Ur en exklusiv kolumn från Vi Bilägares redaktion kan begagnade fynd hos olika bilhandlare runtom i Sverige vara krångligt men behövs inte vara mer eller mindre invecklat i ett försök att undvika några obehagliga scenarion.
1. Det bästa sättet att specificera bilköpets krav är att välja rätt karossform, med andra ord brukar det vara onödigt att lägga flera hundringar på en stor MPV om man drar till fjälls eller skaffa fyrhjulsdrivet bara för att dra upp släpet eller en billig husvagn.
2. Studera bilannonsen mer noggrant och få en bra översikt på viktiga detaljer utan att ange namn på fabrikatet eller utrustningsnivå.
3. Vid provkörning av en bil som passat just dig så får man känna efter bullernivån, insteg och lastutrymme men tänk också på att stänga av radion för att lättare kan höra ovanliga ljud från fjäderben, motor och transmission dyka upp.
4. Hos en bilhandlare blir köpet tryggare eftersom man får med sig vagnskadegaranti respektive en del försäkringar, mindre intressant är bilköpet hos en privatperson som ofta är ute och lägger an sedlarna "på fritiden" men några löften kommer sällan bli utfärdade.
5. Allra svåraste momentet är en vidare granskning på en begagnad bils lackering, däck, fälgar, vindrutor och strålkastare, kontrollering av lås, elektronik, vätskenivåer, glapp i styrningen anses också vara viktigt på checklistan.
6. Vidare koll av serviceblanketter görs med korrekt bedömning men tyvärr så förekommer en del förfalskningar i regin, om något känns osäkert är det rätt läge att kontrollera rätt uppgifter med verkstaden som utfört de tekniska undersökningarna.
7. Bilens ägandehistorik låter inte så krångligt i mina ögon men tro mig att i nuläget finns ett äganderättsförbehåll om bilen är köpt på avbetalning vid privataffär.
8. En marginal för prutning är ungefär som att köparen själv måste lägga ett bud eller be säljaren att ange bilens ingångspris, man kan villkora bilköpet under speciella förutsättningar såväl nyservat som montering av eftermarknadsradio.
9. Skriftliga eller muntliga köpeavtal är upp till parterna att lägga upp beslutet på vad som skulle omfattas, när man ska ta fram handpenning före leverans så se till att få kvitto på detta och kom överens på vad som sker nästa dag om affären inte slutförs, vid privataffär kan man vända sig till Konsumentverkets köpekontrakt.
10. Avslutningsvis ska leveransen ske i flera stadier, ordna försäkringen i förväg och se till att registreringsbeviset om ägarbyte ska undertecknas av båda parter och det är upp till säljaren att skicka dokumentationen till Transportstyrelsen.
https://www.vibilagare.se/guide/kopa-begagnad-bil-tips-checklista
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar