lördag 31 december 2022

Nyårsstämning med en twist

Ikväll är det nog dags att ta fram en skål med dillsås och friterad kyckling vid sidan om och njuta av ett gammalt TV-inslag från just december 1999 på brittisk TV som jag hittade på YouTube.

Vad är det jag kan säga? Forne BBC-ankaren Jeremy Clarksons intervju med Eddie Irvine var minst sagt full med allmän humor trots att denne gav Ferrari sitt första märkestitel och missat förartiteln med två poäng efter säsongsfinalen i Suzuka, här öppnade den enigmatiske nordirländaren upp om hur hans fyra år med Scuderian gick till och även om flytten till Jaguar trots att ankaren fick tillfråga om att bära basker och tweedkavaj likt en XJS-ägare som pendlar till och från golfbanan.


fredag 30 december 2022

Audis superbil går i graven

Peter Klemensberger på Teknikens Världs redaktion utlyste några tårfyllda nyheter som rör Audi och dess svindyra superbil R8, han vett att inom kort blir nästa generations prestandavagn 100 % eldrivet medan föregångarens ödesdigra livscykel nådde så småningom slutdestinationen och jag blev fullkomligt ledsen att den bilen tillsammans med racervagnen som vann Nürburgring 24 timmars flertalet gånger, ni vet R8 LMS får enligt källor en värdig plats i fabrikatets "Hall of Fame".

R8: an man känner igen går ur produktion med en s.k. Final Edition-utförande med bakhjulsdrift med syfte att dela 60 procent av komponenterna från GT3-vagnen, det sa Audi Sports högsta chef Sebastian Grams i och med att produktionen av den nyare tillskottet flyttas till en ny facilitet där tillverkningskapaciteten väntas öka om inte huruvida Volkswagenkoncernens SSP-teknik ska användas på bottenplattan men de fabriksanställda arbetar febrilt med prototypens vidareutveckling.

https://teknikensvarld.expressen.se/nyheter/bil-och-trafik/elbil-laddhybrid/audi-r8-laggs-ned-efterfoljaren-blir-eldriven/

torsdag 29 december 2022

Regentens "Engineering degree"

Ja, det har gått väldigt länge sedan vår tids stora regent Drottning Elizabeth II gått bort och Vi Bilägares kolumnist Erik Söderholm skrev en specialinsatt kolumn om hennes långa tjänstgöring på Buckingham Palace men också om ingenjörskonsten som ledde till kröningen för över 70 år sedan.

Som ung var hon en omtänksam bilmekaniker när kriget bröt ut under de dystra åren, enligt vissa hade regenten inte trafiklicens trots motorintresset, av alla vagnar som hon färdats med har märket Land Rover varit den mest förknippade ur vår perspektiv, det sägs att hon ägde flera av Landyns modeller, däribland några tidiga exemplar på Series 1, en Defender och den alltmer ceremoniella Range Rover medan hennes favorit måste nog vara Defendern årsmodell 2002 som användes för hovet att jaga fasaner varannan lördag.

Andra bilar som förekommer i kolumnen var några specialkonstruerade Jaguarer, bland annat en förlängd Daimler V8 med krok gjord av mässing som väskhållare och senare en X-Type kombi och en XE Portfolio, i ett inslag från Top Gears andra avsnitt ur säsong 2 fick programledaren Richard Hammond knalla runt i en Rover P5, en urgammal fyrdörrars-sedan som väckte många känslor bland de närmaste i ledarstaben även om den kallades förr i tiden som "Gentleman's Club on wheels" i och med att klichén känns som en gammal trollstav.

https://www.vibilagare.se/nyheter/drottning-elizabeth-dod-aktiv-bilforare-utan-korkort

onsdag 28 december 2022

F1-klassiker - Silverstone 1969

Vi går längre bak i tidevarvet och till Storbritanniens Grand Prix anno 1969 på Silverstone utanför Northampton där bataljen mellan Jochen Rindt och Sir Jackie Stewart blev lite vardagsmat på liten skärm till er som minns de här urgamla bilderna.

Rindt ledde ombord sin Lotus med fyra varv kvar till målflagg då bensinpumpen fått vina och kom in i garaget för ytterligare ett depåstopp, således kan den flygande skotten gå mot seger före Brabham-stallets Jacky Ickx och Bruce McLaren trea.

Bara se och njut av klippet på Sir Jackie vinna sitt hemma-GP i en blå Matra.



tisdag 27 december 2022

Giriga attacken mot SUV: ar

Klimataktivister under organisationstiteln "Tyre Extinguishers" likt Greenpeace eller Extinction Rebellion utfört en rätt så makaber räd mitt i nattmörkret, det hade drabbat fler an 600 SUV-ägare som fick sina däck tömda på luft runtom i Europa, värst var i Göteborg på dagsljuset i maj månad där 142 fyrhjulsdrivna bilar blev vandaliserade av just aktivister som sprejat graffitin på en och annan bils dörrtrösklar.

Slagord som "Din bensinslukare dödar" eller "SUV: ar är en katastrof för klimatet" är väldigt alarmerande enligt Göteborgspolisens presschef Anna Göransson ur en tidigare insiderrapport skrivet av Erik Söderholm på Vi Bilägares redaktion, aktivisternas långsiktiga mål är att göra det omöjligt att äga en Range Rover eller Nissan X-Trail i tätorter, även Mercedes EQC blir hårt drabbat eftersom ringledaren i Extinction Rebellion trodde att SUV: arna känns för bräckliga och ineffektiva vilket bidrar till mer olyckor med fotgängare, en kriminalassistent från Londons poliskår sa enligt The Guardian att det är fortsatt tveksamt om det är illegalt att punktera luften ur däcken utan orsak till allvarliga skador och jag blev fullkomligt förbannad kring situationen som urartade på tabloiderna.

https://www.vibilagare.se/nyheter/suvar-vandaliserade-i-goteborg-din-bransleslukare-dodar

https://www.vibilagare.se/nyheter/600-suv-agare-drabbade-i-nattlig-dackrad

måndag 26 december 2022

Undersökning av vätgasdrift

Tidigare i höstas fick Porsche göra en planenlig forskning om huruvida vätgasdriften ska bana väg för en bättre framtid gentemot elektrifiering eller varför inte pågående försäljning av syntetbränsle i agendan, uppgifterna kring experimentet som hölls på labbet i Weissach offentliggjordes på Vi Bilägares redaktion av kolumnisten Erik Söderholm med särskild hänvisning.

Vätgasbilar har idag varit ett stort samtalsämne genom hela 2022 där man inkluderar Toyota och Honda i maktkampen, Porsches ingenjörsteam lade mycket tid på Toyotas teknik som för några månader sedan ratades av konkurrenten med större F1-framgångar på meritlistan, experimentet bygger på ett utvecklingsprogram som matchar motoreffekten i en konceptstudie med ett försök att uppnå lägre bränsleförbrukning och en lika låg koldioxidutsläpp, än så länge är konceptet fortfarande inne på en andra utvecklingsetapp och slagvolymen sägs vara 4.4 liter med åtta cylindrar och 90 graders vinkel mellan cylinderbankarna, experimentmotorn kommer enligt kolumnen klämma hela 597 hästkrafter men går upp till 680 med superkondensatorn installerad vid sidan om.

https://www.vibilagare.se/nyheter/porsche-tittar-narmare-pa-vatgasdriven-forbranningsmotor

lördag 24 december 2022

Tio vilda cylindrar i full sång

Det är julafton idag och här fick jag som jättestor bilentusiast dela ett klipp med en racerbil som hade sjungit högt på Mulsannerakan för många år sedan när franska lag som Courage Compétition eller Pescarolo Sport slogs om äran mot de riktigt stora bilfabrikaten under stora delen av 00-talet.

Bilarna i fråga var en Courage C60 LMP900 årsmodell 2003 och en Courage C60 Hybrid LMP1 årsmodell 2005, båda de här bilarna är utrustade med en Judd V10: a på fyra liters slagvolym men om vi går igenom servicehistoriken en aning så var den sistnämnda en liten kluring, jag trodde att den slankare C65: an hade en AER-motor under kåpan men vidare undersökning visade att den bil som Dominik Schwager och Christian Vann tävlat på Le Mans 2005 var i verkligheten samma chassi som överlevt 24 tuffa timmar med en åttondeplats sammanlagt, i en annan Courage med Judd-motor satt Jonathan Cochet och han var med om en krasch på Cronk-y-Voddy Straight som fick bilen att skrotas efter 52 varv i registret.

Här är videoklippet i fråga uppladdad av en italiensk bilentusiast som filmar gamla racerbilar

fredag 23 december 2022

Praktisk guide till bilservice

För att ta vara på julstämningen så är det bra läge för mig att titta på en intressant instruktionsfilm på YouTube som jag hittade tidigt i höstas eftersom regelbunden bilservice är fortsatt viktigt för en tjänsteman eller vardaglig pendlare som tycker det är bättre att hålla beståndsdelarna i gott skick.

Ja, det är vanligt att syssla med oljebyte, dubbelkolla däckslitaget eller varför inte ge en undersökning på bromsbeläggen som bästa tips, i dagens värde är priset på reservdelar fullkomligt dyrt men det krävs en liten chansning i ett försök att hålla servicekostnaderna på en nedåtgående kurva.

Här är instruktionsfilmen som släpptes 1993 med motorjournalisten Tiff Needell i huvudrollen

torsdag 22 december 2022

Vibration oroar många bilägare

En missnöjd ägare till en äldre Mercedes C-klass hade skickat en fråga till Vi Bilägares redaktion, han reagerade starkt på vibration vid motorbroms som känns värre ju fortare man kör och sedan släppa på gaspedalen men Erik Rönnblom kom till dennes räddning och skickat en ganska komplex svar på problemet.

Rekommendationen är som sagt be en auktoriserad mekaniker på Bilprovningen och sök källan till felet, här i kolumnen fick redaktören säga att det beror på en sliten Hardyskiva, ni vet en gummikoppling på kardanaxeln som dämpar vibrering i kraftöverföringen och även misstänkt slitage på hjullagret, sådana problem fixades snabbare på berörda versioner av modell W203, speciellt en C200 Kompressor med automatlåda och värst av allt en C320 CDI.

https://www.vibilagare.se/bilfragan/bilfragan-varfor-vibrerar-min-mercedes

onsdag 21 december 2022

F3-klassiker - Silverstone 1997

En timme efter kvalet inför Storbritanniens Grand Prix så släppte man iväg ett starkt Formel 3-startfält till kanske en av säsongens finaste höjdpunkter i British F3-mästerskapet anno 1997 på anrika Silverstone.

Flera stora stjärnor som Peter Dumbreck, Simon Wills, Kevin McGarrity eller varför inte Nicolas Minassian gjorde några riktigt fina intryck men i detta race var det brasilianaren Mario Haberfeld genom en kanonstart dragit ifrån till seger efter sexton varv före Mark Webber och fransmannen Minassian i Promatecme-stallets Dallara med Renaultmotor under huven.

tisdag 20 december 2022

Mörkgrå 2CV på försäljning

Tidigt i höstas fick biltidningen L'Argus moderator skriva på sin kolumn att en Citroën 2CV med en känd skådespelares autografsignatur såldes i dyra siffror på Artcurials auktion, det fick många läsare att höja ögonbrynen innan den klassiska bilutställningen i Rouen öppnade sina portar.

Citroëns gamla långkörare hade under sin glittriga liv utrustats med ett flertal specialutgåvor, däribland en som släpptes 1984 under tilltalsnamnet "Chic Edition" trots att en prototyp hade konstruerats med syfte till restaurering av diverse beståndsdelar, t.ex. topplockspackning och ventilkåpa efter att den hade gått cirka 4 800 mil på mätarställningen.

Veckan innan den skulle hitta en ny köpare fick den prisbelönte Franck Dubosc på bakluckans metallplåt ett ordspråk som jag översatt från franska och lyder: "En sommar utan Patrick, det är en 2CV utan romans", det är starka ord som refererar till rollfiguren Patrick Chirac ur filmserien "Camping" och kanske kommer bilens slutgiltiga auktionspris hamna på ungefär 350 000 kronor.

https://www.largus.fr/actualite-automobile/une-citroen-2cv-chic-dedicacee-par-franck-dubosc-aux-encheres-30001284.html

måndag 19 december 2022

Blått och gult på topp

Kalenderns första tredjedel avslutas på Le Grand Bornand i Frankrike med de individuella tävlingarna före dekoration av julgranar runtom i världskartan, kanske med lite blågul succé på agendan när VM i Oberhof tros vara det stora målet efter fjolårssäsongens tuffa OS-program.

Grabbarna körde sin sprint på en nästan dimmig torsdag nere i Alperna med mycket som stod på spel innan festligheterna, precis som i Hochfilzen senast var det Johannes och Sturla högst upp på pallen med dubba nollor i protokollet, bäste svensk i varje fall gick till en rätt så offensiv Martin Ponsiluoma och kan ni tänka er att en fjärdeplats bakom Benedikt Doll ger 50 procents chans till pallen om de båda norrmännen sjabblar bort ännu en jättekross, tabellfyran Sebastian Samuelsson blev ack så besviken efter att de två sista skotten gick utanför markeringen, sörmlänningen var knäckt efter att ha sett sig slagen av sin egen landsman och av amerikanen Sean Doherty; lika tungt även för Emil Nykvist, Oskar Brandt och Jesper Nelin som skyllde på vindförhållandena och dagen blev säkerligen nattsvart, ingen ork på spåret heller.

Svenskt högst upp på pallen i landskapet Haute-Savoie med två jätteöverraskningar som slagit eliten med fina skjutserier och ultrahög acceleration på sina skidor, Norrbottens kelgris Anna Magnusson brakade till i världscupen efter en skadeförföljd period sedan hemma-VM i Östersund för snart fyra år sedan, med fullt skytte plus mellanrundan utan trafik ledde till karriärens första GP-seger trots att systrarna Öberg sjabblade bort en eventuell fyrdubbel lycka med Sankt Göranskorset upphissat bakom podiet, lilltösen från Värmland Linn Persson varvade upp lårmusklerna till att få upp farten på skidorna uppför bron och hade chansen på minst en andraplats bakom landsmaninnan och det lyckades med näbbar och klor vilket berör konkurrenter som Ingrid Tandrevold, Denise Herrmann, Paulina Batovska och Frankrikes nästa stora fixstjärna Sophie Chauveau; vilken härlig dag om inte Johannes Lukas och hans högra hans Jean-Marc Chabloz blev smått lyriska inför lördagens jaktstart.

Lördagens jaktstart har bjudit på isigt snötäcke nästan hela bansträckningen vilket gynnade åkare med skidor av märkena Atomic, Salomon och Rossignol medan skyttarna i Fischer-material var chanslösa sett till varvtiderna innan skjutning, bortsett från all snack utanför depåmuren blev det en helnorsk jättekross framför den franska publiken på skjutbanan uppkallad efter tidiga 00-talets stora affischnamn Sylvie Becaert och den man som förvandlat en tidig julklapp precis en vecka innan festligheterna är Sturla Holm Lægreid; han vann från andra startposition då lagkompisen Johannes Thingnes Bø dragits med problem på Fischer-skidans fästvalla samtidigt som blixthalkan tilltog under loppets gång, andraplatsen gick till vicekaptenen Vetle Christiansen i och med att Fabien Claude blev bäste fransos på plats 4 före Filip Fjeld Andersen och Sebastian Samuelsson sexa trots att sista skottet gled utanför, det amerikanska herrlandslaget med Sean Doherty i spets kände sig jättefrustrerad och fått skylla på vindriktningen i det första stående skyttet, hela fyra straffrundor åkte han på och det var därför som skjutprocenten i stå inte höll måttet. Sega Fischer-skidor och blixthalka runt spåret passar inte ihop, bara om dagens Polesitter Anna Magnusson och Linn Persson ville köra sitt eget race, staka en gång per varv och göra ditt bästa men för åkare med andra fabrikat är det rena motsatsen och Elvira Öberg tystade kritikerna med att besegra köldfaktorn och arrangörsmissen med maxpoäng och fyra nollor, italienskan Lisa Vittozzi tar hem andraplatsen före Julia Simonsson respektive tabellfyran Ingrid Tandrevold och Dorotea Wierer i det underbara solskenet ovan himlavalvet.

Katastrof för Jesper Nelin och två andra formtoppande svenskar i masstarten på herrsidan när de skjutit bort sina chanser till seger i varje fall, trots ännu en helnorsk jättekross hade de bommade skotten bland åkare i ledarklungan blivit en snackis, ögonvittnen som landslagspersonalen i depåmuren kände sig galna, speciellt Patrick Oberegger som basade istället för Siegfried Mazet på sidlinjen när Lægreid, Bø och Christiansen dragit på sig minst en straffrunda för mycket på det sista stående skjutmomentet och bara en som hade fyra nollor på kontot, doldisen Sebastian Stalder från Schweiz bland dem som gled med material av märket Atomic och jag som flitig TV-tittare fick följa dramat från start till mål med Johannes Dale högst upp på pallen, han fixade sin första världscupseger sedan han överraskande slagit sin namne på Hochfilzen i december 2020.

Med hopp och förtvivlan hade damernas dito innehållit mer spänning än man kunde ana på den blågula delegationens favoritbana, än så länge låg chanserna till minst podiet eller seger på mer än 60 procent i själva tipskupongen men så icke fallet i denna vackra söndagseftermiddag; Elvira Öberg var snubblande nära att försvara masstartsvinsten från ifjol men fick se sig chockad över straffrundan hon tagit efter sista depåstoppet för dagen, även två straffrundor räckte inte för Tandrevold att slå sig in i pallstriden och den flicka som bröt den blågula trenden över de tre tävlingsdagarna är Lisa Theresa Hauser; hon hör inte till ovanligheterna med perfekt skytte när alla andra runtom bommade bort sig, ja Hanna Öberg i synnerhet och hon tar hem segern före ena systern Chevalier och tabellettan Julia Simonsson innan nästa deltävling avgörs på byn mitt i de Julianska bergen om tre veckor, efter andraplatsen i sprinten och sjätteplatsen på ovanligt svåra förhållanden hade Linn Perssons race blivit strulig med två kostsamma missar på en bana där vinden ändrade riktning i en snabbare takt.

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/Mo5GyM/ponsiluoma-fyra-samuelsson-bommade-bort-sig

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/martin-ponsiluoma-precis-utanfor-pallen/

https://www.dn.se/sport/bo-overlagsen-igen-han-ar-i-en-egen-klass/

https://www.lequipe.fr/Biathlon/Actualites/Johannes-boe-remporte-le-sprint-du-grand-bornand/1370254

https://biathlonlive.com/coupe-du-monde/le-grand-bornand-johannes-boe-ecoeure-la-concurrence/

https://www.vf.se/2022/12/16/personbasta-for-linn-persson-i-varldscupen-skot-for-seger/

https://www.krone.at/2883844

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/anna-magnussons-jattesucce-vinner-forsta-varldscupstavlingen/

https://www.lequipe.fr/Biathlon/Actualites/Premiere-pour-anna-magnusson-la-francaise-sophie-chauveau-4e-du-sprint-du-grand-bornand/1370443

https://www.dn.se/sport/svenska-skrallen-anna-magnusson-vann-i-frankrike-jag-ar-chockad-och-rord/

https://www.svt.se/sport/skidskytte/ferry-magnusson

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/wAdlOn/skidskytte-anna-magnusson-vann-varldscupen-i-annecy

https://biathlonlive.com/coupe-du-monde/le-grand-bornand-lexploit-danna-magnusson-formidable-sophie-chauveau/

https://sverigesradio.se/artikel/basta-placeringen-hittills-i-varldscupen-for-linn-persson

https://www.nordicmag.info/biathlon-anna-magnusson-apres-sa-victoire-lors-du-sprint-du-grand-bornand-je-ne-my-attendais-pas-du-tout-1216/

https://www.biathlonworld.com/news/anna-magnusson-wins-algb-sprint/6FXyRUmKNsjyhdrjZQGCSj

https://www.vg.no/sport/i/onM0Lg/bjoerndalen-raser-mot-arrangoeren-laegreid-vinner

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/O8yMnk/skidskytte-arrangorsskandal-i-jaktstarten-trippelt-norskt-pa-pallen

https://www.nordicmag.info/biathlon-grand-bornand-sturla-holm-laegreid-remporte-la-poursuite-fabien-claude-dans-le-top-5-1217/

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/O8yMyb/elvira-oberg-overlagsen-i-jaktstarten-i-annecy

https://www.dn.se/sport/felfri-elvira-oberg-vann-jaktstarten/

https://sverigesradio.se/artikel/elvira-oberg-vinner-jaktstarten

https://biathlonlive.com/coupe-du-monde/le-grand-bornand-parfaite-elvira-oeberg-sur-la-poursuite/

https://www.vf.se/2022/12/17/ny-topplacering-for-linn-persson-trots-ett-opassande-skandalunderlag/

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/elvira-obergs-kross-vann-jaktstarten-i-annecy/

https://www.lequipe.fr/Biathlon/Actualites/Julia-simon-et-anais-chevalier-bouchet-sur-le-podium-de-la-mass-start-du-grand-bornand/1370776

https://www.krone.at/2884969

lördag 17 december 2022

F1-stjärnornas olika körstilar

För inte riktigt länge sedan hade jag hittat en jätteintressant YouTube-klipp som rör Formel 1 med expertkommentatorn Martin Brundle i blickfånget, vid sensommaren 2006 har den forne McLaren, Brabham och Jordan-föraren med 158 GP-starter på kontot och en del pallplatser i bagaget grävt viktig information om körstilarna från tre olika förare.

"Okej, varför valde jag Jensons körstil först? Ja, för han är den regelrätte", sade Martin om Jenson Buttons millimeterperfekta rattfattning.

Bakom ratten på en Red Bull Cosworth RB1 uttryckte TV-experten att Jenson gillar att vara avslappnad runt banan med bättre hantering av framdäcken, nästan som att gröpa en tesked genom chokladmousse, lugnt och fint med gaspedalen utan att stressa bakvagnen till en hjulspinn.

Fernando Alonso i Renault-åren var yvig på snabba kurvor, hans uppvärmningsteknik var annorlunda än andra förare innan start, lyfter ena framhjulet när bakdäcken redan nått optimal arbetstemperatur, på till exempel högfartskurvan Priory på Silverstone så kastade han bilen tidigt med god fart in mot nästa bromspunkt vilket var påfrestande för bakvagnen och idag har hans körstil tonats ned en aning.

Old School-förarna Kimi Räikkönen och Michael Schumacher var dem som jobbade med framvagnen mestadels på svåra banor som Nürburgring, Indianapolis, Hockenheim och Suzuka, här i Bahrain fick man se legendaren ombord sin Ferrari slira trots upplåsning när han svänger in i kurva 10 på tvåans växel, denna typ av körstil kräver en annorlunda chassiinställning med ödesdigra risker.

Dagens F1-förares olika körstilar har jag inte studerat förrän nu och här är några exempel, Lando Norris kör väldigt kalkylerat à la Gil de Ferran eller Mauricio Gugelmin; världsmästaren Max Verstappen påminner mycket om Alonsos rattfattning från de tidiga åren, Ferraris nuvarande fixstjärna Charles Leclercs körstil är likt Gerhard Bergers på högfartspartierna medan det hade sagts mycket om Hamilton som påminde om Ayrton Senna men i mina ögon är det motsatta, hans körning delar likheterna med 1991 års Indy 500-vinnare Rick Mears.

fredag 16 december 2022

Bästa låtarna från årgång 2022

Vem har sagt att 2022 innehöll både braksuccé på arenorna och en del mardrömmar utanför huvudintresset, här är de fyra låtar som jag valt och lyssnat genom året innan vi ringer in anno 2023 om flera dagar.

Vintern 2022: Adele - Easy on me

Våren 2022: Years & Years feat. Regard - Hallucination

Sommaren 2022: Simple Minds - Vision thing

Hösten 2022: The 1975 - I'm in love with you

torsdag 15 december 2022

Varumärkestvisten löst

Ärendet kring Polestars logotyp som plagierar Citroëns ikoniska "Double chevron" upplöstes på tingsrätten i Paris för dryga fyra månader sedan, klagomålets slutsats ansågs vara en olöst gåta fram tills nu enligt en artikel som publicerats av Peter Klemensberger genom direkt hänvisning till franska tidningen Le Monde.

Bråket om varumärkets upphovsrätt startade tidigt på sommaren 2020 i skuggan av den hemska pandemin, Stellantis VD Carlos Tavares hävdade att Polestars logotyp är en kopia på Citroëns logga, likaså DS varumärkesemblem och det fick skapa rabalder på flera biltidningar, därmed kunde böteslappen på drygt 150 000 € för anstiftan till varumärkeskopiering bli svindyrt och avstått från att använda märket i Frankrike, två år senare har anklagelsen dragits tillbaka av en federal domare och Citroëns presstalesman sa att rättvisan har skipats i väntan på en överenskommelse.

https://teknikensvarld.expressen.se/nyheter/bilbranschen/logotypbrak-mellan-polestar-och-citroen-lost/

onsdag 14 december 2022

Flat label-trenden fortsätter

Under fjolåret hade de flesta bilmärken uppdaterat sina grafiska identiteter och ta bort de där 3D-effekterna som dominerat hela tidiga 00-talet, tanken med en "Flat label" är att försöka locka fabrikatet till mer transparens som moderbolaget Volkswagen gjort senast med den s.k. dieselfusket av någon anledning.

Skodas styrelseledamot Martin Jahn sa enligt pressuttalande på Vi Bilägares kolumn att deras nya företagsidentitet tar till nästa nivå i historieböckerna, den klassiska pilen med punkterad vinge ska finnas kvar på montrarna men märkestexten får endast visas på motorhuvens kant, nytt till 2024 är att haken ovanpå S: et integreras i själva bokstaven vilket berör puristerna men ändå skapar nya möjligheter bortsett från elektrifiering.

https://www.vibilagare.se/nyheter/skodas-nya-logotyp-blir-plattare-och-gronare

tisdag 13 december 2022

Stöld av fartkameror ökar

I en färsk mätning senast uttryckte Trafikverkets säkerhetssamordnare Eva Lundberg att fartkamerors reparationskostnader i Stockholm och Uppsala kostar en rejäl förmögenhet, hela kvartsmiljonen för att vara exakt eftersom förövare tros ha använt bågfil och figursåg till att bryta upp kamerans stolprot, Uppsala poliskårs presschef Magnus Jansson Klarin kände sig bedrövad efter det som hände nere i en tvåfilig väg utanför stadens centralpunkt.

Vandalisering av fartkameror har blivit vanligare sedan den uppfanns i Nederländerna på slutet av åttiotalet, några exempel på sådana fenomen spåras tillbaka till dådet på en motorväg mellan Den Haag och Rotterdam 2001 och vid en småväg i Shropshire några år senare där en gärningsman misstänkt klättra uppför en kamerastolpe, lade ett däck på den, virade kameran med en filt, hällde på en dunk bensin tills den brann och brandkårens talesperson kallade incidenten för "En oavsiktlig attack".

https://www.vibilagare.se/nyheter/fartkameror-miljonbelopp-forsvunna

https://sverigesradio.se/artikel/50-fartkameror-stulna-kommer-kosta-miljoner-att-laga

måndag 12 december 2022

Land der Berge, Land am Strome

Säsongens andra deltävling i skidskyttevärldscupen arrangerades traditionsenligt på pittoreska Hochfilzen utanför Salzburg med ett vidöppet mål i kampen om totalsegern både på herr- och damsidan efter premiärveckan senast i Finland.

Nyhetssvepet innan racehelg började med några tråkiga kolumner, det norska skidskyttelandslagets Crew Chief Per-Arne Botnan sa i måndags via pressmeddelande att fjolårets världsetta Marte Røiseland missar både tävlingarna i Hochfilzen respektive Le Grand Bornand med hänvisning till långvarig sjukdom, hon stannar hemma ett tag och försöka bota bältrosen; Marte själv skrev på ett öppet brev till VG att hälsan är viktigast och med högsta sannolikhet återvända till tävlingsanläggningen i god form efter nyårsfesten med start på säsongens andra tredjedel i Pokljuka.

Torsdagens damsprint var upplagd för en häftig match mellan systrarna Öberg och resten av konkurrensen, både Hanna och Elvira gjorde en hyfsad inledning på helgen med att plocka varenda poäng i tabellen även om man missade pallen med flera sekunders marginal; Denise Herrmann fixade till sig sin första världscupseger på över två år, den senaste kom på slovensk mark innan VM-turneringen som spelades mitt i spåren av pandemin på Sydtyrolen, hon vann före Markéta Davidová med Julia Simonsson trea, sju deltagare av 99 prickade alla tio skotten utan straffrunda enligt grafik inklusive den lägst rankade norskan Karoline Erdaloglu och hennes namne Karoline Knotten; innanför de tio bästa hittar man Anna Magnusson respektive Linn Persson som valt att spara på krafterna sista kilometern innan målgång och vågade lyda coachens order före jaktstarten tidigt på lördagseftermiddagen.

En vanlig fredagseftermiddag för svensk del på herrsidan slutade precis som förra veckan i Kontiolahti med säregen utgångsläge, det har ju bommats en gång för mycket bland toppåkarna i den blågula matchdressen, speciellt Sebastian Samuelsson med två rundor i liggande skytte, värmlänningen Emil Nykvist var enda svensk som klarat sig med två fullträffar och trängt sig in som 32: a bakom Philipp Nawrath och Roman Rees; bäste svensk bland de tio bästa är Martin Ponsiluoma trots en straffrunda med små ändringar i vindriktningen, han slutade sexa bakom letten Andrejs Rastorgujevs som återvände till världscupcirkusen efter att ha avtjänat sin avstängning p.g.a. dopingmisstankar och ingen kunde slå segermaskinen Johannes Thingnes Bø i extrem fart på skidspåret.

I den täta dimman fick damerna köra sin jaktstart med syfte att jaga ifatt tävlingshelgens Polesitter Denise Herrmann; med bara en straffrunda kunde Julia Simonsson räta skidorna på rätt köl och ta hem segern från tredje startplacering på gridden före Ingrid Tandrevold och Markéta Davidová trea, däremot fick Hanna Öberg, Stina Nilsson och Anna Magnusson skjuta bort sig likaså amerikanskorna Jo Reid och Deirdre Irwin; förstaårsskytten på elitnivå Anna Gandler har gjort det bra ifrån sig i hennes första jaktstart och Linn Persson från tionde blev sexa efter tre nollor och tyvärr är två missade skott en för mycket, det där kunde ha varit hennes första seger i karriären och nästan hela Torsby borde ha jublat högt.  Herrstafetten slutade i absolut dominans för Norge med Johannes Thingnes Bø på tredje sträckan, Sveriges väg till pallen började med Jesper Nelins strul i både liggande och stående skytte när dryga en centimeter nysnö föll på vallen och vinden ändrade riktning men kom tillbaka starkt genom Peppe Femlings supersträcka efter att ha tampats med Emilien Jacquelin; längre bak i smeten hade Tjeckien och förra veckans överraskning Litauen dragit på sig för många bommade skott medan Finlands femteplats i en herrstafett bröt den milslånga torkan på ett personbästa i disciplinen sedan sjätteplatsen i Oberhof 1999 då Paavo Puurunen och Ville Räikkönen var utnämnda till medaljkandidater.

En kanonbra helg på Hochfilzen avslutades med damernas stafett respektive herrarnas jaktstart, först ut hade Sverige kammat hem en ny pallplats i lagtävlingen efter förra veckans seger på Norra Karelens bitande kyla, efter Linn Perssons högintressanta inledning på startsträckan med dubbla fullträffar i vindstilla förhållanden skedde bakslaget redan i mellanrundan; Anna Magnusson och Hanna Öberg bommade bort sig och tvingats bjuda in Tyskland, Frankrike och Italien på en fajt om medaljerna, på spurtsträckan fick Julia Simonsson skjuta fullt på mindre än 21 sekunder och lyckades föra Frankrike högst upp på prispallen, Italien blir så småningom trea med vicekapten Lisa Vittozzi som gjort en hyfsad sista sträcka för att motstå pressen från Denise Herrmann samtidigt som misslyckandet fortsätter för USA med Chloe Levins som lagets svagaste kort. Johannes Thingnes Bø fullbordade sitt hat-trick med att återigen få fart på skyttet i och med bommarna satt utanför markeringen på de två sista skjutmomenten, han tog med sig Sturla Holm Lægreid till norsk dubbelseger före fransmannen Emilien Jacquelin; med bland de tio bästa fanns Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson som sköt bort sig fullständigt, blev slagna av de yngre skyttarna Niklas Hartweg respektive Tommaso Giacomel och gliringen bländades till personalen i det finska lägret för de såg Tuomas Harjula skjuta fyra nollor till tangering av sitt personbästa (14: e plats) och Felix Leitner räddade äran framför hemmafansen med identisk skjutresultat.

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/just-nu-roiseland-missar-varldscupen/

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/pQMA51/hanna-och-elivra-oberg-missade-pallen-i-sprinten-i-hochfilzen

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/hanna-oberg-skot-bort-pallplatsen-i-sista-skottet-/

https://www.nordicmag.info/biathlon-hochfilzen-denise-herrmann-wick-domine-le-sprint-julia-simon-troisieme-1208/

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/15v54X/skidskytte-johannes-bo-overlagsen-i-hochfilzen-ponsiluoma-sexa

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/thingnes-bo-overlagsen-i-sprinten-ponsiluoma-baste-svensk/

https://www.lequipe.fr/Biathlon/Actualites/Johannes-boe-s-adjuge-le-sprint-d-hochfilzen-devant-emilien-jacquelin/1369234

https://www.biathlonworld.com/news/jt-boe-wins-hochfilzen-sprint/1eG0HnQPBd6cJ8Z9zSJvkb

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/rl8r1R/varldscupen-i-skidskytte-svenskorna-skot-bort-sig-i-hochfilzen

https://www.vf.se/2022/12/10/nytt-jattelopp-av-varmlandskan-var-i-ledning-infor-sista-skyttet/

https://www.dn.se/sport/linn-persson-tappade-pallplats-med-tva-bom/

https://www.nordicmag.info/biathlon-hochfilzen-nouvelle-victoire-en-poursuite-pour-julia-simon-1210/

https://www.lequipe.fr/Biathlon/Actualites/Julia-simon-remporte-la-poursuite-d-hochfilzen/1369397

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/svensk-stafettsucce-i-hochfilzen-tvaa-efter-norge/

https://www.nordicmag.info/biathlon-hochfilzen-portee-par-une-julia-simon-en-levitation-la-france-remporte-le-relais-feminin-1211/

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/4oEEoo/sverige-pa-pallen-efter-obergs-superstracka

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/svenska-skidskyttedamerna-tvaa-i-hochfilzen/

https://www.svt.se/sport/skidskytte/ny-pallplats-sverige-tvaa-i-stafetten

https://www.vf.se/2022/12/11/perssons-starka-forsta-stracka-rackte-inte-hela-vagen-sverige-tva-i-stafetten/

lördag 10 december 2022

Klasskillnaden mellan olika rallybilar

För drygt ett år sedan på DirtFish officiella YouTube-kanal fick trafikskoleinstruktören tillika skönlitterära författaren Hollie McRae intervjua Richard Millener; Fords rallyteams förbundskapten om skillnaden mellan en klassisk Focus WRC från 1999 och en ultramodern Fiesta i R2-specifikation.

De mest intressanta grejerna som utgör duellen mellan gammalt och nytt har varit precis som tidigare allmän motorprestanda, tillbehör och interiörkvalité, på tal om slagvolym ur de olika fyrcylindriga motorerna kan den större tvålitersmaskinen vara mer förfinad men ändå lika pålitlig som den alltmer rudimentära 1.6: an vi ser under huven på en Ford Fiesta R2 trots jämn viktfördelning, säkerhetsmässigt har de skålade Recaro-stolarna blivit bättre oavsett passform med montering av nackskydd ovanpå likaså extra förstärkning på störtbågen och däcken är till idag mer kontrollerbar på grusvägar, speciellt på de tuffare terräng i exempelvis Akropolisrallyt eller Kenya.

fredag 9 december 2022

Cykelschemat rullas ut

Rubrikerna gällande uthyrning av elcyklar har sedan dess varit på vischan, inte minst i Storbritannien där satsningen etsade sig på alla blanketter vid sensommaren 2010, flera år efter grundandet av Barclays Cycle Hire som numera heter London Santander Cycles har nästan elva miljoner människor pendlat runt huvudstadens centrum på uthyrningsschemats 11 500 cyklar med tillägg på rekordnoteringen som sattes i juli månad.

Enligt en brödtext på biltidningen Autocar kunde tidningens högt uppsatta journalist medge via källor att de 500 elcyklar som står parkerade på trottoarkanternas uppställningsplatser sägs vara en del av kollektivtrafikens modernisering och cyklarna dockas via en laddstolpe om batteriet tar slut på fel plats vid fel tillfälle, medlemskapet däremot kostar £20/månad vilket ger huvudstadens pendlare en obegränsad upplevelse på uppemot 60 minuter, detsamma gäller innehavare av årskort i och med en svindyr ingångspris på ca 1 000 kr.

https://www.autocar.co.uk/car-news/move-electric/e-bikes-coming-londons-santander-cycles-scheme

torsdag 8 december 2022

Obevekligt och lögnaktigt

För tio år sedan hade jag sett "Lance Armstrong - Fuskaren", en film ur SVT: s program Dokument utifrån där det handlade om en skandalomsusad elitcyklist som erkände dopinganklagelserna efter de sju raka Tour de France-titlarna som fråntagits av det Internationella Cykelunionen (UCI) med hjälp från den amerikanska antidopningsbyråns VD Travis Tygart.

Genom åren fick jag gå igenom alla exklusiva dokumentärer på YouTube med samma huvudämne, speciellt dem som sändes på France Télévisions som inkluderade intervjuer med olika kronvittnen och högt uppsatta personer inom olika organisationer, speciellt UCI: s f.d. ordförande Padraig McQuaid som vägrade kommentera om saken sex månader efter erkännandet som lett till stora rubriker på tabloiderna och nu ett årtionde senare, rättade sagt i slutet på juni 2022 kunde jag sätta mig klistrad framför datorn och se en annan dokumentärfilm om just systematisk dopning i serien "Historiens bästa lögner" direktsänt på RMC Découverte i samarbete med SVT och även på tolvan så sändes en exklusiv film i två delar med en fördjupad story om jättefusket som drabbade cykelsporten, inte bara Lance själv utan flera andra ur den innersta kretsen med tänkbara exempel som Marco Pantani, Jan Ullrich, Alexander Zülle, David Millar och Festina-affären 1998.

https://www.svtplay.se/video/35655301/historiens-basta-logner/historiens-basta-logner-sasong-1-lance-armstrongs-fuskande

onsdag 7 december 2022

BTCC-klassiker - Mondello Park 2001

Racingnostalgin har blivit bättre och större än väntat och jag såg en 50 minuter lång videoklipp på YouTube om BTCC: s första utflykt till "Den gröna ön", ja så heter öknamnet till landet som jag älskar att resa till någon gång; Republiken Irland.

Tävlingsomgångarna 9 och 10 av BTCC säsongen 2001 spelades på nationens enda permanenta racerbana, Mondello Park i County Kildare eftersom dem som håller på med motorcyklar så stängde arrangörerna några småortsvägar och format en slinga där tävlingar som North West 200 ansågs vara mycket farligare än Isle of Man TT, helgens första race vanns planenligt av Yvan Muller före James Kaye i produktionsklassen och James Thompson, därefter på Feature-racet fick spänningen gå i högvarv med de snabbare S2000-bilarna även om en viss Paul O'Neill; brodern till musikdrottningen Melanie C körde upp sig från en artonde startplacering totalt, elfte bland privatister på gridden i en gul Peugeot 306 GTi-6 till en andraplats i klassen efter en lysande omkörning på Simon Harrison i den blinda hårnålen mot start och målrakan.

tisdag 6 december 2022

Tracks of my years

Mellan årgångarna 2018 och 2021 hade min musiksmak ändrats markant eftersom jag inte hade lust att höra på några låtar med electronica att göra, exempelvis Ava Max "Sweet but psycho" redan veckan efter det föregående fotbolls-VM: et som avgjorts i Ryssland och här är en handfull av låtar som jag favoritklassat under dessa årgångar.

2018: Nicklas Sahl - Planets

2019: Malou Prytz - Left and right

2020: Particle House - Sing it louder

2021: Thomas Anders - Connect the nation

måndag 5 december 2022

Föhn-vinden i Norra Karelen

Skidskyttesäsongen 2022-23 har kickstartat med nya ansikten och nya möjligheter efter att flertalet veteraner som Erik Lesser, Benjamin Weger, Amanda Lightfoot och Clare Egan lade geväret på hyllan och gått vidare med livet efter elitidrotten, som vanligt kommer våra svenska OS-hjältar vara det starkaste favoritskapet till att antingen försvara stafettbucklan eller vinna nationscupen, här på finska Kontiolahti kommer det bli intressant eftersom man inte arrangerat en hel premiärvecka sedan prologen och den riktiga Grand Prix-helgen spelades för drygt två år sedan med anledning av pandemin.

Braksuccé direkt i herrarnas distanslopp där Martin Ponsiluoma med ett monsteråk på skidspåret fått luckan mellan honom och Sturla Holm Lægreid att krympa efter straffminuten på första stående skytte och allt detta räckte till sin första Grand Prix-seger i karriären, killar med lägre startnummer som Émilien Jacquelin och Sean Doherty drogs med katastrofala skjutserier på vallen varpå sörmlänningen Sebastian Samuelsson klarade sig med bara ett bommat skott och en sjätteplats, tisdagens stora överraskningar gick till ungtupparna Niklas Hartweg och David Zobel som för första gången stegade upp på prispallen efter fyra felfria depåstopp, det blåröda fiaskot hos syskonen Bø fullbordades redan vid första depåstoppet då Johannes som återvände i full tävlingsform efter en lång vila började med dubbelfel, alltså två bom i liggande och orsaken till varför var en stark motvind österifrån på vimplarna, andra svenskar som gjorde en hyfsad inledning på säsongen var Jesper Nelin och Peppe Femling varpå SK Bores egen Emil Nykvist fått kassera sina första världscuppoäng den här säsongen.

Mera blågul succé på finsk mark och det skedde på damernas distans, efter en våg av energibrist sedan Vinterolympiaden snart tio år tillbaka kunde Hanna Öberg återfå lyckan genom en viktig seger i premiären trots en minut pålagd i grafiken, likt det som hennes sambo hade utfört i tisdags, med som sällskap på podiet stegade norskan Ingrid Tandrevold på en hyfsad andraplats med fyra fullträffar om inte hennes landsmaninnor Ida Lien eller Karoline Knotten var direkta hot mot vare sig systrarna Öberg eller någon av tyskorna i det anseendet och Lisa Vittozzi kompletterade pallen med en bra skjutstatistik, bland de femton bästa hittar vi Linn Persson som inte lyckats få hål på vägen till pallen inför det sista skjutmomentet, fingrarna darrade som en elvisp och dragit på sig två missade skott och det var precis som jag såg på VM i Holmenkollen för mer än sex år sedan, en liknande scenario med tidigt startnummer och problem med motvinden som gjorde att den värmländska storstjärnan var snubblande nära en första seger.

Herrstafetten för svensk del blev som sagt en praktfiasko, alla fyra åkare i den blågula matchdressen fått skylla på vindfaktorn som ledde till fler bommade skott, kostsamma straffrundor och en tiondeplats bakom länder som Finland, Litauen och Slovenien, längre fram hade Vetle Christiansen, Sturla Holm Lægreid och syskonen Bø fixat fram Norges 67: e världscupsegern i en lagtävling och motstod pressen från Tyskland, Frankrike och Österrike i det anseendet. Senare fick kullorna vara storfavoriterna på tipskupongen och fick utdelning redan från "The word go" när Linn Persson tog beslutet att dra ner på krafterna och ge konkurrensen en liten fördel efter två depåstopp, i mellanrundan kunde Anna Magnusson få häng på norskan Ida Lien men den sistnämnda bommade grovt, stakade upp i ledning och gav Hanna respektive lillasyrran Elvira Öberg extra mjölksyra trots lite oflyt från Hannas sida på vallen, vid målgång blev det utklassning som det var för drygt två säsonger sedan på Norra Karelens skidskytteanläggning med Tyskland och Norge på andra och tredje slutplacering.

Matchen om Pole position blev ack så viktig både på herr och damsidan i lördags, herrsprinten slutade i fiasko för Martin Ponsiluoma, Peppe Femling och Oskar Brandt men säkerligen var Sebastian Samuelsson i toppform som jagade efter en Topp 6-placering med bara ett missat skott i stående, allt detta räckte till en fjärdeplats bakom Roman Rees medan männen i indigoblått fixade en individuell dubbelseger, ja hör ni Johannes Thingnes Bø etta och Sturla Holm Lægreid cirka tio sekunder bakom, de svenska tjejerna levde upp till favoritskapet tills bara en fått mer uppmärksamhet då Hanna och Elvira bommade ett skott för mycket, värmländskan Linn Persson iförd i Valentino Rossis tävlingsnummer (46) tråcklat sig uppför den jättelika backen med dubbla nollor i protokollet och vet att en tredjeplats räckte till sällskap på pallen med Lisa Vittozzi och Polesittern Lisa Theresa Hauser från Österrike, efteråt hade hon känt sig superstolt över sin insats med perfekt utgångsläge dock utan Eckhoff och Røiseland: nytt bland de femton bästa går till kanadensiskan Emma Lunder som gjorde en hårfin insats med samma skjutresultat, alltså 10 av 10 skott efter två depåstopp och mer drama tilltog när både Ingrid Tandrevold och Anna Weidel fick se sig slagna av de fyra toppåkarna i tabellen inför jaktstarten och Chloe Levins tar med sig kollegorna i det amerikanska landslaget Jo Reid och Deirdre Irwin till poängplats efter två nollor och jämn fart på skidspåret.

Nysnön bara vräker ner på skjutvallen när herrarnas jaktstart avgjordes med stabila insatser till föga för svensk del med Jesper Nelin på nytt personbästa individuellt, en sjätteplats med bara två bom och längre framför hade Sebastian Samuelsson behållit fjärdeplatsen från början till slut trots en grov bom i vardera ståskytte, återigen var det dubbelt upp för Johannes och Sturla från Pole position respektive andra startplacering om inte den täta dimman gjorde att skotten satt utanför markeringen; Emilien Jacquelin blir trea sedan finska TV-producenten fångade honom på bild där han bankade hölstret i ren frustration efter två straffrundor i sista skjutmomentet och bara två av 60 åkare (David Komatz & Mikito Tachizaki) har skjutit fyra nollor vilket ledde till personbästa resultatmässigt. Vindfaktorn fick sära på konkurrensen helt och hållet när Julia Simonsson skickade Frankrike till säsongens första individuella seger på damsidan efter en hårfin jaktstart varpå Elvira Öberg från tolfte startplacering åkt upp som ny trea med bara en runda; Linn Persson gjorde en hyfsad tävling med en bom vardera trots fotfästet hon tappade vid mellanrundan, dalkullan Stina Nilsson fick det kämpigt med det försvunna magasinet och tagit en del poäng i bagaget medan Emma Lunder blir första kanadensiskan att lyckas tangera ett personbästa på samma tävlingshelg sedan långt tillbaka i tidevarvet då Rosanna Crawford var största affischnamnet efter föregångarna Zina Kocher och Myriam Bedard; fyra på sprinten och femma i jaktstarten räckte i varje fall till sjua i tabellen inför nästa Grand Prix på Hochfilzen.


https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/eJG7oy/martin-ponsiluoma-vinner-varldscuptavling-i-skidskytte

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/martin-ponsiluomas-succe-vann-varldscuppremiaren/

https://www.dn.se/sport/svensk-succe-i-varldscuppremiaren-ponsiluoma-vann-i-kontiolax/

https://www.biathlonworld.com/news/ponsiluoma-wins-kontiolahti-individual/1zwv6lx4rYgJSSpG7zo4a9

https://www.nordicmag.info/biathlon-kontiolahti-lindividuel-douverture-pour-martin-ponsiluoma-top-10-pour-fabien-claude-1129/

https://www.lequipe.fr/Biathlon/Actualites/Martin-ponsiluoma-remporte-l-individuel-en-ouverture-de-la-coupe-du-monde/1367518

https://www.rts.ch/sport/biathlon/13584572-biathlon-niklas-hartweg-soffre-un-premier-podium.html

https://twitter.com/NUFCsthlm1992/status/1597588983814717440

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/hanna-oberg-vann-varldscupspremiaren/

https://www.svt.se/sport/skidskytte/hanna-obergs-succe-vann-premiaren-i-kontiolahti

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/kEvz9k/skidskytte-sverige-vann-damernas-stafett-i-kontiolahti

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/succe-for-svenska-skidskyttedamerna/

https://biathlonlive.com/coupe-du-monde/kontiolahti-hanna-oeberg-sempare-de-lindividuel-douverture/

https://www.nordicmag.info/biathlon-kontiolahti-la-france-termine-quatrieme-dun-relais-domine-par-la-suede-des-soeurs-oeberg-1201/

https://www.skidskytte.se/om-skidskytte/nyheter/nyheter/2022-12-01-svensk-seger-i-damernas-stafett

https://www.lequipe.fr/Biathlon/Actualites/La-suede-remporte-le-relais-de-la-coupe-du-monde-de-kontiolahti-les-bleues-4es/1367870

https://www.dn.se/sport/svensk-seger-i-damstafetten-i-utklassningsstil/

https://www.vf.se/2022/12/01/stark-stracka-av-persson-i-varldscupsegern/

https://www.sweski.com/favorit-seger-igen-till-sveriges-damer.6572231-184999.html

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/y6lB6a/skidskytte-samuelssons-miss-utanfor-pallen-igen

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/linn-perssons-succe-karriarens-andra-pallplats-/

https://sport.orf.at/stories/3104325/

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/onKgwR/linn-perssons-succe-tog-karriaens-andra-pallplats

https://www.krone.at/2873320

https://www.dn.se/sport/perssons-succe-trea-i-sprint-ar-sa-stolt/

https://www.svt.se/sport/skidskytte/linn-persson-imponerade-knep-fjardeplats-i-sprint

https://www.lequipe.fr/Biathlon/Actualites/Lisa-theresa-hauser-remporte-le-sprint-de-kontiolahti/1368224

https://sverigesradio.se/artikel/linn-perssons-skrall-karriarens-andra-pallplats

https://www.nordicmag.info/biathlon-kontiolahti-le-premier-sprint-de-lhiver-pour-lisa-theresa-hauser-1203/

https://www.vf.se/2022/12/03/perssons-succe-trea-i-sprint-ar-sa-stolt/

https://www.skidskytte.se/om-skidskytte/nyheter/nyheter/2022-12-03-linn-trea-i-damernas-sprint

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/sebastian-samuelssons-tunga-premiarfacit-fyra-igen/

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/0QBa1o/samuelsson-missade-pallen-ny-fjardeplats

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/elvira-oberg-tar-sasongens-forsta-pallplats/

https://www.lequipe.fr/Biathlon/Actualites/Julia-simon-remporte-la-poursuite-de-kontiolahti/1368406

söndag 4 december 2022

Indy 500 1994 - En drömsaga

Mercedes samarbete med Team Penske i den amerikanska formelbilscirkusen kom till föga redan våren 1994 då Ilmor byggde en 3.5 liters V8 som tål värmen bättre än andra motorer i startfältet, jag som tvättäkta racingentusiast hade som barn fastnat med stora evenemang som Monacos GP i Formel 1 eller varför inte den här, Indy 500 som även kallas för "Bilvärldens stora teaterföreställning".

Vid sensommaren kunde jag se på tyska TV-kanalen Motorvision en dokumentärfilm om just Mercedes på "The Brickyard" och hur med bara sin enda medverkan med den specialbyggda motorn vinna ett viktigt race innan heltidskontraktet som motorleverantör blev skrivet i bläckpennan från och med nästa säsong ända in till år 2000 på blankettens sista spalt.


lördag 3 december 2022

Råd om internationell körkort

Missnöjet med utfärdandet av internationell B-körkort väckte ömtåliga känslor hos flera läsare på Sveriges alltmer populära biltidning Vi Bilägare.

Någon hade frågat redaktionen om semesterplaner i Storbritannien med små funderingar kring lusten att skaffa internationell B-körkort efter Brexit, därefter fick Erik Rönnblom direkt svara att Transportstyrelsen eller DVLA som är Storbritanniens motsvarighet till vår organisation rekommenderar internationell licens utanför EU, dokumentet anses vara en översättning till ett vanligt körkort och som extra tips så måste man alltid ta med det svenska körkortet i plånboken eller skjortfickan när man rattar utomlands.

https://www.vibilagare.se/bilfragan/bilfragan-internationell-korkort-i-storbritannien

fredag 2 december 2022

F1-klassiker - Budapest 2002

Vi åker ett varv runt den kuperade men delvis halkiga racerbana beläget i Mogyoród-området med Anthony Davidson som VM-debuterade i Formel 1 efter att Alex Yoongs deltidskontrakt löpte ut sedan malaysiern fick respass efter Tysklands Grand Prix.

Bara lyssna och njut av Asiatech-motorn med ett lågt varvtal.

onsdag 30 november 2022

VW elektrifierar i grannlandet

Företaget som importerar Volkswagens flotta av bilmodeller "Harald A. Möller A/S" tog det djärva beslutet att fasa ut allt fossildrivet från och med januari 2024, det bekräftade Teknikens Världs journalist Linus Pröjtz efter en intervju med Ulf Tore Hekneby som är deras VD.

På första spalten är det klart att Norge toppar kapplöpningen om vilka länder som når höga försäljningssiffror på elbilar baserat på antalet invånare, när årgång 2022 på väg att växlas till 2023 kommer dryga tre fjärdedelar av fordonsflottan vara 100 % elektriskt vilket berör en minoritet som fortsätter äga antingen nostalgiska bilar eller moderna klassiker som "Collectors items", därmed kan den s.k. 2025-målet vara viktigt för påskjutning av laddbara fordon tillgängliga på bilpoolen men genast kommer kryssa av dokumentet enligt pressmeddelande trots understrykning av en utsläppsfri miljö om två årtionden.

https://teknikensvarld.expressen.se/nyheter/bil-och-trafik/elbil-laddhybrid/nya-fossildrivna-volkswagen-snart-ett-minne-blott-i-norge/

måndag 28 november 2022

60 år med motorn i mitten

Autocars journalist Richard Dredge fyllde en bildgalleri med foton på exotiska superbilar som gjorde hela bilindustrin till absolut galenskap, inte bara de svindyra bilarna med extra förarorientering utan några billiga skapelser som tagit sig in på själva listan med bravur, ta till exempel första generationens Lotus Elise där man återuppväckte lönsamheten med fina säljsiffror redan från start hösten 1995.

Utöver Lotusen och den senare MGF har lusten att äga en italiensk superbil fyrdubblats p.g.a. Lamborghinis djärva Miuras ankomst 1966, alltså i en tid då Ford klämde till sig en bedårande första av fyra raka segrar på Le Mans, flera årtionden senare kunde de små fabrikaten ge sig in i leken mot de riktig stora i branschen, bland andra Venturi med den rundade och bitvis 355-aktiga Atlantique 300 även om dess kraftåtgång var något mindre än kärran från gjuteriet i Maranello.

https://www.autocar.co.uk/slideshow/six-decades-great-mid-engined-cars-0

lördag 26 november 2022

Alfas vårrus

Teknikens Värld respektive Autocar rapporterade att Alfa Romeo ryktar om premiärvisning av en eldriven sportbil som skulle ersätta den utgående 4C även om fabrikatet är mitt uppe i en återuppståndelse efter att den räddades av PSA-gruppen och Fiat till bildandet av det som nu heter Stellantis.

Kanske kommer Alfa spontant ge solklara uttalanden om en framtida plan baserat på "100 % bensindrift eller 100 % elektriskt beroende på märkets definitiva ledord, ja på engelska heter det "Sporting credentials" men deras ordförande Jean-Philippe Imparato antyder att en rak sexa med dubbel turbo borde vara selektivt med en dyrare ingångspris och påminner om klassikern Tipo 33 Stradale med små idéer som hör till dess historiska förflutna, tidigare i somras hade Jean-Philippe lagt till ännu ett förslag på bordet och det är återuppväckandet av Spider Duetto som modellnamn på en framtida roadster, jag tror att det blir en spännande saga som slutar med en vacker melodi.

https://teknikensvarld.expressen.se/nyheter/bil-och-trafik/rykte-alfa-romeo-visar-ny-sportbil-i-var/

fredag 25 november 2022

100-årstrofén presenterad

Automobile Club de l'Ouest har i all ära släppt en handbyggd trofé som hyllar biltävlingen Le Mans 24 timmars 100 års jubileum enligt ett kungörande annonserats av högsta chefen Pierre Fillon, efter att bucklan fått presenteras på Pebble Beach Elegance Competition kunde ACO: s ordförande släppa schemat gällande troféns konstnärliga turné likt det vi såg 2015 då Webb Ellis-trofén turnerade hela världskartan inför rugby-VM som arrangerats i England.

Riksgälden i Paris tillsammans med urmakarjätten Rolex är dem som ansvarade för konstruktionen av denna fina buckla gjord av brons och vinyl formad som en spiral, man inkluderar hundraårsutskriften printad på spiralens mittpunkt och basen kläs i små bronsplattor med namnen på olika vinnande bilfabrikat som dateras tillbaka till startskottet 1923.

https://www.dailysportscar.com/2022/08/21/le-mans-centenary-trophy-unveiled.html

https://sportscar365.com/lemans/wec/special-centenary-trophy-for-next-years-le-mans-winners/

torsdag 24 november 2022

BMW stoppar felväxlingens plåga

Vi som älskar allt "Old school" i bilvärlden kommer säga att den manuella växellådan tros finnas kvar i framtiden med ny teknik som stoppar risken att felväxla vid till exempel en plankorsning och jag hade precis läst en artikel om BMW: s problemlösning.

Idag har trenden vänt mellan manuellt och automatiskt eftersom fler nya bilar är utrustade med antingen växelväljare eller Tiptronic-lådor tack vare övergången till laddhybrid eller 100 % eldrivet, de flesta konstruktörer har övergått till denna typ av transmission medan bajrarna utför den riktiga motsatsen genom att ansöka patentskydd för en ny generation 6-växlad manuell låda som gör det omöjligt att råka växla till tvåan istället för fyran när föraren accelererar, ja och leder till övervarvning med dyra reparationskostnader.

BMW: s forskningsteam hade hela hösten sysslat med växellådsteknikens utveckling innan den skulle dyka upp i någon av bilarna i modellskaran, möjligen på en vanlig 2-serie coupé.

https://www.vibilagare.se/nyheter/bmws-nya-vaxellada-ska-stoppa-dyra-felvaxlingar

onsdag 23 november 2022

Ford provar ny säkerhetsteknik

Journalisten Sanne Väli-Tainio på Teknikens Värld undrade om huruvida forskarteamet på Ford Europas huvudkontor i Köln testa en ny form av strålkastarteknik med syfte att hålla förarens ögon klistrad på vägen framåt eftersom idag är head-up displayen ett populärt val bland bilister i dyrare fordon.

Fords kommunikationschef sa enligt pressmeddelande att de här strålkastarna som testas på riktigt allvar kommer vara ett steg längre, den projicerar vägbeskrivningar, hastighetsskyltar eller väderinformationen holografiskt vid mörkt väder eller ymnigt snöande, därmed ökar trafiksäkerheten och mycket viktigt minska antalet viltolyckor, troligen kan denna typ av teknik införas om ett par år efter att prototypen är på väg att patenteras.

https://teknikensvarld.expressen.se/nyheter/miljo-och-teknik/ford-testar-projiceringsteknik-for-okad-sakerhet/

tisdag 22 november 2022

Patentering av 2026 års reglemente

Det är nu klart att FIA har fattat beslutet som klubbats av högsta chefen Mohammed ben Sulayem om de nya tekniska reglerna där hållbar utveckling framstår som Prio 1 vilket gynnar Volkswagenkoncernens entré till bilsportens finrum om de äger nästan hälften av ett par nuvarande F1-stalls aktier.

Enligt Autosports F1-korrespondent Matt Kew har tankekartan delats in i fyra olika ramverk, spänningen kvarstår när 1.6 liters V6: an ger från och med 2026 minskad kraftåtgång och bensinflöde varpå elmotorn blir antalet volt starkare vid regeneration och det intressanta är att MGU-H länkad till turboaggregatets luftkompressor skrotas, i flera år hade FIA använt 25 % biobränsle som en del av miljömålen klubbat från och med säsongen 2008 men vad som är teoretiskt måste vara kostnadsreduktionen utan moms och räntesats, allt detta kommer introduceras från och med 1 januari 2023 för att återbära sportens ekonomiska balans.

Red Bull-bossen Christian Horner tillägger under en diskussion i ett FOCA-möte på paddocken i Hungaroring före sommarlovet att en långvarig avtalsprocess har varit ett samtalsämne mellan honom och Thomas Laudenbach från Porsche via videolänk trots de statliga dokument som presenterades av Tysklands kultur & fritidsministerium med avslöjandet att som jag sa tidigare hälften av ägarskapet köps in i syfte med pågående spekulationer om ett stadigt samarbete, efter Nederländernas GP hade avtalet mellan Red Bull och Porsche spruckit men enligt F1: s promotor Stefano Domenicali är det rätt läge för Porsche att samarbeta med en nyetablerad team som visar värdig intresse.

https://www.autosport.com/f1/news/fia-finalises-2026-formula-1-engines-regulations/10353609/

https://teknikensvarld.expressen.se/nyheter/motorsport/inget-f1-samarbete-mellan-porsche-och-red-bull/

Här är videoklippet på YouTube om 2026 års F1-reglemente berättad av Rosanna Tennant

måndag 21 november 2022

Nästa års schema fastställd

Efter WeatherTech-seriens säsongsavslutning på Road Atlanta kunde IMSA: s ordförande John Doonan presentera tävlingskalendariet till 2023 års upplaga av USA: s ledande sportvagnsmästerskap efter sammanslagningen av Grand-Am och ALMS skedde för drygt tio år sedan.

I pressmeddelandet på dailysportscar.com har antalet deltävlingar ökat från tio till elva stycken men det fanns några alarmerande besked från annat håll, tävlingarna på Belle Isle i Detroit respektive Mid Ohio Sports Car Course skrotades till fördel av en återvändo till "The Brickyard" sedan 2020, i nio av elva evenemang kan alla kategorier närvara på paddocken eftersom GTP-klassen med LMDh-bilar inte har sin plats på antingen Lime Rock Park eller Virginia International Raceway för båda de här banorna är enbart anpassade för tävlingsbilar i produktionsklassen.

Precis som vanligt spelas premiäromgången Rolex 24 på Daytona Speedway följt av det klassiska Sebring 12 timmars på en söndag, cirka ett dygn efter VM-premiären med 1 600 kilometers distans, förut arrangerades ALMS-finalen på Laguna Seca men på senare år hade tävlingen flyttats från oktober till maj för att få plats med en färgstark avslutning på just Road Atlanta där starten går i dagsljus och målflaggan vajar i kvällsmörkret.

Jag som tvättäkta racingfantast säga till BMW, Porsche respektive Cadillac ett stort lycka till och låt kampen om mästerskapstiteln gå mot en mäktig början.

https://www.dailysportscar.com/2022/08/06/imsa-reveals-schedule-for-2023-season.html

lördag 19 november 2022

Karismatisk men diskret lejon

Calle Carlquist på Vi Bilägares redaktion gav sin syn på en gammal direktörsbil från Peugeot, bilen i fråga är en rektangulär vagn stajlad av Pininfarina med namnet 605 och efterliknar sin mindre syster, volymmodellen 405.

När den släpptes 1989 var 605: an byggd på samma grundkonstruktion som koncernsyskonet Citroën XM fast har konventionella länkarmar jämfört med en gashydraulisk fjädringssystem, köregenskaperna var mer än bara samlad på småvägarna, på E4: an kan väghållningen kännas mjukt och prydligt samtidigt som styrningen blir lite vag på blött väglag, i de tidiga årsmodellerna fick elektronikfelen kosta en jättestor förmögenhet, inte förrän våren 1995 som bilen ansiktslyftes för att attrahera flera kunder och därmed kan elektroniken fungera som det ska innan ett par exemplar i kyligare färger gjorde sin medverkan i actionfilmen Ronin med Robert de Niro i huvudrollen.

https://www.vibilagare.se/backspegeln/peugeot-605-var-attraktiv-men-anonym

fredag 18 november 2022

Arvet i fem cylindrar

För inte riktigt länge sedan hade jag sett en kort dokumentärfilm om Audi och dess magnifika historia kring en motor som hyllades av ingenjörer, racingkändisar och framförallt publiken på specialsträckornas sidlinje, bilvärldens kanske stora stjärna är som sagt en rak femcylindrig spis.

När den raka femman på en Audi först visades på mitten 70-talet blev den anpassad till märkets mellanstora direktörsvagn, ja en Audi 100 med klassisk uppsättning och det dröjde tre år till 200: an släpptes på bilsalongen i Frankfurt 1979 då den direkta insprutningstekniken visade vart skåpet skulle stå, motorn kramade ut 125 kW eller 168 hästkrafter och klarade en bättre bränsleekonomi än den plågade Wankelmotorn som satt på en NSU Ro80 innan den sistnämnda fick läggas ner och Auto Union AG bytte namn till Audi AG flera år senare.

Innan dess kom rallyframgångarna med Ur-Quattron, Sport Quattron och S1 Pikes Peak, toppförare som Hannu Mikkola, Stig Blomqvist, Walter Röhrl och Michèle Mouton körde sina fyrhjulsdrivna, turbomatade Audi till en mängd med segrar i bagaget på rallyscenen inklusive VM-titlarna och Pikes Peak-rekordet som sattes av kanske den bäste föraren i våra fäders tidsram, när Ur-Quattrons rallykarriär tog sitt slut hade forskarna i Audi Sport gjort ett djärvt beslut, varför inte använda den potenta femcylindriga motorn och fyrhjulsdriften inom banracing istället och det krävs extra PR-trick då tävlingsbilarna 200 Quattro och 90 Quattro IMSA GTO slog de amerikanska toppteamen i respektive sportvagnsserier.

Längre framåt i tiden har den raka femman på rallybilarna ärvts till att vara något av en modeaccessoar i racingkostym, ta till exempel en RS3: a eller en TT RS på allmän väg men så sent som i juli för tre år sedan lovordade Audi Sports högsta chef Oliver Hoffmann att behålla de fem cylindrarna vid liv, han kände sig självsäker och sentimental kring domslutet som fattades av marknadskollegan Annette Möllhoff där hon tidigare nämnt RS3: an som toppsäljande proposition medan fabrikatets tekniska projektledare Sebastian Grossert vädjat att elektrifieringen är bara ett sätt att möta de strikta utsläppsreglerna, varför inte reka ett hybridsystem om inte användning av rem till generatorn är möjligt.

https://uk.motor1.com/news/361560/audi-five-cylinder-engine-alive/

torsdag 17 november 2022

Fortkörning på skolor ökar

Riksförbundet M Sverige räknade ut i en mätning att nästan varannan bilist mellan maj och juni spränger maxgränsen på 30-sträckor vid skolor vilket berör låt oss säga en familjefar som promenerar med barnen till lekplatsen utanför byggnadens entré.

Ja hör ni, av de 3 943 fordon som fångats av en polis med laserpekare vid arton skolor på sexton orter hade nästan hälften sågs köra för fort med jättestor sannolikhet att förlora körkortet, taxichaufförerna var under lupp och hade de sämsta siffrorna enligt färsk statistik som hänvisats av Erik Andrén från Teknikens Världs redaktion, hela 68 procent minsann och risken att upptäcka en fotgängare för sent sänder chockvågor till alla i närheten, den högsta uppmätta hastigheten på 81 km/h vid en skola i Södermalm fått tjuta som en högljudd siren och jag som är på väg att ta körkort någon annanstans i Europa har blivit otroligt förbaskad efter det som spreds på tabloiderna.

https://teknikensvarld.expressen.se/nyheter/bil-och-trafik/halften-kor-for-fort-vid-skolor/

onsdag 16 november 2022

407: ans officiella instruktionsfilm

Jag har redan skrivit en exklusiv recension om Peugeots glansiga sedanmodell 407 i ett tidigare inslag men idag är det andra grejer som en del YouTubers fått tummen upp för.

När sommaren klev in mot sitt slut kunde jag lugnt titta på instruktionsfilmen uppladdad av en känd plattformsanvändare som kan mycket om franska bilar i sinom tid, den här filmen är till er som ville köpa en begagnad 407 sedan, 407 SW eller 407 Coupé men har det svårt att hitta rätt i reglagen, mitt bästa tips kommer alltid vara "Titta på hela filmklippet och gör ditt val innan en liten promenad till närmaste handlare".

tisdag 15 november 2022

Nytt och postmodernt på långa vägar

Franska biltidningen L'Argus moderator klargjorde på sin kolumn att Aston Martin Racing bygger en ny fabrik som enbart är specialiserad för just Formel 1 efter att ägaren Lawrence Stroll hade offrat långtidskontraktet i långloppsracing till just en plats i bilsportens finrum från och med starten på äventyret november 2020 sedan sponsorrättigheterna ur Racing Point lades på bordet, utvecklingsavdelningen plus vindtunneln är nu under konstruktion och spås ligga tjugo meter bort från dess nuvarande adress där Jordan-teamets fabrik huserades efter att ha bytt namn flera gånger i dess historia (Midland, Spyker MF1, Force India & Racing Point).

I nuläget kunde Aston Martins vindtunneltester utföras på Mercedes faciliteter i Brackley men det sägs att hela ensemblen mäter ca 37 000 kvadratmeter vilket är större än Signatech Alpines fabrik i Enstone men betydligt mer avantgarde än McLarens science fiction-centrum i grevskapet Surrey, projektledaren Guy Austin sa via pressmeddelande att det krävs 77 veckors byggarbete samtidigt som man städar alla kontorsmateriel vid flyttprocessen från en byggnad till en annan och ny teknik används för att stärka fabrikatets suveränitet i hopp om att minst vinna en VM-titel innan ett nytt reglemente träder kraft anno 2026.

https://www.largus.fr/actualite-automobile/aston-martin-construit-usine-et-soufflerie-pour-ses-f1-30001003.html

måndag 14 november 2022

Klagomål om fartkameror

Genom åren hade den forna Top Gear-trion klagat och tjatat mycket på runda bordet om hastighetsbegränsningar och installation av fartkameror på Europas milslånga motorvägar i order om att stoppa fartsyndare som vågar bryta reglerna.

Det fanns mycket fakta som publicerats på flera pressmeddelanden ur olika tidningar, här kommer flera exempel på dessa:

Runt sommaren 2005 riktade Jeremy Clarkson en rejäl pik åt grevskapen som lagt till fartkameror på både motortrafikled och småvägar, i Hertfordshire och Wiltshire hade antalet kameror och dödsfall höjts med så mycket som 34 procent medan County Durhams vägar inte har fartkameror planterade vid sidan om anvisningsmärket fick antalet dödsfall minska markant.

Hösten 2004 hade James May rätt angående fartkamerorna som svävade över en allmän väg i centrala Northampton p.g.a. att han körde en gammal Laverda 3CL förbi en fartkamera precis framför och gjorde ett V-tecken utan att överskrida en 80-skylt till vänster.

En MCS-portal som ljuger blev en komisk klassiker ur min synvinkel när Jeremy debatterade på Top Gears nyhetsinslag 2006, mer intressant är att ett år senare felet med trafikflödet orsakar en del olyckor i samband med hastighetsminskning till 65 km/h och ankaren riktade klagomål åt forne statsministern Gordon Brown som direkt konsekvens.

Två gånger om fick samma Jeremy mellan 2012 och 2013 anklaga transportnämndens högsta chef Patrick McLoughlin kring varför Moderata ledamöter i parlamentet vägrar höja maxhastigheten från 110 till 120 km/h vilket berör hälften av motståndarna, bland andra flera socialdemokrater i ett dekret och det var därför som opartiskheten blev en faktor hos de anställda i BBC: s huvudkontor.

2009 riktade Top Gear-ankaren en jättelik anklagelse åt vägarbetarna som sov på kvällarna, orsaken till varför ledde till ju att en ledamot i Leicestershires kommunfullmäktige sa att Transportstyrelsens nissar sänkte maxhastigheten på M1 till 80 km/h genom en tjugo kilometer lång vägarbetsområde och jag var otroligt pedantisk cirka ett år innan jag fyllde arton och ville minst ta körkort på senare tid.