tisdag 30 mars 2021

BTCC-klassiker - James Thompson 1996

I mitten av klungan pågår en kamp mellan två fabriks-Oplar och David Leslies Honda Accord, när de tre förarna försökte kriga om vem skall vara först i utgången på sista kurvan har allt slutat med en dubbel avåkning.

Unge James Thompson fick med sig lagkamraten John Cleland ut i gräsmattan, slängde en hel del jord, tappade fotfästet och förlorade tre placeringar eftersom de båda fabriks-Peugeoterna respektive Bintcliffe smet förbi veteranen från Galashiels.

måndag 29 mars 2021

Nästa Passat byter roll

Volkswagen kommer hysa agg mot sedanens platt fall i mellanklassens segment, i varje fall blir det så om ett par år med en reservation eftersom dagens Passat i sedankaross tillverkas i Emden men byter fabrik från och med nästa år till faciliteterna utanför Bratislava bredvid koncernkusinen Skoda Superb.

I en tidningsartikel från franska L'Automobile blir det säkert för Volkswagen att behålla Passaten i deras modulära MQB-plattform, den blir mer fullvuxen än dagens modell (4,85 m i längd), axelavståndet blir lite längre för att sträva lite mer ur ben- och huvudutrymmet i baksätet och därmed kan skuffen svälja ca 1 800 liter, bara en kubikdecimeter mindre än den större E-klass kombi från Mercedes-Benz.

På tal om motorer kommer nästa generations herrgårdsvagn från bilbyggarimperiet i Wolfsburg erbjuda en framtidsbaserad teknisk plattform med de redan välkända bensinmotorerna om man får en 48 volts batteri som extra tillägg (mild hybrid), på toppen av isberget hittar man laddhybriden GTE vars kraftpaket blir starkare än dagens Passat, siffrorna utökar från 218 hästkrafter till antingen 250 på basversionen till 300 hästkrafter med en sportknapp inkluderad i elektroniken.

https://www.automobile-magazine.fr/toute-l-actualite/article/28849-comme-ca-la-prochaine-volkswagen-passat-sw

https://www.autobild.de/artikel/vw-passat-2024-motoren-limousine-gestrichen-innenraum-variant-plug-in-hybrid-kofferraum-marktstart-preis-18760729.html

lördag 27 mars 2021

Svensk företag köper tyska biljättars app

Det har framgått enligt en debattartikel från Teknikens Värld att BMW och Daimlers app vid namn Park Now kommer säljas till svenska konkurrenten EasyPark med en reservation för omstrukturering.

Försäljningen lär ha blivit ett steg framåt i Daimler AG: s stora omkastningar när företaget vill döpa om personbilarnas division till Mercedes-Benz GmbH och bryta sig loss från den glänsande märkets lastbilsdivision till börsnotering men flera investerare och näringslivskritiker vet att Geely som ägde Volvo Cars aktiekurs var dem som låg bakom visionen till Ola Källenius planer.

I sista spalten funderade kolumnisten Jan-Erik Berggren att Park Now fungerar ungefär på samma sätt som EasyParks app, som tur då har appen funnits i 20 länder och fungerar i Europas över 2 000 orter och trots tillväxten med inköp av likviderade appar hade EasyPark nyligen köpt mindre populära SMS-Park.

https://www.teknikensvarld.se/nyheter/bilbranschen/svenska-easypark-vill-kopa-app-fran-bmw-och-daimler/

fredag 26 mars 2021

V8-klassiker - Barbagallo 2005

På varv 31 av 58 i Barbagallo utanför Perth har man stött på lite trubbel efter första kurvan och in mot nästa, två fabriksbyggda Fordar från olika team krokade i varandra då många som satt framför TV: n inte vet vilka dem var.

En sak är säkert och man tror att Greg Ritter hade haft en jobbig dag, han skickade Craig Lowndes in i betongmuren, FPR-föraren fortsatte på egen maskin utan allvarliga skador medan Triple 8-föraren fick skador på båda sidor, främre kofångaren var förstörd likaså bakspoilern, körde korta vägen ner till depåinfarten och sedan fått bryta på grund av att reparationsarbetet var omöjligt.

torsdag 25 mars 2021

Ingolstadts flagskepp mot sista versen

Det har länge ryktats om en nedläggning av en känd lyxbil från någon av de tyska biljättarna, för mer än en månad sedan fick Audis ledning säga: "Det räcker, nu är det slut med stora motorer som spyr ut hälsofarliga partiklar", i och med det kan pricken över i: et luta sig mot elektrifiering och en eldriven uppföljare under projektnamnet Artemis, vid sidan om hade konkurrenterna från Stuttgart åsamkat några för- och nackdelar med hur nästa flaggskepp i lyxbilsbranschen ser ut när Mercedes EQS släpps om ett par år.

Pionjären bakom Audis väg till det mest dyrköpta segmentet leder till vaggan och till V8 Quattros avtäckning på slutet av 80-talet, bilen tillverkades i 20 000 exemplar fram till 1994, den hade en stor vinkelåtta på 4.2 liter och klämde ut 280 hästkrafter, i racingsyfte hade Audis första moderna flaggskepp slagit konkurrensen fullständigt med två raka DTM-titlar.

Första generationens A8 som innehar koden D2 var ett mästerverk, karossen var gjord av gjuten aluminium för att spara onödig vikt, väghållningen var otroligt bra på motorvägen, fyrhjulsdriften med diffspärr var standard i alla utrustningsnivåer och bäst av allt har telematiken ändrats en aning invändigt, 1997 användes 2.5 liters dieseln på 150 hästar till att klara av en bättre bränsleförbrukning, två år senare tillkom W12 på sex liter och kolossala 420 kusar men fanns enbart i förlängd karossform, S8: an var en riktig höjdare bland filmälskare om ni kommer ihåg en av biljakterna ur min favoritfilm "Ronin" då den mörkgröna Audin ställdes mot en Citroën XM vars passagerare har fortfarande tag på portföljen med hemligstämplade dokument.

En ny generation av Audis lyxbil med modellbeteckning D3 sågs först på bild hösten 2002 innan den hamnade på bilhandlarna världen över cirka ett par månader senare, under sitt åtta år långa karriär har den mer rundare A8: an förknippats med kändisskap ur olika kretsar, bland annat hade skådespelaren Jason Statham huvudrollen som f.d. livvakt utbildad till chaufför i de två senare episoderna av Transporter-trilogin och jag därför också inkluderar David Beckham bland kända A8-ägare för han hade en sådan i fyra år som Real Madrid-spelare men de grejer som förbryllar mig mest var igenkänning av fingeravtryck och infotainmentsystemet MMI som gör det enkelt för föraren att bläddra radiokanal, trafikinformation, röstigenkänning och extra betalt på digital-TV, den åttacylindriga dieseln på fyra liter klarade en rundresa mellan London och Edinburgh på en tank bensin i ett avsnitt ur säsong 4 av motorprogrammet "Top Gear".

Tyvärr kan jag inte ge mer information om de två senaste generationerna för båda har blivit dyrare i pris men en sak är säkert, jag kommer nog välja D3-versionen av A8 än den som var med i en storslagen långfilm.

https://www.largus.fr/actualite-automobile/audi-a8-une-espece-en-voie-de-disparition-retour-sur-une-saga-10527396.html

onsdag 24 mars 2021

Lancia kommer snarast att återupplivas

Ett anrikt bilmärke som Lancia hade sedan dess varit på fritt fall med bara ett existerande modell kvar på den inhemska marknaden, småbilen Ypsilon sålde riktigt bra trots att det är en tio år gammal konstruktion och byggd på tidiga 90-talets grundplattform.

Vad som egentligen sker med Lancias framtid är oklart men säkerligen fick märket räddas genom att slå samman Fiatkoncernen respektive PSA-gruppen och bildas världens fjärde största industriella imperium med företagsnamnet Stellantis, enligt nya uppgifter från italienska finanstidningar ska Lancia få släppa nya modeller i samarbete med Alfa Romeo och DS först om tre år.

https://www.vibilagare.se/nyheter/stora-planer-lancia-nya-modeller-med-alfa-romeo

tisdag 23 mars 2021

Peugeots laguppställning klar

I ett specialskrivet inlägg från brittiska biltidningen Autosport hade tre f.d. F1-stjärnor och tre erfarna endurance-förare tagit sina platser hos Peugeot Sports nya långsiktiga WEC-satsning med mål att jaga en ny titel på Le Mans.

Två danskar, två fransoser, en engelsman, en skotte och överraskande nog en amerikan ansluter i ett fabriksteam, detta har inte hänt sedan Price Cobb vann Le Mans 24 timmars år 1990 i en Jaguar.

För nordiskt vidkommande passar Kevin Magnussen riktigt bra i laget, den förre McLaren, Renault och Haas-föraren inte haft någon erfarenhet i sportvagnsracing även om fadern Jan tävlat på Le Mans ett antal gånger i en Chevrolet Corvette och vunnit fyra klassegrar, en annan dansk förare i fokus är Mikkel Jensen vars framfart i LMP2-klassen var allt annat än godkänt.

Dubbla Formula E-mästaren Jean-Eric Vergne kan det här med energiåtervinning sedan han tävlat för Toro Rosso i tre år innan elektrifieringen accelererade sin tävlingskarriär på en helt ny nivå, kanske om ett år kommer jag få se Jean-Eric stå högst upp på pallen i Sarthe-regionens klassiska tävlingsbana i det nya LMHy-kategorin.

Skottlands Paul di Resta signerade kontraktet med Peugeot Sport som varar i minst tre år med köpoption på en extra säsong, efter tre år i den mindre prototypklassen får den gamle Force India-chaffisen tillika 2010 års DTM-mästare chansen att tämja Lejonens framtida Hypercar med förklaring till det franska stallets motivation och professionalism sedan de tävlat mot Audi i den s.k. dieselduellen.

2013 års vinnare på Le Mans respektive titelhållare i WEC: s förarcup Loïc Duval sätter sina primära mål inom sportvagnsracing efter flera år hos Audi, årgångarna 2010 och '11 satt han bakom ratten på en Peugeot 908 tävlandes för satellitteamet Oreca, när Loïc läste nyhetsrubrikerna om Peugeots återkomst på Le Mans var han riktigt stolt över föraruttagningen.

Jag kunde ha tippat många gånger på Andy Priaulx som fabriksförare men så blev det inte, den kille som försvarar Englands flagga heter James Rossiter; precis som tidigare kommer BAR Hondas förre reservchaffis inneha jobbet som utvecklingsförare trots att han tävlade ett antal gånger på Le Mans med Colin Kolles privatstall.

Tävlingschef för nyetablerade Stellantis Racing Jean-Marc Finot säger att förhållandet mellan medarbetare och förare är ganska fundamental, i överlag kan huvudkriterierna ligga bakom deras mind-set, deras arbetskraft och motivation till att hjälpa laget framåt en aning eftersom den mänskliga faktorn spelar en jättestor roll inom långdistansracing.

Lagets tekniske ansvarig Olivier Jansonnie hade förklarat utvärderingen av olika förares fartskillnad och uthållighet i själva uttagningsprocessen, det krävs en blandning mellan erfarenhet och talang till startfältet med hybridteknik.

https://www.autosport.com/wec/news/154942/magnussen-di-resta-vergne-front-peugeot-wec-lineup

måndag 22 mars 2021

En oförglömlig världscupfinal

Världscupsäsongen 2020/21 i skidskytte har nått sista anhalten och det är på nationalarenan i Östersund om det kunde ha körts en prolog tidigare.

Sveriges damlandslag är återigen i god form efter det som hände häromveckan på Nove Mesto senast, tidigt under fredagseftermiddagen blev Stina Nilssons hajpade Grand Prix-debut mycket intressant, hon gjorde en hård öppning fram till första depåstoppet, åkte ut som fyra bakom Wierer, Eckhoff och Linn Persson; den sistnämnda fick avsluta dagen som fjortonde tjej och kunde ha varit en värdig kandidat till den första individuella segern som primär förväntning, för pinglan från Malung i Dalarna räckte 26: e slutplacering till de första världscuppoängen och en plats i jaktstarten, från lettiskt håll blev det ändrade planer när Sanita Bulina åkte på en 32: a plats före sin mer erfarna landsmaninna Baiba Bendika; längre fram har Lena Hæcki bättre fart på sina skidor men blev slagen av Ingrid Tandrevold och senare den nykrönta men överlägsna Tiril Eckhoff med säsongens trettonde GP-seger, Östersund är fortsatt en svår bana för Susan Dunklee att nå små framgångar, fredagens sprint blev en motgång med tre bom vardera och ett tidigt sorti.

Killarna åkte sin sprintlopp med ymnigt snöande i väderprognosen, med startnummer fyra lyckades italienaren Lukas Hofer få hål på segertorkan efter sju års väntan här i Östersund där landsmannen Dominik Windisch tog VM-guld för drygt två år sedan i samma väderförhållanden och med detta fullt skytte i både ligg och stå, bland de blågula hjältarna kunde Sebastian Samuelsson rikta blickarna mot podiet med ett bra åk trots en liten snöflinga i dioptern som blåstes bort före skjutning, andraplatsen i en sprint och fyra sekunder ifrån Pole position är inte illa för en ung men erfaren stjärnskott i skidskytteeliten, med samma skjutresultat kunde Tarjei Bø slå äldre brodern med bra fart på spåret och höll de båda fransoserna bakom sig även om Johannes tvingas revanschera sig till en sjundeplats före Dale trots de två grova missarna, nja bäste tysk efter att Arnd Peiffer slutat är arvtagaren Roman Rees på plats #10 och finalomgångens stora överraskning denna fredag gick till Belgiens Thierry Langer som körde ifrån konkurrensen och in bland de femton bästa efter fullt skytte.

Hårda vindar och många bommade skott fällde våra svenska chanser till pallen i damernas jaktstart, en liten framfart var allt som räknades för Stina Nilsson att delta i denna tävlingsdisciplin, från en 26: e startplacering fick hon spurta in i målfållan före Ingrid Tandrevold och Linn Persson varpå den sistnämnda hade en tuff dag på skjutvallen, en blåröd dubbelseger däremot när Marte Røiseland sköt fullt i liggande, hade råd med två bom vardera i stående skjutning och vann före nykorade världscupvinnaren Tiril Eckhoff; belarusiskt på pallen med Hanna Sola och bästa svensk blev Elvira Öberg från startplats 48 ända till en sextondeplats i absolut svåra väderförhållanden; i samma veva kunde Sebastian Samuelsson hålla sig kvar bland de sex bästa trots en hoppfull start när han ryckte ifrån Polesittern Lukas Hofer efter en felfri första depåstopp, allt fick stagnera då Johannes Thingnes Bø gav inte upp i onödan med två felfria serier till tills bössan darrade, drar på sig tre rundor och blir ifrånsprungen av Sturla Holm Lægreid som tog kommandot och vann sin tredje triumf av nio tävlingar i en jaktstart den här säsongen, Bø däremot tar hand om andraplatsen, lite längre bak fick Hofer konvertera sin Pole position till en tredjeplats före en andfådd Sebastian Samuelsson och Felix Leitner kom tillbaka starkt som åtta efter två grova missar.

Ingrid Tandrevolds första Grand Prix-seger kom ganska oväntat i en senarelagd masstart p.g.a. risk för hårda vindar, hon tajmade ingången till depåinfarten på rätt angiven tid trots straffrundorna hon ådragit i samband med att konkurrensen gjorde bort sig redan vid första liggande skytte; Mona Brorsson vårdade skotten till att åka in på en åttondeplats efter två depåstopp, med två tredjedelar av loppet kvar hade Dinara Alimbekava hållit sig kvar i ledning ända tills hon tappade en del i åkningen efter tre bom i sista stående skjutmoment, det kunde ha varit en överraskande väg till en efterlängtad medalj för Linn Persson då hon låg femma bakom Hanna Sola men vindfaktorn fällde värmländskans goda chanser, 50/50 och tre rundor till räckte bara till en 19: e plats bakom Justine Bouchet och Elvira Öberg; storasystern Hanna tappade greppet om tredjeplatsen i poängtabellen och kunde ha varit första svensk sedan Helena Ekholm att vinna totala världscupen säsongen 2008/09; kampen om världscupsegern mellan proffset och nykomlingen slutade i att Johannes Thingnes Bø från Stryn i Västlandets fylke tog minst en tredjeplats för att försvara titeln mot sin yngre landsman, herrarnas masstart vanns i solnedgången av fransosen Simon Desthieux före Eduard Latypov och de tre svenskarna som deltog i dramat avslutade långt bak i fältet.

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/JJ7JM7/succelopp-av-stina-nilsson-i-varldscupdebuten

https://www.svt.se/sport/skidskytte/stina-nilsson-skidskytte-1

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/succestart-for-stina-nilsson-fantastiskt/

https://www.svt.se/sport/skidskytte/damernas-sprint

https://www.nordicmag.info/biathlon-ostersund-le-sept-a-la-suite-pour-tiril-eckhoff-anais-chevalier-quatrieme-0319/

https://www.svd.se/imponerande-varldscupdebut-av-stina-nilsson

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/Lnk1Lp/sebastian-samuelsson-tvaa-i-ostersund-efter-superakning

https://www.sweski.com/sebbe-fyra-sekunder-fraan-segern.6376603-184999.html

https://www.biathlonworld.com/news/detail/oestersund-sprint-2021-hofer

https://sverigesradio.se/artikel/sebastian-samuelsson-tvaa-i-sprinten

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/samuelssons-pa-pallen--igen-trots-problemen/

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/vAx5EL/samuelsson-skot-bort-pallplatsen


Blågula segrar från säsongen 2020/21:

Hanna Öberg - 4 segrar (2 individuella & 2 i lagtävlingar)
Sebastian Samuelsson - 3 segrar (1 ind. & 2 i lagtävlingar)
Linn Persson - 2 segrar i lagtävlingar
Elvira Öberg - 2 segrar i lagtävlingar
Mona Brorsson - 2 segrar i lagtävlingar
Martin Ponsiluoma - 2 segrar (Ett VM-guld & en stafettseger)
Johanna Skottheim - Stafettseger
Peppe Femling - Stafettseger
Jesper Nelin - Stafettseger

Lista på skidskyttar som vann utmärkelsen "Veckans atlet":

Sturla Holm Lægreid (Kontiolahti I & Hochfilzen II)
Hanna Öberg (Kontiolahti II)
Dinara Alimbekava (Hochfilzen I)
Lisa Theresa Hauser (Oberhof I)
Felix Leitner (Oberhof II)
Julia Simonsson (Anterselva)
Arnd Peiffer (Nové Mesto I)
Quentin Fillon Maillet (Nové Mesto II)
Emilie Kalkenberg (Östersund)

VM: s bästa atleter 2021:

Tiril Eckhoff & Ingrid Tandrevold

lördag 20 mars 2021

Daimler och Renault samproducerar skåpbilar

Ända sedan nyetablerade Stellantis skapade nya allianser i nyttofordonsbranschen kan Renault göra samma grej och det är att samarbeta med Daimler för tillverkning av nya generationens Master istället för att sälja modellen till Opel och döpa om den till Movano i en snar framtid.

2011 inledde Renault-alliansen och Daimler AG ett samarbetsprojekt som ledde till bygget av en gemensam flakbil, Mercedes X-klass var kort och gott en Nissan Navara respektive Renault Alaskan i grunden med annorlunda paneler, bilen var en rejäl flopp och lades ned som konsekvens, samma sak gäller även misslyckandet i citybilens klass när Renault Twingo med svansmotor à la Porsche 911 såldes ej i Sverige.

Himmelriket runt hörnet måste nog vara nyttofordonens efterfrågan på ren eldrift, de som var först med sådant var PSA-gruppens grannar Peugeot, Citroën och Opel, med konkurrens som primär ledord hade Ford och Volkswagenkoncernen redan inlett ett samarbete kring produktion av skåpbilar och stora krav på nollvisionen är ett av flera sätt att tackla luftföroreningar och klimatpåverkan.

https://www.teknikensvarld.se/bil/volkswagen/transporter/efter-stellantis-nu-bygger-daimler-skapbil-med-renault/

fredag 19 mars 2021

Audis nya standardvagn i full utveckling

Den nuvarande versionen av TCR-bilen Audi RS3 LMS går så småningom i pension, för flera veckor sedan byggde Audi Sport en ny generation av deras framgångsrika standardvagn i och med att den förstnämnda hade vunnit 280 tävlingssegrar världen över sedan den släpptes 2016.

Först kommer utvecklingsprogrammet av den nyare RS3 LMS att vara i full gång under våren innan kundleverantörsteam från olika delar av motorsportkretsen lägger stora pengar på köpet av en tävlingstrimmad bil.

Chris Reinke från Audi Sports kundleverantörsavdelning säger i ett pressmeddelande att RS3: an var den fjärde pelaren i deras portfolio och tävlades världen över med 180 färdigbyggda exemplar, Audis primära fokus ligger i kundernas händer till värde av att hålla chassit i drift trots minskning av utvecklingskostnaderna och även lagt till de tekniska förbättringarna gentemot den gamla generationens chassi.

Den nya RS3: an innehåller den senaste generationens turbomatade fyrcylindriga maskin på två liter länkad med en omarbetad växellåda, kylarsystemet fått nya material, de nya aerodynamiska beståndsdelarna såsom de utbredda hjulhusen för att få plats med 18" fälgarna inklusive en ny bakspoiler, förstärkta länkarmar och bäst av allt nya keramiska bromsskivor och belägg samt sex kolvars bromsok fram med vattenkylning.

Som direkt slutsats kunde Audis ansvarig för kundleverantörsracing klargöra en bra grej i gengäld, det handlar om TCR-kretsens globala framtid och märket från Ingolstadt fortsätter att engagera sig med faktum att olika mästerskap (t.ex. TCR-VM eller EM) är avsedda för s.k. Dealer Teams samtidigt som förväntningarna riktar sig på den rätta sidan.

https://www.touringcartimes.com/2021/02/05/audi-confirms-new-tcr-model/

torsdag 18 mars 2021

Nya modeller väntar för Alfa Romeo

Innan Fiatkoncernens sammanslagning med PSA-gruppen hade försäljningskurvan på Alfa Romeos modeller dalat kraftigt med 0,31 procentenheter eftersom allt berodde på den allvarliga virusutbrottet i samband med finansproblemen.

Alfas nya ordförande Jean-Philippe Imparato som då var Peugeots marknadschef gjorde allt vad han kunde för att modernisera hela finansupplägget med renovering av fabriken i Polen respektive produktion av tre nya bilmodeller från och med slutet på november 2021, till exempel nya SUV: en Tonale och dryga ett år senare kommer kompakta crossovern Brennero byggas på EMP2-plattformen ända sedan småbilen MiTo gått ur tiden.

I C-segmentet blir det goda nyheter på långa vägar, Giuliettan lär tillverkas på samma fabrik som tredje generationens Peugeot 308 och kommer finnas både som vanlig bensindrift, laddhybrid eller 100 % elektriskt, kanske får vi väl se om nya Alfa Romeo Giulietta med Peugeot-chassi kommer tampas med Audi A3 eller Merca A-klass framöver i någon av biltidningarnas testdueller.

https://www.clubalfa.it/326060-nuova-alfa-romeo-giulietta-futuro-premium-per-la-berlina-compatta

https://www.automobile-magazine.fr/toute-l-actualite/article/28797-les-futures-alfa-romeo-brennero-et-giulietta-sur-base-de-peugeot-2008-et-308

onsdag 17 mars 2021

10 saker du inte visste om Jamie Whincup

Dagens "trivia" kommer handla om en standardvagnsförare som vinner i stort sett allt från klassiska långlopp till stora mästerskapstitlar hemma i Australien och börjar sadla om efter tävlingssäsongen 2021.

1. Racingproffset från Melbourne började med formelbilar innan han landade sitt första fulla V8 Supercar-säsong med Garry Rogers Motorsport

2. 2004 var ett sabbatsår för hans del och behövde mer av motivationen till en god fortsättning på tävlingskarriären

3. Jamies första succéår var 2005 när han samarbetade med Jason Richards i långloppen, den färgglada Tasman Motorsport-bilen slutade trea på Sandown och senare påbörjat sin stora framgångskurva med en andraplats på Mount Panorama trots att paret ledde i några varv före HRT: s eventuella vinnarekipage

4. Han blev första co-driver sedan Larry Perkins att vinna tre Bathurst-titlar i rad för Triple 8 Engineering i en Ford BF Falcon med Craig Lowndes

5. Det första av sju mästerskapstitlar säkrades på säsongsfinalen i Oran Park 2008 eftersom han utförde uppdraget att slå regerande V8 Supercar-mästaren Garth Tander

6. Med direkt feedback från tävlingsingenjören David Cauchi som tog över från Ludovic Lacroix respektive Mark Dutton kunde han fullständigt dominera årgångarna 2011, '12, '13 och '14

7. En kontroversiell illusion från Newcastle i New South Wales 2017 ledde till att Scott McLaughlin bestraffades och gjorde att Whincup återigen skriver in sig i rekordböckerna med en rekord som matchar Michael Schumachers och Lewis Hamiltons antalet VM-titlar i Formel 1

8. Flera månader tidigare i kalenderåret var han en av en rad förare som vunnit 1 000 km-klassikern respektive 12h-loppet på Mount Panorama, med sig hade han finske GT-veteranen Toni Vilander och teamkollegan Craig Lowndes i en Ferrari 488 GT3

9. Sedan dess hade Jamie aldrig slutat utanför Topp 6 i mästerskapstabellen

10. På sidlinjen fick han testköra en McLaren Mercedes runt Albert Park som extra PR-trick våren 2010 och idag äger han 15 procent av Triple 8: s sparkapital eftersom han är på väg att bli lagets nya teamchef efter Roland Dane

https://www.touringcartimes.com/2021/02/03/jamie-whincup-unacknowledged-goat/

tisdag 16 mars 2021

Sista duellen i Holmenkollen

När vi pratar om den klassiska säsongsfinalen i Holmenkollen är det bara ett race som kultförklarats i våra minnen, det var just herrarnas masstart från säsongen 2006/07.

I startuppställningen fanns de riktigt kända namnen som Christoph Sumann, Björn Ferry, Carl-Johan Bergman, Sven Fischer och varför inte en ung Emil Hegle Svendsen men loppet var ganska ökänd för en annan anledning, slutspurten mellan värsta rivalerna Raphael Poirée och Ole Einar Björndalen.

Båda sköt fullt i sista stående skjutning; Poirée tog initiativet före avslutningen på hans långa karriär, tog med sig norrmannen inklusive Sven Fischer och Ivan Tjerezov som sköt fyra nollor, vid sista mellantiden knappade den tyske veteranen in lite tid för att tampas om podiet, tvingas dra ner på farten vid ingången på sista högersvängen och ledde till att Ole Einar klämmer sig upp i ledning men Raphael fått lite extra skjuts på sina skidor och allt slutade i ett målfoto för norrmannen vann med en tånagels längd före fransosen.

Arkivbilder från NRK

måndag 15 mars 2021

Roligt för hela slanten

Andra tävlingsveckan på Nové Mesto i Tjeckien är inte bara annat än sanslöst i kvällsmörkret båda gånger när det är sprint både på torsdag och fredag.

På tal om en potentiell Topp 10 för någon av de svenska skidskyttarna hade Sebastian Samuelsson utfört uppdraget med att skjuta två nollor, lägga sig på en sjätteplats tillsvidare innan han blev omkörd på resultatlistan av Antonin Guigonnat, bättre än så kunde inte bli för antingen Ponsiluoma, Nelin eller Stegmayr, bara Peppe Femling var den som missade en eventuell närvaro i den kommande jaktstarten och den som var på G hela kvällen är fransmannen Quentin Fillon Maillet; han mäktade till med bra varvtider inklusive snabba träff på vallen, bäste norrman var Tarjei Bø långt före utmanarna om den stora kristallbucklan och i skymundan var det italienskt på podiet med Lukas Hofer som också skjutit två nollor och är i toppform sedan förra veckans tävlingar.

I fredagens damsprint är det rekordjakt för Norges mest viljestarka kandidat till både sprintbucklan och den totala världscupbucklan, ja det är Tiril Eckhoff minsann för hon vann sprinten för sjätte raka gången trots att hon hade råd med en straffrunda, med på podiet återfinns Denise Herrmann och fjolårsvinnaren Dorotea Wierer; de två bäst rankade svenskorna Hanna och Linn fick det mycket tuffare med vinden som rör sig i båda riktningar, däremot hade Elvira Öberg bemästrat vindfaktorn och faktiskt slagit till med ett nytt personbästa sedan hon var bland de sex bästa i prologen på finska Kontiolahti, en sjundeplats med full serie efter två depåstopp och Susan Dunklee har återigen hittat formen som hon hade för ett par år sedan då åttondeplatsen blev säsongsbästa i och med en dålig inledning på säsongen.

Quentin Fillon Maillet fortsätter att dominera den andra tävlingsveckan på tjeckisk mark, den här gången vinner han herrarnas jaktstart från Pole position, bakom fransosen var Johannes Thingnes Bø med i kampen om pallen när han åkt förbi en tröttkörd Emilien Jacquelin på spurtvarvet, de missade skotten på tavlan var det som fällde det blågula intresset om minst en Topp 10-placering men annars fick Martin Ponsiluoma och hjälpryttaren Sebastian Samuelsson gå in på en 19: e respektive 20: e plats efter målgång; ett mästerstycke fullbordades från Pole position av Tiril Eckhoff i jaktstarten på damsidan, säsongens perfektionist avgjorde fajten om kristallbucklan med en fin insats ända in till den rutiga flaggan, hårda vindar och svagt skytte gjorde att Elvira Öbergs chanser minskade till en sextonde slutplacering från sjunde på startgridden, likaså Linn Persson trots en liten uppkörning från längre bak i fältet.

Igår morse fick Gabriel Stegmayr blixtinkallas som interimcoach när Mattias Nilsson försattes i karantän inför säsongens två sista lagtävlingar, först ut hade Sveriges trupp i 2+2-stafetten levererat en hygglig insats precis som på damstafetten för en vecka sedan, reserven Anna Magnusson gjorde sällskap med Martin Ponsiluoma, Jesper Nelin och Elvira Öberg när tredjeplatsen bakom Italien och Norge var inom räckhåll trots Elviras urdåliga inledning på racet med tre bom och undvek straffrunda, Schweiz fick ge upp redan på tredje sträckan när Martin Jägers två straffrundor blev för mycket medan Tysklands chanser till seger försvann tidigt med Vanessa Hinz som strulade till med tomhylsan redan vid första skjutning; en kanonbra söndagseftermiddag avslutades med en mäktig blågul seger i singelstafetten, förra veckans starkaste kort i de individuella loppen Linn Persson och Sebastian Samuelsson gjorde ett bra samarbete hela vägen in i det sista, före målgång drog sörmlänningen på en riktig långspurt mot norske nykomlingen Sturla Holm Lægreid på exakt samma ställe där Elvira Öberg drog ifrån Jelena Krutjinkina till en viktig förstaplats som bäddade i att de vann historiskt damernas stafettbuckla, tredjeplatsen gick till veckans stora överraskningar USA med formtoppande Sean Doherty och Susan Dunklee; detta var deras första pallplats i en singelstafett sedan silverpengen i Finland 2017, i skymundan fick Johannes Thingnes Bø hylla Sveriges coachingstrategi när de tog in resten av deltagartruppen och utföra jobbet som Jean-Marc Chabloz brukar göra på sidlinjen.

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/rgm2kK/samuelsson-baste-svensk--efter-felfritt-skytte

https://www.svd.se/samuelsson-nojd-sjua-i-sprint

https://www.biathlonworld.com/news/detail/nove-mesto-sprint-fillon-maillet

https://www.dn.se/sport/elvira-obergs-lycka-i-nove-mesto-antligen/

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/41RabV/elvira-obergs-stora-revansch--skot-fullt

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/dominansen-vinner-sin-sjatte-raka-seger/

https://www.svt.se/sport/skidskytte/bo-hyllar-sverige-hanna-kommer-att-fa-ett-erbjudande-fran-norge

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/7KRrQ3/reservlagets-skrall--pa-pallen-i-skidskyttestafetten

https://www.dn.se/sport/sverige-trea-i-mixedstafetten-norge-dominant/

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/just-nu-slar-till-med-ny-pallplats/

https://www.op.se/artikel/just-nu-seger-for-sverige-i-singelmixedstafetten-efter-spurt-pa-upploppet

https://www.vf.se/2021/03/14/svensk-stafettseger-i-tjeckien/

https://sverigesradio.se/artikel/samuelsson-spurtade-till-seger-i-singelmixedstafetten

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/7KRrz8/sverige-vinner-stafetten--efter-spurtuppgorelse-mot-norge

https://www.dn.se/sport/sverige-sensationell-segrare-i-skidskyttestafetten/

https://www.svt.se/sport/skidskytte/svensk-seger-i-singelmixedstafetten

https://www.lequipe.fr/Biathlon/Actualites/La-suede-remporte-le-relais-mixte-simple-de-nove-mesto/1232484

https://www.sweski.com/super-sprint-av-sebbe-knackte-norge.6374859-184999.html

https://www.nordicmag.info/biathlon-nove-mesto-le-relais-mixte-simple-pour-la-suede-le-globe-pour-la-norvege-0314/

https://www.biathlonworld.com/news/detail/nove-mesto-single-mixed

https://svensktskidskytte.com/nyheter/svensk-seger-i-singel-mixstafetten-1

https://twitter.com/NUFCsthlm1992/status/1371090027560722432

https://biatlonmag.cz/sp-nove-mesto-vitezstvi-v-cilove-rovince-pro-svedsko-cesi-berou-17-pricku/

https://www.ski-nordique.net/nove-mesto-la-suede-apres-un-beau-final.6374858-72348.html

https://www.instagram.com/p/CMaQbrwjX-4/

https://fasterskier.com/2021/03/bronze-for-dunklee-doherty-caps-strong-mixed-relay-day-press-release/

lördag 13 mars 2021

Fem orsaker till varför vi gillar en Jagga-kombi

Efter Melodifestivalens slut våren 2012 fick Jaguar äntligen släppa en värdefull herrgårdsvagn sedan X-Type kombi gått ur produktion tre år tidigare, den tillsynes eleganta men pråliga XF fick tilltalsnamnet Sportbrake för att gå ifrån kantigheten som andra herrgårdsvagnar i bilvärlden eftersom för mig är den stora katten tillbaka i kategorin där Volvo V70, Audi A6 Avant, BMW 5-serien Touring och Mercedes E-klass kombi hölls sedan dess en etablerad konkurrens.

När de officiella bilderna visades på olika biltidningar var XF Sportbrake med projektnamnet X250 bättre i utseendet än Volvon, den väger lika mycket som A6: an, den lastar mer bagage än en Opel Insignia Sports Tourer och klarar halt väglag på bästa möjliga vis.

Här är fem viktiga orsaker till varför Jaggan är bättre än någon annan kombi:

1. Körglädje

Trots en tyngre tjänstevikt än den vanliga direktörs-sedanen så håller den klistrad utan krängning från ena hjulparet, chassit är lite mer förlängd och anpassningsbar än den föregående S-Type även om föregångaren inte fanns som kombi, strukturellt sett är hjulupphängningsgeometrin densamma som i den senaste XK cabriolet fast lite mjukare med nya bussningar på skruvfjädringen och främre länkarmarna, åkkomforten däremot känns betydligt behagligare än en konkurrerande Audi A6 Avant och håller samma klass som i antingen en V70 eller en 5-serie Touring.

2. Interiören

Vid första dörröppning så inser man att bilens invändiga arkitektur andas premium, luftutblåsen öppnas och stängs automatiskt som på vardagsrummets persienner, med ena fingret på startknappen kommer man få se växelväljaren flyta uppåt innan man vrider tre klick åt höger och aktivera automatlådan i Drive, mittkonsolen är mycket annorlunda i form och funktionalitet än i Jaguars gamla modeller då med Volvos samarbete, knappsatserna inklusive infotainmentsystemet var hämtade från en Land Rover Discovery även om den elektriska parkeringsbromsen var grejen som lånades ur en samtida XJ, uppdatering av vägkartor var ganska dyrköpt bland tillval och mätarklustret var densamma som en XF i vanlig sedankaross.

3. Lastvänlighet

Med fem millimeter extra i längd och en förlängd taklinje räckte ju för vuxna passagerare i baksätet att sitta mer behagligt än i vanliga XF, bagageutrymmet sväljer uppemot tre stora resväskor med sofforna uppfällda, om man till exempel lastar långa föremål som längdskidor eller snowboards kan lastkapaciteten höjas till cirka 1 675 liter, nästan en tredjedel mer än Volvon men mindre än en E-klass kombi, plant golv från lasttröskeln till framsätenas rygg gör det enklare för en äventyrare att campa med sovsäck utan att störa andra besökare på nätterna.

4. Hållbar mekanik

Jaguar XF Sportbrakes pluspoäng lutar åt de viktiga beståndsdelarna under dess släta motorhuv, motorutbudet är densamma som i vanliga XF med lite små justeringar, tyvärr kändes 2.2 liters dieseln på 197 hästar inte lika förfinad i varvregistret som V70: n med femcylindriga dieseln på 2.4 liter och fyrhjulsdrift, som bäst kan treliters V6-dieseln på 238 hästkrafter respektive raka fyran på 241 hästkrafter bli ett bättre val i begagnatmarknaden och det självklara är att alla motorer är länkade med antingen sexväxlade eller åttastegade automatlådor inklusive tillvalet på fyrhjulsdrift.

5. De små nackdelarna

Innan man lägger stora summor på en lastvänlig premiumbil kan man tänka på ett par olika saker, först och främst är hur dyra reservdelarna egentligen kostar, exempelvis en ny kopplingslamell, topplockspackning eller vevaxel, vagnskadegarantin på 6 år hade varit bland en av de stora fördelarna till ägandet av en stor kombi, kamremsbytet vart 2 500: e mil blir dyrare genom åren medan servicekostnaden för byte av bromsbelägg och lampor gått från en dyrköpt affär till en billig vinst.

https://www.teknikensvarld.se/nyheter/bil-och-trafik/jaguar-xf-sportbrake-officiell-tyskarna-far-se-upp-121395/

https://www.parkers.co.uk/jaguar/xf/sportbrake-2012/used-review/


Panelen i motorprogrammet "Femmans växel" ger en inblick på Jaguars vackra XF Sportbrake

fredag 12 mars 2021

Tävlingskalendern som elektrifierar standardvagnsracingen

Xavier Gavory som är e-TCR: s ordförande fick släppa offentligt tävlingskalendariet innan den första historiska säsongen för eldrivna standardvagnar drar igång under sommaren för att lätta ner risken för smitta, tävlingsformatet är densamma som i rallycross-VM med lite små ändringar i det tekniska reglementet.

Premiären spelas på Vallelunga som en gång arrangerat bilsportens OS, det som kallas för FIA Motorsport Games i mitten på juni, ett par veckor senare går nästa deltävling i belgiska Zolder innan personalen drar flyttlasset till Aragonien, stadsloppet i Köpenhamn kommer bli ett avslutande kapitel på Europeisk mark och efter en lång frånvaro är det säsongsfinal som gäller på Inje Speed Stadium i Sydkorea ända sedan fjolårets tänkta VM-deltävling ställdes in av FIA på grund av det jag sa tidigare om pandemin.

Enligt VD: n själv så tackade han dem som hjälpte till med arrangemanget, han kände sig hjärtligt nöjd med schemat som ger en blandning mellan klassiska banor och moderna anläggningar genom hela spektrumet, inte nog med det utan han gav de etablerade supporterkretsarna från olika discipliner att besöka det växande elbilsmarknaden och hela organisationen är säkra på att många nya fans kommer ge en fin inblick på vad som sker härnäst, de mest kraftfulla standardvagnarna som nånsin tillverkats ställs mot varandra i knockout-faser fram till finalomgången och jag precis som alla andra kan inte vänta på att se en otrolig show med elbilar som har en maxeffekt på 900 hästkrafter.

https://www.touringcartimes.com/2021/02/01/pure-etcr-reveal-five-event-calendar/

torsdag 11 mars 2021

Försökskaninen Duo

Sedan dess har "Försprång genom teknik" stått länge på reklamaffischer och korta TV-klipp under ett avbrott, hybridteknik har aldrig hört talats om på tabloiderna förrän bilsalongen i Frankfurt 1989 och presentation av Audis första experimentbil vid namn Duo enligt biltidningen "Klassiker".

På montern står faktiskt en vanlig Audi 100 Avant med vanlig rak femma under huven som drev framhjulen men i aktern satt en elmotor med maxeffekten på blygsamma 13 hästkrafter och en räckvidd på en då otillräckligt korta fyra mil efter full laddning via laddkabel, experimentbilen var tillverkad i tio exemplar som enbart testats på Audis tekniska departement i Ingolstadt och orsaken till varför den var omöjlig att serietillverkas var en ganska klen elmotor och en onödig barlast på 200 kg.

Två år senare släpptes Duo II med en integrerad drivlina, permanent fyrhjulsdrift användes istället för en motor i vardera axel, batteripaketet blev kompakt och laddas under färd vilket var ett steg i rätt riktning, toppfarten på enbart eldrift ökade till 80 km/h men systemet klassades som ett experiment och det tog sex år till för Audis experimentbil för framtidens teknik att sättas i produktion.

När Duo III som egentligen är en A4 Avant B5 släpptes redan i september 1997 var blicken spänd på grönt ljus angående miljöbilar, tre år innan Toyota Prius såldes först på den japanska marknaden innan den tog sina första hjulspår i Europa, som klen tröst var Audi Duo III en beställningsvara, bara 90 serietillverkade exemplar som specialutgåva eftersom ingångspriset på 60 000 Deutsche Mark berörde många kunder avsevärt och prestandan förvisso räckte inte till.

https://www.klassiker.nu/reportage/audis-innovativa-duo

onsdag 10 mars 2021

V8-klassiker - Barbagallo 2007

Tidigt på det andra racet i Barbagallo Raceway utanför Perth har de båda HSV Dealer Team-bilarna tagit kommandot men kampen om tredjeplatsen mellan Craig Lowndes och Mark Skaife nådde en kritisk fas, de båda stjärnskotten använde varje centimeter av banan i och med att skillnaden mellan dem refererades till körstilen på utgången av kurva 6, Mark svänger sin HRT-trimmade Holden VE Commodore till en rak apex medan Craig får en bred utgång om inte justeringen på krängningshämmaren räcker.

Exakt två varv senare hade Triple 8-föraren fått lite överstyrt efter första kurvan, på banans tekniska parti har luckan vuxit en del men gissa vad som hände innan bromspunkten på kurva 6, vanligen kan en omkörning mellan sista och första sväng bli tufft och vad Skaife gjorde är att han skaffade mer fart på sin bil och slänger sig förbi Lowndes med en klassisk omkörningsmanöver på insidan, tar över tredjeplatsen medan Craig har de båda DJR-Fordarna på rullen.

tisdag 9 mars 2021

Hur fungerar Peugeot 407: s hjulupphängning

För inte riktigt länge sedan hade jag sett en utbildningsfilm om hjulupphängningstekniken i en Peugeot 407, märkets kanske mest innovativa mellanklassbil.

Allt börjar med presentation på hur främre hjulupphängningen med dubbla länkarmar respektive multilänk-axeln bak ser ut i verkligheten, vidare till förvarningar inklusive hur man tar bort eller monterar tillbaka kardanaxeln, stötdämpare fram och bak, på slutet kommer vi fram till användning av parkeringsbromsen via en kabel, fingervisning om skruvfjädringen (AMVAR) och underhåll av den gashydrauliska servostyrningen.

måndag 8 mars 2021

Makalöst och episkt på långa vägar

Vi befinner oss på tjeckiska Nové Mesto för det första av två tävlingshelger i det reviderade världscupsäsongen i skidskytte eftersom stafetterna inklusive de individuella tävlingarna fick ersätta testmatchen som skulle ha körts på Beijing inför OS-turneringen nästa år.

Jag satt bänkad framför TV-skärmen för att bevittna en historisk stund i all ära, en blågul dröm i damstafetten slutade i allra högsta grad överst på prispallen, alla på plats i Arena Vysocina inklusive mig själv där hemma var rädda om något överraskande skulle hända och det hände redan på första sträckan med Mona Brorsson långt bak i fältet; Hanna Öberg såg till att Sverige kunde hänga med bland de sex bästa trots att det darrade i det liggande skyttet, mer än halvvägs in i loppet får vicekaptenen Linn Persson hjälp från två andra i klungan att få Ida Lien hamna i knipa efter depåinfarten och in på skjutvallen, när hon bommade bort sig var det upplagt för en spurt mellan henne och hjälpryttaren Clare Egan ner till sista växling, vid kvällens sista depåstopp hade Elvira Öberg råd med minst en miss och två extraskott och före målgång kom beskedet att lillasystern till världsstjärnan Hanna slungade sig till vänster förbi belarusiskan Jelena Krutjinkina och säsongens andra triumf i en lagtävling räckte till en historisk totalseger i stafettcupen, vilka modiga tjejer vi har inför nästa tävlingsvecka och finalomgången i Östersund men grattis också till Linn Persson som äntligen säkrat en Grand Prix-seger i varje fall.

Herrlandslaget däremot har förvandlat drömmarna om förstaplats i stafettcupen till svarta rubriker direkt på första sträckan allt p.g.a. en sen ändring i startuppställningen; Peppe Femling kände sig sjuk och Gabriel Stegmayrs fart i åkningen var orsaken till varför Sverige hamnade längst bak i fältet, på andra sträckan åkte Sebastian Samuelsson lite konservativt för att spara på krafter inför lördagens herrsprint, därefter har Jesper Nelin fixat en ny gnista hastighetsmässigt innan han ska lämna över till Martin Ponsiluoma på spurtsträckan, trots en straffrunda har Sverige slutat på en elfteplats bakom Belarus, Tjeckien och Ukraina, vid målgång kunde Tyskland säkra deras första världscupseger i herrstafetten på fyra år före Ryssland och Norge med en säker remontada från Johannes Thingnes Bø.

Individuellt är sprintloppen efter VM fortsatt mycket hajpad när vi först såg Tiril Eckhoff gå mot Grand Prix-seger nummer 22, det är tangerat personbästa i antalet vinster med Scuderians forna toppåkare Liv Grete Skjelbreid Poirée; största hotet mot henne var Lisa Vittozzis respektive Julija Dzhymas fart på banan om inte ukrainskan sköt fullt två gånger om, på tal om stabila insatser har Linn Persson efter en historisk torsdagseftermiddag i lagtävlingen stått på en 21: a plats med en bom vardera och katastrof för amerikanskorna när de sköt bort sina chanser till en eventuell närvaro i jaktstarten; på herrsidan var det klart att Sebastian Samuelsson fick tysta kritikerna med en viktig andraplats efter felfritt skytte på vallen, Bø och Lægreid blev chanslösa i slutändan mot Simon Desthieux som kasserade karriärens första seger i sitt 243: e Grand Prix-start även om han inte stått på pallen sedan dess i världscupen.

Jaktstarten var lika imponerande på ett enda villkor, det handlade om Tiril Eckhoff som återigen vinner från Pole position trots tre straffrundor totalt, med i podiet är Tysklands Denise Herrmann där sekunddramat på spurtvarvet slutade med att Linn Persson låg bra till i kampen om Topp 6, hade råd med bara en bom i det första stående skyttet, klår hennes stora hinder Franziska Preuss och fjärdeplatsen var hennes bakom tabelltvåan Marte Røiseland; detta var hennes bästa resultat i en jaktstart sedan Frankrikes Grand Prix 2019 på Le Grand Bornand, med andra ord fick Hanna Öberg klättra från en 36: e startplats på gridden till en medelmåttig trettondeplats och tre rundor, en i vardera depåstopp; bland killarna senare den söndagseftermiddagen var det ombytta roller, syskonen Tarjei och Johannes Thingnes Bø tog hand om dubbelsegern för Norge, dagens Polesitter Simon Desthieux fick sluta trea som tröst efter full pott senast på sprinten, en mindre lyckad utgångsläge för svensk del när Sebastian Samuelsson bommade bort sig med en straffrunda i vardera depåstopp och lite längre bak hade Jesper Nelin kört upp sig till artonde från 30: e på startgridden, bara några få åkare sköt fyra nollor och bäst bland de felfria var slovenen Jakov Fak; med samma skytteresultat återfinns Siarhej Bocharnikov och varför inte Österrikes största hopp Felix Leitner.

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/kRmpzX/sveriges-revansch--tog-varldscupseger-i-skidskyttestafetten

https://www.ski-nordique.net/nove-mesto-la-gagne-et-le-cristal-pour-les-suedoises.6372634-72348.html

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/just-nu-svenska-succen-i-stafetten/

https://www.dn.se/sport/efter-medaljmissen-i-vm-seger-for-skidskyttedamerna-i-nove-mesto/

https://www.svt.se/sport/skidskytte/skidskytte-stafett-2

https://sverigesradio.se/artikel/svensk-stafettsucce-skidskyttedamerna-vann-i-nove-mesto

https://www.lequipe.fr/Biathlon/Actualites/Les-suedoises-remportent-le-relais-de-nove-mesto-les-bleues-troisiemes/1229125

https://www.svd.se/svensk-succe--tog-hem-stafettcupen

https://www.biathlonworld.com/news/detail/elvira-oeberg-sprints-to-relay-win-for-sweden

https://www.vf.se/2021/03/04/svensk-stafettseger-efter-superstracka-av-linn-persson/

https://sverigesradio.se/artikel/svensk-stafettsucce-linn-persson-stor-hjalte

https://twitter.com/IBU_WC/status/1367510360425713664

https://sport.francetvinfo.fr/ski/biathlon/coupe-du-monde-de-biathlon-de-nove-mesto-la-suede-sacree-la-france-arrache-la

https://twitter.com/NUFCsthlm1992/status/1367508048688934912

https://biatlonmag.cz/sp-nove-mesto-svedky-poprve-kraluji-stafetam-ceskam-se-nevedlo-skoncily-18/

https://twitter.com/NUFCsthlm1992/status/1367530237307854850

https://svensktskidskytte.com/nyheter/svensk-seger-i-damernas-stafett

https://www.nordicmag.info/nove-mesto-les-francaises-troisiemes-du-relais-la-victoire-et-le-globe-pour-la-suede-0304/

https://www.instagram.com/p/CMAoSTeDiWf/

https://www.sweski.com/sverige-vann-stafetten-och-hela-cupen.6372641-184999.html

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/just-nu-sebbes-revansch-tar-silver/

https://www.svd.se/samuelsson-tvaa-efter-felfritt-skytte-s5nb

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/eKqkmM/samuelsson-gjorde-sin-basta-sprint-nagonsin

https://www.nordicmag.info/nove-mesto-le-jour-de-gloire-de-simon-desthieux-0306/

https://www.svd.se/persson-fyra-nar-eckhoff-vann-overlagset

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/rgmV4a/linn-persson-precis-utanfor-pallen

https://www.dn.se/sport/sasongsbasta-for-linn-persson-sekunden-fran-pallen-i-nove-mesto/

https://www.vf.se/2021/03/07/jattelopp-av-linn-persson-en-sekund-fran-pallen/

https://www.svt.se/sport/skidskytte/skidskytte-43

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/linn-persson-nara-att-ta-forsta-pallplatsen/

https://sverigesradio.se/artikel/linn-persson-gjorde-sitt-livs-lopp

https://twitter.com/BiathlonFamilyS/status/1368524717217419274

https://www.instagram.com/p/CMHxkAIjp4b/

https://www.sweski.com/?id=6373037

lördag 6 mars 2021

Elektriska nyttofordon är Peugeots framtidsvision

Precis en och en halv månad efter att PSA-gruppen och Fiatkoncernen bytte namn till Stellantis var målet kring elektrifiering i transportbilens segment glasklart genom lansering av Peugeots nya eldrivna skåpbil vid namn e-Partner.

Bilen använder samma mekaniska beståndsdelar som småbilen e-208, nämligen elmotorn på 50 kWh eller 136 hästkrafter med påstådd räckvidd på 275 kilometer enligt WLTP-cykeln, bortsett från tekniska data hämtade från den bensindrivna versionen kan Peugeot e-Partners totala lastvolym bli 50 kg tyngre på grund av just installation av KERS och växelväljare, som tillval kommer den digitala displayen ersätta vanlig instrumentering med specifik huvudmeny.

Utöver e-Partnern kommer den eldrivna versionen av Peugeot Expert utrustas i olika motortyper, räckvidden varierar beroende på standardutrustning, instegsmodellen får 50 kWh eller 230 km medan den topputrustade versionen har bättre maxeffekt och räckvidd, den större e-Boxer däremot får dra ner på kraften ett litet snäpp, basmodellen får mindre räckvidd än de två andra i modellskaran, toppmodellen är 5 kWh mindre i maxeffekt men räcker till 340 km i full laddning och toppfarten begränsas till 110 km/h.

https://www.automobile-magazine.fr/voitures-electriques/article/28772-peugeot-a-maintenant-une-gamme-complete-dutilitaires-electriques

fredag 5 mars 2021

Pålitlig kombi med blandad respons

Tänk om man skapar en bil som är kapabel att kombinera tre värdefulla saker i ett, för en del etablerade bilmärken är det svårt men bara en som lyckats bygga en sådan kärra och det är Mercedes-Benz med dess speciella projektnummer W251 eller R-klass som den vanligen heter.

Den här bilen ser ut som en korsning mellan en E-klass kombi och en ML-klass exteriört för om man tittar noga så är det en förstorad S211 från sidan, tekniskt sett är kombinationen av avantgarde, flexibel inredning och generös lastutrymme à la E-klass kombi intressant, med fyrhjulsdrift ur en W163 får man för första gången redan under sommaren 2005 en ny sorts familjebil som klarar i stort sett allting, nämligen utrymme för sju passagerare, mångsidig förvaringsutrymme och toppmodern motorteknik.

Framvagnen på de tidiga årsmodellerna påminde mig mycket om en CLK eller SL med tanke på strålkastarnas form och grillens konstruktion, därefter hade den kosmetiska ändringen från 2010 gjort den mycket bättre för att minska luftmotståndet och bränsleförbrukning, jag har redan sagt att sidoprofilens kontur är nästan lite för lik en E-klass kombi inklusive den sluttande fönsterlinjen även om byggentreprenörerna från Mercedes offroad-fabrik i delstaten Alabama monterade en större baklucka för att få plats med bakljusen som drog en liten inspiration från en C-klass fast omvänt.

Eftersom bilen ges i antingen kort eller lång hjulbas beroende på motorval och utrustning är kabinen lika prålig som en E-klass kombi med små justeringar, precis som den förstnämnda kan förare och medpassagerare sitta säkert och avslappnat med ren körglädje åt ena hållet, användning av borstad aluminium, träpaneler och artificiell läder tyder på att dyra material håller länge, instrumenteringen har en förstklassig skärpa, färddatorn lånades ur en samtida S211 liksom navigationsskärmen med inbyggd radio, klimatanläggning i två zoner, telefoniuppkoppling, TV-skärmar, högtalarsystem och armstöd med plats för tre små vattenflaskor, bagageutrymmet däremot kan svälja upp till 600 liter om man inte använder extrastolarna så värst mycket, uppemot 1 950 liter är den totala lastkapaciteten med de bakre sofforna nedfällda och gör att man kan lägga in flyttlådor, skohyllor, allt möjligt.

Motorutbudet innehöll en del karaktär från sin mer komfortabla syster (E-klass kombi S211) i och med att alla motorer är länkade med en sjuväxlad automatlåda, en del ägare av modellen avstod från att köpa en med V8, speciellt AMG-versionen i begränsad utgåva då den hade samma maskin som i en E63 AMG, idag på begagnatmarknaden klassas R350 CDI som den bästa och förklaringen till det är att V6-dieseln på tre liter utvecklar 265 hästkrafter, den har maxvridet på hela 620 Newtonmeter och 4Matic fyrhjulsdrift är tillgängligt med 18" aluminiumfälgar.

Klart och tydligt är upplevelsen bakom ratten otroligt bra från början men minuspoängen lutar åt fyrhjulsdriftens diffbroms som inte låser sig när man åker på lösgrus eller steniga vägar, på motorvägen är den 2.3 ton tunga Mercan med en kraftfull sexcylindrig dieselmotor tyst, rymlig och smidig, hjulupphängningen beter sig lika mjukt på ojämn asfalt som på en samtida E-klass kombi, väghållningen och åkkomforten lutar åt den positiva sidan, som slutsats kan andrahandsvärdet falla ner kraftigt om de rätta reservdelarna är svåra att hitta vid motorreparation eller invändig koll på skruvfjädringens bussningar.

Mellan 2005 och 2013 är Mercedes enda så kallade "Grand Sports Tourer" en framtida klassiker bland dem som ägnar åt högkvalitativ körupplevelse i en familjeäventyr.

Provkörning av Mercedes R350 CDI årgång 2011



torsdag 4 mars 2021

Scuderia Ferraris totala premiärdominans

Inför årets VM-premiär i Formel 1 kommer jag blicka tillbaka till hur allting egentligen hände på Albert Park i början på mars 2004.

Kvalet spelades på en solig eftermiddag där nere då hela passet direktsändes tidigt på morgonen svensk tid, redan tidigare var gamle F3000-mästaren Björn Wirdheim på plats som testförare i fredagens första träningspass bakom ratten på en Jaguar R5, på TV-skärmen fick han se nykomlingen Christian Klien åka av och in i depån för invägning sedan varningsljusen höll på att skena, en vinglig utgång på Alain Prost-kurvan som är banans sista sväng var det värsta vi såg från David Coulthards flygande varv, kunde ha gjort bättre med setupen på sin McLaren men tolfte tid räckte inte, däremot var rekordjagande världsmästaren Michael Schumacher i bra form och tog hand om Pole position före hans egen lagkompis Rubens Barrichello; hemmahoppet Mark Webber mäktade till med en sjätte startplacering emellan de båda BAR Honda-bilarna inklusive Fernando Alonsos Renault.

Gråa moln och kyliga temperaturer passar Bridgestones gummiblandning bättre medan bilar med Michelindäck gör motsatsen, för första gången är den automatiserade Pre-select-växellådan och Launch Control förbjudet från och med den årgången medan antisladdsystemet blev permanent i tre år till före dess inaktivering från och med 2008.

58 varv runt Albert Park och F1-cirkusens premiärtävling anno 2004 har dragit igång med en fin start från de båda röda raketerna, där bakom slungade Alonso förbi Montoya även om den sistnämnde gjorde precis som det var år 2001 nämligen att bromsa på sig, hamna i gräset och tappa en del placeringar. Lite längre bak i fältet är bataljen mellan två förare som bytte lag med varandra mer intensiv, ja den mellan Nick Heidfeld i en Jordan Ford och Giancarlo Fisichella i en blåvit Sauber Petronas, det tog många varv och kanske ett depåstopp för att ta sig förbi den gula Jordan-bilen på yttern genom kurva 3 där många hemska olyckor inträffat, speciellt det som drabbade Martin Brundle redan 1996, i det nionde varvet åkte Kimi Räikkönen som var snubblande nära en VM-titel på ett tidigt sorti, blev först omkörd av Felipe Massa och därefter hade oljetrycket sjunkit, en dålig start på säsongen för hans del och kommer bli värre i två deltävlingar till.

Efter en lång första stint från Schumachers sida är luckan mellan honom och Rubens Barrichello ganska långt, cirka nio sekunder för att vara exakt, växellådsproblemen såg ut att fortsätta för de team som inte är riktigt konkurrenskraftiga, ta till exempel Mark Webber vars Jaguar kantades av allvarliga problem med elektroniken; Zsolt Baumgartner i sin första fulla säsong hos Minardi bröt loppet med ett misstänkt elfel; Massas comeback efter testförarrollen tog slut efter 44 varv och gamla lagkamraten Nick Heidfelds drivaxel slets sönder då han körde på en mekaniker under ett pågående depåstopp.

I skymundan av all dramatik kunde Michael Schumacher ta hem målflaggan med 13.6 sekunders marginal före Barrichello; Renaults första pallplats sedan Hockenheim 2003 fullbordades av ingen mindre än glansdagarnas titelkandidat Fernando Alonso; de båda Williams-bilarna fyra och femma trots en liten uppkörning från Juan Pablo Montoya och David Coulthard kämpade till den sista poängplatsen i och med att personalen inom McLarens motoravdelning får tänka om.

Eftersändning av hela loppet på TV4


onsdag 3 mars 2021

Astra Caravan i närbild

2004 var året som fick Golfklassens herrgårdsvagnar att dominera hela Europas vägnät, många trodde att Ford Focus kombi är klassledande för sin motorteknik medan vissa säger Fiat Stilo Multiwagon känns mycket mångsidig och en del vet att Peugeot 307 SW betraktas som pendlarbil till och från jobbet.

Till skillnad från de tre bästa i konkurrensen fanns det bara en bil som klarade kraven på ren körglädje, vad jag pratar om är Rüsselsheims enväldiga kandidat till ett förnuftigt bilköp i form av Opel Astra Caravan, redan sommaren 2004 presenterades bilen för allmänheten med uppdraget att visa konkurrenterna vart skåpet skulle stå, exteriördesignen skiljer sig mycket från sin kantiga föregångare, axelavståndet är längre än vanliga halvkombin, framvagnen har en mer harmonisk look med nyare strålkastare, nyare grill med kylarintag undertill, hjulhusen på alla fyra hörn var lika i dimension med kortare överhäng och bakvagnen ser mångt och mycket elegant från nära håll med baklyktorna som är smalare än halvkombiversionen för att man skulle lätt identifiera vilket som är vilket.

Livet bakom ratten har en arkitektonisk karaktär på ett eller två sätt, mätarklustret är logiskt utformat, reglagen är lätt att känna igen eftersom de lyftes ur en Vectra då det handlade om telefoniknappsats, CD-växlare, multifunktionsskärm och klimatanläggning, armstödet förbeställs innan fabriksmontering för det fanns ingen idé att köpa en som tillval bland tillbehören, barn såväl vuxna sitter säkert och smidigt här bak för benutrymmet var i paritet med Peugeot 307 SW, bagageutrymmet sväljer två stora resväskor och tre ryggsäckar men för den som väljer att idrotta kan två set sportbags passa riktigt bra med baksätena uppfällda och minst en golfbag placeras snett inåt för att inte slå sönder lastnätet, med sätena nedfällda kan siffrorna höjas till 1 819 liter bagage om man lastar in värdefulla möbler som exempelvis ett soffbord i byggsats.

Teknikmässigt är Opels rymliga utmanare till någon av de tre inklusive Volkswagen Golf Variant mer intelligent då man lade till smarta finesser som adaptiva chassisystemet IDS+ med kontinuerlig stötdämpning (CDC), bortsett från alla teknologiska aspekter kommer jag till frågan om varför hittar man sportknappen på mittkonsolen, det är så här att jag tycker mer om mjuk fjädring på slingriga vägar än en hård åkkomfort, att använda sportfjädring på en herrgårdsvagn är rena farsen och jag tror att föraren riskerar få ryggont vid kurvtagning på en hårnål i nedförsbacke.

Med tre centimeter extra i längd och en liten del högre i mankhöjd är körupplevelsen lite välbalanserat, den topputrustade 2.0 Turbo har en fyrcylindrig bensinmaskin med maxeffekt på 170 hästar, motorn passar bättre bland pendlare i landsvägstrafik men för dem som gillar en tyst förarmiljö är dieslarna det märkvärdiga valet, vi svenskar höll fast på 1.7 CDTi med variabel turbo och 103 hästar, det mest praktiska av alla drivlinor är 1.9 CDTi-dieseln som miljöklassades med lägre servicekostnad, konstant fordonsskatt komplett med serviceintervall vart 5 000: e mil, motorn på 88 kW eller 120 hästar är lätt att underhålla men knackar inte vid tomgång, när det är låga varvtal så dras kraften ända till man når 2 750 v/min för att få maxsiffran på 320 Newtonmeter, motorljudet låter mycket tystare både på landsväg och höga farter på E4: an och väghållningen känns ljummet för en Opel på grund av bullret på grov bitumen, allra pinsammast var hur otroligt stel de främre länkarmarna kändes i farter på runt 80 km/h men slutsatsen visar att den gashydrauliska styrningen hjälper till att parera kraftig understyrning när det är blött och med sportläget av kan åkkomforten mjukna till stor del.

Trots att den belönades med fem stjärnor i EuroNCAP: s krocktest inklusive höga poäng i barnskydd är bilens passiva säkerhet en planenlig prioritering, den standardiserade Safetec-paketet innehåller sidokrockkuddar för thorax och insida lår på främre sätesraden, krockgardinerna sträcker sig hela vägen från A-stolpens ena kant till B-stolpens ände och Isofix-fästpunkterna var standardutrustade redan från början, med fler än 2.3 miljoner sålda exemplar om man räknar in halvkombin, TwinTop, OPC och fyrdörrars sedanen tvingas tredje generationens Astra Caravan gå in i historieböckerna och lämna plats till den slätare och mer aerodynamiska Opel Astra Sports Tourer från och med 2011.


Motorvisions testförare Nils Franck provkör Opel Astra Caravan årgång 2005


tisdag 2 mars 2021

Grunden med ABS-bromsar

I slutet på januari fick jag se på en utbildningsfilm från Peugeot om låsningsfria bromsar, denna film premiärvisades våren 1991, cirka två år efter 605: an lanserades och det handlade om hur bilteknikens försvarslinje fungerar.

Bromskraftsfördelningen är fortfarande ett revolutionerande ord inom bilmekanik, för det första hade Jaguar på slutet av 50-talet utvecklat bromsskivor på alla fyra hörn med syfte att få en kortare bromssträcka, den användes först på racerbilen C-Type som vann Le Mans 24 timmars 1953 och i massproduktion blev de fabriksmonterade i förväg på vanliga sedanen Mk II.

Nästan tjugo år senare gjorde den elektroniska bromskraftsfördelaren entré av TRW Automotive eller det som kallades en gång i tiden Kelsey Hayes; den satt emellan drivaxeln och kardanaxeln via kablar på en Lincoln Town Car men tyskarna var långt före teknikmässigt när Bosch utvecklade deras första ABS-system vilket så småningom blev inkluderad som tillval på en Mercedes S-klass, första bil att få låsningsfria bromsar som standardutrustning var en Ford Granada.

Här är utbildningsfilmen om hur ABS-bromsarna på en Peugeot 605 egentligen fungerar

måndag 1 mars 2021

Fiats bästa långfärdsbil

Ja för mig 90-talets kanske bästa utmanare till en Peugeot 405 kombi, Volkswagen Passat Variant B3 och tidiga årsmodellens Volvo 850 kombi hette Fiat Tempra SW och frågan var varför blev den kallad "Bilvärldens nytända gnista".

När den kom ut från fabriken i Piedimonte San Germano cirka två månader efter att sedanen visats i Genève 1990 fick journalisterna från Europas alla biltidningar skrapa sina pannor och tänker säga "Är detta möjligt för en italiensk herrgårdsvagn med udda vinklar att klå en Volvo i lastutrymme? ", framtida ägare på den tiden skojar inte med rubrikmakarna och detta var bara starten på en tuff historia för en Fiat i mellanklassens segment, vanligen hette bilen under projektnamnet Tipo 3 för att den skall passa in mellan Golfklassbilen Tipo (Tipo 2) och den större direktörsvagnen Croma (Tipo 4).

Designern Ercole Spada från IDEA-institutet formgivit sedankarossen som är rundare baktill men när herrgårdsvagnen Tempra SW visades offentligt är det inte mycket som skiljer mellan den och en gammal Volvo 740 GLE innan 850 blev en stor publikfavorit hemma i Sverige, det är inte bara karosspanelerna som är räta i infallsvinklarna utan chassit är av samma konstruktion baserat på en förlängd underrede ur en Fiat Tipo och de mekaniska delarna kommer från koncernens samproducerade sedaner, den använder samma typ av fjäderben och stötdämpare med skruvfjädring som på en Alfa Romeo 155 och bensinmotorer med åtta eller sexton ventiler i olika slagvolym som Lancias otroligt fina Dedra.

Invändigt har Fiat Tempra SW olika typer av instrumentpanel, standardutförandet S har en vanlig ratt och vanliga mätare där framför, om man går upp ett snäpp i specifikationen kan toppversionerna SX respektive SLX få en digital varvräknare, hastighetsmätare, bränsleindikator, oljetrycksmätare och en indikator som skenar om en av dörrarna inte är låst, man sitter upprätt och komfortabelt både fram och bak, precis vad en äkta familjebil skulle egentligen vara, för att bli multifunktionell och robust så sväljer lastutrymmet ganska mycket, cirka 780 liter bagage med sofforna uppfällda eftersom bakluckan öppnas i två delar, först den stora glaspanelen och sedan den korta men breda gångjärnen à la en Range Rover, bakluckan funkar även som en skolbänk, perfekt för en herrgårdsvagnsägare att dricka te eller varför inte äta mellanmål på landet.

Möjligen kan köregenskaperna och väghållningen vara pluspoängen vid testkörning av en Tempra SW med tvåliters fyrcylindrig bensinmaskin i SX-utförande, 1.6: an känns slö i accelerationen men jag tycker att 2.0 SX är en mer praktisk val av mekanik, motorn utvecklar 113 hästar med maxvridet på 156 Newtonmeter, noll till hundra stannar på 10.5 sekunder och har en mindre bränsletank än 1.9 liters turbodieseln, trots den lättmanövrerade passagen mellan växlarna, den mjuka åkkomforten på långa resor och den svårhanterliga styrningen på blött väglag var kombiversionen en succé jämfört med sedanen som kantats av elektronikfel och en felaktigt lutad C-stolpe som försvårar dess aerodynamiska effekt, fyrhjulsdrift hade funnits i Tempra SW på enstaka marknader, speciellt i Schweiz där man rattar uppför bergen och ta med hela familjen till skidorterna, bara för det roliga eftersom man får plats för hjälmväskor och lasta skidorna på stålräcket ovanpå taket.

Efter cirka sex års tillverkning hemma i Italien blev kombiversion av Tempra ersatt av den mer modevänliga uppföljaren Marea Weekend medan föregångaren fortsatte att tillverkas i Turkiet respektive Brasilien fram till 1998 och reservdelarna som licenstillverkats i Vietnam gått ur produktion ett år senare, totalt har mindre än en miljon Fiat Tempra blivit sålda i båda karossformer och jag vet att herrgårdsvagnen förblir den bästa Fiaten någonsin från denna årtionde.

Recension av Fiat Tempra SW 2.0 T.ds. SX