tisdag 28 februari 2017

Peugeots rallyframgångar - Del 8

Det nya kapitlet i Versailles-baserade fabrikatets framgångssaga började i Korsika 1999 när den nya 206 WRC tävlade för första gången i VM, senare i skedet på asfaltsrallyt i Sanremo var Gilles Panizzi snubblande nära att klå finnen Tommi Mäkinen till en seger.
Ett år senare blev bilen en succé med det nya glimrande silvergråa färgen, vann sex rallyn varav fyra från nykorade världsmästaren Marcus Grönholm.

Säsongen 2001 började med en skrällvinst för Harri Rovanperä i Svenska rallyt, på slät asfalt vann Didier Auriol i Katalonien och Gilles Panizzi triumferade på Sanremo medan Marcus Grönholm ser till att Peugeot gå mot två raka segrar i de två avslutande deltävlingarna inklusive en seger på hemmaplan i augusti månad.

2002 var märkets mest glädjefulla med fyra förare i förbundskapten Corrado Proveras laguppställning, åtta segrar totalt under hela kalenderåret, fem av dem togs av Marcus Grönholm och Gilles Panizzi vann tre asfaltsrallyn.
Året därpå bytte man färg från silvergrått till den röda som Scuderia Ferrari använde i Formel 1, det blev en tuff säsong för deras del och tog hem fyra segrar, den senaste i Katalonien 2003 innan bytet till 307: an.
Den enda svenska föraren som körde 206: an i enstaka rallyn på VM-kalendern var Daniel Carlsson, han tog poäng både hemma i de värmländska skogarna, på lösgruset i Nya Zeeland och som bäst femma i Akropolisrallyt 2004.

Efter 24 segrar och tre raka konstruktörstitlar finns Marcus Grönholms legendariska bil kvar på museet i Sochaux.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar