens nybildade stall men flertalet besked kommer nämligen att spikas före säsongsupptakten på Donington Park i Leicestershire.

https://www.touringcartimes.com/2020/02/12/mark-blundell-motorsport-formed-2020-btcc-season/

fredag 14 februari 2020

Världens bästa sportsedaner - Del 8

I denna serie kommer vi ner mot vilka tre bilar som skall stå på podiet, för det första ska bronsmedaljen delas ut till en mycket speciell bil med ett ärorikt motorsportarv, för det andra är detta en av mina personliga favoriter sedan barnsben då jag såg en del standardvagnsracing på Eurosport i direktsändning och dagens avsnitt är något av en Alla Hjärtans-special.

3. Alfa Romeo 156 GTA


Walter de Silva var mannen som designade denna vackra mästerverk före världspremiären på bilsalongen i Frankfurt 1997, långt innan den prisades som Årets Bil av Europas största biltidningar sent i februari 1998 och i mitt samtycke är Alfa 156 i vanlig Twin Spark-motor en ganska komfortabel och tyst långdistanskryssare bland tjänstebilister men det krävs mer än bara det.

I fyra försäljningsår med bara vanliga fyrcylindriga bensinmotorer respektive en 2.5 liters V6: a på modellprogrammet hade den varit populär över hela Europa men det har aldrig funnits en het 156: a på marknaden förrän 2002 då Alfas motorsportdivision AutoDelta valde att lansera en GTA-version med delar som härstammar från tävlingsbilen, främst de breda hjulhusen för att få plats med 17" fälgarna, bredare öppning av kylargrillen, sidokjolar och på den mekaniska sidan återfinns de främre fjäderbenen från svenska Öhlins, ventilerade bromsskivor, krängningshämmare fram och bak medan växellådan fick sitta bakom framaxeln för bättre viktfördelning.

För att få en blick på hur en utsmyckad motorhuv ser ut så tittar man på avgasrören i krom, det var därför som den här bilen har fått en bultande hjärta, en 3.2 liters V6: a på 256 hästkrafter och på den tiden var detta en bättre säljande sportsedan eftersom den inte har minskat i värde under de två första månaderna på marknaden trots att servicekostnaden sköt upp i höjden för kvalitetens skull.

Den gatlegala Alfa 156 GTA vann alla hjärtan på småvägarna precis som racerbilen på världens alla banor, första gången man använde en 156: a som tävlingsbil var på den tyska STW-mästerskapet 1998 innan sammanslagningen med Superturismo Italia före millennieskiftet som därmed blev Euro STC och från och med 2001 har Alfa Romeo dominerat EM-cirkusen med tre raka konstruktörstitlar och varit i slagsmål med BMW om pallplatserna men framförallt om förstaplatsen i både vanlig ordning respektive omvänd startordning.

När beskedet om att lägga ner 156: an blev en snackis på huvudkontoret i Arese har många Alfa-beundrare sagt att den sportigaste modellen är världens mest älskade bil på alla sätt och vis och jag håller med, det är ju därför som jag precis som alla andra har en bra relation till Alfa Romeo och dess motorsportarv och jag drömmer om att få sitta bakom ratten på en magnifik italiensk sedan som i de gamla goda åren.

torsdag 13 februari 2020

Tjugoåring till Peugeots reguljära sits

Aaron Cameron ansluter till Garry Rogers Motorsport som lagkamrat till Jason Bargwanna i den andra Peugeoten från MPC-stallet (Melbourne Performance Centre) som trimmade Volkswagens bilar.

Teamägaren själv säger att Aaron hade bra potential under fjolårssäsongen genom en tredjeplats i förarmästerskapet och det visade sig att han är den rätta mannen att samarbeta med från och med denna tävlingsår.

Säsongen 2020 kommer sparkas igång i mitten av mars på Albert Park där supportracet TCR Asia Pacific Cup ingår i Formel 1-helgens program men den första riktiga deltävlingen i den australiensiska TCR-mästerskapet körs på Sydney Motorsport Park eller Eastern Creek i folkmun.

Tidigare under gårdagen kunde Aaron säga enligt pressuttalandet på TCR Australias officiella webbsajt att i år med GRM hoppas dem på att ta sig upp podiet och poängterade att Peugeot har ett stort motorsportarv här i Australien med framgångar som klassegrare på 12-timmarsloppet i Bathurst 2013.

https://www.touringcartimes.com/2020/02/12/aaron-cameron-lands-peugeot-drive-garry-rogers-motorsport/

https://www.tcraustralia.com/grm-lures-aaron-cameron-to-peugeot-drive-for-2020/

onsdag 12 februari 2020

Nytillskott klara till International F3 2020

Hela tio rookies är kontrakterade till varsitt lag inför säsongspremiären av International F3 anno 2020, bland andra de välkända namnen på radarn.

Brittiska Hitech GP fått signa in två andra förare som gör sällskap med Max Fewtrell, norrmannen Dennis Hauger som är yngst av deltagarna hade bra framgångar i Formel Renault respektive det italienska F4-mästerskapet där han vann tolv segrar inklusive ett hat-trick på säsongsfinalen i Monza, sedan 2017 är han medlem i Red Bull förarakademi medan Liam Lawson från Nya Zeeland kör sitt andra år i serien trots ett tufft första år hos MP Motorsport.

http://www.fiaformula3.com/News/2020/01_January/Lawson-and-Hauger-complete-Hitech-GP-line-up-/

HWA Race Laboratory fick komplettera laguppställningen genom att värva två nykomlingar med de legendariska efternamnen inom motorsporten.

Jack Doohan; son till femfaldige MotoGP-världsmästaren Mick Doohan valde att överge roadracingen till en karriär på fyra hjul med Formel 1 som primär dröm, sedan tidigare kan den unge australiensaren köra för samma team som Enzo Fittipaldi; barnbarn till dubble världsmästaren Emerson.
Emellan de båda nytillskotten återfinns en erfaren figur vid namn Jake Hughes på grund av hans tidigare åkform i GP3 som mästerskapet hette några år tidigare.

http://www.fiaformula3.com/News/2020/01_January/HWA-RACELAB-announce-Doohan-Fittipaldi-and-Hughes-for-2020/

Matteo Nannini; brorson till f.d. Benettonföraren och DTM-kuggen Alessandro Nannini får ta med sig landsmannen Federico Malvestiti och australiensaren Callan Williams till att bli Jenzer Motorsports nya förartrio.

Det schweiziska formelbilsstallets ordförande Andreas Jenzer hade sagt att personalen fick välkomna Federico och nästan alla känner sig motiverade till den kommande säsongen med toppenbra resultat trots allt hårt arbete.

http://www.fiaformula3.com/News/2020/02_February/Malvestiti-completes-Jenzers-2020-roster/

Charouz Racings ägare Antonin Charouz har tillkännagivit två viktiga nyförvärv tillsammans med erfarne finnen Niko Kari.

Från och med den här säsongen kommer geniet från TV-spelet Gran Turismo Sport Igor Fraga tävla i en Formel 3-bil sedan han slutade fyra i Formula Regional Series och för närvarande i ledningen av Toyota Racing Series i Nya Zeeland, den 21-årige brasilianaren kallade årgång 2020 som ett läroår i mästerskapet och naturligtvis är tävlingssegern det självklara målet i utmaningen.

En annan förare med ett välkänt efternamn inom bilsporten är David Schumacher; artonåringen från Tyskland är son till f.d. Williams-stjärnan Ralf Schumacher och kusin till Mick.

För drygt två år sedan var han silvermedaljör i F4 Emirates och även skördat tre segrar i fjolårets upplaga av Formula Regional Series.

I pressmeddelandet kunde David säga att man vänjer sig med hanteringen av en F3-bil sedan debuten på säsongsfinalen i Sochi och han tror på att få ett steg framåt i utvecklingskurvan med flera försök att ta sig uppåt i fältet.

http://www.fiaformula3.com/News/2020/02_February/Charouz-sign-Kari-Schumacher-and-Fraga-for-2020/

tisdag 11 februari 2020

EM-silvermedaljör till supportrace

Franske Touring Car-kändisen tillika silvermedaljören i fjolårets upplaga av TCR-EM Julien Briché kommer köra den andra GRM-trimmade 308: an i supportracet inför Australiens Grand Prix.

Teamägaren Garry Rogers sa i pressuttalandet att det är härligt att ha någon med internationella framgångar med i programmet och tävla i samband med en Grand Prix-helg.
Julien har varit måttstocken i den europeiska banracingen, han kommer vara en referenspunkt som visar äkta tävlingsinstinkt med den bil som han känner igen utantill.

Föraren själv hade sagt sitt om hur han behåller rytmen under sitt första besök på Albert Parks Grand Prix-slinga, han poängterade att laget kommer studera banans layout eftersom den är annorlunda än i till exempel Hockenheim eller Oschersleben och 38-åringen fick också lägga till att bytet av däckfabrikat till Michelin är också något man får vänja sig.

I nuläget har fransosen som vann flertalet enhetsklasstitlar känt sig stolt över att försvara Peugeots färger med omnejd i den internationella bilsportens stora scen.

https://www.touringcartimes.com/2020/02/11/julien-briche-joins-tcr-asia-pacific-cup-albert-park/

måndag 10 februari 2020

Mästarlaget får nya färger och disciplinbyte

De regerande Europamästarna i TCR Target Competition har fått släppa en ganska ny färgsättning på sina bilar inför premiären i april månad under försäsongstestet i Barcelona.

För närvarande är föraruppställningen en tidsfråga, idag har Andreas Gummerer mycket att fundera på gällande vilka förare som skall försvara deras färger sedan man vann teammästerskapet förra året och slagit motståndarna från Peugeot respektive Audi.

https://www.touringcartimes.com/2020/02/09/target-competition-roll-2020-livery-spain/

F.d. V8 Supercar-stjärnan Michael Caruso byter disciplin till vanlig framhjulsdrift och deltagande i TCR Australia med sitt gamla lag nämligen GRM.

Det var ju så att 36-åringen debuterade i standardvagnseliten redan 2008 på heltid efter sitt första erfarenhet på Mount Panorama ett år tidigare och förra året återvände han för två utvalda deltävlingar på grund av skadeproblemen som drabbade Richie Stanaway.

Igår eftermiddag svensk tid fick han skriva på för två år med en definitiv chans att göra upp om mästerskapstiteln i en Alfa Romeo Giulietta med Valvoline som titelsponsor.

https://www.touringcartimes.com/2020/02/09/michael-caruso-signs-two-year-tcr-australia-deal-grm/

lördag 8 februari 2020

Världens bästa sportsedaner - Del 7

Då så, nu till ännu ett avsnitt ur denna serie som äkta bilentusiaster ännu gillar och det är att ranka vässade sedaner på topplistan, vi närmar oss den absoluta toppen och till en biltillverkare som är känd att trimma vanliga tjänstebilar till en värsting på Autobahn.

4. Opel Vectra OPC


Tyska biltillverkaren Opel gjorde ett bra försök att få sin tjänstefavorit till att bli lika vass som tävlingsbilen fast gatlegalt.
I Storbritannien har vanliga Opel Vectra varit tråkig på alla sätt och vis men när tävlingsdepartementet OPC: s version på Vectra blev släppt år 2005 var det dags att ge revansch mot Subarus fyrhjulsdrivna Impreza WRX STI.

Vectran i OPC-skrud har tyvärr samma form som den vanliga GTS-modellen men så är det inte för kylargrillen är bredare än den normala versionen, sidokjolarna är nästan formad till en surfbräda, i alla fyra hörn återfinns 18" fälgar med blåa bromsok inuti och hjulhusen är lite bredare i tjocklek men den största skillnaden hittar man under motorhuven.

Med huven på glänt så ruvar en stor V6: a på 2.8 liter, densamma som i en Saab 9-3 men med tio procent mer kraft, den utvecklar hela 255 hästar, fem mer än i f.d. GM-kusinens maskin och laddluftkylare för extra turbotryck, växellådan från brittiska Xtrac är monterad på tvären precis som på Fabrizio Giovanardis BTCC-bil, hjulupphängningssystemet är ganska annorlunda jämfört med Vectra GTS för att den använder skruvfjädring med krängningshämmare på båda sidor, fjäderbenen är styvare som på den tävlingsklara vagnen och bakaxeln med torsionsstavar förbättrar åkkomforten även i höga farter.

På insidan får du samma stereo och navigationssystem som den normala tjänstebilen, tillsammans med Recaro-stolarna är det mer som är standardutrustat, bland annat hastighetsmätare med blå dekor, elhissar fram och bak, 6 airbags, parkeringssensor och automatisk klimatanläggning.

I ett inslag ur Top Gear från 2006 hade Vectra OPC i ett dragrace slagit värsta rivalen från Ford med stor marginal, topphastigheten är en bit över 260 km/h, ännu snabbare än BMW: s M-vagnar och Mercedes E55 AMG som har elektroniska gränsen på 250 knyck och det tar 6.3 sekunder att nå från noll till hundra men det fanns ett hake, trots den kolossala kraften ur V6: an och den sanslösa farten så drabbas Vectran av häftig understyrning, nosen går bara rakt fram och leker sig ut till avåkningszonen.

För oss svenskar fanns det också en Vectra OPC fast som kombi eftersom det finns mer bagageutrymme i en tjänstebil med mer krut och trots allt har den här bilen varit med i leken bland högprestandabilar fram tills 2008 då den sjöng i sista versen innan Opels ledning i Rüsselsheim valde att byta namn på nästa generations sedan till Insignia.
Idag är Opels värstingmodell ganska sällsynt här i Sverige på grund av fritt fall i värdeminskningen som berodde på den höga servicekostnaden och kamremsbytet vart 15 000: e kilometer.

fredag 7 februari 2020

Två mästerskapsrivaler förlänger sina kontrakt

Tidigare den här veckan fick britten Dan Lloyd skriva på för ett år till hos Brutal Fish Racing, orsaken till varför var just att hans debutsäsong i TCR-EM fick sluta med två segrar och en tiondeplats i mästerskapet efter sju deltävlingar trots att han missade premiären i Budapest på grund av datumkrocken med sista deltävlingen av TCR Malaysia.

Efter att ha vunnit TCR Great Britain-titeln 2018 med svenska West Coast Racing hade kontinuiteten varit viktigt sedan han kallade fjolårssäsongen som utomordentligt i ett av världens tuffaste mästerskap med toppförare från världseliten, från och med nu känner sig Dan Lloyd riktigt nöjd efter att teamägaren Martin Ryba hade fått sitt kontrakt förlängt och ge Peugeot, Audi och Hyundai en utmaning inför årets första deltävling på Spa.

https://www.touringcartimes.com/2020/02/05/dan-lloyd-re-signs-brutal-fish-tcr-europe-programme/

Sent igår morse kunde även Gilles Magnusson återvända till EM-cirkusen för Comtoyou Racing med stöd från det belgiska bilsportförbundet, han hade kallat 2019 som ett läroår men känner sig mer förberedd och gör sitt bästa för att slåss om mästerskapsbucklan.

Belgaren har slutat sexa totalt förra året genom fina insatser på mästerskapsdebuten i Budapest, hade lett mästerskapet en gång och hans bästa resultat kom på hemmaplan, seger i Race 1 med märkeskollegan Santiago Urrutia tvåa i en annan Audi RS3.

https://www.touringcartimes.com/2020/02/06/gilles-magnus-back-2020-season-comtoyou-racing/

torsdag 6 februari 2020

VM-kalendern ändras före säsongsupptakten

Under gårdagen skedde en viktig ändring i TCR-VM: s tävlingskalender, det var nämligen så att den marockanska fritidsnämnden hade officiellt sagt adjö som arrangörsland efter elva säsonger på nacken sedan stadsbanan Circuit Moulay El Hassan var värd från 2009 ända till fjolåret.

Beslutet kom som en chock då Mehdi Bennani inte längre finns med på grund av Volkswagens val att avbryta fabrikssatsningen i mästerskapet och vidare satsa på elektrisk mobilitet.

I nuläget kan premiärloppet ersättas av en klassisk återvändare, på slutet av juli kommer Salzburgring göra comeback i VM-kalendern sedan 2014 och enligt Eurosport Events promotor Francois Ribeiro är banan specialanpassad för standardvagnsracing och gör att det blir en riktig höjdare bland fansen.

På sista spalten i nyhetsbrevet har det Internationella Bilsportförbundets standardvagnskommitté tackat ja till datumändringar på säsongens sjunde deltävling på Ningbo Park i Kina men det krävs ett teknikalitet från både Eurosport Events och lokala myndigheter på grund av det allvarliga läget sedan virusutbrottets utveckling.

https://www.fiawtcr.com/one-chapter-opens-after-another-closes-as-wtcr-bids-au-devoir-to-marrakech/

onsdag 5 februari 2020

Ny märkeskollega inför racingsäsongen 2020

Danske Thundersport-mästaren Michael Markussen kommer att göra entré i första säsongen av den inhemska TCR-serien sedan han och nära vännen från den lokala servicebyggnaden Brian Madsen köpt en sprillans ny Peugeot 308 TCR från fabriken i Versailles.

I och med det kommer Michael att ha en riktig utmaning med att tackla en framhjulsdriven tävlingsbil efter fem års erfarenhet med vinkelåttor och bakhjulsdrift.

"Det är ett stort pluspoäng för mig. Peugeot är ganska känd för tävlingsarvet genom åren, speciellt i standardvagnar och 308: an har varit en fantastisk bil, jag är ganska nöjd med det", sade Michael enligt pressmeddelandet.

Bortsett från TCR Danmark är föraren som äger eget inom racingsammanhang också fokuserad på andra mästerskap, däribland ett par utvalda deltävlingar i TCR Nya Zeeland eftersom det kan bli högintressant då tävlingskalendern börjar inte förrän våren där hemma i Danmark.

https://www.touringcartimes.com/2020/02/04/michael-markussen-adds-second-peugeot-tcr-denmark-grid/

tisdag 4 februari 2020

Läskedrycksjätten tillbaka i V8 Supercars

Efter nio säsonger i HRT eller Walkinshaw Performance som det numera heter har James Courtney bytt stall till Team Sydney som laget kommer kallas ända sedan storstadens kommunfullmäktige köpte Tekno Autosports namnrättigheter.

Senast titelsponsorn Coca-Cola fick pryda en standardvagn var mellan 1994 och '99 då WGR som ägdes av före detta MotoGP-världsmästaren Wayne Gardner var utmanare till seger i Mount Panorama, största framgången i långdistansklassikern kom 1995 när bil nummer sju slutade trea med just den gamle roadracingföraren och nuvarande kommentatorn Neil Crompton.

Idag är Coca-Cola tillbaka som titelsponsor åt ett lag i mitten av tabellen och är på väg att kavla fram nya framgångar och slåss mot fabriksteamen Red Bull Holden Team respektive DJR och Team Tickford.

https://www.touringcartimes.com/2020/02/04/coca-cola-commodore-courtney-team-sydney-breaks-cover/

måndag 3 februari 2020

Världens bästa sportsedaner - Del 6

Idag har jag uppdraget att skriva ett inlägg om en gatbil med motorsportarv och karaktär så här kommer historielektionen om det rytande lejonet med överladdning.

5. Peugeot 405 T16


I början på 90-talet hade Peugeots rallyäventyr som fabriksteam tynat ner efter en fjärde raka seger i Dakar-rallyt, enligt Jean Todt som drev Peugeot Sport till rallyframgångar sagt att utvecklingen från grusvägarna till racerbanan är långt ifrån över genom utvecklingen av en racerbil som skall tämja 1991 års upplaga av Le Mans 24 timmars men på landsvägen däremot kunde biltillverkaren från Sochaux släppa en gatversion av deras framgångsrika rallybil med samma namn.

405 T16 är i grunden identisk med den alltmer populära Mi16 men med mycket ändringar under motorhuven, utseendet ser oförändrat både på framvagnen, sidoprofilen och bakluckan och överraskande nog är bakre hjulupphängningen som har den mest drastiska ändringen, istället för den gamla bladfjädringen på en vanlig 405 har T16-modellen precis som i Mi16 ett gashydrauliskt fjädringssystem bak med torsionsstavar och framvagnen med dubbla länkarmar från svenska Öhlins förblev densamma på båda modellerna.

Den fyrcylindriga bensinmotorn är identiskt med den på Mi16 men lade till Garrett-turbon för en effektökning till 200 hästkrafter med femton extra i Overboost-läge, diffspärren är obligatoriska i T16, bromsskivorna är större än i Mi16 men bromsoken har sex kolvar och kommer från Carbone Industrie, prestandamässigt är T16-modellen snabbare från 0-100, klockar på 6.5 sekunder och toppfarten är på hissnande 235 km/h.

Köregenskaperna är densamma som i Mi16, den klistrar på asfalten som en skållad katt genom den aerodynamiska effekten på snabba såväl långsamma kurvor och på raksträckorna så blåser den ifatt en Ford Fiesta XR2i, försäljningsmässigt är den mycket sällsynt, bara 1 061 sålda 405 T16 och 60 av dem är sålda till gendarmerna för att få tag på fartsyndare på de franska motorvägarna.

Mellan 1991 och '94 är Peugeots förfinade men tävlingsklara 405 T16 en äkta klassiker tillsammans med Mi16 som hade sålt mer för att klara av kriterierna till homologation för deltagande i BTCC respektive det franska standardvagnsmästerskapet under början på 90-talet.

Här är ett kort inslag om Peugeot 405 T16 årgång 1992


söndag 2 februari 2020

BTCC-klassiker - Colin Turkington 2008

Säsongen 2008 har man sett två gånger en rafflande kamp om segern mellan Colin Turkington och Matt Jackson, vem är bäst av BMW-förarna var frågan och svaret är att nordirländaren ofta drar det längsta strået.

Först på Brands Hatch hade Jackson ett perfekt spårval genom Surtees och McLaren in mot Jim Clark-kurvan på den korta slingan, försökte gå på utsidan om Turkington men satte vänster hjulpar på gräsmattan och segerchansen var förlorad.

Härnäst i Croft var det nästan ombytta roller, på blött väglag hade West Surrey Racing-kuggen slirat vid första delen på The Complex, blockerade Jacksons framfart i nästa sväng, den sistnämnde tog mer höjd på hårnålen och därefter fick den orangea BMW: n slå den vita BMW: n med minsta marginal.