fredag 31 december 2021

Synen kring avancerad motorteknik

Mazdas långsiktiga plan med vidareutveckling av förbränningsmotorer fastställdes enligt Autocar genom att använda nya mått än att föra in batterier på en ny generation MX-5 som släpps våren 2024 eftersom laddhybridmodellen MX-30 är idag fabrikatets första crossover utrustad med tändstift som tål en förbättrad bränsleekonomi och prestanda på en och samma gång, denna typ av teknik kan hålla försäljningen av bilar med enbart vanlig motor vid liv då de flesta av sina konkurrenter väljer det motsatta och MX-5: an spås vara en tilltänkt kandidat p.g.a. dess låga efterfrågan i Europa, det här låter ju som ett nyårslöfte på ett eller flera sätt.

Enligt en rapport som skrevs exklusivt av krönikören Felix Page har märkets representant i marknadsstrategi bekräftat att SkyActive X-motorn används i alla modeller runt en plattform som är anpassningsbar med mildhybriders hårdvara, de tre första bilarna som använder den typ av drivlina är halvkombin 3 och dess högbyggda tvilling CX-30 respektive en teaser på hur den raka sexan skulle se ut under huven på nästa generations Mazda 6, uppgraderingen gör att den framtida roadstern kan bli mer potent än den förra med potentiella fartresurser (30 % med vrid än den nuvarande motorn & 0-100 km/h på drygt 6 sekunder) och de flesta fans i MX-5: s ägarklubb kommer bli riktigt nöjda med resultatet framöver trots en del frågor om huruvida 1.5 liters raka fyran blir skrotad eller inte,

Ikuo Maeda som är Mazdas designansvarig la märke till dilemmat som hägrade ingenjörsavdelningens personal gällande roadsterns framtid, han sa att hela teamet vill se efter vilken motor som passar bäst i ett försök att behålla bilen fjäderlätt men vidare forskning krävs enligt fabrikatets filosofi, exteriört hade någon från ledningen skickat ett tips till krönikören som rör karosseriets designspråk och en närmare titt på de officiella detaljerna kommer ses först efter lanseringen.

https://www.autocar.co.uk/car-news/new-cars/next-mazda-mx-5-maintain-driver-focus-petrol-power

torsdag 30 december 2021

Geniet bakom digitala bromsar

Magnus Kvandal från Vi Bilägares redaktion skrev på sin kolumn att italienska bildelsjätten Brembo har i stor hemlighetsmakeri presenterat något genialiskt, ett nytt bromssystem som de menar är ett lika stort genombrott som Dunlops bromsskivor.

Dagens teknologiska antikvitet (ABS-bromsarna) skickar lika mycket bromskraft till alla hjul men det digitala bromssystemet däremot, det som kallas för "Sensify" enligt ett pressmeddelande sägs att det kan styra hur mycket bromskraft som skulle generera till varje hjul vid en specifik tillfälle, två kontrollenheter styr elektromekaniska ställdon som delar ut kraften och allt detta kontrolleras digitalt med hjälp av predikativ mjukvara och ger många fördelar även om systemet införs på premiumbilar om de kommande två åren.

Brembos verkställande direktör Daniele Schillaci sa i samma brödtext att företaget letar efter stora potential för både lätta och tunga yrkesfordon där skillnaden mellan dem i total tjänstevikt anses vara mycket större än i en vanlig personbil och då erbjuder Sensify en bättre fördel till körsäkerhet och ägandekostnad.

https://www.vibilagare.se/nyheter/brembo-lanserar-digitalt-bromssystem-ett-genombrott

onsdag 29 december 2021

Hur mår den störste från min era?

Det har gått åtta år sedan Formel 1: s megastjärna från min tidsepok varit med om skidolyckan som svepte tabloidernas förstasidor och frågan lyder "Hur mår han idag? ".

Jag satt och lyssnade på Radiosporten Dokumentär om Michael Schumachers hälsa sedan den mystiska olyckan i Alperna då väderleken var soligt med inslag av grå moln slutet på december 2013, det har varit knäpptyst kring hälsotillståndet men bara ett fåtal högt uppsatta som besökte honom på ranchen vid byn utmed Genèvesjön, villan konverterades till en topphemlig klinik eftersom han behöll sedan många år tillbaka löftet till ett slutet liv i det privata.

I min tid som tvättäkta fan av Formel 1 hade jag följt på TV-skärmen tyskens röda Ferrari till toppen av tabellen, bärga ett tiotals segrar, hjälpa Scuderians tekniska team med att hitta den rätta grundinställningen och jagat rekord efter rekord ända tills han vilade efter Brasiliens GP 2006, comebacken skedde fyra år senare då han blev signad av Norbert Haug till att ratta en fabriks-Mercedes på en treårig kontrakt men inför Japans Grand Prix 2012 så meddelade han via presskonferens att definitivt hänga hjälmen på hyllan och lämna över ärendet till en viss engelsk kille som spås ha en ny framtid.

På en intervju med BBC Sport i mitten av december 2008 hade Michael en gång sagt att rekorden är till för att slås och säkerligen har "El Kaiser" som spanska tidningen El País tidigare kallat talat klarspråk, rekordjagande Hamiltons antalet vinster, Pole positions och pallplatser har blivit tresiffrig även om denne fått sopa konkurrensen i hybriddriftens tidsålder, efter säsongen 2021 fick Michaels son Mick en ganska motig debutsäsong i Haas CNC Racing som kantats av interna fejder med sin egen lagkamrat.

De medverkande i radioprogrammet är f.d. Sauber-föraren tillika Indycar-stjärnan Marcus Ericsson, Radiosportens F1-kolumnist Fredrik af Petersens och Expressens sportkrönikör Ludvig Holmberg.

#KeepFighting #ForzaMichael #essereFerrari



tisdag 28 december 2021

Designfelen som gäckade biltillverkarna

Faktum är att de flesta fina bilar vanligen har mycket bra ingenjörsprecision men ibland kan saker gå åt fel håll med olika idéer som gått från prototyp till en absolut flopp inom loppet av några år, det anser David Finlay från brittiska biltidningen Autocar när han listade ut olika designfel från etablerade märkens modeller.

Körriktningsvisarna på en Alfa Romeo MiTo hade varit en plåga hos en tredjedel av ägarna som köpt bilen mellan årsmodeller 2009 och '11, föraren måste trycka på färddatorns knapp hela sju gånger när bilen står still vid en korsning och omvänt för att släcka, denna irriterande galenskap kan också finnas på koncernkollegan Fiats bilar under samma tidsperiod.

Världspremiären av Audi TT på landsvägarna vände till ett orosmoln när ett par förhandsproducerade exemplar var inblandade i en singelolycka av journalister, märkets högste ordförande på den tiden Dr. Martin Winterkorn skickade en direkt respons till fabriksarbetarna och lyckades lösa problemet med att klämma länkarmarna till en styvare inställning med montering av en bakspoiler som tillägg, därmed kan bilen bete sig bättre och populariteten kunde så småningom gå till en högre omsättning.

Citroën C3 Pluriel hette den multifunktionella versionen av märkets kanske lönsammaste småbil under början av 00-talet, tyvärr var jobbet att lossa canvastaket och bakre glasrutan ganska komplicerad även för en som hade A+ i teknik på universitetsnivå, så efter ett par år fick Citroëns försök att rå på koncerngrannen Peugeot 206 CC dra åt skogen.

De hydrauliska parkeringsbromsarna på en Citroën XM var inte så värst poppis bland ägarna då barndomsproblemen hägrade för dem som köpt bilen med manuell låda, det är inte lätt att hålla din vänstra fot på parkeringsbromsen och kopplingspedalen samtidigt eftersom risken att rulla bakåt i nedförsbacke är otroligt hög.

Motorn på 900 kubik i en Fiat 500 TwinAir orsakar en ordentlig brus och vibration vid stopp i trafikljusen; James May ur ett avsnitt av Top Gear råkade säga till publiken att bränslebesparingens strategi var omvänd, den förbrukade mer olja och problemet löstes två år senare när de anställda i Mirafiori överlät växellådsmekanikern att montera dubbla svänghjul i ett försök att tackla plågan med kronisk vibration.

En annan Fiat på listan men den här gången en modern samlarbil, högprestandaversionen av Panda hette 100HP som refererar bensinmotorns maxeffekt, vad som kritiserar mig mest är väghållningen i hög fart, framvagnen var stötig när den testades på vanlig trafik även om teknikerna hade gjort krängningshämmaren ganska hård och inte tål höga kompressioner.

Mazda RX8 är en intressant bil hos purister som gillar den högvarviga Wankelmotorn men det fanns tre svagheter vid köpet av en sådan sportsedan i gott skick, bilen var otroligt kritiserad för sin sämre bränsleekonomi, värdeminskningen föll som en sten och bakdörrarna öppnas åt motsatt håll när föraren ville skjutsa barn upp till åtta år på parkeringen nära skolan.

Första generationens Mercedes A-klass eller "Vältklasse" som svenska journalister ofta kallar har varit ett problembarn i småbilsklassen som annars dominerades av Peugeot 106, Renault Clio och Fiat Punto, älgtestet resulterade i att bilen välter vid 70 km/h i ett undanmanöver, återkallelsen var ett faktum och moderbolaget Daimler AG: s gamle ordförande Dr. Dieter Zetsche sa offentligt att 17 000 bilar ska återkallas och montera ett ESP-system samtidigt som hjulupphängningen finjusterades en aning.

Nissan hade kantats av två olika problem vid försäljning av sina lönsamma modeller i olika tidsram, först var turbodieseln på Almera 2.2D otroligt högljudd, inte minst när fotgängare behövde tillgång till öronproppar och en högt sittande bärarm i crossovern Juke fick en del journalister att kavla upp ärmarna sedan missförståndet uppdagades av det japanska märkets presstalesman.

Viktfördelningen på en Renault Clio V6 var något av en snackis bland racingentusiaster, att montera en blytung V6: a emellan hjulen på en småbil kändes ganska klen i ett försök att öka aerodynamisk stabilitet i feldoserade kurvor, samma sak gäller även Volkswagens kultförklarade Golf R32 vars VR6-motor stoppades en bit framför differentialkåpan som på en Audi RS2 ungefär.

Tillväxten på pekskärmar i flera moderna bilars instrumentpaneler har ökat de senaste åtta åren eftersom nackdelarna har blivit välkända bland missnöjda ägare, det sägs att bildgrafiken har en kristallklar briljans men dagens chaffisar är numera mer distraherade av blicken på pekskärmar än att titta rakt fram i trafiken och bara två aktörer som går emot användning av pekskärmar (BMW & Mazda).

Saxdörrar och måsvingar hade attraherat beundrare av exotiska superbilar men problemet kvarstår om man landar upp och nervänt efter en krasch, det går inte att öppna fönstret eller hela dörren om olycksfallet snart skulle inträffa.

https://www.autocar.co.uk/slideshow/car-world%E2%80%99s-most-famous-design-flaws

lördag 25 december 2021

Framtiden lutar åt syntetbränsle

Klimatkrisens enda lösning såhär långt hade blivit eldrivet trots mycket överklagan från en del miljökämpar runtom i vår planet, när EU tog beslutet att dra snaran åt allt som är fossilt från och med år 2035 har man enligt statistik hela 1.3 miljarder fordon i vägnätet som är omöjliga att konvertera till avancerade litiumjonbatterier men forskare i Porsches högkvarter kommit på en bra idé i ett långsiktigt mål att minska spåren av koldioxid ur fossila bränslen.

Porsche e-Fuel anses vara en fördelaktig alternativ till något som är fossilt, denna helsyntetiska vätska har inget med olja och gas att göra, därför som forskarna i Weissach ur själva projektarbetet använt bara två råmaterial, nämligen vatten och luft eftersom koaguleringen mellan bindningarna blir nästan identiskt med vätgas, projektledaren Jan Ohmstedt gav en bra förklaring i ett möte med fabrikens anställda på hur kan syntetbränslet vara bättre när det gäller reducering av alla giftiga gaser som släpps ut i atmosfären och apropå räckvidd kan 20 kWh vara tillräckligt för varje liter syntetbränsle som fylls i en specialtillverkad bensintank.

Tillverkningen av syntetbränsle sker i Chile av alla raffinaderier i samarbete med Siemens eller varför inte ExxonMobil då oljeriggarna genererar så mycket som 3,5 gånger mer energi än de etablerade elkraftverken i Tyskland, att fördela kostnaden på förnybar energi råder billigare elpriser i just Chile än exempelvis Saudiarabien, Sydafrika och Norge samtidigt som aspekterna med förnybar energi räcker längre än sökandet efter råolja, fabrikationen påbörjas i månadsskiftet juli-augusti 2022 med först att begränsa kapaciteten på 130 000 liter även om utvecklingen kickar igång på racerbanorna i enhetsklassen Porsche Michelin Supercup, forskningsprocessen kommer att öka i en snabbare takt med målet att nå 55 miljoner liter per år i raffinaderiet 2024 och flera liter till i ytterligare två år.

Enligt en kolumn på franska biltidningen L'Argus råder det fortsatt debatt om syntetbränslets literpris om försäljningen är aktuell på alla bensinstationer runtom i världskartan, för Porsches forskarteam i Weissach är det omöjligt att introducera syntetbränslet i syfte med att konkurrera med vanlig blyfri bensin i och med visionen att minska försprånget en aning, tack vare e-Fuel kan förutsättningarna vara möjliga utan växthuseffektens påverkan.

Sent i november månad antecknade Mazdas forskningschef Christian Schultze att syntetbränslen kompletterar modellflottan snarare än utgöra hård konkurrens med elbilar och bör betraktas som en kostnadseffektiv alternativ i kampen mot koldioxidneutralitet, enligt forskningschefen som specialiserat sig i kemi och fysik under många år så talade han klarspråk om e-bensin verkligen ger vanlig blyfri 95: a en match om man tar hänsyn till dyra koldioxidskatter och även gett klagomål åt lagstiftarna att ge någon form av subvention trots flera nackdelar i registret.

https://www.largus.fr/actualite-automobile/porsche-efuel-du-carburant-sans-petrole-pour-sauver-le-thermique-10752393.html

https://teknikensvarld.se/nyheter/miljo-och-teknik/mazda-e-branslen-behover-komplettera-elfordon/

fredag 24 december 2021

Tidigt nyårslöfte hos Alfa Romeo

Alfa Romeos ordförande Jean-Philippe Imparato gav tidigare i höstas ett bra besked om de bilmodeller som skall lanseras i framtiden när det etablerade italienska märkets kris avvärjdes i god tid, på bolagsstämman i Turin godkände fransmannen en affärsmotion bakom övergången till eldrift från och med 2024 eftersom nollvisionen i tätorter räknas som grundlag i transport och infrastruktur men tidsfrågan kvarstår kring lusten att utveckla en efterträdare till den coola och hittills eftertraktade MiTo.

Enligt franska tidningen L'Automobile Magazine är det väl klart att Alfa Romeos kommande småbil lär använda samma EMP2-plattform som på den nuvarande Peugeot 208 och Opel Corsa, det konkreta är ju hur de mindre framtida bilmodellerna i skaran kommer se ut i STLA Small-plattformen återstår att se från och med 2026 även om de släpps som mildhybrider, kanske runt sommaren 2023 blir lanseringen av Alfas kommande småbil aktuell och utvecklingen fortsätter som vanligt på designavdelningen.

https://www.automobile-magazine.fr/toute-l-actualite/article/31180-une-base-de-peugeot-208-pour-la-future-alfa-romeo-mito

torsdag 23 december 2021

Bilindustrins kultförklarade ögonsten

I en tid där en bil gjorde det direkta steget från en vanlig färdmedel till kulturell ikon är det bara ge en fin hyllning, på brittiska Autocars redaktion klargjorde kolumnisten Ronan Glon att en vanlig bilist behöver inte bry sig om aerodynamisk effekt, vridmoment eller extra traction ur däcken och en parkerad bil är ju nästan som att glo på vitvaror i elektronikkedjan, här kommer en lista på några bilar som kultförklarats i historieböckerna.

Bubblan från Volkswagen var inte direkt min favorit ur barndomen men kultförklarats av en klar anledning, den blev en stor filmstjärna under smeknamnet Herbie, ja den lilla tävlingsbilen med startnummer 53 på reklamfoldrarna.

Störst uppmärksamhet gick till Citroën vars 2CV hade vandrat en brant väg till toppen av popkulturens kändisstatus, många 2CV-ägare fortsätter att traska fram till olika bilträff runtom i Frankrike och glasyren på tårtan stavas med tre siffror när Agent 007 i "Ur dödlig synvinkel" sågs ratta en gul 2CV mot hantlangarna i sina direktörsbilar.

Folkabussen började sitt liv som nyttofordon innan populariteten sköt upp i höjden under 60-talet, liksom Bubblan hade Volkswagens kultförklarade vagn blivit en s.k. "Collector's item" och vad som är paradoxalt med den här bilen kan vara på väg att kosta sexsiffrigt om man hittar en i gott skick.

Hundkojans popularitet växte från att vara en ekonomivagn för fyra personer till popkulturens bästa transportmedel, varje bandmedlem i Beatles på 60-talet hade ägt en sådan, blev bilindustrins stora skådespelare plus modeikon och i rallyvärlden hade Paddy Hopkirk sopat spåren i Monte Carlo.

Volvos 200-serie var tänkt som en murbräcka på Europas alla racerbanor under mitten av 80-talet, vann EM i standardvagnar och DTM i en och samma tidsperiod (1985) och målades i vitt med olika nyanser av blå som tyder på märkets fabriksfärger, f.d. Bathurst-vinnaren John Bowe fortfarande äger en 240 Turbo och använder den i historisk racingsammanhang.

BMW E30 M3 är den första gatlegala racern som vi bilfantaster oftast gillar, på vanlig landsväg har den fyrcylindriga bensinmotorn på 2.3 liter en civil kraftåtgång på 280 hästar och ute på världens permanenta banor är M3: an omåttlig populär bland kända tävlingsförare i kalibern; Frank Sytner, Will Hoy, Johnny Cecotto, Roberto Ravaglia för att nämna några har kört den här bilen till segrar i BTCC och DTM.

1989 presenterade Mazda en tekniskt översatt uppföljare av den klassiska brittiska sportbilen, när den japanska firmans direktörer kom på idén att använda termen "Jinba ittai" som betyder ungefär "Enkelheten mellan häst och ryttare i perfekt harmoni" var ingrediensen till att bygga en bra roadster med god pålitlighetsrekord helt okej och så småningom blev modell MX-5 en jättesuccé.

Om du ville ha en fyrhjulsdriven "Homologation special" är Subaru Impreza det bästa exemplet, bilen är rallyentusiasternas favorit när jag som barn såg Colin McRae på TV åka på tvären i en blå bil med guldpläterade fälgar och vinna de flesta rallyn i kalendern.

Fem cylindrar med turbo, 310 hästkrafter och sex kugghjul i sprängkåpan, det är så man tänker när du hör orden Audi och RS2 Avant, en modern klassisk herrgårdsvagn med hissnande motoreffekt kändes lite lågmält men jösses vilken bil, det är ju nästan som att köra en Ur-Quattro fast i glestrafikerad väg och det var därför som rallybilens gener finns fortfarande kvar på senare år, en äkta samlarbil på långa vägar.

Gamla Alpine A110 har sedan 2017 fått ett nytt ansikte genom att bygga en modernare version av den bil som Jean Ragnotti kört på landsvägarna i rallysammanhang, kultstatusen växte samtidigt som Alpine Eurocup bildades för att återfå märkets intresse till racerbanorna och enhetsklassen blev så småningom en succé precis som det var för många år sedan.

https://www.autocar.co.uk/slideshow/cars-are-cults

onsdag 22 december 2021

WRC-klassiker - Katalonien 2005

På den tredje specialsträckan i det katalanska rallyt genom Costa Daurada hade Petter Solberg siktet inställt att försöka jaga några viktiga poäng gentemot Marcus Grönholm som fick det motigt senast i Korsika.

I detta videoklipp ombord norrmannens Subaru Impreza WRC så gled han på tvären in i ett dike och smällen var så pass hård att ena hjulparets bussningar blev knäckt, han och kartläsaren Phil Mills höll på att fixa hjulupphängningen men missödet fortsatte med att bromsskivan höger fram förstördes i små bitar efter en genomförd sträcka, därefter återkallades bilen och avslutade rallyt på en besviken trettonde placering efter att Grönholms Peugeot brutit med en punkterad kylare.

tisdag 21 december 2021

Fabriksarbetarnas huvudvärk fortgår

Bristen på halvledare har väckt många frågor bland flera ledamöter i olika EU-länders industriutskott, nästa mardröm för fabriksarbetarna hos de etablerade biltillverkare gick till ett viktigt materialbrist och det är flera lager magnesium som saknas på leveransbordet.

Materialet hämtas oftast från Fjärran Östern eftersom drygt 35 av Kinas 50 smältverk tvingades stänga dörrarna p.g.a. energibristen och nationen står för 85 % av den magnesium som extruderas till fabrikation av bildelar, förväntningarna blev så småningom värre i Tyskland när åkeriorganisationen WVM skrev ett öppet brev till sina anställda om det nuvarande lagret som var på väg att tömmas innan 1: a advent medan Barclays finansadministrativa analytiker Amos Fletcher berättade enligt Financial Times om stoppet på magnesiumtillgång betyder att hela bilindustrin tvingas trycka på nödstopp och bilproduktionen försätts i dvala.

https://www.vibilagare.se/nyheter/magnesiumbrist-nytt-hot-mot-hela-bilindustrin

måndag 20 december 2021

Tillbaka till Le Grand Bornand

Den första tredjedelen av världscupsäsongen 2021-22 i skidskytte avslutas med GP-veckan på fransk mark där man senast besökt innan juluppehållet 2019 och till i år har ändringarna gjorts på hur banan kommer se ut inför sprintloppen på veckodagarna innan helgen avslutas med jakt- och masstart i schemat, nyhetssvepet inför torsdagens sprint på damsidan började med ett bakslag när det litauiska A-laget tvingades stanna kvar i Österrike men den här gången är det tävlingarna i kontinentalcupen på Obertilliach medan Susan Dunklee skickades hem av USA: s tränarstab p.g.a. skada och gjorde att bara tre av fyra åkare finns med på startlistan.

I torsdags hade de franska fansen trängt sig på läktarna för att se hemmahoppen gå mot minst en pallplats i damernas sprint och det lönade sig när veteranen Anais Besconds formbesked stavades till en jättebra andra slutplacering med dubbla nollor i grafiken, på skidspåret så fortsätter Elvira Öberg att hitta den där explosiva farten i uppförsbackarna även om hon sköt en bom vardera framför ögonen på Jean-Marc Chabloz och tredjeplatsen blev räddad i och med att belarusiskorna var dem som försökt hota stjärnskottet från Piteå om en Topp 6-placering, för exakt två år sedan var Tiril Eckhoff en dominant på Le Grand Bornand med sitt fullbordade hattrick men i veckans sprint blev det bara en bom i stående skjutning och en elfteplats bakom en blek Hanna Öberg säger allt, fyra svenskor bland de femton bästa gav bästa förutsättningen inför nästa race på lördag och bara två av dem slog till med två fullträffar i nordvästlig vindriktning; Anna Magnusson gick i mål som tolva och Linn Persson på sin favoritbana efter jätteknallen i Hochfilzen gled in på en stabil åttondeplats cirka 40 sekunder bakom tabellettan Marte Røiseland.

Fredagens herrsprint gick sisådär för Sveriges del med tre av fem deltagare som känt sig groggy dagen innan, tabellettan Sebastian Samuelsson blev förste svensk sedan Carl-Johan Bergman att bära den gula ledartröjan men den historiska bedriften utanför banan forsade åt motsatt håll när han missade pallen med tiotals sekunder bakom Johannes Thingnes Bø som brukar tysta fansen i Trikolorens färger och totaldominera som det gjorde nyss med dubbla nollor i protokollet, de belarusiska skyttarna fortsätter att vårda skotten riktigt bra i sprinten precis som i Hochfilzen senast med Anton Smolskij emellan Lægreid och Jacquelin på sjätteplatsen inför jaktstarten senare i lördagseftermiddagen och samma sak gäller även Mikita Labastov och Dimitar Lazovskij lite längre bak i resultatlistan trots fullt skytte, en historisk pallplats blev ett faktum för en annan norrman i den nationella rankingen nämligen Filip Fjeld Andersen som stod för två snabba serier på vallen men kunde inte motstå pressen från mannen med det tidiga startnumret Eduard Latypov; en del skrällar har också förekommit i den här listan för kanadensaren Adam Runnalls fixade sina första världscuppoäng genom en bra åktid på spåret plus två nollor till en plats i jaktstarten och därmed fick Martin Ponsiluomas chanser förvandlas till brödsmulor och vi glömmer inte bort unge Campbell Wright från Nya Zeeland som överraskade nog hamnat på styva linan efter ett missat skott men får nya tag på lördag och kanske ställas ansikte mot ansikte med Malte Stefansson.

Damernas jaktstart tidigt på lördagseftermiddagen fick se flera avbräck inför start, bland andra Tiril Eckhoff som valt att stå över för resten av tävlingsveckan eftersom det norska landslagets Crew Chief sa att hon vill helst vila inför nästa deltävling som körs efter jul och nyår på Oberhof, för svensk del hade Linn Persson också tvingats vila p.g.a. en lätt förkylning medan Irina Lesjtjanka och även två andra lämnat återbud före grön flagg. Trots värmländskans skadefrånvaro klev de fartfyllda systrarna från Piteå in i handlingen med att slå Polesittern Marte Røiseland från tronen, när både Hanna Öberg och hennes norska rival dragit på sig två straffrundor kunde Elvira ta med sig Lisa Theresa Hauser och fransyskan Julia Simonsson till en rafflande kamp om segern, vid det sista depåstoppet hade alla tre fått missa ett skott och gjorde att Elvira Öberg fixade karriärens första Grand Prix-seger från tredje startplacering på gridden, storasyrran Hanna vann återigen spurten till den rutiga flaggan mot självaste Røiseland till bronset och vilken överraskning vi fått se här i Frankrike.

Besvikelsen fortsätter för de svenska skidskytteherrarna när deras insatser resulterade i flera straffrundor och förlorat många sekunder på ledarklungan, nionde på gridden förvandlades till elfte slutplacering för den då världscupledande Sebastian Samuelsson men det slutar inte där för Peppe Femlings uppkörning till poängplats gick någorlunda bättre än under fredagen; Malte Stefanssons respektive Campbell Wrights första närvaro i herrarnas jaktstart slutade också i rejäl nederlag när vindpustarna på skjutvallen spelade en viktig roll och den som trotsade detta osynliga väderfenomen var fransosen Quentin Fillon Maillet vars skjutstatistik lyder sitt tydliga budskap, fyra nollor i solskenet med inslag av hårda vindar ledde till att han räddade hemmafansen med seger framför Eduard Latypov, Vetle Christiansen, Anton Smolskij och Johannes Thingnes Bø traskade i mål som femma från Pole position med två kostsamma straffrundor efter första liggande skjutning.

Finaldagen på fransk mark blev en jätteknall för Elvira Öberg med sitt andra raka seger trots två bom totalt i skjutstatistiken på damernas masstart, dagens överraskning gick till tjeckiskan Jessika Jislova som slår till med fyra nollor och förbättrar sitt personbästa resultat med en otroligt bra femteplats före just tabellettan Marte Røiseland, podiet däremot kompletteras av Julia Simonsson före Kristina Reztsova och i direktsändning blev SVT: s expertkommentator Kalle Grenemark lite tårögd efter Elviras succévecka innan festligheterna medan Stina Nilssons första masstart som reserv efter skadeavbräcket från Linn Perssons sida renderade till viktiga poäng i tabellen.

Grabbarna körde sin masstart på 15 km med bara två svenskar ombord, tyvärr fick både Samuelsson och Ponsiluoma skjuta bort sig redan från början när hälften av fältet lyckades skjuta fullt i första liggande, mot slutet hade alla inklusive ledande Émilien Jacquelin bommat utom en som lyckades sätta dit alla fyra nollor och det är Österrikes nya specialist på masstarter Felix Leitner; han hängde med i rullen emellan de båda fransoserna efter att ha lämnat skjutvallen tills hans mindset säger "Glöm det, låt Fillon Maillet dra det längsta strået", upp med baskern och fram med baguetten för GP-helgen i Le Grand Bornand avslutas med dubbelseger till "Les Bleus" med Émilien Jacquelin högst upp på podiet före Quentin Fillon Maillet och Tarjei Bø; österrikaren Leitner hade förtjänat fjärdeplatsen som sitt bästa resultat sedan han var på pallen i Oberhof den gångna säsongen.

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/28XBWB/elvira-obergs-nya-styrkedemonstration

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/just-nu-obergs-nya-supertid-overlagsen/

https://www.dn.se/sport/ny-pallplats-for-elvira-oberg-trots-tva-bom/

https://biathlonlive.com/coupe-du-monde/le-grand-bornand-anais-bescond-deuxieme-marte-olsbu-roeiseland-enchaine/

https://www.svd.se/elvira-oberg-nara-pallen-trots-svagt-skytte

https://www.lequipe.fr/Biathlon/Actualites/Anais-bescond-2e-du-sprint-enflamme-le-grand-bornand/1305650

https://svensktskidskytte.com/nyheter/elvira-p-tredje-plats-i-vrldscupsprinten

https://www.nordicmag.info/biathlon-grand-bornand-marte-olsbu-roeiseland-rafle-tout-1216/

https://www.vf.se/2021/12/16/linn-persson-nast-basta-svenska-i-sprinttavlingen/

https://sverigesradio.se/artikel/elvira-oberg-pa-pallen-i-frankrike-trots-tva-bom-i-forsta-skyttet

https://www.instagram.com/p/CXjr-syoGAM/

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/nWO95m/historisk-samuelsson-missade-pallen-i-frankrike

https://www.lequipe.fr/Biathlon/Actualites/Quatrieme-place-frustrante-pour-quentin-fillon-maillet-sur-le-sprint-du-grand-bornand/1305889

https://www.biathlonworld.com/news/jt-boe-wins-annecy-sprint/5iNm2wxMLvX7KhidLikHwf

https://www.svt.se/sport/skidskytte/elvira-obergs

https://twitter.com/NUFCsthlm1992/status/1472182626513473546

https://biatlonmag.cz/sp-le-grand-bornand-elvira-obergova-slavi-premierove-vitezstvi-jislova-zivotni-12-misto/

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/0GX9M6/elvira-oberg-tar-sin-forsta-varldscupseger

https://www.biathlonworld.com/news/elvira-oeberg-wins-pursuit/1D5bo0UGd5R8XnhEkapHpv

https://www.dn.se/sport/forsta-varldscupsegern-for-elvira-oberg/

https://biathlonlive.com/coupe-du-monde/grand-bornand-julia-simon-deuxieme-derriere-elvira-oeberg/

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/just-nu-elvira-tar--sin-forsta-seger/

https://www.lequipe.fr/Biathlon/Actualites/Julia-simon-2e-derriere-elvira-oeberg-renoue-avec-le-podium-lors-de-la-poursuite-du-grand-bornand/1306023

https://www.nordicmag.info/biathlon-grand-bornand-quentin-fillon-maillet-ecrase-la-poursuite-a-20-20-1218/

https://www.lequipe.fr/Biathlon/Actualites/Quentin-fillon-maillet-remporte-la-poursuite-du-grand-bornand-et-s-empare-du-dossard-jaune/1306044

https://www.svd.se/stina-nilssons-reservlycka--far-chansen-i-dag

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/x8wQ5X/elvira-oberg-tar-sin-andra-seger--pa-tva-dagar

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/just-nu-succen-elvira-vinner-igen/

https://www.lequipe.fr/Biathlon/Actualites/Julia-simon-2e-de-la-mass-start-du-grand-bornand-elvira-oeberg-a-nouveau-victorieuse/1306197

https://www.dn.se/sport/succe-for-elvira-oberg-vann-igen/

https://twitter.com/NUFCsthlm1992/status/1472542940497170439

https://www.lequipe.fr/Biathlon/Actualites/Emilien-jacquelin-remporte-la-mass-start-du-grand-bornand-et-s-empare-du-dossard-jaune/1306205

lördag 18 december 2021

Schemat på Nürburgring fastställd

Ttafikverkets tyska motsvarighet ADAC har godkänt datumen till de fyra kommande upplagorna av Nürburgring 24 timmars med en reservation som jag skulle komma fram till lite senare.

Nästa år spelas den femtionde upplagan av uthållighetsloppet på Nordslingan med kvalificeringsmötet i början av maj och den aktuella festen spelas tre veckor senare, redan i april 2023 påbörjar tävlingsmånaden med kvalet följt av racet mellan den 18 och 21 maj, våren 2024 samma sak igen men reservationen att hålla evenemanget för produktionsbilar i mitten av juni 2025 väckte starka reaktioner, inte minst när Mercedes kundleverantörsavdelning säger att tidtabellen mellan 19 och 22 juni 2025 krockar med Le Mans 24 timmars och schemaändringarna är extra viktigt för en del fans som skulle närvara på läktarna i framtiden.

https://www.dailysportscar.com/2021/10/20/dates-for-nurburgring-24-hours-for-2022-2025-published.html

fredag 17 december 2021

Mazdas hätska Grupp C-debatt

I en kolumn som bilforumet V8 Sleuths frilansjournalister utfärdat hade man uppdagat införandet av Mazdas Wankelmotor till Mount Panorama som orsakat ett ramaskri under tidigt 80-tal, inte minst när en viss RX-3 gjorde entré 1977 som första produktionsbaserad tävlingsbil med Wankelmotor.

RX-7: an var som sagt en skandalomsusad bil när den kom till mästerskapskalendern 1981 trots alla dispyt över hur laglig alla beståndsdelar kommer vara, debatten skedde i två långa år innan bilen godkändes av FIA och blev Grupp C-erans kanske mest spegelvända scenario, föraren själv Allan Moffat tystade kritikerna när han förde sin fabriksbyggda Mazda RX-7 till ett mästerskapstitel och två långloppsvinster på Sandown även om den japanska konstruktörens vision att vinna på Mount Panorama gick i kras, tre år senare gick RX-7: an i pension då införandet av Internationella Grupp A-regeln tog fart säsongen 1985.

Mazdas dåvarande förbundskapten Allan Horsley berättade många år senare om hur planen att skapa en tävlingsbil byggd på en serieproducerad Mazda med en femliters V8 ur en Ford XD Falcon, projektet hade skett i full hemlighetsmakeri på Moffat Racings lagerlokal utanför Melbourne, motorn placerades perfekt likaså växelspaken och transporterat mulan till Sandown för en provkörning.

Därefter kom de dystra nyheterna, utvecklingskostnaderna var skyhöga och Mazdas VD stationerad i Japan valde att riva kontraktet med Moffat Racing och mulan konverterades tillbaka till en kostnadseffektiv direktörsbil, tävlingsmänniskan från Kanada tog ett sabbatsår innan han återvände till Bathurst som tillfällig lagkamrat åt sin största rival Peter Brock år 1986 för Mobil 1 Dealer Team.

https://www.v8sleuth.com.au/moffats-lost-plan-to-race-a-v8-engined-mazda/

torsdag 16 december 2021

Rekordhöga böter efter rättegång

Franska biltidningen L'Argus skrev på sin kolumn att tyska bilfirman Opel tvingades betala en astronomisk bot på 65 miljoner Euro i en statlig åtalsprocess som rör manipulation av dieselvagnars koldioxidutsläpp.

Källan till fallet nystades upp redan för mer än tre år sedan när Tysklands federala transportmyndighet KBA pratade med någon av Opels högt uppsatta direktörer om en eventuell utsläppsfusk på berörda dieseldrivna bilar tillverkade mellan 2013 och 2015 under General Motors kontrollering innan firmans affär med PSA bröt ljudvallen, ledningen avbröt styrelsemötet i Rüsselsheims huvudkontor då närmare 100 000 bilar återkallades världen över, rättegången pågick i ett par år tills det avslutades med att en federal rättsskipare dömer firman till rekordböter.

Bedrägerianklagelserna borde ha förvärrats som Volkswagen gjorde från och med de första stora rubrikerna nådde hela bilvärldens medienätverk, efter att ha bett ägarna om kompensation är åtalspunkterna snart ett minne blott men franska hovrättens jurister var inte klara ännu med missödet kring dieselfuskets offer, klagomålen mot Peugeot och Citroën ledde till risk för böter likaså Renault och Åklagarmyndigheten fortsätter med att ge svar på de konkreta åtgärder om utsläppsfuskets dramatisering.

För en månad sedan anklagades även Daimler AG för utsläppsfusk på sina dieselmotorer ur en artikel från Teknikens Värld, en advokatbyrå baserat i Detroit gav tyske mjukvaruexperten Felix Domke ett tips angående rutinkontroll av kväveoxidutsläpp ur en Mercedes E-klass registrerad tidigt januari 2016, motorn i fråga är en sexcylindrig diesel på tre liter med interna koden OM642 och rapporten publicerades offentligt av Deutsche Umwelthilfe. I blanketten föreslog en federal åklagare att motorn innehåller åtta olika anordningar som är olagliga och okända, sex av dem berör den selektiva avgasreningen (SCR) medan de två övriga förknippas med EGR och Jürgen Resch sa att insiderrapporten om avgasfusket handlade om att utöka vinsten på miljömedvetna invånares bekostnad och riskerar dieselbilar med manipulerade föremål få körförbud eller återkallelse för vidare åtgärd.

Tysklands Transportstyrelse (KBA) däremot skickat ett pressmeddelande enligt en exklusiv artikel från Automobilwoche då man var medvetna om dessa nederlagsenheter, delarna har kontrollerats och inte funnit någon fusk överhuvudtaget.

https://www.largus.fr/actualite-automobile/dieselgate-opel-paie-65-millions-deuros-damende-en-allemagne-10751396.html

https://teknikensvarld.se/nyheter/bilbranschen/opel-far-bota-650-miljoner-kronor-for-dieselfusk/

https://teknikensvarld.se/nyheter/bil-och-trafik/mercedes-anklagas-for-mer-fusk-i-dieselbilar/


onsdag 15 december 2021

Laddnätets expansion

Stellantis enligt en rapport från Teknikens Värld har undertecknat ett samarbetsavtal med F-Charging då tillgängligheten till laddstolpar främjar koncernens exklusiva villkor i arbetet att förenkla e-mobiliteten över hela jordklotet, bland andra en fullständig utbud av laddlösningar till alla kunder.

F-Chargings verkställande direktör Federico Fea sa att deras partnerskap med det transalpina biltillverkarfusionen ger en tydlig impuls till skapandet av laddstolparnas nätverk runtom i Europa eftersom betalningsfunktionen är automatiserad på offentliga platser, en annan sak som gör det viktigt för övergången till elektrifiering i fordonsflottan är att dra nytta av innovativa tjänster i samklang med kundens specifika krav, därmed hade man identifierat ca 1 000 ägare och operatörer av olika ställen där bygget av laddbara parkeringsplatser spås vara tillgängliga, det kommer exempelvis vara kliniker, skolor, järnvägsstationer och köpcentrar.

Bygglovet skedde en bit över en månad sedan då man totalt skulle bygga 15 000 laddplatser och tillsynes kan tillströmningen av högvärdiga kunder räkna med intresset att överföra information baserat på personliga tjänster.

https://teknikensvarld.se/nyheter/bil-och-trafik/elbil-laddhybrid/stellantis-ska-bygga-stort-publikt-laddnat-i-europa/

tisdag 14 december 2021

Castrol Cougars - Hur gick det sen?

Det har ju gått 23 år sedan man sist såg ett satellitlag inom Perkins Engineering att delta i V8 Supercars och sagan bakom "Castrol Cougars" har dokumenterats av frekventa tidningsprenumeranten Brendan Daly med hjälp av australiensiska motorsportens historiker Aaron Noonan.

Idén bakom att bilda ett lag med en kvinnlig förarduo plus två reserver (Kim Watkins & Michelle Fielke) togs fram av racingproffset tillika teamchefen Larry Perkins via en intervju med titelsponsorns marknadsagent; vad Brendan Daly lagt märke till var att den bil som pinglorna körde hade en produktionsbaserad Holden V8 som Perkins vann Bathurst med 1993 då alla VR och VS Commodores tävlade med Chevrolet-motorn och färgsättningen är annorlunda jämfört med veteranens klassiska foliering på sin bil.

Tävlingshistoriken säger att den bil som de unga tjejerna på den tiden hade kört var Larrys vinnarbil från 1995 som han delade med Russell Ingall; ja en Holden VR Commodore som konverterats till en VS i 1997 års specifikation innan den restaurerades tillbaka till originalchassit som sitter fortfarande kvar på museiutställning sedan dess.

Castrol Cougars debut i V8 Supercars skedde på Lakeside Raceway i mitten av juni 1997 när laget anställde en ung Kerryn Brewer till det första av två deltävlingar som deltidschaufför innan kollegan Melinda Price körde i Perth respektive finalen i Oran Park, ja och Kerryn var bara 22 år gammal då hon gjorde sin första lyckade tävlingshelg genom att plocka viktiga poäng inför långloppen på Sandown och Bathurst.

I hällregnet på Sandown Raceway i loppet över 500 km hade det kvinnliga paret legat på en elfteplats som bäst innan generatorn överhettades men kom tillbaka starkt och slutade som 17: e bil i resultatlistan, deras Bathurst-debut var ganska lyckad ska jag säga trots att de startade längst bak i fältet, efter sex långa timmar fick både Kerryn och Melinda hålla sin VS Commdore i trim och avslutat Primus 1000 Classic som tolva, ett år senare kunde de närvara både på Sandown och Bathurst genom att förbättra sina resultat, fjortonde respektive elfte slutplacering.

Medietricket att anställa kvinnliga förare upprepades sensommaren 2001 när GRM vars ägare Garry Rogers valde Leanne Ferrier som Paul Dumbrells partner i en Valvoline/Repco-sponsrad Holden VX Commodore och skopat fram sina första mästerskapspoäng tillsammans på Queensland 500 efter en kontroversiell avslutning, många år senare blev det Bathurst-debut för schweiziska Indycar-stjärnan Simona de Silverstro och hennes lagkompis inför 2015 års upplaga av Supercheap Auto 1000 var som sagt Renée Gracie vid sidan om depåinfarten.

Hur gick det sedan för Melinda och Kerryn? Ja, i september förra året öppnade Melinda Price upp på V8 Sleuths podcast sin tid inom produktionsracing genom kamratskapet med f.d. F1-världsmästaren Sir Jack Brabham, hennes möten med civilingenjören Hermann Tilke och återkomsten till sin passion på fyra hjul efter en lång kamp mot cancer men också sett sin kusin Shane Price tävla tillsammans med Larry Perkins son Jack åren 2006 respektive 2007 för Jack Daniels Racing.

Kerryn Brewer däremot medverkade som kalenderflicka ett år efter att Castrol Cougars-projektet lades ner och så sent som 2011 fick hon på Twitter säga att adrenalinet runt racerbanan var det som hon saknade efter att ha lagt hjälmen på hyllan och ägnade åt andra framtida grejer.

https://www.supercars.com/news/championship/saturday-sleuthing-the-castrol-cougars-commodore/

http://speedqueens.blogspot.com/2020/05/kerryn-brewer.html

https://www.v8sleuth.com.au/melinda-price-v8-sleuth-podcast/

https://www.v8sleuth.com.au/melinda-price-recounts-breast-cancer-battle/

https://vplates.com.au/news-and-events/melinda-price-newest-custom-plates-keep-it-on-the-track-ambassador

måndag 13 december 2021

Fullträff i bergstoppens och älvens land

Idag är det nog dags för mig att skriva en exklusiv summering om den andra deltävlingen av världscupen i skidskytte som spelas på snöglittrande Hochfilzen i Österrike med små nyhetssvep före start, det svenska landslaget gjorde en sista minuten-ändring på sin uppställning inför herrsprinten då Jesper Nelin tvingades lämna återbud p.g.a. sjukdom, värmlänningen Emil Nykvist fick blixtinkallas av skyttetränaren Jean-Marc Chabloz medan belarusiern Raman Jeletnov är åter i tjänst efter att ha missat både prologen respektive GP-veckan på Östersund.

Redan i fredags morse hade världscuptävlingarna i Hochfilzen startat med killarnas sprint även om fansen inte kunde närvara på läktarsektionen sedan parlamentet införde hårda publikrestriktioner, överraskande nog hade Johannes Thingnes Bøs formsvacka fortsatt med att skjuta skralt för det gillar inte landslagstränaren Siegfried Mazet som skakade på huvudet i depåmuren, bäst av de norska åkarna däremot var äldre brodern Tarjei men fick se sig distanserad av Anton Smolskij från Belarus, han gjorde vad Clare Egan mäktade till förra säsongen på samma bana men den här gången kunde han gå in på pallplats bakom Sveriges vilda kämpe Martin Ponsiluoma och segraren Johannes Kühn trots att den sistnämnde krävde bara ett bommat skott, en annan belarusier i form av Dimitar Lazovskij hade åkt med ett tidigt startnummer och klämde sig in före Sebastian Samuelsson på en nionde plats med dubbla fullträffar; Sturla Holm Lægreid satsade för fullt på att vinna minst ett race till men i det stående skyttet så drog han på sig två kostsamma straffrundor och fick se sig slagen av landsmannen Tarjei Bø tidsmässigt.

Damernas sprint drogs igång en bit över tvåtiden med ännu en överraskning som gäckade det belarusiska landslagets vallateam, precis som killarna fick dem satsa på ett tidigt ryck med sina respektive tidiga startnummer och den som fick utdelning efter två fullträffar var Hanna Sola sedan hennes svenska namne Hanna Öberg klantade till sig med två bom i liggande skytte, fransyskan Justine Bouchet blev senare tvåa med lika antalet straffrundor och bättre åktid på skidspåret, poängmässigt hamnade Linn Persson på sniskan med en "double faute" som det heter på franska och trots detta var en 28: e slutplacering långt ifrån toppformen som hon nådde på Östersund, en lyckad insats bland de tjugo bästa gick till hennes värmländska väninna Mona Brorsson som slutat tia och Stina Nilssons första lyckade topplacering sedan Grand Prix-debuten i mars 2021 ledde till att hennes personbästa putsades till en sextondeplats inför söndagens jaktstart och laguttagning inför lördagens stafett.

En snöig lördag väntade för de sextio atleterna som kvalat sig in i herrarnas jaktstart med Johannes Kühn från Pole position, tysken gjorde en bra start i liggande med att skjuta fullt trots passadvinden på vimplarna, tvåan på gridden Martin Ponsiluoma fick det lite kämpigt medan teamkollegan Sebastian Samuelsson hängde med fram tills det stående skyttet där han bommade ett skott vardera och förmodligen använda tankekraften innan spurten mot mål, det blev franskt på pallen då Quentin Fillon Maillet var först ut ur vallen genom att vinna racet med en fin serie i protokollet, skarpsynte Émilien Jacquelin tog ett välförtjänt andraplats och Simon Desthieux räddade Trikoloren med ett hårsmån före långspurtaren Samuelsson men efter en videogranskning hade man rättat felet och Samuelsson tilldelas tredjeplatsen från Desthieux; en annan svensk som gjort en rejäl klättring var Peppe Femling liksom Felix Leitner vårdade skotten riktigt bra med fyra nollor och plockat värdefulla poäng i tabellen, båda slutade som åttonde respektive 24: e man i resultatlistan.

Braksuccén i Hochfilzen fortsatte med damernas glädjande laginsats på stafetten, på startsträckan var Linn Persson urstark i de tre viktiga varven runt banan, när det var dags för skjutning hade vindfaktorn stått still med små bris i nordvästlig riktning, hon sköt fullt i både liggande och stående, efter det liggande skyttet hade värmländskan bra häng på den snabbstartande italienskan Lisa Vittozzi i den blåa matchdressen, polskan Starega också följt Linns tempo och kvartetten höll kvar sina positioner även i det andra depåstoppet före växling och Sverige rundade loppets första sträcka som etta när Anna Magnusson ställdes mot förstaårsskytten Samuela Comola och Kamila Zuk i den andra sträckan, felfritt i liggande och två bom i stå men tappade en del på Anais Chevalier trots att Anna blåste förbi en tröttkörd Hauser för hemmalaget, de tre första i ledarklungan hade en lucka på 22 sekunder ner till unga estniskan Susan Külm vid andra växling där Elvira Öbergs sanslösa hastighet gjorde att Chloe Chevalier får slut på krafter redan tidigt på tredje sträckans första varv; Elvira klarade sig med bara en bom och utökade försprånget på närmaste konkurrent Julia Schwaiger till sexton sekunder och därefter blev det ännu ett missat skott fram tills hon lämnade över ansvaret till storasystern Hanna med ett fast grepp på kaptensbindeln i ena armen, precis som Elvira hade Hanna klarat sig med ett extraskott på tomhylsan men sedan så tilltog vinden österifrån på vimplarna och då börjar hennes nerver gå i styr, hon missade tre skott, träffade två extraskott mitt i prick och riskerat en straffrunda om inte ryskan Kristina Reztsova skulle skjuta alla fem ringar på mindre än 21 sekunder. 

"The hills are alive with the sound of music", så lyder crescendot vid målgång där Hanna Öberg sågs defilera till en blågul seger i en ack så dramatisk lagtävling före Ryssland och Frankrike medan Christina Rieder slog Tiril Eckhoff och ger Österrike en Topp 6-placering före Norge, Tjeckien och Belarus strax bakom med Estland på en tiondeplats.

På en vacker solig söndag gjorde de svenska stafettkillarna en någorlunda bra insats med en nykomling i laguppställningen, dalmasen Malte Stefanssons debut som tredje man pågick i en lugnare takt sedan de starkaste i konkurrensen (Erik Lesser, Émilien Jacquelin & Aleksandr Loginov) klättrat sig förbi före depåinfarten men där blev det en del småmissar under skjutmomenten, när vi snabbspolar videobandet bakåt en aning hade Peppe Femling åkt riktigt bra och fått lite häng på Sturla Holm Lægreid respektive slovenen Miha Dovzan och den ilsnabba amerikanen Sean Doherty; ut mot den andra sträckan var Sverige i ledning men i slutändan kunde Vetle Christiansen och hans kollegor klädda i rött och indigoblått gå mot en andra raka stafettseger den här säsongen och historiens 57: e totalt, Frankrike och Ryssland blir tvåa och trea före Tyskland som fick se Philipp Nawrath tröttna med en kilometer kvar mot målfållan, Sverige ångade på mot en femteplats.

Hanna Sola hade siktet inställt på att vinna minst ännu en gång i avslutningsracet på Hochfilzen, den här gången från Pole position i damernas jaktstart när tre av de 60 startande fick lämna återbud, belarusiskan träffade alla fem skott i liggande skytte som gick i två omgångar och ledde stort före Marte Røiseland, Dinara Alimbekava medan protagonisterna Tiril Eckhoff och Hanna Öberg fortsätter att få det motigt på vallen, inför det första stående skyttet hade vinden ändrat riktning sedan drog Hanna på sig två straffrundor och bjudit in den erfarna norskan till en hårfin duell, atleten från Arendal gick på maximal attack efter att ha skjutit fullt i sista stå och vändningen från tredje startplacering till seger var ett faktum, med på podiet finns Elvira Öberg som vårdade skotten med bara en runda i första liggande skytte och belönades med en tredjeplats genom en ovanligt snabb åktid, andra svenskor bland de tjugo bästa var Stina Nilsson som tystade kritikerna med sitt första Topp 10-resultat i världscupen som skidskytt i hennes första fulla säsong och Linn Persson vände från 28: e på gridden till artonde trots vindfaktorn med två bom i andra liggande och en i första stående skjutning.

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/PoEB4z/martin-ponsiluoma-tar-forsta-pallplatsen-for-sasongen

https://www.lequipe.fr/Biathlon/Actualites/Johannes-kuehn-remporte-le-sprint-d-hochfilzen-emilien-jacquelin-6e/1304311

https://www.ski-nordique.net/hochfilzen-grande-premiere-pour-johannes-kuehn.6427783-72348.html

https://biathlonlive.com/coupe-du-monde/hochfilzen-johannes-kuehn-vainqueur-surprise/

https://www.dn.se/sport/sasongens-forsta-pallplats-for-ponsiluoma-tvaa-i-hochfilzen/

https://www.svt.se/sport/skidskytte/ponsiluoma-smog-upp-pa-pallen

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/9KXV2q/missrakning-for-systrarna-oberg--da-glanste-stina-nilsson

https://www.nordicmag.info/biathlon-hochfilzen-le-podium-pour-justine-braisaz-deuxieme-du-sprint-derriere-hanna-sola-1210/

https://www.lequipe.fr/Biathlon/Actualites/Quentin-fillon-maillet-remporte-la-poursuite-d-hochfilzen-devant-emilien-jacquelin-et-simon-desthieux/1304546

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/rEeJ7m/samuelssons-missade-pallen--med-en-tiondel

https://www.svd.se/samuelsson-en-hundradel-fran-pallen

https://www.krone.at/2578517

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/jatteloppet-som-alla-missade-grymt-skont/

https://www.svt.se/sport/skidskytte/svenska-damerna-overlagsna-i-hochfilzens-damstafett

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/WjxAwL/svenskorna-overlagsna-i-stafettsuccen--trots-kollaps

https://sverigesradio.se/artikel/persson-visade-vagen-i-overtygande-seger

https://biatlonmag.cz/sp-hochfilzen-svedky-naprosto-ovladly-stafetu-cesky-se-opet-priblizily-peti-mistum-pro-peking/

https://www.vg.no/sport/skiskyting/i/lVe5dA/sviktet-uten-olsbu-roeiseland-norge-sjanseloese-paa-stafetten

https://svensktskidskytte.com/nyheter/svensk-seger-i-damernas-stafett-1

https://www.biathlonworld.com/news/sweden-wins-hochfilzen-relay/5dIjm4QIYzRkH0bPFchWed

https://twitter.com/NUFCsthlm1992/status/1469677236257234950

https://www.instagram.com/p/CXWz7JnoEdP/

https://www.dn.se/sport/klar-svensk-seger-i-skidskyttestafetten/

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/just-nu-sverige-ar-helt-overlagset/

https://www.lequipe.fr/Biathlon/Actualites/La-france-termine-3e-du-relais-feminin-a-hochfilzen-la-suede-s-impose/1304590

https://sverigesradio.se/artikel/lillasyster-oberg-sakrade-svensk-stafettkross

https://www.vf.se/2021/12/11/linns-dromstart-gav-stafettseger-sa-skont-sa-kul/

https://www.sweski.com/sverige-helt-overlagsna-i-damstafetten.6427963-184999.html

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/sverige-utanfor-pallen--trots-superstrackan/

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/pWlemw/elvira-oberg-holl-ihop-skyttet--blev-trea-i-jaktstarten

https://www.dn.se/sport/elvira-oberg-trea-i-jaktstarten-efter-stark-upphamtning/


lördag 11 december 2021

Ge hemmafixarna en ny skåpbil

När Fiat Professionals partnerskap med Renault föll för cirka ett år sedan kommer Stellantis italienska arm ta fram kollegieblocket plus kulspetspennan ur kavajfickan och ge grönt ljus åt två modeller som skulle återigen konstrueras på SevelNords faciliteter i Valenciennes.

I den mellanstora skåpbilens segment är det bra läge för den nuvarande Fiat Talento att lämna över stafettpinnen till en uppföljare som spås vara en transalpin tvilling åt de fyra i PSA: s marknadsfusion med Toyota (Peugeot Traveller, Citroën SpaceTourer, Toyota ProAce & Opel Vivaro) från och med 2022, precis innan Renault tagit över ena hälften av Fiat Professionals andelar 2014 var originalet Fiat Scudo tillsammans med Citroëns och Peugeots tvillingar Jumpy respektive Expert en hemmafixares version av minibussarna i PSA samarbete med italienarna under mitten av 90-talet och det var därför som en s.k. "Badge engineering" mellan olika märken en komplement till varför nybilspriserna sänktes genom rabattkampanjer, i den nya modellen kan motorutbudet utökas en aning ända sedan elektrifieringen aktualiserades av Citroën och Peugeot själva innan Fiat gick med och skrivit på avtalet att utveckla en skåpbil av vätgasdrift på direkten.

Ur en kolumn skrivet av Grégory Pelletier från L'Argus kommer den italienska biltillverkarens transportvagnsdivision bygga den tredje generationens Fiat Doblò redan sommaren 2022 efter att den nuvarande lådan slutar tillverkas på fabrikatets turkiska anläggning, istället kan den nya vagnen svetsas på Mangualde i Portugal eftersom fabriken i spanska Vigo tillhör PSA och Opel, därmed kan nya Doblò göra sällskap med den omåttligt populära Peugeot Rifter, Citroën Berlingo och Opel Combo Life men urvalet av motorer begränsas till bara en bensinmaskin, en dieselmaskin och en eldriven version, precis efter att Fiaten premiärvisas får dess transalpina kusiner att ansiktslyftas fyra år in i modellernas livscykel och det där kallas för en bra konsumentråd i nyttofordonsmarknadens konkurrens.

Ganska nyligen skrev Johann Leblanc från samma biltidning att nya Fiat Scudo, den tredje i generationsordningen sedan den låg i dvala från och med 2016 släpps samtidigt som namnet Ulysse gör sin efterlängtade comeback fast som persontransportvagn då föregångaren var en otroligt populär sjusitsig MPV med bra köregenskaper, väghållning och interiörkomfort.





fredag 10 december 2021

Berättarröstens ikoniska bilar

I en exklusiv artikel från australiensiska bilsportens forum V8 Sleuth har kolumnisten Stefan Bartholomaeus valt tio bilar ur TV-analytikern Neil Cromptons tävlingskarriär som standardvagnschaffis.

Först ut är en liten foto på en vit BMW E30 M3 anno 1988, året då han gjorde sitt stora genombrott efter mästerskapsdebuten i ATCC 1987; Neil deltog i utvalda deltävlingar av säsongen 1988 i en tredje bil trimmad av Mobil 1 Dealer Team tillsammans med Peter Brock och Jim Richards innan hans första insats på Mount Panorama tog fart.

Mellan 1989 och 1991 hade åren som HRT-förare kantats av frustration genom hela tävlingsschemat men i den fabriksbyggda Holden VL Commodore Group A hade grabben som burit en Keke Rosberg-inspirerad hjälm förtjänat en plats i arkivet; en fjärdeplats med Brad Jones bakom Paul Radisich och vinnarekipaget Win Percy och Allan Grice i en annan fabriks-Holden.

Formelbilsracing var inget nytt för en då ung Neil vars boss Tom Walkinshaw parkerat sina HRT-bilar i sidlinjen, trots det fick han tävla i Formel Opel och slagits om mästerskapstiteln med en viss Mark Skaife; ni vet hans nuvarande kollega i kommentatorsbåset.

Ur svenska ögon minns vi skandalen i vätan på Mount Panorama 1992 då han och Anders Olofsson i en Nissan R32 GTR stoppades av en funktionär med en röd flagga i depåutfarten, på podiet senare fick han skylla på Ford-anhängarna genom att rycka ut en varningsgest i direktsändning.

V8-formelns läroår 1993 såg "Cromley" ratta i sin första fulla säsong en Holden VP Commodore konstruerad av Bob Forbes med motor och växellåda köpt av Fred Gibson Motorsport, på Sandown hade laget innan verksamheten såldes av Wayne Gardner och Rob Benson byggt ett nytt chassi och ledde en gång loppet över 500 km.

Produktionsracing var något av en signum utöver sin tid som V8-förare, 1991 körde han en sexcylindrig Holden VN Commodore i Bathurst 12 timmars, året därpå tog han med Peter Brock till en andraplats i en Peugeot 405 Mi16 och glasyren på tårtan kom redan 1994 då en silvergrå Mazda RX-7 med gröngul garnering fått äntligen stå högst upp på pallen.

Små framgångar i en Coca Cola-sponsrad Holden VR Commodore var ett faktum när 1995 års upplaga av Toohey's 1 000 spelades framför 35 000 åskådare på huvudläktaren, hans största höjdpunkt var att hålla bilen i rätt köl ända sedan han delade styrningen med MotoGP-världsmästaren Wayne Gardner; kunde ha vunnit det hela om inte avåkningen hade skett in mot The Chase dessförinnan.

Att köra en europeisk standardvagn i sin korta sejour tvärs över Atlanten var något av en PR-trick, han vann sju race över säsongen 1997 i det kortlivade NATC ombord en MSD-trimmad Honda Accord, efter en uteslutning i Detroit respektive teamägarens beslut att hoppa över nästa omgång i protest blev Crompton tabelltrea och återvänt till Australien för att tävla i Bathurst med Patrick Watts i en Peugeot 406 BTCC.

Comebacken som reguljär förare i V8 Supercars kom redan säsongen 1999 när han var stallkamrat med Glenn Seton i Team Tickford, ett år senare levererade han en överraskande pallplats på GMC 400 i Canberra med bilen som medverkat i Gran Turismo-serien på PS2 och PS3.

"The Green eyed monster" är ju associerad med Craig Lowndes i sitt första sejour med blå ovalen trots analytikerns misslyckande i en annan Double Zero Motorsport-bil år 2002, på Mount Panorama har båda gångerna kantats av jätteproblem och vi minns 2001 års upplaga av Bathurst 1 000 då Lowndes ledde innan en krasch på Forrest Elbow satte stopp för ett trendbrott, året därpå var det en plastpåse som fastnade i luftintaget och förstörde motorn.

https://www.v8sleuth.com.au/gallery-ten-iconic-neil-crompton-race-cars/

torsdag 9 december 2021

Raset fortsätter i nybilsmarkaden

En tillfällig rekyl i börsen följdes upp av en allvarlig ras i bilförsäljningen då september månad räknades som marknadens mörkaste och tuffaste period, anledningen till varför nybilsmarknadens börsras blev aktuell sedan hösten 1995 är den akuta bristen på elektroniska komponenter som gjorde att väntetiderna gick i en långsammare takt för många köpare, flera konstruktörer inklusive Peugeot valt att skrota de digitala mätarna på andra generationens 308 för att tillverkningsprocessen skulle övertyga bossarna i Stellantis-koncernen.

Statistiskt sett har antalet nyregistrerade bilar i Sverige backat med 21 procent jämfört med år 2020: s tredje kvartal, andra länder som Tyskland och Italien så råder det bakläxa i nybilsbörsen, veckan innan ryktena vallade finanstidningarnas kolumner fick Hyundai vara enda biltillverkare att öka sina försäljningssiffror med tretton procentenheter, Volvo Cars respektive Volkswagen visade sina sämsta siffror trots att Toyota dragit ned på tillverkningstakten p.g.a. brist för halvledare, allra värst gick till Daimler AG som rasade med 43 procent och frustrationen riktas nu åt elektronikavdelningen.

https://www.vibilagare.se/nyheter/bilforsaljningen-kraschar-samsta-siffran-pa-25-ar

onsdag 8 december 2021

CAMS senarelägger regeländring

För tredje gången gillt har V8 Supercars ordförande Sean Seamer flyttat framåt klubbandet av de nya Generation 3-reglerna till början på 2023, därmed fick Australiens bilsportkommitté vars styrelseledamöter skyllde på olika faktorer enligt ett pressmeddelande från touringcartimes.com respektive forumet V8 Sleuth.

Regelverket skulle ha införts redan i år men flyttats fram i två tillfällen p.g.a. nedstängning i landets åtta grevskap till följd av pandemin med utmaningar att kvalitetskontrollera reservdelar till både Fords och GM: s nya motorer, differentialer och växellådors sprängkåpor, fansen får nog vänta ytterligare ett år för publikintresset med duellen Chevrolet Camaro och Ford Mustang att ta fart, nyligen hade Triple 8 presenterat en prototypchassi med GM: s 5.7 liters V8 på Mount Panorama och i dagsläget kan utvecklingen fortsätta trots de ändrade planerna från CAMS ledning medan de nuvarande bilarna i COTF-regelverket rullar vidare med kostnadseffektivitet som primär objektiv.

https://www.touringcartimes.com/2021/10/12/supercars-gen3-regulations-delayed-2023/

https://www.v8sleuth.com.au/supercars-delays-gen3-until-2023/

tisdag 7 december 2021

Så funkar ett byte av biltak

Häromveckan fick jag se för första gången en utbildningsfilm från Peugeot om hur man ska få bort och lappa ihop ett tak gjord av gjuten aluminium och i filmen finns det flera tips.

Först och främst så får den auktoriserade bilmekanikern väck med alla interiördetaljer, svårast är att urkoppla de elektriska skjutdörrarna eftersom det krävs en till gubbe att utföra jobbet, samma sak gäller även bagageluckan, bakersta sidofönstret och främre vindrutan.

Med de enkla arbeten avklarade kan bytet av ett biltak som fått en eller flera sprickor runtom vara en utmaning, hela aluminiumstycket måste lyftas ut med hjälp av klämmor och allt detta avslutas med punktsvetsning för att fästa det nya taket innan en målare skall ta hand om karossens färgkod.


måndag 6 december 2021

GP-veckan som gått i Jämtland

Återigen har Östersund stått värd för världscuptävlingarna i skidskytte men den här gången var det nog Grand Prix-dags på riktigt allvar sedan prologen hade skördat en del toppar och dalar.

Ymnigt snöande och elva minusgrader på termometern hade äventyrat de norska skidskyttedamerna om segern, främst när Tiril Eckhoff drog på sig en straffrunda vardera och inte minst Marte Røiseland som blev distanserad av Franziska Preuss i slutet efter stående skytte, bättre i ruskvädret var Elvira Öberg med fin fart på sina skidor då hon skopade fram första pallplatsen sedan fjolårets sprint i Kontiolahti, en andraplats bakom segrarinnan Lisa Theresa Hauser från Österrike men före belarusiskan Hanna Sola som stabil trea, Värmlands egen Linn Persson ville så gärna vinna sitt första Grand Prix även om hennes stensäkra insats med fullt skytte ledde till att hon fått sluta sjua med 34 sekunder gentemot veckans Polesitter och Susan Dunklees mardrömmar i Östersund fortsatte med att missa jaktstarten och en 93: e placering med två grova missar i stående skytte.

Sebastian "Magikern" Samuelssons braksuccé på hemmaplan höjdes ett snäpp framför 6 000 fans som hoppades på felfritt skytte men krävt bara en bom i samband med att fransoserna skjutit fullt efter första depåstoppet, ryssen Eduard Latypov var farligast genom en felfri insats men räckte inte till att slå Samuelssons fenomenala åktur på skidspåret, andra skyttar som Hofer, Lægreid, Weger, Nawrath respektive syskonen Bø kunde inte ens matcha hans otroliga speed till Pole position, tränaren Johannes Lukas uttryckte på tyska "Weltklasse" efter monsteråket, sörmlänningens andra seger på tre race betyder att han leder sprintcupen plus den totala poängställningen medan Martin Ponsiluoma var chanslös mot Benjamin Weger och Leif Nordgren från Motala i sin comeback inte har den fart som han fick för mer än två år sedan på VM här i den jämtländska vildmarken.

Lördag eftermiddag på Östersunds nationalarena bjöd på något annat än starka vindpustar ner i skjutvallen för segervittringen bland de svenska skidskyttedamerna hade så småningom konverterats till poängplats, det berodde ju på antingen extrem vindfaktor eller hyperaktivitet i nerverna och det såg man ju när systrarna Öberg defilerade som sexa och sjua vid målgång, dagens segrarinna Marte Røiseland krävde bara ett missat skott för att ge Norge säsongens första GP-seger före båda fransyskorna och veckans Polesitter Lisa Theresa Hauser trots den felfria insatsen slutat fyra, ännu tuffare på tävlingsbanan var Linn Persson som trillade ner från sjunde startplacering till en ganska klen 26: e efter att ha dragit på sig en straffrunda i vardera depåstopp.

Hemmafansen lämnade arenan otroligt besvikna efter en svag utgångspunkt på herrstafetten och frågan löd: "Vad är det som händer med de där bommade skotten? ", efter Peppe Femlings jättedramatik med straffrundan under första depåstoppet kunde Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson ge Blågult en liten "Damage limitation" som det heter på engelska i och med att en sjundeplats före Italien och Schweiz var långt ifrån ett formstarkt trupp som vi såg från fjolårssäsongen med seger i Hochfilzen och VM-silver på byn mitt i de Julianska bergen, en blåröd lördag avslutades på bästa vis när Vetle Christiansen anförde Norge till Olympiasäsongens första stafettseger på herrsidan före Frankrike och Ryssland medan Rumänien stod för en överraskande insats, de tog hand om niondeplatsen i racet före några svaga kort som Litauen, Tjeckien och Österrike med en ändrad laguppställning.

Vi trodde att en häftig söndag i den arktiska kylan skulle sluta i besvikelse för de svenska damerna i stafettloppet, redan började stod Linn Persson för en bra startsträcka och hängde med bland toppåkarna trots en liten miss i både ligg och stå, hennes värmländska polare Mona Brorsson fick det motigt med två kostsamma straffrundor, hon hakade på exakt samma problem som den österrikiske förstaårsskytten Magnus Oberhauser i gårdagens stafett på herrsidan, därefter är det dags för Elvira Öberg att utföra sin version på en "remontada" från Vinterolympiaden i Sydkorea 2018, hon var blixtrande snabb på skidspåret medan Sveriges lagkapten tillika äldre syrran Hanna såg till att hon knep bronset med en tånagel före stora rivalen Marte Røiseland på spurtsträckan, Frankrike bryter därmed segertorkan i en lagtävling på damsidan genom en suverän insats av Justine Bouchet och resten av teamet.

Dramatiken i Jämtland avslutades med herrarnas jaktstart över 12.5 kilometer, från Pole position startade Sebastian Samuelsson mot två fransoser och fler andra giftiga motståndare i form av bröderna Bø, ryssen Eduard Latypov och Benjamin Weger, sörmlänningen hängde med i ledarklungan ledd av Émilien Jacquelin för nästan tre fjärdedelar av racet men det krävdes en hårfin antiklimax i kampen om GP-segern mellan fransosen, sörmlänningen och Norges vicekapten. Sebastian hade en straffrunda i vardera depåstopp, fansen ville se alla fem ringar skifta färg och det blev en grov miss, hans chanser till seger från Pole position räddades till bara en andraplats bakom Vetle Christiansen som inte vunnit en individuell tävling på tre år, det jag kan säga att skidskytte innehåller extra mycket spänning när det är som allra bäst och nästa deltävling hålls utan publik på Hochfilzen utanför Salzburg.