Jag ska dock följa upp min sedvanliga inlägg om musikexport och idrott i en sammanfogad artikel med ett gäng bra låtar som fick åttiotalets kultur att vibrera, när till exempel Alan Jones vann VM-titeln i Formel 1 ombord en Williams FW07B var Tomas Ledins totalseger i Melodifestivalen mer än bara en praktfull mästerstycke på stora scenen, därefter kliver vi in i början på Grupp C-eran i långloppsracing med Porsche 956 intåg på Le Mans och avslutar sedan med bilderna från Storbritanniens Grand Prix 1983 tack vare andra rubriker som ristats på agendan.
Pressuppbådet på Pampasslätten hade varit en nostalgisk upplevelse när VM-cirkusen i rally nådde åskådarfavoriternas tävling i 2006 års kalendarium och jag pratar om Rally Argentina som bjuder på kyla, sprej i vattenmassorna men också höga farter i låg densitet.
Om jag skall vrida tillbaka tidsmaskinen till sommaren 2006 är det nog bra att gissa rätt bil men fel färg, visst det är en Citroën Xsara i kungsblå klädsel för den trimmades av Kronos Racing då fabriksteamet tog ett sabbatsår och föraren i fråga Sébastien Loeb fortsätter att kränga på tvären genom färisterna och de spåriga grusvägarna.
Här är den tretton minuter långa videon taget från Loebs bil genom en av rallyts specialsträckor:
Succésagan om Stellantis prisbelönta bensinmotor på tre cylindrar med olika kraftband att tillgå fick nå en vändpunkt efter en del varningstecken om diverse fel i förbränningskammaren, huvudtätningen eller kamremmen och många Peugeotfanatiker tror att det känns påpassligt för en legitimerad mekaniker att hitta allvarliga motorfel med ficklampan i ena näven.
I en exklusiv artikel skrivet av L'Argus ordvrängare Gregory Pelletier kunde man i klar kontext offentliggöra hur tredje generationens PureTech-spis bli en avgörande faktor i att hålla servicekostnaderna nere p.g.a. recessionen som plågat elbilsmarknaden då bilar från s.k. "Start-ups" skenade på finanstidningarnas löpsedlar, vad som förvånade mig är hur en tredjedel av Citroën, Opel eller Peugeot-ägare klagar på invändiga tillförlitlighetsproblem och åtgärdas av en auktoriserad serviceman på handlarens lokaler, man konstaterar att det dåliga pålitlighetsryktet fick inte lättas med "Generation 2" av den trecylindriga bensinmotorn vars källa till fel hittades i kamaxellagren eller varför inte brickorna som håller turbons luftkompressor fastspänt och sådana fel hör ju till problemen på exempelvis en 3008 i 2019 års modell medan ingen pendlare rapporterat om en knackig vevstake eller sönderfrätta kolvringar på en Peugeot Rifter.
Fabrice Gouzonnat som ansvarar för förbränningsmotorns tekniska aspekter gav sin förklaring om ändringarna som utgör maskineriets bättre livslängd, han utvecklade väl detaljerat att man bytte ut kamremmen med kamkedja eftersom slitaget brukar vara orsaken till drivremmens kemiska syraattack och gör att kolvarna blir fyllda med kolavlagringar, det är ju det som oroade fabriksarbetarna på olika anläggningar ute i Europa, speciellt på gjuteriet i ungerska Szentgotthárd.
Jag är en riktig Peugeotfanatiker sedan barnsben både på och utanför salongerna men på servicetälten eller garageportarna inte minst var "Lejonen" kända för sin stamtavla inom rally och bilracing, redan i helgen hade jag vässat klorna på frågesport och spridit mycket kunskap med så många antalet rätta svar som möjligt.
Till slut kunde jag belönas med maxpoäng på webben, på sätt och vis borde glädjen inte vara så värst kortvarig i sinom tid.
Gamla klipp från de svunna åren i bilsportens finrum är ett måste för en man som tycker mycket om sanslös speed på fyra hjul, när jag var fem år gammal i högsommarvärmen 1997 fick jag se en rätt så intressant flygande varv från mästerchaffisen ombord sin röda Ferrari på kvalet inför Frankrikes Grand Prix och jag har inte heller glömt det eviga soundet ur V10: an baktill.
Vid första mellantiden hade Michael Schumacher legat nästan tiondelen bakom nykomlingen Alexander Wurz som vikarierar i Benetton Renault eftersom Alesis sedvanliga lagkompis Gerhard Berger var sjukskriven men sedan fick han ta tillbaka försprånget han förlorade i och med att bakvagnen gled på tvären ut ur 180 graderskurvan, efter att ha satt en otroligt bra sista sektor kunde tysken slå den långe österrikaren med över halvsekunden, vilket varv han gör.
Efter mycket testande på olika väglag runtom i världskartan, vare sig i Arjeplog eller Milbrook i Bedfordshire kommer man på förhand visa upp den mycket hajpade men pånyttfödda klassikern som gjort sig känd bland Renault-purister inför presentationen på bilsalongen i Paris och enligt Autocar kommer R4 i postmodern skrud dela samma plattform som den moderniserade "Superfemman" i och med att den har samma hjulbas och spårvidd.
Vad som förvånat mig innan jag tog upp artikeln är en glasklar svar på tidsfrågan, KERS-systemet som driver framhjulen utvecklar mellan 84 och 148 hästkrafter eftersom bromsåtervinningen spås vara ett viktigt samtalsämne där batteripaketets storlek inte spelar någon roll, med andra ord kunde Renaultalliansens ansvarig för drivlinan Vittorio d'Arienzo säga att R4: an borde trimmas i order om att ha en annorlunda karaktär jämfört med "Superfemman" och kommer dock få tendens att kränga i feldoserade kurvor när den provkördes på lång sikt.
För ett par månader sedan fick jag typsnitta några små fakta om världsstjärnan i gymnastik som idag är mitt hemlands stolthet och nu blir det dags att skriva en "trivia" om en s.k. "ringmästare" med grönt och vitt i blodet.
1. Adam föddes anno 2003 i Levallois-Perret cirka 6 kilometer från metropolens centralpunkt
2. Han tog upp sin passion för artistisk gymnastik redan vid tio års ålder innan han klättrade upp som proffs våren 2017
3. Idag tränar han på anläggningen i Vélizy-Villacoublay med tillägg till utbildningen på franska landslagets institut
4. Adam studerar kemi och matematik på universitetsnivå utanför träningsupplägget
5. Hans första deltagande på elitnivå skedde sommaren 2019 med det franska juniorlandslaget på Medelhavsspelen i Cagliari
6. Två år senare vann han silver på en turnering utanför världscupkalendern i Budapest
7. Favoritredskapen som han utför är ringar och bygelhäst eftersom räcket anses vara svårt
8. Med risk för knäskador kunde han byta nation på rätt plats vid rätt tillfälle eftersom hans mor är algeriska och väljer att byta färg från marinblått till grönt
9. På gymnastikturneringen i Rumänien under fjolåret var han i god form och tillskrivit sig en fjärdeplats i mångkampen
10. Från och med i år kommer han att träna hårdare inför nästa Olympiska cykel med VM-turneringar, världscuptävlingar och målet att kvala vidare till Los Angeles 2028
Världscupsäsongen i skidskytte har nått den sista anhalten, finalomgången fick återigen arrangeras på just Holmenkollen med tanke på föregående säsongens schemaändring där blixtvisiten i Nordamerika höjde sportens tillfälliga popularitet medan sakfrågan om prispengarna förstärks med låt oss säga en hel procentenhet jämfört med tidigare årgångar, här på "The birthplace of skiing" kommer Tarjei Bø och brodern Johannes ta ett sista spadtag och avsluta elitkarriären med turen å sin sida, även Elisa Gasparin och Emma Lunder säger via sociala medier att hon också tackar av sin idrottskarriär på högsta nivå och låta den nya generationen göra entré på den internationella scenen.
I den glänsande solen framför hoppbacken som vykortsställe har de blågula skidskyttegubbarnas chanser till pallen gått upp i rök, tre straffrundor och ett försök att vara mer passiv i skidåkningen fungerade inte som det ska för "Super Seb" och "Ponsi", väldigt tråkigt trots att vindarna svepte åt motsatt riktning, medan de större affischnamnen blev fullkomligt bedrövade vid målfållan kunde istället Viktor Brandt sätta färg på utgångsläget inför det kommande dygnets jaktstart, Karlstadspojken hade råd med bara ett missat skott och slutade som fjortonde man bakom Eric Perrot och litauern Vytautas Strolia och det norska herrlandslaget lade beslag på en "podium lockout" med Johannes Thingnes Bø högst upp i sin avskedsföreställning före Lægreid, Skjevdal och fartdårarna Vebjörn Sörum respektive Isak Frey. Bland damerna med andra ord har det skett andra planer i en fullsatt Holmenkollen, dramatik för hela slanten när favoriterna Franziska Preuss och Louise Jeanmonnot slogs om segern före finalomgångens två sista tävlingar, det skiljde två tiondelar mellan ettan och tvåan i och med dubbla nollor och tog med sig Suvi Minkkinen till podiet efter att ha slutat på en blygsam tredjeplats, utifrån skadeavbräcken från svenskt håll fick systrarna Öberg nöja sig med Topp 15, världscupdebutanten från Tyskland Steffi Scherer klarade med nöd och näppe en direktkvalificering till lördagens jaktstart med två felfria serier och ungefär samtidigt som prisceremonin hölls i solnedgången öppnade Ingrid Tandrevold upp om att sluta efter hälsostrulet som inte gick att bota.
Ännu en gång fick de norska superstjärnorna leverera på hemmaplan, den här gången är det Sturla Holm Lægreid med fyra nollor i protokollet som lyfte hela Holmenkollens huvudläktare och vinner före avskedsfestens huvudnummer Johannes Thingnes Bø och Quentin Fillon Maillet trea i duellen om bronset mot Tommaso Giacomel; lite längre bak i klungan åkte Viktor Brandt ganska kalkylerat även om han hade råd med en bom i sista stå och i min uppfattning räckte niondeplatsen bakom Sebastian Samuelsson som en liten belöning men ville skärpa sig om han vårdar skotten med mer träning i schemat inför Vinterolympiaden i Cortina. Senare i eftermiddagen stod Elvira Öberg för en mäktig upphämtning, hon lyckades alltså hålla ihop efter två missade skott redan på första skjutmomentet innan hon lade till tre felfria serier i vindstilla förhållanden ute på vallen och därmed fixar första pallplatsen flera veckor efter VM-guldet hon säkrade på masstarten i Lenzerheide, ja en andraplats emellan Louise Jeanmonnot och Lena Hæcki förebådar vad de flesta analytiker kallar för en episk fajt till det sista eftersom det skiljer bara fem poäng mellan utmanarna om den stora kristallbucklan.
Söndagseftermiddagen i Holmenkollen slutade inte lika säkert som i tidigare årgångar, enligt min bedömning kan spurten mot mål leda till ett antiklimax och vurpan från Jeanmonnots sida gav ju en liten flashback från hur och varför Tandrevold krokade ihop med Hanna Öberg innan den rutiga flaggan, tyskan Franziska Preuss däremot medger en annan version på händelsen och trodde att hon hade slitit nästan hela säsongen vilket är konstigt, Frankrikes förbundskapten lämnade in en protest till domarkåren men drogs tillbaka och mitt i allt detta klev Elvira Öberg in emellan Preuss och Jeanmonnot på just en andraplats efter 12.5 kilometers skidåkning och fyra skjutmoment; Franziska med andra ord efter att ha vunnit masstarten tar hem den totala världscupen. Överlägsenheten på skidspåret och råd med bara en straffrunda jämförs inte med den mentala kapaciteten hos konkurrenterna runtomkring, bortom alla farhågor lyckades en ganska alert Sebastian Samuelsson motstå pressen och tysta hemmapubliken med en vindunderlig vinst med extra klirr i kassaskåpet om inte Etic Perrot var den närmaste som kunde förstöra bröderna Bøs avskedsfest, bäste norrman är Endre Strömsheim på en hygglig tredjeplats utan större tvetydighet.
Dags för ett nytt avsnitt i serien som rör den artistiska gymnastikens ikoniska program på olika redskap utförda av atleter som snurrar och bakåtvoltar med hög risk, tidigare fick jag skriva en liten kolumn om herrarnas ringar och nu går jag över till mitt favoritredskap, bygelhäst.
Att utföra en ganska svår program i bygelhäst beror på balansen mellan fotarbete och en lugnande effekt i finmotoriken, själva redskapet gjorde entré i de moderna Olympiadens begynnelse år 1896 med Louis Zutter från Schweiz som säkrade landets första historiska guldmedalj i disciplinen, efter Hermann Hänggis insats i Amsterdam var det ont om framgångar medan Ungern vann fler segrar tack vare en viss Zoltán Magyar som glänste på inomhusarenan i Montreal 1976 med tillägg till nya höjder fyra år senare i Ryssland.
På VM- eller OS-nivå hade bara en fjärdedel av utövarna specialiserat sig i bygelhäst trots mindre framgångar i mångkampen, bara fråga Nariman Korbanov som tillsammans med föregångna världsmästaren Stepan Nedoroscik tagit varsin medalj under fjolårets OS-turnering på Frankrikes metropol och redskapets mest solklara kugge Rhys McClenaghan en gång sa att han kallade sin bygelhäst som fanns på träningsanläggningen efter hans personliga favoritgymnast, algeriskan Kaylia Nemour.
Här lägger jag in fyra videoklipp på redskapet som blivit poppis med tiden:
Sent i september månad har beskedet om Stellantis minskade arbetsstyrka på Mirafiori-fabriken blivit ganska omdebatterat p.g.a. en kraftig nedåtgående kurva i elbilars efterfrågan medan uppmaningen att öka produktionen beordrades av parlamentets infrastrukturutskott med omedelbar verkan.
Tidigare fick de flesta tidningsprenumeranter snyfta över hur Volkswagen AG tvingats spara pengar till respons på hur många fabriker som skall likvideras och även Audi stängde ner portarna i Belgien p.g.a. bildelsstölder i protest, IF Metall respektive GS-facket skickade hundratals SMS till Fiat-anställda runtom i Italien och uppmanar dem att strejka och vråla slagord om missnöjet kring biltillverkningens svaga studiero, något som Rocco Palmobella hade uttryckt via hänsyn till en artikel publicerad av Automotive News grävande insändarskribent.
Arbetsbördan på Mirafiori stoppades vid flera tillfällen på fem månader där permitteringen av deltidsanställda möttes av stark kritik från regeringen, till och med Italiens statsminister varit i konflikt med Stellantis stationschef samtidigt som denne fick rikta klagomål om överenskommelsen som inte gick någonvart, någon dag senare hade den parlamentariska chefen fört samtal med österländska tillverkare om procentuell ökning av produktionen men snaran drogs åt efter att GS-fackets presstalesman gav ett starkt nej om saken.
Idag beger vi oss till årgången där förändringar inom världsmusiken blandades ihop med skadekänningar och publikvrål på idrottsarenorna, trots mina första upplevelser som Typ 1-diabetiker hade jag siktet inställt på att komplettera mina lektioner i sommarvärmen utan vetskap från skolledningen om huruvida jag fick bekräftelse att gå ytterligare ett läsår före vägen till gymnasiet och här kommer jag skriva en hel spellista på låtar som ingraverats på plakatet.
Januari 2008:
Det vankades med publikfest på pittoreska Ruhpolding då världscupcirkusen i skidskytte var mitt uppe i någon slags reform sedan beskedet kring Anna-Carin Zideks "fighting spirit" om att fortsätta tävla bortsett från mammaledigheten som lades på schemat, landslagskollegan Helena Ekholm såg till att Sverige slutade femma i damstafetten och individuellt hade hon tagit hem en tredjeplats om VM-planerna på hemmaplan gick som det ska. Över 24 timmar senare så öste debutanten Adele på i hyperfart när hon släppte prisbelönta singeln "Chasing pavements" om inte hennes första album nådde en magnitud av fans på MySpace som årgångens mest överdådiga webbsajt.
Februari 2008:
Jari-Matti Latvala efter att ha värvats till Fords fabriksstall som värdig ersättare till mångårige veteranen Marcus Grönholm lagt beslag på det mest äventyrliga av mål som skulle uppnås, här i den värmländska kylan kunde han ta hem karriärens första seger efter tuff konkurrens mellan honom och landsmannen Mikko Hirvonen respektive fransosen Loeb i snömodden och därmed blev en av de yngsta förarna i WRC-historia sedan Henri Toivonen att stå högst upp på pallen.
För att markera denna historiska upplevelse fick Natasha Bedingfields "A pocketful of sunshine" vara en kulturell snackis sedan låten hade legat trea på Kanadas radiolista av alla sändningsfrekvenser de närmaste veckorna.
Mars 2008:
Väldigt tidigt i våren arrangerades säsongspremiären av Standardvagns-VM på Curitibas kuperade tävlingsbana med elektrisk spänning att tillgå eftersom bataljen om konstruktörstiteln mellan Seat, Chevrolet och BMW gick från klarhet till klarhet sedan de förstnämnda använde dieselmaskinens vridmoment för att lura bort killar som Jörg Müller, Andy Priaulx eller varför inte Nicola Larini genom båda racen med först rullande start följt av sprinten i omvänd startordning som var "Common practice" men gjort matchupplägget besvärligt för publiken.
Ända sedan de första deltävlingarna i F1-kalendern blev en röra hade jag spenderat mycket av fritiden med lite bordtennis på fritidsgården och hört refrängen till "Mercy" satt av Duffy.
April 2008:
Med formelbilsracingen åt sidan fick jag viga en liten del av helgen med galenskap och tempoväxling i Bahrain där den första deltävlingen av Porsche Michelin Supercup sägs tänja stressnivån innanför kabinen, inför båda racen som körs på Sakhir International Circuit mitt i ökenområdet hade René Rast kvalat på Pole position, inte en utan två gånger på en och samma helg men det taktiska spelet över fjorton varv lyder något annat om man har förare som Christian Mamerow och föregående årets silvermedaljör Damien Faulkner i spets och vann varsitt race för att hålla mästerskapsdrömmarna vid liv.
Metakritiken vandrade åt fel håll för personalen runtom i paddocken bara för att riksspelmannen justerade fiolstämman till Nordmans moderna klassiker "I lågornas sken" och bandet ville revanschera sig efter att klarinettljudet hade tystnat.
Maj 2008:
Roadracingfesten på Le Mans bjöd på hemmaseger i vätan på den mindre 125-klassen, mitt emellan det och superstjärnornas entré fick spanske veteranen Alex Debon äntligen vinna sitt första Grand Prix efter 112 framträdanden och sedan vrider jag nästa sida på häftet till att signera ett par anekdoter om "Läkaren" bakom styret på sin blåvita Yamaha, han har nämligen tangerat Ángel Nietos rekord på 90 GP-segrar och firat ärevarvet genom att vifta en hemmagjord flagga som skänks till meckarna i blåa skjortor, med motorcykelvrålet åt sidan kan jag ägna mig till en liten sångrecension från en av Storbritanniens mest turnévänliga indiegrupp och jag pratar så klart om Coldplay som fört "Violet hill" till en åttondeplats efter att ha legat fyra på Sverigetopplistan i drygt en vecka.
Juni 2008:
Vi fortsätter Le Mans-temat med ett annat evenemang, den här gången är det de tävlingsklara sportvagnarna som gör entré framför en kvarts miljon åskådare, många trodde att Lejonen borde klara sig från all trubbel i äventyret runt klockan trots Pole position, tidig ledning i de första timmarna men sen fick himlen öppna sig när regnet föll från och med fyratiden på söndagsmorgonen och då passade Audi på att byta strategi väldigt tidigt, tack vare ett brandtal bakom ratten utförd av legendaren Tom Kristensen och före målflagg hade historien upprepat sig som det var i tidigare årgångar, fabrikatet från Ingolstadt fixade deras åttonde totalseger medan dansken som hade med sig Allan McNish och Rinaldo Capello tagit revansch efter de första deltävlingarna i LMES-kalendern.
Trots skiftande väderförhållanden och svag blistering på framdäcken kunde jag sätta mig framför datorn efter en del slutförda läxor och lyssna på min jämnåriga favoritartists popnummer, ni vet "Thank you" av självaste Amy Diamond.
Juli 2008:
När jag pratar om V8 Supercars så riktade jag blickarna mot en viss James Courtney som i sitt tredje år med Stone Brothers Racing har arbetat jättehårt med att skopa fram sin första racevinst efter en hårfin batalj om förstaplatsen med Mark Winterbottom i en fabriks-Ford flåsandes på den turbulenta luften, upp mot söndagen fick den sistnämnde revanschera sig med två segrar på två timmars mellanrum och vinner själva tävlingsomgången på Queensland Raceway med flest poäng i bagaget, med turen å sin sida hade jag mitt på semestern varit inne i det öppna sovrummet på okända breddgrader och sett hela tävlingshelgen som gick LIVE på fransk TV och på den kolsvarta natten hörde jag någon tända på bergsprängaren till tonen av Sam Sparros "Black and gold".
Augusti 2008:
Spa 24 timmars kunde inte bli någon Internetsensation med tiden, rubrikerna om Maseratis planenliga seger i Ardennerna var glädjande nog sporadiska varpå de flesta racingfanatiker höll på att dissa Sarah Sjöströms läroår som Olympier lika med jätteskrällarna på friidrottsarenan längre österut i världskartan och jag kände mig smått osäker efter en lysande start på mitt fjärde läsår i högstadiet sedan jag vägrade klandra på Maria Haukås tillfälliga succé på radion.
September 2008:
MotoGP-säsongen kunde ha avgjorts på en bättre plats än Twin Ring Motegi i Japan, den stora bilden skördade två väldigt stora avbräck, främst Nicky Hayden vars fotskada stoppade honom från att tävla i två tillfällen medan någon som Casey Stoner klagade på benfraktur mellan tummen och handleden, för en grabb som Rossi däremot kunde han fira karriärens åttonde VM-titel i roadracing med speciella festbilder i direktsändning, han sågs vara otroligt sen till jobbet efter att ha undertecknat ett hemligt kontrakt och jag tyckte att det är roligt med s.k. "Special celebrations" före prisceremonin.
Mitt i all detta så släppte Kanadas starkast lysande gitarrist Chad Kroeger och hans gäng en ganska rörande rocknummer på radiolistorna "Got to be somebody" och på middagsbordet så fällde jag en del glädjetårar efter själva refrängen.
Oktober 2008:
Om man debatterar kring dominans på en specifik racerbana i världskartan då kan tre raka segrar på Mount Panorama vara värt en familjesaga sedan Peter Brock och Larry Perkins tillsammans tagit på sig varsin gyllene krona på podiet, tjugofem år senare fick ett nytt stycke historia tillskrivas av Triple 8 Engineerings dynamiska duo Craig Lowndes och Jamie Whincup efter deras tredje raka seger trots en medelmåttig insats på lördagens Super Pole shootout, till er hjälpsamma individer som lirat med pingisracken i tonåren finns ett botemedel mot panikattacker utanför det offentliga och det är brittiska popgruppen The Ting Tings "Silence and let me go".
November 2008:
Sista minuten-dramat i Sao Paulo gjorde miljontals Formel 1-fans helt andfådda framför TV-skärmen men om vi rullar bandet två till tre veckor framåt är det nog så att jag hade väldigt fina minnen från säsongsfinalen i FIA GT-mästerskapet på argentinsk mark, rättade sagt på Potrero de los Funes utanför San Luis och jag såg nästan hela racet direkt på Viasat Motor i och med att jag hade släckt min mors stationära dator runt åttatiden ungefär.
Med dillsåsen och krispiga chipsen åt sidan kunde jag via YouTube hitta bra låt som har nåt med elektropop att göra, ur min vetskap är musikproducenten Schiller och hans parhäst Kim Sanders ett bra samarbete och som tack till dem som justerat soundet har refrängen till "Let me love you" gett mig gåshud.
December 2008:
Julstämningen ändrar takt om man har tålamod att dekorera granen tillsammans med andra personer i närheten, plötsligt fick distansloppet på Östersunds skidskyttearena hamna i blickfånget då Helena Ekholm trots hård press från tyskorna Kati Wilhelm och Lena Neuner ta hem världscupsegern framför hemmapubliken och hennes tränare Staffan Eklund firade vilt med öppen champagneflaska bakom depåmuren, ville man nyktra till sig utanför läktarplatsen är det nog bra att avstå från ett halvt glas med bira till Pinks "Sober" och äta en chokladpralin istället.
I fyra decennier har Volkswagen Polo masstillverkats på tjurrusningens hemvist Pamplona i Spanien, men lagom till fjolårets OS-invigning tog det stopp eftersom en femtedel av fabrikens anställda tar med passet och kila längre söderut till Sydafrika för att fortsätta med det slutgiltiga arbetet.
Glöden falnade i Europa för den omåttligt populära småbilsmarknaden, speciellt i Sverige var försäljningen av Polo i dagens generation på dekis jämfört med crossovern T-Cross och dess kusiner Tiguan respektive den betydligt större stadsjeepen Touareg och Mattias Rabe på Teknikens Världs redaktion uttryckte att småbilens störtdykning i de senaste årens grafer blivit en röra, inne på mitt lägenhetskontor däremot väljer jag att avstå från SUV-kluringen och sätta in sedlarna på antingen en vanlig herrgårdsvagn eller MPV och p.g.a. en svag efterfrågan i försäljningskurvan tog Volkswagens styrelsemedlemmar beslutet att rusta om hela fabriken till att bygga elbilar istället.
Vad som gjorde mig alltmer källkritisk i sakfrågan var hur omställningen påverkar fabriksarbetarnas löneskillnader? Det enklaste sättet är att utveckla svaret på styrelsens marknadspolitiska retorik eftersom småbilen Polos tillverkningsflytt till Sydafrika bygger på förberedelsen till att städa undan oljespillet som legat på marmorgolvet innan elbilarnas komponenter levereras till lastkajen via ett hop av underleverantörer och med enkelheten å sin sida kan instegspriset på ID.2all hamna på runt 25 000 € vilket skulle trolla bort hacken från förra årets försäljningssiffror.
Som mångårig rallyfanatiker hade jag ägt en leksakskopia av Fords kanske mest attraktiva stilikon från årtiondet då breda hjulhus, turbotryck och förbättringar i bränslesystemet var en del av samtalsämnet kring hur fabriksteam och privatister slogs mot varandra i WRC-sammanhang.
Mellan 1990 och '98 var bilen långt ifrån deras förväntningar, den var chanslös gentemot Subaru Legacy RS och senare Impreza WRC men också Mitsubishis tillskott med Tommi Mäkinen bakom ratten och även Toyotas fullutvecklade Celica ST205, enda gången som Ford var förhandstippade till VM-titeln gick anno 1994 efter Francois Delecours seger i Monte Carlo-rallyt men tvingades vila p.g.a. en skada i samband med trafikolyckan och utanför VM-schemat var Escorten betydligt bättre i de nationella mästerskapen vid flera tillfällen.
Efter mer än trettio år på toppen fick Ford Escort som rallybil oavsett generation gå i pension tack vare andra och tredjepris på säsongsfinalen i Wales 1998 innan den ersattes av den betydligt rundare Focus WRC från och med säsongen 1999 med nya förare under olika kontrakt.
Jag hade tänkt att fira St Patrick's Day med en liten twist, ni vet vad jag menar och på så sätt kan säsongens näst sista deltävling i slovenska Pokljuka beläget mitt i Julianska bergen vara en minutiös trendsättare bland supportrar som trängde sig genom portarna med inträdesbiljetterna i ena näven, vi börjar först med laguttagningarna inför veckans drabbning genom Frankrike som behöll en oförändrad uppställning efter att man vann stafettcupen på vardera sida; Elvira Öbergs comeback efter förkylningssymptomen verkar vara PR-tricket som förbryllar en del fans framför löpsedeln varpå Tyskland, Norge, Österrike och Schweiz ville se över vilka som skall inkallas eller petas från A-truppen i samband med en presskonferens.
Inför tävlingsveckan fick blötsnön lika med vägsaltning inte gå till väga för arrangörerna, de tog beslutet att köra kortdistanserna på torsdag för att få utrymme med minst en vilodag och masstarten respektive lagtävlingarna sätts in på lördag och söndag, trots två centimeter nysnö på väderradarn har sekunddramat mellan Julia Simonsson, Hanna Öberg, Franziska Preuss och Anna-Karin Heijdenberg blivit en avgörande faktor i kampen om statusen som tabelletta sammanlagt före finalomgången i Holmenkollen; Tandrevolds plåga med det stående skyttet var rena mardrömmen efter revanschsuget senast i Nové Mesto men däremot för Anna Magnusson har hennes felfria insats räckt till en åttondeplats, lång bakom fransyskan som vann före just Öberg och Preuss.
Vem kunde tro att en hemmaseger framför dina nära och kära skulle vara taget ur ett filmmanus, rena rama profetian när Jakov Fak som tidigare tävlat för Kroatien innan licensbytet efter Vinterspelen 2010 gjort en kanoninsats med fyra nollor i luriga vindförhållanden, besvikelsen för de slovenska fansen på VM i Lenzerheide byttes till glädjefnatt varpå tränarparet fångades på direktsänd TV med nävarna i skyn för att få segervittringen bekräftat och 37-åringen som ganska nyligen fått råd av f.d. konkurrenten tillika TV-analytikern Björn Ferry visade små tecken på att utmana de bästa på elitnivå med tydliga drag på att inte våga ge upp i onödan, tysken Justus Strelow missade pallen med en och en halv minut trots fullt hus på alla fyra skjutmoment och bara Martin Ponsiluoma som gjorde sällskap med Fak och Lægreid på podiet efter en hyfsad race med ett par missade skott på griffeltavlan.
När gasolgrillen skulle tändas på anläggningens innergårdar kliver Louise Jeanmonnot fram som värdig utmanare till den stora kristallbucklan med en tävlingshelg kvar av säsongen, i snöstormens öga kunde fransyskan sätta vidunderlig press på tyskan Preuss genom att ta hem karriärens elfte världscupseger, den sjunde för säsongen med råd på minst 150 meter i straffbåset, överraskande nog har Bulgariens Milena Todorova hållit sig iskall på vallen med fyra nollor och minst en andraplats före hemmahoppet Anamarija Lampic som gick i mål som trea medan Anna Magnusson blir bästa svensk på en sjätteplats före Heijdenberg, Hauser, Öberg och Kirkeeide. Frankrikes segertåg i masstarten fortsatte med en defilering i herrarnas dito med Eric Perrot högst upp före Quentin Fillon Maillet; tre grova bom i sista stå grusade Sebastian Samuelssons chanser till pallen och allt det här gjorde att landsmannen Jesper Nelin förvaltade en snabb nolla till karriärens näst bästa placering, femma i en masstart om inte fjärdeplatsen som bäst hade räknats som en riktig höjdare.
Snön fortsätter att bräka på skjutvallen beläget mitt i de Julianska bergen med enstaka överraskningar som läggs på bordet, redan i söndags kunde det schweiziska landslagets tränare Sandra Flunger hoppa i glädjefnatt när hon såg Aita Gasparin tillsammans med Niki Hartweg glida mot en moralisk seger framför de tillresta fansen, ett reservbetonat Sverige med en tröttkörd Johanna Skottheim sköt nästan felfritt, lämnat över till Jesper Nelin och fälla en liten glädjetår efter andraplatsen i singelstafetten varpå han knäckte Justus Strelow och Émilien Jacquelin på spurtvarvet och Finland som segrade i Oberhof tar hem bronset, tyvärr för Norges del är fyra rundor och tio använda extraskott en mardrömsfacit, det här med grova bommar och stående skytte för Tandrevold har spökat väldigt dramatiskt. Sedan fick den täta dimman göra att sikten försämrades gradvis, med lite tur fixade Sverige med Anna-Karin Heijdenberg, Hanna Öberg, Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson en viktig seger i 2+2-stafetten för att vinna tabellen sammanlagt, Frankrike med en straffrunda körde ikapp från krisen på startsträckan till en medelmåttig andraplats före Norge och säkrast på vallen var Schweiz med bara ett använt extraskott och resten var bara snabba nollor i protokollet.
Det har länge snackats om äldre bilars beståndsdelar som skulle sändas till "The emerging markets" möttes av massiv kritik från konsumenterna innanför EU: s gränser, i en debattartikel som jag läste på L'Argus officiella webbsajt fick moderatorn typsnitta några spalter om Renaults fyrcylindriga bensinmotor på 1.3 liter som vanligen finns på fjärde generationens Renault Scénic eller dagens generation av Renault Captur, motorn under dess interna kod HR13 nådde ganska nyligen vägs ände i Europa men hittade ett nytt liv i Brasilien via en underleverantör och kan vara kapabel till etanoldrift.
I och med tillverkningssamarbetet mellan Renault och två andra aktörer var HR13-motorn masstillverkad i spanska Valladolid om inte man sätter olika stämpel på vart drivlinan skulle hamna, bland värsta plågor som vissa ägare fick befara var hur en man ombord en Mercedes A-klass årsmodell 2019 klaga på problem med kamremmen eller om det förekommer skärsår innanför cylindrarna, svaret är ju att samarbetet mellan Renault och Mercedes på hur man bygger en okrossbar motor bara föll som en jättelik lavin i Matterhorn tre år efter att bilen privatleasades hos en auktoriserad handlare, i januari månad fick ersättningsmotorn med enbart tre cylindrar och 1.2 liters slagvolym utöka säljkurvan en aning trots elektrifieringens uppgång hemma på vår folkrika kontinent och Renaults topphemliga samarbete med petroleumbolaget Saudi Aramco syntes i skuggan av klimatkrisen och anledningen till detta var investeringen av en stor summa pengar till Brasiliens statliga fackförbund som objektifierats med större hänsyn.
På Autodromo Enzo e Dino Ferrari utanför Bologna hade Kimi Räikkönen inför starten på Europa-delen av Formel 1-cirkusen varit klinisk efter tre deltävlingar genom två andraplatser och segern som togs i Malaysia bara för att sensordebaclet i Sao Paulo sinade ur tomma intet.
Här vid de gråa skuggorna hängandes över anläggningen fick den då unge finländaren satsa tillsammans med David Coulthard på en tyngre bränslemängd än vad Williams och Ferrari mäktade till, i vissa fall räckte en tvåstoppare inte till gentemot två korta och en lång avslutande stint för att undvika blistering i bakdäcken eftersom olika stall med Michelindäck medgav sin ställning till sänkning av trycket vid kallare asfaltstemperaturer och från bilderna ombord hans silvriga McLaren Mercedes så ser man riktigt noga hur höger framdäck lämnar små flagor ifrån sig vilket ändrar stommens karaktär och försvårar viktfördelningen mellan fram- och bakaxeln en aning.
Offentliggörandet av STCC-kalendern anno 2025 har mötts av en blandad respons sedan man bytte koncept från förbränningsmotorer till bilar med enbart eldrift p.g.a. arrangörernas strävan för miljön och på faktarutan har VD: n Micke Bern sagt att man kondenserade schemat från tio deltävlingar till bara fem stycken eftersom andra motorevenemang som TCR World Tour eller varför inte DTM i GT3-reglementet vidtog åtgärden att förlänga kalendariet utifrån kulturkrocken mellan ADAC, Svenska Bilsportförbundet och FIA.
Om du ska typsnitta "Wales Rally GB 2001" eller "St Gwynno onboard" på sökmotorn då hamnar du på rätt ställe för bilrecensenten Henry Catchpole på Hagertys officiella YouTube-kanal har dokumenterat en intressant testduell mellan två Fordar som inte är lik varandra på långa vägar, i den kritvita hörnan står en modern rallyklassiker som Colin McRae hade rattat i de fyra åren på Blå ovalens servicetält och på den koboltblåa hörnan står en liknande snabb halvkombi fast i civil skrud med WRC-gener.
I den här filmen får man se, lära och höra en ganska lyrisk men tvetydig berättelse med större antydan på verklig kördynamik oavsett hastighet på mätarklustrets nål, att testköra både rallybilen Ford Focus WRC 01 och en vanlig Focus RS känns mycket krävande med tålamod och precision i pulsådern samtidigt som recensenten gräver djupt in i bilens historik för att ta reda på bilens utveckling vilket inkluderar länken mellan användningen av F1-teknik i båda tillskotten för säkerhetens skull, rallybilens bensinmotor på två liter med Garrett-turbo specialiserades av M-Sport i samarbete med Ford Europas anställda i Köln för att utveckla hela 300 hästkrafter kopplad med ett avancerat differential som sköter fyrhjulsdriftens elektroniska styrning och lyssna på diffen skrika vid högre växlar, vackra barndomsminnen när det är som allra bäst.
Förra helgen avgjordes vårens kanske bästa gymnastikevenemang som drar stor publik utan att vara bestörta om prispengarna som sätts in i olika idrottsförbunds A-kassor, mellan den 5: e och 9: e mars samlades världseliten till Kanadas kulturella storstad Montreal i delprovinsen Québec för att delta i International Gymnix-galan på inomhusarenan Stade de soccer och schemat delas in i olika kategorier från "Nivå 6" till "Nivå 10" för skolbarn med tillägg till åldersgrupp 13-15 respektive seniornivå.
Bland deltagarna som gör entré i Gilles Villeneuves hemvist är nederländskan med isländsk påbrå Eythóra Thórsdóttir som varit med på VM för drygt två år sedan där hon gjorde en ganska omedelbar intryck i den individuella mångkampen och när en del algeriska fans väller in på arenan kommer dem få se världskändisen Kaylia Nemour återupprepa formen med minst en individuell medalj före höstens VM.
Som turnumret anger har den nuvarande världsettan på barr tagit hem totalsegern genom sin artisteri och tacksamhet på andra redskap än hävstängerna i den individuella mångkampen och hon visade publiken hur allt skulle gå till med svåra tricks som ansågs vara enkla till en början, inne på den behagliga arenan trots minusgrader ute i stadskärnan har vårt lands stora stolthet lagt beslag på ännu en guldmedalj men den här gången i den individuella finalen på sin favoritgren före nykomlingen Asumi Morishita från Japan och hemmahoppet Zoe Cadrin; hon vann också guld på balansbommen men inte fått till den rätta rytmen på fristående matta p.g.a. ett fall vid landningen som kostade henne minst bronset.
Den sista tredjedelen av en annars spännande världscupsäsong i skidskytte brakade loss med en ganska tät schema på våra anslagstavlor eftersom det är svårt att få fram rätt vilopuls efter VM-äventyret i Lenzerheide.
Parallelt med Skidskyttekampen på Stockholms Stadion sker många omkastningar hos tränarstaben respektive utövarfronten, det tyska herrlandslagets skyttecoach Uros Velepec lämnade truppen självmant liksom den skandalomsusade Ilmars Bricis som hyste en del agg mot sin egen adept, Frankrike satsade på samma startuppställning bland damerna men herrlandslaget valde att blixtinkalla Oscar Lombardot istället för pappaledige Antonin Guigonnat och Elvira Öberg är i sjukfrånvaro, mer oroväckande fick Per Arne Botnan säga till den norska pressen att både Johannes Skjevdal och Vetle Christiansen hamnar i frysboxen vilket berör resten av laget som kompletteras av Marte Kråkstad Johansen.
Herrsprinten framför en fullsatt Arena Vysocina fick kännetecknas som räkenskapens kväll med större omkastningar, än så länge har vinnarmentaliteten återbördats på rätt plats vid rätt tillfälle när Émilien Jacquelin efter genomklappningen på VM-äventyret i Schweiz stått högst upp på pallen tack vare dubbla fullträffar i snabb takt, ynglingen i det italienska landslaget Tommaso Giacomel var på hugget trots en bom i det liggande skyttet och andraplatsen före Johannes Thingnes Bø räckte till att få hål på nya drömresultat sedan skrällsegern i Ruhpolding, bland de svenska skyttarna fick Jesper Nelin överraska oss med sin första besök i blomsterceremonin nästan ett år efter fjärdeplatsen på skidsportens vagga genom fullt skytte om inte stavstrulet hade hindrat honom från en potentiell pallplats, hemmahoppet Vitezslav Hornig lyfte klacken i blåvita jackor med att tråckla igenom banan med två skjutserier utan ett bommat skott i protokollet och bland de s.k. "underdogs" kunde visserligen estländarna René Zahkna och Kristo Siimer göra bra ifrån sig med dubbla nollor varpå Raul Flore, Edgars Mise och Vladislav Kirejev tappade i allmän fart på spåret jämfört med skjutstatistiken på vallen.
I en urskillningslös kväll på tjeckisk mark bröts alltså Topp 10-trenden för svenskt vidkommande i samband med damernas sprint och jag kände mig alldeles för pessimistisk framför TV: n flera timmar efter längdåkningslandslagets nya framgångar med ännu ett VM-Guld mitt framför näsan på de högljudda norska fansen i Trondheim, med sådana som Öberg, Andersson, Magnusson och Heijdenberg utanför pallen kunde Ingrid Tandrevold efter en ganska svag mästerskapstempo överladdat en del nya krafter i blodomloppet och sätta svar på kritiken med första världscupsegern sedan distanstävlingen i Holmenkollen på slutet av fjolårssäsongen, hon vann klart före fransyskorna Justine Bouchet och Julia Simonsson medan nykomlingen från Lettland Estere Volfa i sitt tionde GP-start åkte på ett nytt personbästa trots en straffrunda i vindstilla förhållanden.
Ja, när solskenet lyste Östra Mähren så var det rätt läge för "Super Seb" att räcka fram trollstaven och göra det omöjliga från elfte startplacering i herrarnas jaktstart, ända sedan Émilien Jacquelin var klar med sitt liggande skytte fick klungan öppna upp sig och tråckla ut ur vallen med fullt skytte efter första liggande, genom en bra första halvlek i vindstilla förhållanden är sörmlänningen på väg att ge Johannes Thingnes Bø, Eric Perrot och Tommaso Giacomel en riktig läxa inför nästa test, det stående skyttet och det var ju här som plågorna för minst ett bommat skott kan äventyra segervittringen, med femton träff av 15 möjliga väntade fansen spänt på tävlingens s.k. perfekta träffbild, de hörde speakern på högtalaren vråla högt när Sebastian sköt alla 20 skott utan stress eftersom jag på djupet fortfarande haft tankarna om den perfekta 10: an som blixtrade på gymnastiksalens tavla för flera årtionden sedan och mot målfållan fick han defilera till karriärens sjätte världscupsegern före Giacomel och Bø. Damerna med andra ord körde sin egen jaktstart och det blev en magnifik avslutning på lördagskvällen där Julia Simonsson bara ryckte ifrån klungan med bara ett bommat skott, Polesittern Ingrid Tandrevold fortsätter att strula med det stående skyttet efter grova missar och Hanna Öberg lyfte sig till en andra slutplacering från 14: e på gridden.
Oj vad märkligt! Efter Frida Karlssons hjälteinsats på femmilen i VM tidigare på söndagseftermiddagen hade de hårda vindarna i Nové Mesto blivit en plåga för det svenska herrstafettlaget, 6 straffrundor och sexton använda extraskott inte hör till det vanliga, fingrarna och knäna darrar som en elvisp och signalhornen från klacken bara dånar som en tryckkokare och besvikelsen kompletterades med en smärtsam sjundeplats bakom Ukraina, Österrike och Italien medan Frankrike vinner samtliga stafetter efter en lång duell mot Norge, senare fick samma scenario uppdagas hos damerna när Johanna Skottheim redan på första sträckan inte höll måttet för att komma undan en straffrunda och Frankrike fortsatte att bredda på medaljskörden med ännu en stafettseger i bagaget före Norge och Tyskland.
Inför höstens VM i gymnastik som arrangeras på Indonesiens största stad Jakarta kommer jag att lägga upp ett par videoklipp med kändisarna som gjort denna anrika sport till en spektakulär föreställning på högsta nivån.
Idag skall jag sätta fokus på herrarnas ringar, en klassisk gren som tillåter styrka genom piruetter och sträckta ben högt upp i luften respektive landningen, den förste Olympiern som satte fot på svårighetsgraden var hemmahoppet från anno 1896 Ioannis Mitropoulos innan de större stjärnskotten höll på att visa vart skåpet skulle stå även om jag hade benämnt Yamawaki/Jonasson-kombinationen som grenens svåraste trick med tre snurrfinter på ett nafs.
Om man vandrar till OS-historiken var Japan det enda landet att försvara guldet i tre raka turneringar med tillägg till Akinori Nakayamas insatser årgångarna 1968 och '72, på modern tid fick andra nationer lägga beslag på idrottens mest eftertraktade valör på podiet, däribland Arturo Zanetti från Brasilien och mycket riktigt ungraren Szilveszter Csollány med sin svåraste program på australiensisk mark hösten 2000.
Mina första OS-minnen på TV dokumenterades när jag var fyra år gammal då jag tillsammans med min äldre målsman vittnade en nostalgisk upplevelse från just spelen i Atlanta anno 1996, ringmästaren Juri Chechis mest ikoniska program var ett stycke trollkonst som jag sett med vida ögon, han svävade i sittställningen, snurrfintat framåt och bakåt genom hela övningen innan han roterade två varv före landning och belönades med den mest värdefulla berlocken på podiet utöver VM-titlarna på samma gren.
Här är de fem programmen som gjorde ringarna till en teaterföreställning med fötterna ovan mark:
Idag kommer jag stappla vidare till temat om huruvida Alain Prosts egenetablerade Formel 1-stall fick handskas om planerna på att slå de tre bästa lagen i ett konstruktörs-VM under decennieskiftet med nya rön å sin sida, med lite stök och bök i marknadspolitiken och kultursplittringen hade den byråkratiska eliten fått nog om vilka mål som skulle uppnås innan pengarna skulle sina via en konkursförvaltare och göra livet surt för de anställda i Guyancourt om inte likvideringen nådde franska tidningars löpsedlar.
För inte riktigt länge sedan hade influencern med bilsport att göra, ni vet denne Aidan Millward laddat upp en podcast-baserad video på YouTube om laget som försvarade Frankrikes nationella tävlingsfärg efter att man köpt intäkterna som fanns kvar på Guy Ligiers kontor inför 1997 års säsongsupptakt ända sedan man hade kvar Mugen Honda som motorleverantör men blivit av med samarbetsavtalet från Tom Walkinshaws imperium då den sistnämnde köpte upp Footwork och bytt redan där namn till TWR Arrows.
Mellan 1997 och 2001 fick de cirka 275 medarbetare i blåa skjortor och gråa byxor samlas i en ring framför stallchefen och hans assisterande för konferens efter enskilda tävlingar i VM-kalendern, i vissa fall blev det små applåder för en pallplats eller god väg till poängplats medan i verkligheten kände majoriteten av deras anställda påtagligt besvikna efter diverse mekaniska fel som inträffat i direktsändning bara om någon längst bak i garaget lutade huvudet neråt på marken till Adolphson & Falks "Kontrollen blinkar blå", utöver härdsmältan i det tysta hade modell AP02 och AP03 med Peugeot-spis baktill varit vackra bilar stillastående men inte fått extra skjuts på materialet bara om man fick till en andraplats som bäst 1999 på Nürburgring fylld med kaos i blandade väderförhållanden.
En grönare beläggning av bitumen testades fram som pilot till infrastrukturutskottets mest djärva projekt har mötts av några positiva bemärkelser, vi vet att här i Sverige återfinns 8 000 mil asfalterad väg men vad som påverkar klimatet mycket kritiskt är att varje år lägger vägarbetarna cirka åtta miljoner ton grafit som framställs ur råolja och Stefan Björkman från Kils kommunfullmäktige medgav enligt pressmeddelande att det första ordentliga försöket utfördes redan i fruset väder vid årsskiftet.
Kompositionen av det grafitgråa guldet är nytt för i år med tallolja som ersätter de vanligaste ingredienserna, lerskiffern innehåller en stor del återanvänd bitumen som tillverkas med hjälp av fossilfritt bränsle även om den traditionella asfaltsbeläggningen håller cirka fyra decennier innan det blir skört oavsett temperaturskifte, värmetransfern beror också på vattenläckor som gör att lerskiffern spricker och orsakar punkterade däck medan den snäppet nyare beläggningen väntas hålla lika långt trots att det kostar tio procent dyrare sett till ingångspris.
En Renault 4 med bara 10 000 kilometer på mätaren hade länge varit en snackis bland bilentusiaster som vårdar gamla klenoder i bättre skick utan att rostas kraftigt, något som en ägare i Portugal hade lyckats utföra när "Laban" räddades av Algarvekustens varmare klimat.
Bilen som L'Argus mångårige kolumnist Gatien-Hugo Riposseau fick snyfta över var den av senare årsmodell, 1993 för att vara exakt eftersom den byggdes under licens i Slovenien av alla ställen eftersom R4: an blev ersatt av det franska märkets mer färgglada tillskott Twingo som blev lite poppis under stora delen av 90-talet, säkerligen hade bara en fjärdedel av masstillverkningen skett på olika delar av världskartan sedan majoriteten av de drygt åtta miljoner exemplar skruvades fast på Renaults större fabriker i Flins respektive Boulogne-Billancourt och bakom byggnadens betongfasad träder en röd R4 fram i basutförandet TL Savane.
På stillbilderna så ser bagageutrymmet väl städat ut sedan denne drog fram dammvippan för att sopa bort överflödig smuts på kanterna, från sidoprofilen lägger man märke till att det inte fanns plastskydd under dörrtrösklarna som tillbehör från och med årsmodell 1983 och framåt, till skillnad från 1.1 liters längsmonterade bensinmotorn så hade den här vagnen bara 956 kubikcentimeter med förgasare och var tvärställd för att få plats med en fyrväxlad manuell låda hämtad från en Renault 6 och kabinen känns alltmer simplistisk med varningsljusen som omgärdar mätarklustret, interiörmattan fräschades upp en aning och kronan på verket går med störst uppmärksamhet till de nytvättade velourklädslarna som fulländar själva inredningen.
Efter förhandsvisningen hade mannen som driver ett restaureringsföretag frågat om hur mycket bilen skulle kosta om det skulle gå till auktion, med det sagt kan ingångspriset höjas till drygt 20 000 € utan omväxling om inte bilens mekaniska delar ingick i restaureringsproceduren och det är värt en förmögenhet, inte illa för en gammal klenod som stod tidens tand.