lördag 29 juni 2019

Sagan om Renault Espace - Del 3

I dagens avsnitt ur den här fina serie kommer jag skriva en liten historielektion om Renaults enda specialbygge i samarbete med Matra.


1994 har Renault byggt en prototyp baserat på andra generationens Espace för att hylla tio års jubileum av franska biltillverkarens samarbete med Matra.

Idén med att montera en V10-motor ur en mästerskapsvinnande Williams F1-bil togs av Matras f.d. tekniske direktör Jean-Louis Caussin och enligt företagets VD Philippe Guédon har Renault fått hjälp av Williams-ingenjörerna John Cadd och Colin Watts respektive gamle lagledaren i Matras tävlingsavdelning Gérard Ducarouge att svetsa hela karosseriet med kolfiber för att få in motorn centralt där de två baksätesraderna i vanliga Espace normalt sitter.

En tiocylindrig motor på 830 hästar i en specialbyggd familjebil låter otroligt galet även om Alain Prost testkörde prototypen på Circuit Paul Ricard i hela fyra varv och gav lite extra PR-intryck på tabloiderna och Williams F1-grundaren Sir Frank Williams var på plats för att se Renaults specialbygge i över 300 knyck på raksträckan.

Idag står de två exemplaren på varsitt ände av Frankrike, den ena är på bilracingens monter på Matra-museet i Romorantin-Lanthenay medan exemplar nummer två är situerad vid entrén på Renaults tillverkningsanläggning i Flins.

Här är det officiella videoklippet på Espace F1


Trafikmagasinets inslag på SVT med programledaren Carl-Ingemar Perstad


fredag 28 juni 2019

F1-klassiker - Daniel Ricciardo 2012

I sitt första hemma-GP för Toro Rosso åker vi ombord Daniel Ricciardos bil för ett varv runt Albert Park med hjälmkameran installerad på visiret.

Detta har skett efter ett bra kvalvarv då australiensaren saktade ner och körde i låg fart till garaget för nya set däck inför nästa moment.


torsdag 27 juni 2019

Markant ändring i prestandabalansen

Ett nytt räknesystem har gjorts för att höja spänningen baserat på kvalinsatser från de fyra första racen och den nya bestämmelsen träder kraft från och med nästa vecka på Vila Real i Portugal.

Hyundai fortsätter att vara tyngst i viktkompensation med hela 60 kg, markfrigången är fortsatt höjd till 90 millimeter för deras del och den totala effekten ur motorn är strypt till 97.5 procent.

Bland lättviktare i detta VM återfinns Alfa Romeo och Seat, båda fabrikaten hade minskat till tio kilo jämfört med Honda som väger lite tyngre efter en godkänd insats på Nordslingan och förra veckans stora vinnare Volkswagen får 30 kg i kompensation efter Johan Kristofferssons respektive Benjamin Leuchters seger i varsitt race.

https://www.touringcartimes.com/2019/06/26/hyundai-stay-heavy-honda-get-heavier-portugal/

onsdag 26 juni 2019

Frederic och Tiago högst upp på pallen

Båda stjärnskotten i standardvagnseliten Frederic Vervisch och Tiago Monteiro visade klass även på långdistansracing bortsett från VM-äventyret under hela tävlingsveckan på Nürburgring.

Audi Sport Team Comtoyous belgiske förare var med och tävlat i Nürburgring 24 timmars för Phoenix Racing, laget som driver Audis GT-program och han delade sin R8 LMS ultra med f.d. DTM-chaffisarna Frank Stippler och Pierre Kaffer tillsammans med Dries Vanthoor till en överlägsen totalseger efter 157 inkörda varv.

Tiago Monteiro däremot tävlade i TCR-klassen bakom ratten på en Castrol-sponsrad Honda Civic Type-R, med sig har han tre tyska lagkamrater i form av Cedric Totz, Dominik Fugel och Markus Østreich och laget vann klassegern före Target Competition som drabbades av tekniska problem.

https://www.touringcartimes.com/2019/06/24/frederic-vervisch-tiago-monteiro-win-nurburgring-24-hours/

tisdag 25 juni 2019

Hyundai lär dra sig ur innan nästa säsong

Hyundais division för kundleverantörsracing gjorde en solklar indikation om framtiden inom standardvagnar sedan VM-debuten för ett år sedan och ledde till dominans på de tre första tävlingsomgångarna, BoP-bestämmelserna och vägen till deras första titel med Gabriele Tarquini i huvudrollen.

Dagens huvudämne handlar mycket viktigt om avtalsförlängningen som orsakade kontrollen över fabrikssatsningar när till exempel Peugeot valt att lämna VM efter 2018 för att enbart koncentrera sig på Europamästerskapet som just nu leds av Julien Briché innan nästa deltävling på österrikisk mark.

Förbundskapten Andrea Adamo sa till touringcartimes.com att situationen är ganska förvirrande för att det är bara kundleverantörer som bär ansvaret och han tror att fabrikatet låg över gränsen lite för mycket men hans fokus är på årets nykomlingar Lynk & Co som enligt pressuttalandet gjorde ett bra jobb och Andrea förstår hur Internationella Bilsportförbundet respektive promotorn Francois Ribeiro och WSC-gruppens VD Marcello Lotti skulle göra gällande TCR-VM: s framtid, om de anställda på kundleverantörsavdelningen gillar konceptet så är det okej och om de inte gillar det då åker laget ur men vägrar kommentera deras system med full fabrikssatsning.

https://www.touringcartimes.com/2019/06/25/hyundai-say-withdraw-2020-world-touring-car-cup/

måndag 24 juni 2019

WTCR 2019 - Nürburgring

Det har gått en månad sedan senaste deltävlingen i Zandvoort och årets tuffaste utmaning är såklart de tre racen på världens svåraste och längsta bana, Nordslingan på Nürburgring.

I fredags har Norbert Michelisz gjort en bra start på tävlingshelgen genom att ta hem säsongens första seger, BRC-teamets andrafiol tog initiativet med en bra bil till att börja med och byggt upp en bra lucka ner till Polesittern Esteban Guerrieri.
Kampen om tredjeplatsen hettade till när Nestor Girolami slogs mot Frederic Vervisch på banans längsta raksträcka Döttinger Höhe, hjul mot hjul i över 260 km/h och båda förare var riktigt överraskade när Rob Huff i sin Volkswagen Golf GTI kom flåsandes och upp på en tredjeplacering men argentinaren tog tillbaka sista pallplatsen till förbundskapten Dominik Greiners förtret.

Lördag morgon var en helt annan scenario med Volkswagen på hemmaplan och vilt jubel bland hemmafansen, det andra racet här på Nordslingan var tvåfaldige rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson ganska dominant från första startruta ända ner till målflaggan efter tre långa och plågsamma varv, värmlänningen som inte har varit på Nürburgring sedan 2011 sagt enligt Sportbladet att det var bara fälla ner huvudet och köra för allt vad han kunde om inte luckan mellan honom och Vervisch hade blivit mindre.

Lite senare i Race 3 hade Kristofferssons tagit ett abrupt slut då han tappade styrförmågan sedan han blev påkörd bakifrån och slängde sin Volkswagen in i barriären på väg in mot Klostertal som är en av Nordslingans tre snabbaste kurvor men för lagkamraten tillika hemmahoppet Benjamin Leuchter blev uppdraget utfört, detta var tyskens första stora framgång på den här banan sedan han slutade räkna antalet varv han körde runt den 22 kilometer långa sträckningen och tyvärr för Cyan Racing som fick se tre av fyra bilar bryta loppet till följd av allvarliga skador från kaoset på första kurvan.

https://www.fiawtcr.com/wtcr-race-1-flash-michelisz-makes-first-turn-pass-for-victory/

https://www.fiawtcr.com/wtcr-race-2-flash-first-win-for-kristoffersson/

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/AdJbbA/seger-for-johan-kristoffersson-pa-nurburgring

https://www.fiawtcr.com/wtcr-race-3-flash-home-hero-leuchter-scores-maiden-win/

Teammästerskapet efter fem deltävlingar

1. All Inclusive Racing 368 poäng
2. BRC Corse 300
3. Cyan Racing 272
4. Sébastien Loeb Racing 257
5. Lukoil Racing 198
6. Audi Sport Team Comtoyou 161
7. PWR Racing 159
8. Leopard Racing 138
9. Shell Helix Racing 135
10. Romeo Ferraris Competizione 117
11. Comtoyou Racing 96
12. KC Motor Racing Group 48

lördag 22 juni 2019

Sagan om Renault Espace - Del 2

Nästa avsnitt ur denna saga kommer jag berätta om hur andra generationens Renault Espace under åren gått från bilsalongens monter till en jättesuccé i stora delen av 90-talet.


Bilsalongen i Genève 1991 var höjdpunkten då andra generationens Espace hade premiärvisning på Renaults monter, försäljningen av den nya kärran inte började förrän mitten på juli i hela Europa inklusive Sverige på en tid då det kryllade med sedaner och kombin på vägarna.

P36 som projektnamnet anger är aningen rundare på främre kofångaren än första generationens Espace men på den mekaniska sidan har den största skillnaden funnits både under motorhuven och djupt in i det galvaniserade rörramschassit, tre motoralternativ som ingick i olika modellutbud, därav en V6: a ur en Renault 25 och en förbättring i bakre hjulupphängningen gör att bilen blir mindre guppig i höga farter tillsammans med en annan nyhet nämligen en 4-stegad automatlåda i de senare årsmodellerna även om fyrhjulsdriften höll på att fasas ut på grund av minskad efterfrågan.

I och med framgången på första försäljningsåret har 100 stycken Espace RXE V6 Olympic blivit speciallackerade till Vinter-OS i Albertville 1992 som vi svenskar minns otroligt mycket med f.d. skidskytten Mikael Löfgrens dubbla OS-brons och Pernilla Wibergs slalomåk till guldmedalj.

På insidan är det inte mycket skillnad jämfört med föregångaren, instrumenteringen är nästan lik den föregående generationens interiör fast med förbättringar på mittkonsolen med placeringen av luftkonditioneringen och bäst av allt inkluderingen av CD-växlaren som standard i modellutbuden Helios och Grand Ecran V6.

Målet på 500 000 exemplar var uppnått i juli 1996 till glädje av grundaren Jean-Luc Lagardère och Matras ordförande Philippe Guédon, det 500 000: e bilen som tillverkades på fabriken i Romorantin-Lanthenay är en blå andra generationens Espace Grand Ecran 2.2i med hundratals namnteckningar från de anställda respektive bilracingens kändisar som till exempel fyrfaldige Le Mans-vinnaren Henri Pescarolo och f.d. standardvagnsstjärnan Jean-Pierre Beltoise, den bilen fortfarande finns kvar på dåvarande fabriken som numera är en museiutställning.

90-talets bilindustri handlade såklart om konkurrensen inom MPV-segmentet, redan 1994 hade Renaults bästsäljare i kategorin fått sju rivaler, fyra från SevelNord då PSA-gruppen samarbetade med Fiat-koncernen och tre från Volkswagen-koncernen i samarbete med Ford.

Efter cirka 316 500 exemplar har Espace II gått ur produktion och nästan hela världen har fått ögonen på vad nästa projekt skulle heta inför den stora evenemanget som är bilsalongen i Paris hösten '96.

http://www.matra-passion.com/Site/Voitures/Voitures/espace/espace2.html

Här är en film om tillverkningsprocessen av Renault Espace II år 1992


Presentationsfilm om Espace II av Renault UK


fredag 21 juni 2019

Partnerskapet är förlängd till 2020

TCR-VM: s promotor Eurosport Events förlänger samarbetet mellan Internationella Bilsportförbundet och WSC-gruppen.

Enligt deras ordförande Marcello Lotti har partnerskapet expanderats till följd av den eldrivna standardvagnens introduktion med mästerskapet som skulle heta e-TCR men kanske vid slutet av 2019 kommer kontraktet mellan två samarbetspartners förväntas bli förlängd med fyra år till och information till detta är inte angivet ännu.

https://www.fiawtcr.com/eurosport-events-and-wsc-to-expand-global-partnership/

https://www.touringcartimes.com/2019/06/20/eurosport-extends-agreement-wsc-continue-wtcr-adds-etcr/

torsdag 20 juni 2019

Världens bästa cabrioleter - Del 1

I veckans avsnitt ur ännu en Topp 10-lista vänder jag blicken till fina kärror med öppet tak, det vill säga cabrioleter med antingen vanlig sufflett eller plåttak och idag kommer jag anteckna en liten historielektion om två bilar som byggdes av olika märken i General Motors ägo på sin tid.

10. Opel Tigra


Första generationens Tigra var bara en liten sportcoupé med andra generationens Corsa som tilltänkt plattform och hade en kortvarig konkurrens med Fords Fiesta-baserade sportcoupé Puma men till första kvartalet på 2004 lanserades den senaste generationen Opel Tigra på bilsalongen i Genève.

Specialbyggd av franska designdirektivet Heuliez är den numera lilla plåtcabben en förbättring i formgivningen gentemot den äldre sportcoupén och på den eran hade Tigran tre motoralternativ, två bensinmotorer monterade i Kaiserslautern respektive den tvärställda 1.3 liters dieseln hämtad ur en Fiat Punto och tyvärr hade produktionen lagts ner 2009 till följd av Opels utveckling av nya plåtcabben Cascada från ritningsbordet till full tillverkning.

9. Saab 9-3 Cabrio


I samma kalenderår hade cabrioletversionen av Saab 9-3 världspremiär med stort intryck från biltidningarnas recensenter, designen på fronten är densamma som i fyrdörrars-sedanmodellen men arkitekturen på bakvagnen är lite annorlunda med ett tredje stoppljus ovanpå bakluckan och en mer förfinad utseende på baklyktorna.

De flesta 9-3 Cabrio-ägare ofta väljer de mindre bensinmotorerna, främst den i två liters slagvolym och turboaggregat på 154 kilowatt, 1.9 liters dieseln är motorn som anpassas för diverse bränsleekonomi och långa bilturer.
I det här fallet monterades bensinmaskinerna på Opels motorfabrik medan vevaxeln fraktas till Sverige från Holdens anläggning i Port Melbourne samtidigt som de anställda på GM: s avdelning för drivlinan i Södertälje höll ansvaret för överladdningen.

2009 lades produktionen av 9-3 Cabrio ned på grund av biltillverkarens finanskris sedan de lämnade General Motors, köptes upp av Spyker och därefter gick Saab till nedläggning

onsdag 19 juni 2019

Rallycrossvärldsmästarens äventyr

Tvåfaldige världsmästaren i rallycross Johan Kristoffersson återvänder till sitt vanligt arbete i paddocken på Nürburgring efter en lyckad första insats i rallyscenen på Nyköpings specialsträckor.

Mannen från Arvika även känd av alla Indycar-fans som "Kenny Bräck Country" rattade en Volkswagen Polo R5 med norske kartläsaren Stig-Rune Skjærmoen i högerstolen till seger i Gästabudstrofén förra veckan, enligt Kristoffersson var detta hans första vinst på grus, tog beslutet att köra med en hårdare gummiblandning för bättre kontakt med banmarkeringen och bäst av allt har världens bästa All-rounder inom bilsport satt in elva av tolv sträcksegrar som räckte till att stå högst upp på pallen.

https://www.fiawtcr.com/all-rounder-kristoffersson-wins-at-home-returns-to-the-nordschleife-for-wtcr/

tisdag 18 juni 2019

Fem snabba fakta inför nästa VM-deltävling

Här är några fakta som jag kommer gå igenom inför TCR-VM: s viktigaste tävlingshelg, den på Nürburgring och den fantastiska Nordslingan.

1. Tolv tävlingsomgångar har avgjorts, mästerskapet fortsatt vidöppet och sex olika förare högst upp på pallen, bara Thed Björk tävlandes för Cyan Racing som lyckades rada upp tre segrar efter fyra deltävlingar den här säsongen.

2. Två argentinare som fick sportjournalisterna att häpna under säsongens gång är nära vänner både på och utanför banan, det är ju därför som det skiftar i tabelltoppen mellan Esteban Guerrieri och Nestor Girolami, båda förarnas samarbete var nyckeln till All Inclusive Racings imponerande säsongsinledning även om de defilerade till dubbelseger i Race 2 på Slovakia Ring utanför Bratislava.

3. Benjamin Leuchter körde hela 1000 varv runt Nordslingan men detta var 2013 och slutat räkna efter att ha uppnått milstolpen.

4. KC Motor Racing Groups Tiago Monteiro vill fortsätta sin status som motorsportens lirare efter att ha fixat en förfrågan om att tävla i Nürburgring 24 timmars, mindre än åtta månader efter sin comeback på racerbanan som följd till de 415 dagar han spenderat på bättringsvägen.

5. Utmaningen på Nordslingan är ganska tufft, 23 kilometer långt om man inte räknar in Grand Prix-banan och har hela 176 kurvor, den var värd för Tysklands Grand Prix fram till 1976 då den bortgångne Niki Lauda överlevde infernot efter en hemsk olycka.

https://www.fiawtcr.com/race-preview-worlds-toughest-race-track-up-next-for-wtcr2019supergrid/

måndag 17 juni 2019

Glädjescener på Circuit de la Sarthe

Den blomstertid nu kommer lyder första versen efter målgång på Le Mans 24 timmars, bortsett från Toyotas andra raka totalseger är det vild glädje på Stegrande Hästens fabrik i Maranello när AF Corse som är Ferraris kundleverantörsteam i långdistans-VM såg den rutiga flaggan sedan 2014.

Klockan slogs mot tre på lördagseftermiddagen när starten drog igång med Aston Martin #95 som Polesitter i GTE Pro-klassen och tog över kommandot redan i de tre första varven med Nicki Thiim bakom ratten, därefter var det en rejäl kamp om fjärde, femte och sjätteplatsen mellan Ganassi-Fordarna och AF Corse Ferrari #71 med formelbilskändisen Sam Bird bland förarna.

Från första början hade Chevrolet Corvette #63 tagit initiativet i ledarposition med de båda fabriks-Porschebilarna närmast i kampen om konstruktörstiteln men i nattmörkret blev Aston Martins helg på Circuit de la Sarthe helt nattsvart, bil #97 åkte av och framvagnen blev helt förstörd och samma sak gäller för "The Dane Train" som startnummer 95 kallas med Marco Sørensen, Nicki Thiim och Darren Turner i föraruppställningen, den bil som startat på första startruta i GTE Pro tappade bromsverkan vid ingången mot Indianapolis och tyvärr har 2017 års vinnare i klassen tvingats bryta med ett allvarligt fel i bromssystemet.

Miguel Molina i AF Corse Ferrari #71 som han delar med Sam Bird och Davide Rigon tvingades kasta in handduken på grund av motorhaveri och vid fyratiden tidigt på morgonen tappade systerbilen #51 med grön nummerskylt mark till Porsche #91 och Chevrolet Corvette #63 genom ett byte av bromsbelägg som är ganska viktigt i ett långdistanslopp.

Med mer än sex timmar kvar till målflagg kom Corvette Racings jättetabbe, personalen tog in startnummer 63 för ett depåstopp under perioden bakom säkerhetsbilen för att sanera banan till följd av en krasch som drabbade Pastor Maldonado i LMP2-klassen och det gjorde att AF Corse med perfekt tajming undvika ett stopp för bränsle eftersom den förstnämnda slösade mycket tid när rött ljus slogs på i depågatans utgång och på banan hade Jan Magnussen åkt av vid Porsche-kurvorna på grund av punktering vänster bak.

Vid målgång har Alessandro Pier Guidi, James Calado och Daniel Serra dragit det längsta strået till seger i GTE Pro-klassen utan någon form av tekniska problem, biltillverkaren har därmed vunnit världens mest spektakulära biltävling för 36: e gången i historieböckerna, 27 klassegrar plus de nio totalsegrarna från Scuderians tidiga dagar fram till 1965.





söndag 16 juni 2019

En episk turnéavslutning

I de tre sista spelningarna på Engelsk fotbolls spirituella hem Wembley har över 95 000 åskådare tagit sig in på arenan för att se flickbandet Spice Girls på stora scenen och precis som på Murrayfield är inramningen lika färgsprakande och ännu mer högljutt när fansen jublade efter tre slutsålda konserter den här veckan.

Under gårdagen har Geri Halliwell sagt förlåt till sina bandkollegor på grund av det hon gjorde för dryga 21 år sedan, nämligen att packa resväskan och lämna gruppen sedan hon förlorade motivationen på den tiden och sa till de tusentals supportrar som kom hit på Wembley under de tre publikstinna kvällarna att det är riktigt kul att vara tillbaka med sina nära vänner.

Efter stadionturnén runtom i Storbritannien plus inledningen i Republiken Irland har det ryktats om att bandet kommer gå mot en "Promotion Tour" i Australien nästa år men allra viktigast för brudarna är det pågående kreativa arbetet med den tecknade långfilmen baserad på en saga.

https://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-7143857/Spice-Girls-bring-house-second-sold-Wembley-Arena-show.html

https://metro.co.uk/2019/06/15/geri-horner-apologises-leaving-spice-girls-reunion-tour-brat-9970020/

https://www.standard.co.uk/showbiz/celebrity-news/geri-horner-apologises-for-leaving-spice-girls-on-emotional-final-night-of-tour-a4168251.html

https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-48635450

https://twitter.com/NUFCsthlm1992/status/1139206146282201089

https://twitter.com/spicegirls/status/1139512950622961669

https://twitter.com/DrSpiceOfficial/status/1139692792291053568

https://twitter.com/SpiceGirlfanUK/status/1140025944427704321

https://twitter.com/NUFCsthlm1992/status/1140120802802556928

https://twitter.com/EmmaMckeanSG/status/1140059172983246848

https://twitter.com/NUFCsthlm1992/status/1139951861774147584

https://metro.co.uk/2019/06/13/spice-girls-animated-movie-moving-ahead-posh-spice-will-involved-9932102/

https://www.svd.se/spice-girls-stjarnan-forlat-att-jag-slutade

lördag 15 juni 2019

Sagan om Renault Espace - Del 1

I det första avsnittet kommer jag skriva om hur Europas första fritidsbil blev till från olika designstudier till verkligheten på bara ett par års hårda arbete.


Redan i slutet av november 1978 fick företaget Matra uppdraget att designa en attraktiv familjebil, grundaren Jean-Luc Lagardère sa till Matras dåvarande ansvarig för elektromekanik Philippe Guédon att åka till Chryslers designkontor för ett möte med biltillverkarens utvecklingschef för Chrysler var allierade med Mercedes på den tiden och upptäckt att fritidsbilar i den storleken är bara en transportbil med fönster och baksäten.

1979 kunde formgivaren Antoine Volanis göra sina första skiss på projekt P16 respektive P17 till sina första test på fabrikens vindtunnel i Romorantin-Lanthenay, därefter släpptes laboratoriebilen Matra P18 som tyder på att det var företagets artonde projekt sedan Matra bildades 1964, man använde motor och växellåda ur en Talbot Solara och instrumentering hämtad från Peugeots lyxbil 604.

Tre år senare har Peugeots gamla ordförande Jean Boillot respektive Citroëns f.d. VD Xavier Kärcher sagt att bilen är lite för dyrt att gå mot massproduktion och valt att tacka nej men Philippe Guédon vände sig till Renaults huvudkontor för ett snack med Bernard Hanon om Matras laboratoriebil som byggdes av Guédons grupp tekniker och monsieur Hanon uttryckte att han redan sett en sådan kärra som såldes tvärs över Atlanten och det tog nästan ett år för att ge Renault grönt ljus i tillverkningsprocessen.

I januari månad 1984 snart sex månader efter Chryslers första transportbil Voyager såg dagens ljus är det klart att Matras nya massproducerade bil med internkoden P23 skall heta Renault Espace efter en presskonferens ledd av Bernard Hanon och bilens produktansvarig Christian Martin, sommaren 1984 efter lanseringen på Renaults gamla huvudkontor hade ledningen sagt att de första bilarna som såldes på första försäljningsmånaden räknades till nio stycken, väldigt sällsynt hemma i Frankrike men recensenterna från Europas största biltidningar fick stanna på ett avlägset ställe för en lunchrast och upptäckte att förar- och passagerarstolen fram kan vändas bakåt och används som ett vardagsrum.

Första generationens Renault Espace hade framlyktor lånade ur skåpbilen Renault Trafic, motorn var en fyrcylindrig bensin på två liter och 79 kilowatt även om dieseln kom ett år senare, detta var deras första fritidsbil designad på en vindtunnel, rörramschassit är gjord av galvaniserad stål och karossdelarna är gjord av kompositmaterial för att minska kostnaden.

Enligt Philippe Guédon är första generationens Espace riktad till unga konduktörer, främst manliga köpare men också en del kvinnliga konduktörer som gärna skjutsar barnen till skolan och tre och ett halvt år efter första säljsuccén tillkom en så kallad "Andra fasens" Renault Espace, en ansiktslyftning jämfört med originalet och det var därför som Renaults designteam ville ha en personbilsinriktad frontparti med framlyktorna som efterliknar sedanmodellen R21 och permanent fyrhjulsdrift från svenska Haldex ingick i modellutbuden TXE och 2000-1.

1991 var sista året då Espace Mk1 tillverkades innan den andra generationen skulle faktiskt ankomma efter 191 694 exemplar, varav 360 som möblerades om till taxibilar runtom i Frankrike under 80-talet.



Här är en intressant film om tillverkningsprocessen av första generationens Espace från 1989


fredag 14 juni 2019

Bilindustrins högintressanta dokumentärfilmer

Jag har ett jättestort intresse för bilar sedan barnsben då jag tittade på mycket Formel 1 i direktsändning men för mig mina typer av bilar som intresserar mig mest är småbilar, sportsedaner, cabrioleter och GT-vagnar för att nämna några eftersom jag hela tiden förlorar intresset på SUV: ar.

Den typ av bil som ofta skrivs på tabloiderna under mitten av 80-talet och in mot stora delen av 90-talet är fritidsbilar eller minibussar som fransoserna kallar, de oftast har fem eller sju säten och en rymlig kupé med flera förvaringsutrymmen och här är de tre dokumentärerna som jag rekommenderar innan besöket på bilhandlaren och fixa fram broschyren till en framtida MPV.

Espace med Philippe Guédon - 2000


Herrgårdsvagnens saga - Motors TV 2003


Storyn om Espace - Renault webb-TV 2008


torsdag 13 juni 2019

Världens bästa sportbilar - Del 10

I seriens finalavsnitt kommer jag skriva en berättelse om en mångsidig sportcoupé som blev kultförklarad inom hela bilindustrin från pappersarbete till en succésaga.

1. Jaguar XKR (X100)


Utvecklingen av Jaguars första sportcoupé sedan nedläggningen av den åldrade XJS började i oktober 1992 av biltillverkarens dåvarande designansvarig Geoff Lawson, några prototyper byggdes på vindtunneln under julafton 1993 långt före det formella patentgodkännandet sommaren 1994.

Instegsmodellen XK8 släpptes på bilsalongen i Genève 1996 innan säljsuccén tog fart några månader senare men Jaguars tävlingsdivision R-Performance ville göra något mer än bara finjusteringar på hjulupphängningen, till våren 1998 kom en starkare variant av denna vackra konstverk tillverkad i Solihull utanför Birmingham och namnet är XKR.

Det var nämligen så att Jaguar XKR använder en kompressor på den åttacylindriga motorn med slagvolymen på 4.2 liter även om ingenjörerna på fabriken gjort en ändring på intercoolern genom användning av en tvådelad drivaxel, kompressorn är hämtad ur en Ford F-150, ett av världens mest kända transportbilar och andra skillnader som återfinns i XKR gentemot originalet är de små fläktarna på motorhuven och en mindre bakspoiler.

Växellådan i de första årsmodellerna var en femstegad automatlåda utvecklade av tyska ZF Sachs, till den kompressormatade varianten har Jaguar köpt och installerat en femstegad automatlåda ur en Mercedes S-klass av typen 5G-Tronic men bäst av allt har de senare årsmodellerna av XKR blivit förbättrad genom en omarbetad bakre hjulupphängning som var vanliga XK8: s akilleshäl och fått in en sexväxlad automat utvecklad och monterad av just ZF Sachs.

Jag tycker att den här Jaggan är både vacker, körglad och sist men inte minst värd att bli en modern klassiker, på plussidan är ljudet på V8: an otroligt stark och för mig så passar XKR perfekt för långa distanser och även perfekt anpassad för racerbanan, på minussidan däremot får jag inga kommentarer om det utan det är bara en säker sportcoupé och inget annat.

Här är ett inslag om Jaguar XK med Jeremy Clarkson i ett avsnitt ur klassiska Top Gear från 1996


onsdag 12 juni 2019

Finsk sisu och nykomlingar på Nordslingan

30-årige standardvagnsföraren Antti Buri från Åbo säkrade ett gästspel i TCR-VM på Nürburgring inför de tre omgångar som körs långt före 24 timmarsloppet.

Den förre affischnamnet i det nordiska Formel Renault-serien hade sagt att hans mål var att tävla i TCR på internationell nivå men årgång 2016 för honom tog det stopp, hans makabra tid i TCR Int'l Series som det hette tidigare blev kortvarig och övergick till ADAC TCR Deutschland efter tävlingarna på Spa.

Finnens kännedom av Nordslingan gör att de flesta wildcards kör med 20 kg i kompensation enligt BoP-regeln men hoppas på något mer än att trotsa en potentiell nackdel.

https://www.fiawtcr.com/buri-secures-nurburgring-nordschleife-wtcr-wildcard/

Bara tre nykomlingar får chansen att uppleva Nordslingan på internationell nivå, bland annat kommer Alfa Romeo-kuggen Kevin Ceccon som var på pallen i Bratislava två gånger att känna sig redo inför den stora utmaningen.
Förberedelserna till debuten på den legendariska banan är att spendera två dagar på simulatorn och förväntningarna är snarlik densamma som i GP2-debuten i Barcelona utan någon som helst kännedom av chassit, hantering av däck och styrförmåga.

Även svensklaget PWR Racings Mikel Azcona och KC Motor Racing Groups Attila Tassi kommer att vara helt förberedda inför de tre långa varven på Nordslingan ända upp till målflaggan.

https://www.fiawtcr.com/ive-never-jumped-with-a-race-car-wtcrs-ceccon-gets-set-for-first-nordschleife-laps/

tisdag 11 juni 2019

Duellen om titeln fortsätter

Årets tredje tävlingsomgång i Peugeot 308 Championship spelades på kalendariets längsta bana, den anrika och utmanande Spa-banan utanför Liège.

Den intensiva duell mellan Jimmy Clairet och Julien Briché har tätnat efter Hockenheim och kampen om medaljerna höll på att gå mot en fortsättning på belgisk mark i och med regerande mästaren Teddy Clairets comeback i enhetsklassen.

Första racet vanns av Jimmy Clairet i bil nummer 21 genom en bättre start och förbi värste konkurrenten tillika trefaldige mästaren i Peugeots enhetsklassmästerskap, detta blev hans tredje raka seger den här säsongen efter dubbelsegern senast på Hockenheim, hemmahoppet Fred Caprasse han också gjort en otroligt bra insats framför hemmapubliken i lördags medan Briché som känner igen banan i minnet fick trots allt sluta trea efter en hiskelig kamp om segern men får ge sig när all grepp i bakdäcken tog slut.
I juniorklassen har sonen Florian Briché tävlandes för JFM-branschen blivit bästa förare i den kategorin medan Sylvain Pussier, ägaren i Pussier Automobiles körde hem klassegern som bästa amatör.

I Race nummer 2 är duellen mellan Clairet och Briché riktigt intensiv men för Fred Caprasse tog det stopp, han försökte ta sig förbi Johan-Boris Scheier eller "Jo-Bo" som kommentatorerna kallar men låste bakbromsarna in mot La Source och på tvären, därefter är belgaren längst bak i fältet och kunde köra upp sig till en tolfte plats fram tills tekniska problem som tvingade honom att bryta det andra racet för helgen.
Med snart ett varv kvar till målflagg krokade Briché ihop med Jimmy Clairet, tog genvägen på Bus Stop à la Lewis Hamilton från 2008 och lämnat fördelen men trodde att han tog hem säsongens fjärde raka vinst och domarteamet har allting annat på agendan, det var nämligen så att Jimmy Clairet bestraffades med 30 sekunders tillägg för tjuvstart och lämnade över första pris till Julien Brichés fördel, tvåa så småningom gick till Xavier Fouineau och Johan-Boris Scheier kunde senare gå mot pallen efter domslutet på domartornet.
Regerande mästaren Teddy har titulerat sig till bästa junior i Race 2 och Marc Amourette kammade hem vinsten som bästa förare i amatörklassen, Julien Briché är i fortsatt mästerskapsledning med tolv poäng före Jimmy Clairet, Xavier Fouineau blir senare tabelltrea före Scheier, Gilbert och Caprasse.

https://media.peugeot-sport.com/fr/spa-francorchamps%C2%A0-duel-serr%C3%A9-entre-jbriche-et-j-clairet-en-308-racing-cup-la-peugeot-308tcr-s%E2%80%99offre

Jimmy Clairet - Vinnare av Race 1


Fred Caprasse - Andra pristagare i Race 1


Julien Briché - Tredje pristagare i Race 1 och vinnare av Race 2


Xavier Fouineau - Andra pristagare i Race 2


Johan-Boris Scheier - Tredje pristagare i Race 2


Florian Briché - Bästa juniorförare i Race 1


Teddy Clairet - Bästa juniorförare i Race 2


Sylvain Pussier - Bästa amatörförare i Race 1


Marc Amourette - Bästa amatörförare i Race 2



måndag 10 juni 2019

Fullsatt på skotsk mark

I Edinburgh på anrika rugbyarenan Murrayfield var den högljudda stämningen och den färgsprakande inramningen nyckeln till varför det blev fullsatt på Spice Girls återföreningskonsert i denna stadionturné.

Det var på lördagskvällen som speakern bekräftade att det är publikrekord i en musikevenemang på den här arenan, hela 67 000 åskådare tog sig in för att se de fyra återstående bandmedlemmarna på stora scenen och framföra de bästa låtarna med bara fyra spelningar kvar på schemat.

I pausvilan fick Geri Halliwell hylla de skotska fansen med att bära en rutig filt ovanpå klänningen och bäst av allt har fansen hyllat konserten som rena inspirationen, bland de tusentals supportrar som åkte till Murrayfield för att se sina största idoler trädde unga musikfantasten Emma McKean fram för en inbjudan backstage cirka tre timmar innan konsertens introduktion, för henne var drömmen i uppfyllelse och en livs bästa stund inför de tre sista spelningarna på Wembley.

Jag tycker att konserten på skotska rugbylandslagets hemvist är väl utfört med skyhöga förväntningar och stämningen är lika vackert som i en rugbymatch på landslagsnivå.

https://www.dailyrecord.co.uk/entertainment/music/spice-girls-rock-murrayfield-50000-16486284

https://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-7121659/Spice-Girls-slip-glittering-ensembles-perform-packed-stadium-Edinburgh.html

https://twitter.com/EmmaMckeanSG/status/1137517548038217729

https://twitter.com/EmmaMckeanSG/status/1137721241836675072

https://twitter.com/EmmaMckeanSG/status/1137479341867241473

https://twitter.com/ScottHeald72/status/1137482044701908992

https://twitter.com/lizziej84/status/1137648044797771776

https://twitter.com/EmmaBunton/status/1137687803171692544

söndag 9 juni 2019

Veckans EM-rapport - Del 3

Spa Francorchamps är värd för TCR-EM: s tredje deltävling och det är andra raka gången som denna otroligt intensiva standardvagnsmästerskap har Peugeot 308 Championship som supportklass i samband med International GT Open.

Helgens rubriker handlade om Peugeots framfart med sina snabbaste träningstider från fredagen trots en jättekrasch som drabbade Julien Briché i utgången på Eau Rouge.

https://www.touringcartimes.com/2019/06/07/julien-briche-quickest-opening-practice-spa/

https://www.touringcartimes.com/2019/06/07/jimmy-clairet-fastest-fp2-julien-briche-crashes-heavily/

Inte bara om Peugeot på fredagen utan om Audis första dubbelseger efter mycket dramatik i Race 1, belgiske hemmahoppet Gilles Magnusson konverterade karriärens första Pole position till säsongens första seger på en bana som han känner igen utantill, märkeskollegan Santiago Urrutia slutade på en bra andraplats och en annan belgare i form av Maxime Potty kompletterade pallen.

Endast två Peugeot 308: or som tog poäng i det första racet, DG Sports Aurélien Comte och familjeägda Clairet Sport-föraren Jimmy Clairet fyra respektive femma sedan Julien Briché tappade all fart på grund av att ena muttern vänster bak hade lossnat efter avåkning.

https://www.touringcartimes.com/2019/06/08/gilles-magnus-bags-first-career-win-audi-one-two-spa/

https://www.touringcartimes.com/2019/06/08/gilles-magnus-scores-maximum-leap-points-lead-spa-win/

Dramat vid målgång slutade med ännu en jättekrasch, efter Josh Files på kvalomgången var det artonåriga fransyskan Lilou Wadoux som åkte på en rejäl smäll, i ett videoklipp ombord Martin Rybas Honda visade att Abdallah Al-Khelaifi missa utgången på första delen av Stavelot, försöker parera sin Seat Leon men kolliderade med hennes blåa Peugeot med rosa garnering och gjorde en kullerbytta, tyvärr kunde hon inte tävla någon mer eftersom bilen är så pass allvarligt skadad och meckarna i JSB Competition kommer att renovera hennes bil inför nästa deltävling i Österrike.

I pressuttalandet bekräftade ägaren tillika föraren Julien Briché att han pratade med artonåringen och sa att hon är oskadd efter olyckan.


Race nummer två på Ardennernas barrskogar var fylld med högoktanig spänning, Dusan Borkovic låg länge i ledningen med Jimmy Clairet på rullen men säkerhetsbilen fick kallas ut när funktionärerna försöker bärga bort Daniel Nagy respektive Natan Bihels bilar som står lite dumt till på banan, efter två varv bakom säkerhetsbilen är det återigen grön flagg med fem minuter kvar av loppet, Borkovic försvarade från en vilt jagande Jimmy Clairet och i utgången på hårnålen La Source åkte han brett utanför och ger Briché fördelen men på väg in mot Les Combes efter långa bakrakan passade Julien på att ta sig förbi serben i Autodis Racing-trimmade bilen och där bakom så ser han på backspegeln märkeskollegan Jimmy Clairet styra in i Dusan Borkovic och tvingade honom till en piruett.

Efter all drama kunde Peugeots viktigaste förare ta hem säsongens tredje seger, hans tredje raka i omvänd startordning med Mat'o Homola tvåa och för svenskt vidkommande gjorde Andreas Bäckman en mäktig uppkörning från elfte startruta till sista pallplatsen men bäst av allt kunde Julien tacka laget för arbetet med ombyggnaden av hans bil inför kvalet och ett försök att bygga om den andra 308: an efter tävlingshelgen här på Spa.






För Dusan Borkovic var Race 2 rena katastrofen, han var riktigt förbaskad sedan han blev påkörd bakifrån av Jimmy Clairet med startnummer 112.

Tidigare den här säsongen fick han en bestraffning då han knuffade Stian Paulsen ur loppet och den här helgen sa den långe serben att de fransktillverkade bilarna är 50 km/h snabbare än hans Hyundai i full barlast och uttryckte känslorna efter en så pass tuff eftermiddag bakom ratten.

Efter pågående utredning beslutade tävlingsledningen att bestraffa Jimmy Clairet med 30 sekunders tillägg.



All drama på Spa avslutade med att Julien Briché tar över ledningen i förarmästerskapet med tretton poäng före Gilles Magnusson tävlandes för Comtoyou Racings EM-trupp, landsmannen Aurélien Comte förblir trea i tabellen efter en godkänd insats på båda racen medan Josh Files fortsätter att tappa mark gentemot Peugeotförarna och Andreas Bäckman delar sjätteplatsen med uruguayanen Santiago Urrutia.

I teammästerskapet är Target Competition i ensamt majestät med 343 poäng, Team WRT fortsatt klar tvåa med 231 poäng, M1RA på en tredjeplats före JSB Competition respektive Comtoyou-stallet.


lördag 8 juni 2019

BTCC-klassiker - Oulton Park 1997

Det blev drama i slutet av Race 2 på Oulton Parks korta Fosters-slingan, först körde Matt Neal sakta i en privatanmäld Ford Mondeo på grund av punktering vänster fram men det slutar inte där förrän Kelvin Burt i sin Volvo hamnade i räcket.

Reprisbilden ombord Kelvins Volvo visar att han tog i för mycket betongkant i utgången på Old Hall, kunde inte räta ut bakvagnen, hamnade på tvären och förstörde sedan framvagnen efter kontakt med räcket på nästan exakt samma ställe där han hade en hemsk olycka ett år tidigare i en Volvo 850.


fredag 7 juni 2019

Världens bästa sportbilar - Del 9

I dagens avsnitt ur serien om de exotiska bilarna som världen har skådat, den här gången kommer detta inslag handla om 90-talets vackraste skapelse byggd i Maranello.

2. Ferrari 355 Berlinetta


355: an är en uppföljare till den äldre modellen 348 som lanserades våren 1994, först ut var Berlinettan och anses av många som den bästa bilen i historieböckerna efter 308: an från mitten av 70-talet följt av 355 Spider med tygsufflett ett år senare tillsammans med targan GTS.

Framifrån har 355 Berlinetta en rundare kylargrill med mindre rektangulära lyktor eftersom föregångaren hade något större framlyktor, från sidan har föregångarens gälar blivit ersatta av luftintaget som ger mer aerodynamisk effekt men också maximal effekt till motorns prestanda.

Berlinettan liksom GTS och Spider har en förfinad 3.5 liters V8 nykonstruerad förhand på fabrikens gjuteri, namnet 355 anger motorns slagvolym och fem ventiler per cylinder.
Den avancerade bränsleinsprutningen lika med tändningssystemet och lättare vevstakar gör att den åttacylindriga motorn varvar till hela 8 500 i minuten, de första modellerna fram till slutet på produktionen är bilen länkad med en 6-växlad manuell låda och från och med 1997 installerade fabrikens tekniker en halvautomatisk låda, den första i sitt slag på en högprestandabil.

Bland de 11 000 exemplar som producerats i Maranello har 108 stycken blivit modifierade till tävlingsbanorna under namnet 355 Challenge och de flesta var beställda med manuell låda, när produktionen avslutades i maj 1999 ersattes den gudomliga 355: an med den något modernare 360 Modena och i mina ögon är 355 Berlinetta bland de fem bästa bilar Ferrari har någonsin byggt, jag tycker att den är riktig vacker på alla sätt och vis med riktig körglädje.

torsdag 6 juni 2019

Suttons inhopp och BoP-ändringar

2017 års BTCC-mästare Ashley Sutton håller på att göra tillfällig comeback i EM-serien, han kommer äntra säsongens tredje deltävling på Spa Francorchamps i en Volkswagen Golf GTI, precis som förra årets final i Barcelona.

25-åringen som är fyra i poängställningen för fabriks-Subaruteamet efter tre deltävlingar i BTCC kommer få ett stort intryck och feedback tillsammans med de reguljära lagkamraterna Maxime Potty, ett av två hemmahopp bortsett från tabelltrean Gilles Magnusson och uruguayanen Santiago Urrutia.

https://www.touringcartimes.com/2019/06/05/ash-sutton-joins-spa-grid-wrt/

För andra tävlingshelgen på rad tvingades alla lag med Hyundai-bilar tävla med maximal viktkompensation.

De tre teamen som driver Peugeotchassin får 20 kg lättare i kompensation efter dubbelsegern senast på Hockenheim med JSB Competitions viktigaste förare Julien Briché och DG Sports Aurélien Comte.

Bland bilar som åker utan barlast är Honda, Audi, Renault och Seat för att nämna några.

http://europe.tcr-series.com/index.php/news/item/rounds-5-and-6-are-staged-at-spa

https://www.touringcartimes.com/2019/06/05/hyundais-significantly-heaviest-spa-francorchamps-visit/

onsdag 5 juni 2019

10 saker du inte visste om Aurélien Comte

Före helgens tävlingar i årets upplaga av TCR-EM så lägger jag tio saker man behöver veta om fransosen som banade vägen från olika enhetsklasser till den internationella karriären inom standardvagnsracing.

1. Auréliens standardvagnskarriär tog fart år 2006

2. Hans första pallplats i sitt första fulla säsong i Renault Clio Cup France kom på Val de Vienne 2007

3. Tog ett sabbatsår innan comebacken på enhetsklassen Seat Leon Supercopa

4. Ansvarig för två Pole positions, fem pallplatser och två segrar i Clio Cup-säsongen 2008

5. Efter tredjeplatsen i Europacupen 2013 kammade Aurélien hem två raka titlar i Peugeot RCZ Racing Cup

6. Vinstkonverteringen ligger på dryga sexton procent

7. Åtta segrar 2014 och fem segrar 2015 med elva pallplatser på vardera mästerskapsvinnande säsong

8. 27 är antalet varvrekord i sitt CV

9. Första och enda VM-säsongen för Peugeot slutade med en seger, sex pallplatser och en Pole position

10. På Hockenheim blev han hjälpryttare åt märkeskollegan Julien Briché till Peugeots första dubbelseger på EM-nivå

https://www.driverdb.com/drivers/aurelien-comte/


tisdag 4 juni 2019

Nya inhoppare i EM-serien på belgisk mark

Representanten i TCR Great Britain Lewis Kent får uppdraget att ansluta sig till ett inhopp i EM-serien för sitt Essex & Kent Motorsport med fjolårets BRC-trimmade Hyundai.

Lewis i pressmeddelandet säger att han kommer se framemot tävlingshelgen på Spa eftersom den engelska serien körs i samband med Europamästerskapet och Peugeot 308 Championship som supportklass, han hade varit på Spa bara två gånger och senast var 24 timmarsloppet för dryga två år sedan.

Nittonåringens stallchef David Cleal pratade om hans höga inlärningskurva före helgens tävlingar och målet för ett litet stall är en placering bland de tjugo bästa vinst som överraskande förväntning.

https://www.touringcartimes.com/2019/05/30/lewis-kent-joins-spa-grid-tcr-europe-debut/

Kliment Gavrilov vill återigen göra ett inhopp i TCR-EM, förra året var han med i säsongsfinalen på Circuit de Catalunya men återigen satsar på två olika mästerskap, först vann han årets första deltävling i TCR Italia på anrika Monza innan returen i det ryska standardvagnsmästerskapet där han är femma i tabellen genom segern på Nizjnij Novgorod.

Den här veckan kommer Kliment köra en Audi RS3 LMS för Team VRC, det lag som han tävlat med på hemmaplan sedan 2018 sedan bytet från Lukoil Racings lokala division.

https://www.touringcartimes.com/2019/06/03/klim-gavrilov-rejoins-tcr-europe-grid-spa/

måndag 3 juni 2019

F1-klassiker - Shanghai 2006

Sista varvet av Kinas Grand Prix på blött väglag var en riktig höjdare, Michael Schumacher från sjätte startposition hade tagit sig förbi Giancarlo Fisichella efter ett viktigt depåstopp varvet dessförinnan, lyckades hålla mästerskapsrivalen Fernando Alonso bakom sig trots att spanjoren hade en snabbare bil med slitna slicks medan den förstnämnde hade nya set slicks och gått mot seger nummer 91.

I kampen om fjärdeplatsen är det mycket hetlevrat när Jenson Button slogs mot lagkamraten Rubens Barrichello och Nick Heidfeld i den framförvarande BMW: n, Jenson drog det längsta strået, lite längre bak var det rabalder när Pedro de la Rosa blivit medverkande i kaoset.
Veteranen körde in i Rubens BAR Honda, Heidfeld blev blockerad av Sato i Super Agurin och i sin ilska tappade han tre placeringar sedan Barrichello rammade tyskens BMW vid hårnålen.


söndag 2 juni 2019

Tre publikstinna kvällar i Manchester

Nästa anhalt i stadionturnén runt Storbritannien inklusive Republiken Irland för 90-talsgruppen Spice Girls är Etihad Stadium i Manchester.

I de tre dagar som staden är värd för denna återföreningsturné var det fullsatt på läktarna med en publiksiffra på strax över 61 000 åskådare för att se på lite nittiotalsnostalgi.

Som födelsedagsbarn i fredags var jag helt överlycklig när jag hört de bästa låtarna men inramningen är lika högoktanig som på premiären i Croke Park.

För mig är pausvilan innan nästa låt som framförs av bandet hade hettat till precis efter att fansen sjöng födelsedagsramsan till Melanie Brown som nyligen fyllde 44 bast men innan dess fick Geri säga att det var 21 år sedan hon lämnade gruppen på grund av att ha förlorat motivationen.

Tre kristallklara dagar på Etihad Stadium är över och nästa spelning körs imorgon kväll på Coventry.

Manchester Evening News recension: https://www.manchestereveningnews.co.uk/whats-on/music-nightlife-news/review-spice-girls-etihad-stadium-16351380

https://twitter.com/NUFCsthlm1992/status/1133827296828297216

https://twitter.com/MrAlanSpice/status/1134242037514084353

https://twitter.com/NUFCsthlm1992/status/1134685581076815873

https://twitter.com/spicegirls/status/1134124091999490048

https://twitter.com/SpiceGirlsNow/status/1134797130508492802

https://twitter.com/NUFCsthlm1992/status/1134423333355872256

https://twitter.com/jaspers010/status/1134812255969615872

https://twitter.com/spicegirls/status/1134803467678232578

https://twitter.com/MrAlanSpice/status/1134426844219023361