onsdag 31 juli 2019

Reservförare värvad och motorcyklist finalklar

I nyhetsrubrikerna inför säsongens femte EM-deltävling på Oschersleben har 27-årige Dominik Baumann från Österrike blivit värvad som tänkt ersättare till Dusan Borkovic som nyligen blev bannlyst från paddocken på grund av bråket med Nelson Panciatici efter det andra racet i Spielberg.

Autodis Racings stallchef Andreas Gummerer sa i pressuttalandet att det var otroligt svårt att hitta en reserv på kortast möjliga tid, han var stolt över gårdagens besked och gjorde att avtalet är signerat vid ett förarmöte veckan innan.

Även Dominik han själv var glad över kontraktet med Autodis Racing för resten av året, han kommer se framemot utmaningen och tror att laget i samarbete med Target Competition är bland de bästa i EM-cirkusen.

https://www.touringcartimes.com/2019/07/30/dominik-baumann-takes-vacant-target-competition-seat/

Malaysiern Hafizh Syahrin som för närvarande tävlar i MotoGP för Tech3 blivit nominerad till wildcard inför TCR-VM: s säsongsfinal i Kuala Lumpur.

Enligt Eurosport Events promotor Francois Ribeiro är roadracingstjärnan ett affischnamn på hemmaplan sedan hjälteinsatsen på blött väglag 2012, ledningen är riktigt glada över hans tävlingsprogram, precis efter att de följde landsmannen Mitchell Cheahs utveckling i både TCR Asia respektive ADAC TCR Deutschland kommer Hafizh tävla i både Kuala Lumpur 8-timmars på två hjul och säsongsfinalen i TCR-VM för Franz Engstlers stall i en Volkswagen Golf GTI men godkännandet väntas bli klar vid senare tillfälle.

https://www.touringcartimes.com/2019/07/30/motogp-rider-hafizh-syahrin-secures-sepang-wildcard/

tisdag 30 juli 2019

Nya siffror inför Oschersleben

Den här veckan är femte EM-deltävlingen i Oschersleben utanför Magdeburg snart igång men under gårdagen kunde WSC-gruppen fastställa de nya siffrorna i prestandabalansens tabell.

Det betyder att Hyundai efter att ha kammat dubbla segrar senast i Österrike lagt till 20 kg i viktkompensation och gör att de tio bilarna som trimmas av till exempel Autodis Racing respektive BRC: s EM-trupp och Target Competition körs i full barlast, även Volkswagen tävlar med 60 kg men detta är för första gången sedan premiären i Budapest.

Bara fyra biltillverkare har bantat jämfört med föregående deltävlingen, Honda kör med 20 kg i viktkompensation medan Audi, Seat och Peugeot drar ner till 30 kg, alla tre kör med 1 265 kg i tjänstevikt och Renault väljer att köra utan kompensation.

Gällande den mekaniska sidan har Hyundais bilar fått sina turboaggregat minskade till 97.5 procent även om markfrigången är fortsatt uppe på 90 millimeter, alla utom Volkswagen har 70 mm och Peugeot efter en nedtonad insats valde nog att tävla med full laddtryck sedan de nya bestämmelserna offentliggjordes.

https://www.touringcartimes.com/2019/07/29/hyundai-volkswagen-hit-maximum-compensation-weight-oschersleben/

måndag 29 juli 2019

Spionskandalen i Formel 1

F1-säsongen 2007 har kantats av en jätteskandal, en ganska allvarlig sådan, fallet gick under namnet "Stepneymålet" efter den före detta medarbetaren hos Scuderia Ferrari Nigel Stepney.

Inför Frankrikes Grand Prix 2007 har Scuderians presstalesman Luca Colajanni pratat med tingsrätten sedan Carabinieri gjorde en utredning kring vad som hände i fabriken, allt detta var relaterad till hur Stepney fipplade med bränslemunstycket före det viktiga racet i Monaco.

En annan kändis i paddocken som tingsrätten i Modena hade skopat fram i brottsrubriceringen är McLarens chefsmekaniker Mike Coughlan, anklagelserna trädde veckan innan Storbritanniens GP när Kronofogden gjorde en husrannsakan, därefter var det bekräftat att de hemligstämplade dokumenten blev faxade från Maranello samtidigt som Stepney fick avgå från personalposten.

I ett extrainsatt möte med Internationella Bilsportkommittén har FIA sagt att McLaren var dem som stal de hemligstämplade dokumenten, därmed har de brutit mot regeln i artikel 151C men Ferraris presstalesman skickat en pik åt brittisk tabloid att beslutet var omöjligt att förstå.

Ungerns GP 2007 var fullkomligt skandalöst, Fernando Alonso bestraffades för sitt taktiska regelbrott i lördagens kvalpass och i och med Lewis Hamiltons tiopoängare har teamet kammat noll poäng, i samma tävlingshelg har det framgått att McLarens testförare Pedro de la Rosa hotade sina medarbetare att växla e-postmeddelanden om Scuderian i olika ämnen.
Före de två kommande racen i Turkiet respektive Italien var Renault, BMW och Toyota inblandade i skandalen men värt att veta de tre andra lagen röstade ja till att bestraffa McLaren dyrt medan Red Bull Racing dementerade alla kommentarer om vad som pågick utanför scenen.

Tre dagar innan Belgiens Grand Prix har McLaren blivit bestraffade efter rättegången på FIA: s högsta domstol i Paris, laget bötfälldes med stora summor och blivit av med poängen i märkesmästerskapet, efter säsongens slut blev Renault bötfällda efter det extrainsatta mötet med Bilsportkommittén gällande regelbrottet och mindre än två år senare tvingades Mike Coughlan respektive Paddy Lowe betala cirka €180 000 i kompensation sedan fallet i den italienska tingsrätten lades ner.


lördag 27 juli 2019

Teamägare gör EM-inhopp

41-årige fransosen Sylvain Pussier, ägaren i Pussier Automobiles kommer till Oschersleben för att ratta den tredje Clairet Sport-trimmade Peugeot 308 TCR tillsammans med bröderna Jimmy och Teddy Clairet.

Sylvain började sin racingkarriär 2007 i de mindre enhetsklasserna respektive isracing som är vinterns svar på rallycross, han tävlade i Peugeots bilar nästan hela tävlingskarriären och 2016 kammade veteranen hem mästerskapstiteln i minsta enhetsklassen Peugeot 208 Sprint Cup, sedan två år tillbaka tävlar han i Peugeot 308 Championship och slåss om totalsegern i amatörklassen.

http://europe.tcr-series.com/index.php/news/item/pussier-joins-team-clairet-sport-in-oschersleben

fredag 26 juli 2019

Världens bästa cabrioleter - Del 5

I detta avsnitt kommer jag skriva om en bil som lade detta bilmärke på världskartan och den modellen var Storbritanniens guldklimp under stora delen av 90-talet.

4. TVR Chimaera


Det var snart slut på en kylig vår och sommarsolen tittade fram på engelska västkustorten Blackpool när sportbilsmärket TVR i sitt elfte år under Peter Wheelers ägarskap lanserade en cabriolet som är på väg att bli en riktig bästsäljare i den lokala marknaden, namnet på bilen hette Chimaera och ersatte den äldre S-serien år 1992.

Formgivningen gjordes av designern John Ravenscroft och ägaren han själv för att tidiga 80-talets kantiga bilar gick ur tiden men arbetarna på fabriken i Blackpool vill att designen på de moderna sportbilarna skall vara rundare och baseras på bottenplattan från tvillingbrodern Griffith 500, dörrarna öppnas via en knapp under backspegeln och om man öppnar dörrarna inifrån så hittar man en liten vred i armstödet, förarsidan åt höger och passagerarsidan åt vänster.

Drivlinan är densamma som i Griffith men i olika konfigurationer för att möta de nya utsläppsreglerna för högprestandabilar, de åttacylindriga motorerna hämtade från en Rover Vitesse har olika slagvolym, instegsmodellerna har en V8 på fyra liter med eller utan kompressor, 4.3: an hade en bättre vridmoment men de flesta väljer 4.5 liters V8: an som producerar 285 hästkrafter och tiden från 0-100 km/h stannar på 4.7 sekunder på grund av dess popularitet, här i Sverige återfinns ett fåtal sådana bilar i drift och i gott skick på den begagnade bilmarknaden.
Limited Edition-versionen hade en starkare V8, den på fem liter gjord av gjuten aluminium, har en hög toppfart på 282 km/h och motoreffekten räknades till hela 340 hästar.

För mig är Chimaeran en jättefavorit bland vackra engelska sportbilar med mycket charm och karaktär, den används för långa distanser och om du har racing i blodet så åker du i en Griffith istället.
Tillvalslistan ingår servostyrning men användes som standard från och med årsmodell 1997, luftkonditionering, eluppvärmda förarsäten, CD-växlare i bakluckan och fälgar med sju ekrar i 4.3: an men standard i Limited Edition-modellen.

Chimaeran har varit medverkande i ett antal långfilmer och TV-serier genom åren, som till exempel "Kuriren" där den silvergråa bilen fanns med på bild många gånger och i min favoritserie "Morden i Midsomer" hade en grön Chimaera som kördes av en kvinnlig rollfigur blivit avställd i bilprovningen i samband med att en mystisk man slängde lacknafta på bilens vindruta sent på natten.

Peter Wheeler fick år 2003 beskedet att Chimaeran har gått ur produktion, efter många år som märkets bästsäljande högprestandabil ersattes den moderna klassikern av den något nyare T350C respektive Tamora.



torsdag 25 juli 2019

Blandade känslor i vardera del av motorvärlden

Redan under morgonen svensk tid kunde Renaults australiensiska marknadschef Anouk Poelman säga att Garry Rogers Motorsport som driver de två stycken Mégane TCR kommer bli speciallackerade på grund av deras länk till bilsportens arv respektive de gatlegala bilarna i vardagslivet.

Delägaren Barry Rogers har i överlag sagt sitt om fabrikssatsningen i TCR Australia, stallet som driver både Alfa Romeos och Renaults bilar varit stolta över de goda nyheterna som skrevs i pressen och genom åren hade laget fått njuta av teknisk support från varje biltillverkare sedan starten 1963.

I Australian Super Touring tävlade man med Alfa Romeo de två första åren före fabrikssatsningen med Nissan, i V8-åren körde laget med Holden trots att de blev tillkallade ett satellitteam innan Christian Dahl kom fram och säkrat ett treårigt kontrakt med Volvo från och med 2014 ända tills man återvände till Holdens bilar efter uppehållet.

https://www.touringcartimes.com/2019/07/25/renault-australia-increase-support-garry-rogers-motorsport/

Allra mest känslosamma nyheter under morgontimmarna var såklart Audis bekymmer kring det kritikerrosade fabriksinblandningen i TCR-VM.

Oliver Hoffmann som är Audi Sports VD uttrycker att man ser TCR som ett framgångsrikt mästerskap där modellflottan bara växer och växer med tiden men nu fick dem lite bakläxa bara för att Lynk & Co hade en annorlunda approach i konceptet än vad andra tillverkare gör och på tal om deras satsning för 2020 är det klart att Audi tackade nej till nya Hypercar-klassen på Le Mans men har fullt fokus på DTM och Blancpain GT-serien.

https://www.touringcartimes.com/2019/07/25/audi-sport-concerned-manufacturer-involvement-tcr/

onsdag 24 juli 2019

Säkrad supportrace, KERS och en klassisk Ferrari

TCR Australias promotor tillika ARG: s ordförande Matt Braid har sedan imorse svensk tid säkrat ett avtal med att arrangera supportrace till Australiens Grand Prix nästa år.

Efter ett möte med Albert Park Circuits högst uppsatte chef Andrew Westacott kan den australiensiska TCR-serien ingå i programmet tillsammans med Carrera Cup Australia respektive V8 Supercars om inte den regionala F4-serien eller Australian GT håller på att plockas bort från agendan och Matt Braid kommenterade att lagen respektive biltillverkare och förare är förväntningsfulla kring beskedet att få tävla med extra spänning och se framemot en publikfest i Grand Prix-helgen.

https://www.touringcartimes.com/2019/07/24/tcr-australia-secure-australian-f1-support-race-slot/

Cosworth Electronics fick under gårdagen säkra servicekontraktet att serietillverka elmotorer för BTCC: s nya reglemente med planeringen som skall påbörja om två år, precis i tid före introduktionen år 2022.

Användning av KERS har undergått prestandasimulationer de senaste dagarna på Cosworths huvudkontor i och med restriktioner på signifikativ fördel genom lägre varvtal och enligt pressmeddelandet kan förarna kontrollera energiåtervinningen med användning av en knapp kopplad till elmotorn via en kabel på rattkransen.

Hybridsystemet lär väga tio kilo mindre än den tidigare viktkompensationen i prestandabalansens mätning.

https://www.touringcartimes.com/2019/07/23/cosworth-electronics-secures-hybrid-contract/

Italienska biltidningen Autosprint bekräftade att Prema Powerteams F2-förare Mick Schumacher kommer till Hockenheim den här veckan för att köra två demonstrationsvarv runt banan där hans far vunnit fyra gånger framför hemmapubliken.

Bilen som den unge tysken kommer använda är faderns mästerskapsvinnande Ferrari F2004, den bil som säkrade konstruktörstiteln i Ungern och vunnit tretton av lagets femton segrar under säsongens gång.

Formel 1: s marknadschef och Scuderia Ferraris dåvarande geni Ross Brawn kommenterat om sonens gastkramande äventyr och tyckte att modellbeteckning F2004 var en fantastisk bil i kalenderåret som gick under lagets gyllene tider.

http://autosprint.corrieredellosport.it/news/formula1/2019/07/22-2280987/gp_germania_mick_schumacher_guida_la_ferrari_f2004/

tisdag 23 juli 2019

Världens bästa cabrioleter - Del 4

Dagens avsnitt ur denna serie kommer så klart handla om en liten roadster som blev kultförklarad bland många bilfantaster.

5. Lotus Elise S1


September 1994 har Lotus Cars ledning godkänt ett nytt namn på den kommande roadstern som skulle ersätta den framhjulsdrivna andra generationens Elan och detta gick under interna koden M111.

Projekt M111 som det hette i Lotus-språk hade en annorlunda chassikonstruktion än föregångaren för att ingenjörer från fabriken i Hethel reste till Danmark för att få tag på tillräckligt med aluminium som skall svetsas till ett starkt chassi under glasfiberkarossen, resultatet blev ganska markant att hjulupphängningen är nykonstruerad både fram och bak medan motorn sitter i mitten för bättre viktfördelning och spänstigare kurvtagning respektive en snabbare acceleration från 0 till 100 km/h.

Glasfiberkarossens design ritades av lokalhjälten Julian Thompson med sin högra hand Richard Rackham och formen på den lilla bakhjulsdrivna öppna sportbilen är en riktig 90-talsklassiker, luftintaget påminner om gamla Lotus Elite, kylaröppningen har lite drag av Ford GT40 och bakvagnen är rundare än föregångaren Elan.

Motorn i Elise S1 är hämtad från en Rover 400 utan överladdning, slagvolymen är på 1.8 liter och utvecklar 122 hästkrafter i originalversion länkad med en femväxlad låda byggd av Hewland, i 340R som kom år 2000 har lägre vikt än originalet, d.v.s. 701 kg istället för 725 och antalet hästar har ökat från 122 till 176.

På bilsalongen i Frankfurt 1995 har den nya bilmodellen presenterats till journalisternas respektive publikens förtjusning och det var därför som Elise är uppkallad efter dåvarande ägaren Romano Artiolis sondotter Elisa Artioli, mellan säljstarten 1996 och slutet på våren 2001 var Elise S1 en jättesuccé, inte bara i Storbritannien utan över hela Europa.

Här är ett inslag om Lotus Elise S1 med Tiff Needell på klassiska Top Gear 1996


måndag 22 juli 2019

Förbättringar hos Aston Martin efter Assen

Florian Kamelger, teamägaren i Aston Martins fabriksteam R-Motorsport hade sagt efter Race 2 i DTM-helgen på nederländska Assen att detta var en laginsats med korrekt strategi gällande däckens gummiblandning och båda förarna gjorde en perfekt körning genom att plocka viktiga poäng, det sätt man hanterade däcken på den räfflade ytan gav hans stall en god chans på en effektiv utdelning.

Spanjoren Daniel Juncadella uttryckte att andra stinten på den mjukare gummiblandningen var snäppet roligare, han körde förbi ett antal bilar men förhoppningen till att tangera deras bästa placering grusades när hans justerbara spoiler funkar inte som det ska och lagkamraten Paul di Resta var riktigt nöjd efter åttondeplatsen senast, han sa enligt pressmeddelandet att racet var otroligt kul men kunde ha blivit bättre även om femteplatsen var målet.

https://www.touringcartimes.com/2019/07/21/r-motorsport-turn-around-fortunes-double-points-finish/

lördag 20 juli 2019

BTCC-klassiker - Brands Hatch 2001

Det var säsongspremiär för det nya S2000-reglementet när Feature-racet på korta Indy-slingan i Brands Hatch gav oss den här otroliga närkampen om förstaplatsen mellan Jason Plato och James Thompson.

Plato i den rödvita fabriks-Opeln slåss mot den då 27-årige mannen från Yorkshire i satellitteamets Opel Astra utan att kroka i varandra samtidigt som Yvan Muller tvingades bryta på grund av motorhaveri och bataljen mellan de två ledande förarna slutade i att Plato låste upp höger framhjul och tvingade James Thompson att ta sig förbi i utgången på Clearways.


fredag 19 juli 2019

Sagan om Renault Espace - Del 6

I det sista avsnittet så blickar vi framåt till den nuvarande generationens Espace och vad som hade ändrats gentemot föregångaren.


Under Laurens van den Ackers ledning har Renaults designteam byggt en studie på vad Espace generation 5 skulle se ut på bilsalongen i Frankfurt 2013, konceptbilen hette Initiale Paris och inte är direkt släkt med designstudien från 1995 med samma namn.

Exakt ett år senare är Espace V på riktigt hade världspremiär i Paris med en annorlunda arkitektur än den föregående generationens kärra.
I den här bilen har fransoserna fått byta inriktning på vilken biltyp den skulle hamna och valet föll på namnet "Ludocross" som är en korsning mellan en SUV och en MPV.

Espace V är något längre än sin föregångare men lite lägre i höjd, under aluminiumchassit är de mekaniska komponenterna hämtade från andra modeller som till exempel bakbromsarna, krängningshämmare fram och kuggstång från en Clio, kardanaxeln från samma modell och bakre hjulupphängning med förstärkt bärarm kommer från kompakta crossovern Captur.

Motorerna är nästan densamma som i Captur trots att tjänstevikten är 180 kg lägre än föregångaren Espace IV, bland modellutbuden ingår dieseln på två liter i mellanklassen Intense respektive instegsmodellen Zen och lyxvarianten Initiale och i alla modellutbud är det bara att välja mellan en sexväxlad automatlåda även om bensinmotorerna är länkade med en sjuväxlad dubbelkopplingslåda från tyska ZF Sachs som gör att bränsleförbrukningen förblir lägre.

Sedan 2015 har den franska taxitjänsten utsett Espace V till vinnare av årets taxi och ett år senare har biltestsajten L'Argus delat ut ett pris till samma bil för att bli korade med utmärkelsen "Årets MPV".

torsdag 18 juli 2019

Fyra depåstopp och en bestulen pallplats

Frankrikes Grand Prix 2004 var väldigt känd för kampen om förstaplatsen mellan Fernando Alonso som tog Pole position framför Renaults hemmasupportrar och mästerskapsledaren Michael Schumacher.

I söndagens race handlar detta om vem som har den korrekta tävlingsstrategin eftersom båda förare har lättare bränslemängd men Ross Brawn i Ferrari-båset gjorde något genialiskt, han valde att ändra från tre depåstopp till fyra om det är risk för trafik bara för att Alonsos tredje depåstopp tog tre sekunder längre då hans bil behöver 20 kg mer i bränslemängd.

Efter 70 varv runt Magny-Cours har Michael vunnit Frankrikes GP för sjunde gången i karriären med cirka åtta sekunders marginal före spanjorens blågula Renault och på sista varvet är det fortsatt tätt i fajten om tredjeplatsen mellan Jarno Trulli och Rubens Barrichello, i de två återstående kurvorna så klämde brasilianaren förbi Trulli med hjälp av en bättre slipstream trots att den framförvarande föraren tappade bromsverkan efter en liten miss vid den skarpa högersvängen dessförinnan.

I en intervju efter prisutdelningen så dementerade Pat Symonds hans "sömniga" attityd och inför nästa race på Silverstone blev Jarnos kontrakt rivet och åkte till Toyota från och med Japans Grand Prix på lån innan det riktiga kontraktet på fem år hade signerats.



onsdag 17 juli 2019

Världens bästa cabrioleter - Del 3

I veckans inslag är det väl dags att skriva en liten historielektion om bilar med öppet tak, den här gången en cabriolet med tolv skönsjungande cylindrar.

6. Aston Martin DB9 Volante


DB9 Volante som namnet anger är cabrioletversionen av Aston Martins omåttligt populära sportvagn, världspremiären skedde i våren 2005 sedan designteamet ledd av danske formgivaren Henrik Fisker valde att utveckla en styvare chassi med förstärkningsbalkar för att få plats med bara två säten och en tygsufflett.

Bilen är 90 kg tyngre än vanliga sportcoupén eftersom säkerhetsgrunden var enligt pressmeddelandet från biltillverkarens VD att störtbågen inte kan frånkopplas och gör att bakre plastrutan blir knäckt om man voltar.

På den mekaniska sidan är motor och växellåda densamma som i vanliga DB9, en V12: a på sex liter som utvecklar 466 hästkrafter länkad med en 6-växlad halvautomatisk låda men toppfarten är elektroniskt begränsat till 250 km/h för att lätta åkomman med bakvagnens kursändring i höga farter.

Typen av däck som anpassar 19 respektive 20" aluminiumfälgarna är Pirellis högprestandadäck med olika koder och för bättre bromsverkan använder biltillverkaren keramiska bromsskivor fram och bak respektive bromsok med sex kolvar fram och fyra kolvar bak.

Många tycker att DB9 Volante är snäppet coolare på Monte Carlos gator även om sportcoupén har racing i blodet med klassegrar på Le Mans 2005, '07 och '08 och jag tycker att den här bilen har tillräckligt med charm som den vanliga bilen alltid gör.

tisdag 16 juli 2019

Tidernas största comeback

Dagens bilsportkolumn kommer handla om Tiago Monteiros väg från den långvariga sjukskrivningen till den efterlängtade återkomsten på racerbanan ända upp till pallen på hemmaplan.

Onsdagen den 6 september 2017 var den då 40-årige portugisen inblandad i en mystisk olycka på Circuit de Catalunya men mindre än två år senare efter en lång rehabilitering åkte han för KC Motor Racing Group i en Honda Civic Type-R och tog hem ett välförtjänt seger framför hemmapubliken på Vila Real med hjälp av en tidig användning av jokervarvet.

Ingen kommer jämföra Tiagos återhämtning med Robert Kubicas rehabiliteringsprocess med den svåra armskada som han ådragit 2011 i en rallytävling.
Övervakningsbilderna på den gamle Midland F1-chaffisens olycka är fortfarande arkiverat av filmteamet och enligt honom är orsaken till den allvarliga kraschen att bilen tappade bromsverkan, det är den mest udda grejen som kommer tämligen hända precis som ett plan tappar lyft och förblir ostabil.

Olyckan var den värsta i standardvagnshistoria, de allvarligaste skedde på AVUS i Berlin där eldsvådan som inträffade Jon Winter 1994 och ett år senare Keith O'Dors dödsolycka.
I S2000-eran från 2001 till 2017 fanns det bara en som avlidit, i Macau har Philip Wing varit med om en allvarlig krasch vid utgången på Mandarin Bend under ett träningspass.

Efter säsongsfinalen i Qatar där Thed Björk och Volvo blev världsettor har Tiago sagt att han fick en mängd med stöd från världens alla hörn, brev, filmklipp, e-post och även sjukvårdare respektive folk från bilsportens brödraskap vill att han kommer tillbaka så snabbt det bara går.

Därefter kunde han stå på sidlinjen som mentor till en ung belgare vid namn Benjamin Lessennes och senare i årgång 2018 efter 415 dagars rehabilitering gör han en otrolig comeback på racerbanan i TCR-VM: s näst sista deltävling på Suzuka där Alfa Romeo skrällde med seger i Race 1 genom f.d. GP2-stjärnan Kevin Ceccon i rodret.

På Vila Real efter första varvet åkte Tiago förbi tjugoåringen Attila Tassi som får problem med hjulupphängningen och i och med att 2019 blivit renderad som den mest konkurrenskraftiga säsongen i VM-historia har denne fått stå högst upp på pallen mycket till glädje från hemmafansen.
Det var inte hans eget fel att avstå från resten av året men rent beprövat att han är en riktig fighter och det är det som gör att hans väg till seger efter månader av rehabilitering en dröm i uppfyllelse.

https://www.touringcartimes.com/2019/07/12/tiago-monteiros-comeback-win-near-death-one-motorsports-greatest-moments/

måndag 15 juli 2019

Veckans EM-rapport - Del 4

I det vackra landskapet Steiermark där racerbanan Spielberg är beläget har Europamästerskapet i standardvagnar stått för arrangemanget sedan man senast tävlat här årgång 2015, förra veckan pågick tävlingshelgen i samband med International GT Open och ett av de regionala F4-mästerskapen.

Fredagens båda träningspass vanns av Dan Lloyd följt av en bra lördag morgon för den gamle formelbilsstjärnan Luca Filippi, han var den förare som innan EM-säsongens början varit på absoluta toppformen och tog hem Pole position före märkeskollegan Josh Files tävlandes för Autodis Racing, Peugeots fabriksförare däremot har haft det motigt och åkte längre bak i fältet på grund av att bilarna har full barlast, det vill säga 60 kg i viktkompensation.

https://www.touringcartimes.com/2019/07/13/luca-filippi-heads-hyundai-1-2-3-spielberg-qualifying/

Veckans första omgång innehöll mycket omkastningar efter bara två varv, Julien Briché i en nymålad Peugeot 308 åkte av i utgången av Gösser-kurvan, kände något som inte står rätt till och valde att parkera av säkerhetsgrunder då bakre hjulupphängningen höll på att flagna sönder.
Därefter var det kaos i Remus-kurvan, slovakiske föraren Martin Ryba kör in i Santiago Urrutia och mitt i röran uppstod en kollision mellan Jessica Bäckman, Aurélien Comte och Teddy Clairet som gjorde att Comte fått bryta med höger bakhjul pekar åt fel håll respektive en sönderkörd avgasrör på Clairets bil.

Trots all drama i början på loppet defilerade Josh Files till seger med Filippi på pallen som andraplacerad förare och Dan Lloyd förblir sedan trea efter ett godkänt lopp så här långt.

https://www.touringcartimes.com/2019/07/13/josh-files-takes-championship-lead-second-win-season/

Race 2 här på österrikisk mark var fullkomligt skandalöst, i början har John Filippis helg blivit förstörd efter en rejäl krasch som drabbade honom och ungraren Daniel Nagy, efter första perioden bakom säkerhetsbilen kom nästa bakslag och det är Tamas Tenke i Zengö Motorsport-trimmade Cupran som åkte i sidled efter en missbedömning under inbromsning och forsade bilen in i barriären.

Mest överraskande förare den här helgen var en ung walesisk kille vid namn Alex Morgan som bytte bil från en Renault till en Seat med hjälp från norrmannen Stian Paulsen och bilbytet var nyckeln till varför han stod på pallen för första gången i karriären men segern gick till M1RA: s Luca Engstler efter en rejäl fajt om förstaplatsen med sin italienske namne Luca Filippi och den sistnämnde försökte att försvara sig i utgången av kurva 7 men tappade fästet och in i muren på blött väglag.

https://www.touringcartimes.com/2019/07/14/luca-engstler-survives-spielberg-chaos-snatch-controversial-victory/

Efter söndagsmorgonens race blev Dusan Borkovic självkritisk efter uteslutningen ur resultatlistan på grund av bråket på paddocken.

Orsaken till varför är att med ett varv kvar av loppet blev serben påkörd av Natan Bihel men i garaget försökte han konfrontera en annan fransos nämligen f.d. Formel Renault-talangen Nelson Panciatici och bilderna på övervakningskamerorna sågs hur Dusan springer fram och ger Nelson en känga efter händelsen på banan.

Förra året på Monza diskvalificerades han för en liknande incident när han knuffade Mikel Azconas chefsmekaniker mitt framför nästan på hans presstalesman som filmade det hela.

https://www.touringcartimes.com/2019/07/14/dusan-borkovic-disqualified-paddock-misdemeanour/

Dramatiken på Spielberg ha slutat i en omkastning av poängställningen, Josh Files tar tillbaka ledningen i mästerskapet efter floppen i Belgien medan Luca Engstler blir ny tabelltvåa inför nästa deltävling på Oschersleben om några veckor och Julien Briché trillar ner till en tredje placering, fyra poäng bakom Engstler i kampen om EM-titeln.

Target Competition tar ett rejält kliv om segern i teammästerskapet med 464 poäng gentemot Team WRT: s 279, M1RA: s 230 och JSB Competitions 158 poäng.


lördag 13 juli 2019

Sagan om Renault Espace - Del 5

Den här veckan kommer jag berätta om fjärde generationen av Renaults bästsäljande familjebil med ny design och konstruktion från och med flytten till en ny fabrik.


2002 var kalenderåret då en ny generation Espace hade världspremiär på bilsalongen i Paris, den här bilen är 100% Renault i mina beräkningar eftersom den var byggd i Sandouville som är Renaults gemensamma fabrik där mellanklassbilen Laguna och lyxbilen Vel Satis är konstruerad efter flytten från Romorantin-Lanthenay.

Renaults produktansvarig Beatrice Foucher hade sagt att i Espace IV använder man moderna material som möter de nya reglementen för trafiksäkerhet, speciellt fotgängarskydd, bilens monocoque är gjord av aluminium tillsammans med dörrpanelerna respektive motorhuven och kofångare i kevlar precis som bakluckan.

I EuroNCAP: s krocktest har Espace IV fått fem stjärnor plus de högsta poängen i fotgängarskydd även om lokalkonkurrenten Peugeot 807 också fått full pott men några månader senare efter omprövning.

Designen på Espace IV är lite lik Vel Satis i framvagnen och interiören är ommöblerad för att anpassa den ljusa och luftiga kvalitén, precis som föregångaren är instrumenteringen fortsatt centralt placerat om inte navigationssystemet kostade extra i modellutbuden Authentic respektive Expression och precis som i Laguna och Vel Satis är nyckelkort och Stop & Start-knapp som gäller i en modern Renault.
I den här bilen fick man också fortsätta med att använda avtagbara stolar för mer utrymme men fransoserna blev slagna av största konkurrenten från Tyskland Opel Zafira som hade en fällbar tredje sätesrad.

Motorutbuden varierar mellan tre bensinmaskiner och fyra dieslar i första fasen av Espace IV mellan säljstarten 2002 och in mot slutet av 2011, i toppmodellen Grand Espace Initiale återfinns två nya motorer hämtade från Vel Satis, en 3.5 liters V6: a på 245 hästkrafter länkad med en modern sexväxlad automatlåda från brittiska Xtrac och den sexcylindriga dieseln på tre liter och 180 hästar är länkad med en femväxlad automat ur Laguna men de flesta tjänstebilister föredrar turbon på två liter och 165 hästar tillsammans med tvåliters dieseln för bättre bränsleekonomi.

Ansiktslyftningen skedde under våren 2012 då nederländske designern Laurens van den Acker anlände till ritbordet för att göra en kosmetisk ändring på framvagnen med en ny grill och nya benämningar på olika modellutbud som instegsmodellen Emotion, Dynamic ersätter alltså Privilegium och Alyum ersätter Expression.

Efter tolv år på tronen har Espace IV sålts i över 370 000 exemplar trots den hårda konkurrensen från Opel respektive Ford, Volkswagen och PSA-gruppen.


Här är presentationsfilmen om Espace IV årgång 2002

fredag 12 juli 2019

Längdåkningstalang i blåsväder

Frida Karlsson efter VM-succén i Seefeld med tre medaljer om man räknar in stafettguldet och därmed blir kultförklarad till svensk längdåknings största affischnamn efter sprintspecialisten Stina Nilsson men hela hennes början på en osannolik karriär ändrades på bara två veckor efter säsongsavslutningen i Kanada.

"ACHTUNG! ACHTUNG!", gallskrek modern Mia Karlsson sedan hon berättade i pressmeddelandet att 25 agenter inklusive Simon Fuller hade rätt att kontakta klanen för erbjudande av sponsorkontrakt men det vill hon inte eftersom Frida inte ville ha fler agenter i minnet.

Dagens fokus i frågan är om träningsupplägg och landsmaninnan Charlotte Kalla tyckte att det är rätt val, hon är ett energiknippe och tror att det är ett klokt beslut.

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/GG5zjl/nobbade-25-agenter-efter-vm-succen

https://www.expressen.se/sport/langdskidor/kunde-inte-svara-i-telefon-och-allt-blev-bara-knappt/

torsdag 11 juli 2019

10 saker du inte visste om Jessica Bäckman

Inför nästa EM-deltävling i Österrike är det väl dags att lägga tio saker man behöver veta om ett av mästerskapets tre kvinnliga deltagare, allt från sin tid i karting hela vägen till världseliten.

1. Hennes racingkarriär började vid nio års ålder redan 2006 sedan hon gick på kartingskolan

2. Student på LTU

3. Vann EM-brons i karting 2014

4. Efter många år på kartbanan tävlade Jessica i rallycross samtidigt som hon vann SM-guld i 125-klassen.

5. Första mästerskapsbucklan i karting bärgades årgång 2012

6. 2018 blev hennes första årgång på internationell nivå i standardvagnar tävlandes för West Coast Racing i TCR Great Britain

7. Hon därmed har blivit första kvinnliga förare i Storbritannien att nå pallen

8. Träning på gymmet och friidrott är hennes största intresse

9. Förebilden är sjufaldige F1-världsmästaren Michael Schumacher

10. I säsongens andra EM-deltävling på Hockenheim åkte hon på en tredjeplats bakom Aurélien Comte och vinnaren Julien Briché

http://j-backman.com/sv/

https://www.driverdb.com/drivers/jessica-backman/


onsdag 10 juli 2019

Nya mätningar inför veckans tävlingsdagar

Före veckans event på Spielberg utanför Graz har WSC som promotar TCR-EM och andra regionala serier gjort en justering på BoP-bestämmelserna.

Peugeots bilar som utvecklas av DG Sport respektive JSB Competition och Clairet Sport förblir tyngst, det innebär att 308: an med mindre slagvolym får 60 kg i viktkompensation trots normal markfrigång och full turbotryck medan Hyundais armada av tio bilar är fortsatt tyngst i tjänstevikt och därmed kan köras med mindre turbotryck och högre markfrigång.

Bara tre bilar som förväntas bli besiktade utan barlast, bland annat Honda Civic Type-R som drivs av Boutsen Ginion-stallet, för nordiskt vidkommande kommer Stian Paulsen pusta ut för hans Seat Leon Cupra lär vara i drift utan tillägg tillsammans med John Filippis Renault Mégane TCR.

https://www.touringcartimes.com/2019/07/09/peugeot-piles-70kg-ahead-spielberg-race-meeting/

tisdag 9 juli 2019

Comte gånger två på Lédenon

Årets fjärde deltävling i enhetsklassen Peugeot 308 Championship avgjordes på den ganska så kuperade Circuit de Lédenon utanför Nîmes.

Inför helgens omgång har det ryktats att Aurélien Comte kommer göra en efterlängtad comeback i enhetsklasserna sedan han vann två raka titlar i Peugeot RCZ Racing Cup årgångarna 2014 och '15 och att duellen mellan honom och Julien Briché kommer återupptas efter fabrikatets dubbelseger på Hockenheim i TCR-EM.

I det första racet hade Aurélien Comte gjort en bra start före mästerskapsledaren Briché med Johan-Boris Scheier på rullen, den ledande gruppen stannade kvar i de tre första placeringarna hela vägen till målflagg men i mitten av fältet händer det jättemycket Aurélien Renet som leder juniorklassen åkte på en rejäl bredsladd redan vid första varvet för att han blev påkörd bakifrån av Louis Méric med Julien Gilbert i BRS Racing-kärran strax bakom.
Stéphane Ventaja gjorde en riktigt bra insats så här långt i mästerskapet, åttonde platsen i Race 1 var hans bästa i karriären eftersom konkurrenten i amatörklassen Sylvain Pussier, ägaren i Pussier Automobiles tvingades bryta på grund av en främre länkarm som knäcktes itu och Xavier Fouineau bestraffades för att ha orsakat en kollision med Teddy Clairet; vid målgång har Aurélien Comte säkrat sin första seger i enhetsklassen på tre år med EM-protagonisten Julien Briché tvåa och Jo-Bo Scheier i bil nummer 10 blir sedermera tredje pristagare.

Race nummer två var det ombytta roller i första startled, JSB Competitions ägare på första ruta och Comte som andre man efter kvalet gjorde en lika bra start men i början på andra varvet åkte inhopparen som vanligen tävlar för DG Sport i Europamästerskapet förbi tabellettan och upp i ledning för att skapa en bra lucka, återigen i amatörklassen kunde Stéphane Ventaja replikera lördagseftermiddagens jätteinsats tillsammans med juniorklassens Teddy Clairet.
För Xavier Fouineau är helgen förstörd, drive through-bestraffning i Race 1 och hjul mot hjul-kontakt som ledde till ett avbrutet lopp blev själva slutsatsen till hans tuffa tävlingsvecka och längre fram i klungan är det klart att Aurélien Comte kommer vinna dubbelt före Briché precis som i Race 1 och Jimmy Clairet blir trea och de här tre förarna efter förra veckans tävlingar är i toppform inför Europamästerskapets fjärde deltävling som spelas i Österrike.

https://media.peugeot-sport.com/en/308-racing-cup-l%C3%A9denon-aur%C3%A9lien-comte-dominates-while-julien-brich%C3%A9-leads

Aurélien Comte - Vinnare i både Race ett och två


Julien Briché - Andra pristagare i både Race ett och två


Johan-Boris Scheier - Tredje pristagare i Race 1


Jimmy Clairet - Tredje pristagare i Race 2


Teddy Clairet - Bästa juniorförare i både Race ett och två


Stéphane Ventaja - Bästa amatörförare i både Race ett och två



måndag 8 juli 2019

WTCR 2019 - Vila Real

På Vila Real i Portugal är allt om motorbyten, bestraffningar och jätteskräll under veckans gång några ledord som skrivs i olika tidningsrubriker.

Lördagens spänning handlade om Norbert Michelisz som gjorde ett problemfritt race från Pole position även om Lukoil Racings Augusto Farfus förlorade andraplatsen till Yann Ehrlachers fördel efter jokervarvet, Ma gjorde en slö start, tappade från femte ruta ända ner till nittonde efter första varvet men fick slå tillbaka och tog viktiga poäng om inte Andy Priaulx var i vägen nästan hela loppets gång.

Race 2 som körde på söndagseftermiddagen var något av en jättesensation för svensklaget PWR Racing med deras spanske ledarförare Mikel Azcona, ynglingen använde jokern tidigt, hade cirka fyra sekunder till godo på Ma Qing Hua tävlandes för Romeo Ferraris Competizione och såg hur denne missade ingången på jokervarvet, svepte förbi på höger sida av färdriktningen och upp i ledning.
För Norbert Michelisz var det andra racet problematiskt, framvagnen var nästan förstörd efter kontakt med Kevin Ceccons bil och tack vare dramatiken kunde Mikel Azcona säkra Seats första seger sedan Pepe Oriola vann i Bratislava förra året.

Attila Tassi på Pole position inför start av Race nummer tre och med sig har han lagkompisen tillika hemmahoppet Tiago Monteiro på första led, för den tjugoårige ungraren var ledningen kortvarig, orsaken till varför han körde sakta var hjulupphängningen som brast efter att ha hoppat för mycket på betongkanten och då passade Monteiro på att ta sig förbi Tassi och satte press på Yvan Muller efter jokervarvet och därefter kunde veteranen Tiago Monteiro i sin efterlängtade comeback ta hem ett välförtjänt seger framför hemmapubliken och för KC Motor Racing Group var detta deras första seger i VM-serien.

Tyvärr i efterhand har Jean-Karl Vernay blivit diskvalificerad två gånger den här helgen tillsammans med Frederic Vervisch och Tom Coronel för överladdning av turbotrycket och från och med idag väntas överklagan på FIA: s högsta domstol.

https://www.touringcartimes.com/2019/07/06/norbert-michelisz-takes-victory-portugal-decimates-points-lead/

https://www.fiawtcr.com/wtcr-race-2-flash-azcona-snatches-first-win-for-pwr/

https://www.fiawtcr.com/wtcr-race-3-flash-monteiro-scores-emotional-home-win/

https://www.touringcartimes.com/2019/07/07/jean-karl-vernay-frederic-vervisch-excluded-teams-announce-appeal/

https://www.touringcartimes.com/2019/07/08/jean-karl-vernay-tom-coronel-excluded-boost-issues/

Teammästerskapet efter sex deltävlingar

1. All Inclusive Racing 408 poäng
2. Cyan Racing 335
3. BRC Corse 327
4. Sébastien Loeb Racing 316
5. Lukoil Racing 236
6. PWR Racing 204
7. Shell Helix Racing 191
8. Audi Sport Team Comtoyou 168
9. Romeo Ferraris Competizione 152
10. Leopard Racing 152
11. Comtoyou Racing 113
12. KC Motor Racing Group 97

lördag 6 juli 2019

Sagan om Renault Espace - Del 4

I dagens avsnitt ur denna serie kommer jag skriva berättelsen om Frankrikes nationalhjälte inom MPV-segmentet och till mitten av 90-talets mest omtalade klassiker som nådde kulmen av Renaults samarbete med Matra.


Oktober månad 1996 på bilsalongen i Paris visades för första gången den nya generationens Espace, den tredje i ordningen under dess interna kod P52 eftersom representanter från Renaults ledning respektive Matras ordförande Jean-Luc Lagardère åkte dit för att förhandsvisa de tre prototyper som skickades från Renaults designcenter.

Formspråket på Espace III är typiskt Patrick Le Quément som var med från första början då han vann biltillverkarens designtävling 1995 långt innan lansering, de föregående modellerna hade drag av skåpbilen Trafic respektive R25 men i den här bilen så påminner framvagnen om en samtida Renault Laguna, speciellt på framlyktorna, kylargrillen och främre kofångaren även om de anställda hos Matra fortsatte att använda galvaniserad stål i rörramschassit och kompositmaterial till motorhuven, dörrarna och bakluckan.

Enligt Philippe Guédon har målet att "sedanifiera" familjebilen blivit uppnådd genom ny design av interiören och renovering av mångsidigheten.
Instrumentpanelen på Espace III är något av en high-tech pryl i mitten av 90-talet med ett centralt placerat display och för mig är detta början på telematikens tid, handskfacket är tvådelad, översta delen huserar fjärrkontrollen till bilradion med CD-växlare och på den undre delen förvarar man lunchlådor om man är hungrig.

Jag tycker designmässigt att tredje generationens Espace är MPV-segmentets motsvarighet till ett snabbtåg och från och med 1998 hade Renault lanserat Grand Espace med längre axelavstånd och som vanligt sju säten.

Modellutbuden RTE, RXT och RXE V6 pågick från säljstarten 1997 till slutet av december 1999 och i skymundan av ändringen till det nya årtusendet fick Renaults ledning byta ut bokstavskombinationerna till en mycket enklare utbud, instegsmodellerna hette på den tiden Authentic och Expression, Privilegium ersatte bokstavskombinationen RXT och den allra lyxigaste utbudet fick namnet Grand Espace Initiale med tre motoralternativ.

Fyra motorer fanns att tillgå i Espace III, bland annat en bensinmaskin på två liter, i de första årsmodellerna hade motorn bara 115 hästkrafter men senare blev den bytt till en motor hämtad från Volvos populära S40 som hade 140 hästar eller 103 kW, bortsett från Volvomotorn fanns en 2.2 liters dieselmaskin i två olika utföranden, en på 115 och en på 130 hästar.
V6: an är så pass sällsynt att RXE-modellen respektive RXT hade en PRV-maskin ur en Alpine A610 som finjusterats till att utveckla 170 hästar men den nyare sexcylindriga motorn som monterades i Grand Espace Initiale var byggd på motorfabriken i Viry-Châtillon och utvecklade hela 194 hästkrafter.

Sista exemplaret av tredje generationens Espace rullades ut ur Matra-fabriken i Romorantin-Lanthenay den 23 oktober 2002 och det är en mörkgrön Espace Privilegium med 2.2 liters diesel och 16 tums aluminiumfälgar, idag finns det ultimata exemplaret kvar på museets monter.

Efter cirka 365 323 bilar som tillverkats på Romorantin-Lanthenay har storyn om Renaults samarbete med Matra tagit slut efter totalt 874 242 exemplar och nästa kapitel kommer bli lika framgångsrikt i eget regi som i de föregående åren.




Här är en film om tillverkningsprocessen av Espace III


Intervju med Patrick Le Quément om designstudien och förarinriktning årgång 1997


Provkörning av Grand Espace Initiale i Frankrike med Richard Hammond 


fredag 5 juli 2019

Partnerskapet fortsätter från olika håll

I V8 Supercars kommer engelska företaget Triple 8 förlänga kontraktet med Holden för fortsatt fabrikssamarbete sedan Walkinshaw Performance lämnade över stafettpinnen till Roland Danes organisation för dryga tre år sedan och därmed behåller energidrycksjätten Red Bull som titelsponsor fram till minst 2021.

https://www.touringcartimes.com/2019/07/04/triple-eight-extends-holden-red-bull-agreements/

BTCC: s promotor Touring Car Association eller TOCA i förkortning har förlängt avtalet till 2026 efter att parterna mellan mästerskapets VD Alan Gow och Motorsport UK: s ordförande Dave Richards hade enats under ett möte på paddocken i Oulton Park.

Enligt den förre Prodrive-bossen har Touring Car Association gjort ett bra jobb på att arrangera och promota mästerskapet som fortsätter att leverera högoktanig racing på banor runtom i Storbritannien och det är därför som BTCC är världens mest älskade och största standardvagnsmästerskap med fullsatta läktare respektive fabriksstöd, toppförare och direktsänt TV-upplevelse.

https://www.touringcartimes.com/2019/07/04/toca-run-btcc-2026/

torsdag 4 juli 2019

Fabriksinblandning som största problem

TCR-VM har varit en av de mest spännande mästerskapen i bara två års mellanrum men redan där har sprickor mellan fabrikaten och WSC-gruppen blivit ganska vidöppet med Hyundais förbundskapten Andrea Adamo som hotar att lämna mästerskapet på grund av osäkerhet kring ledningens utgångsläge.

Det har sagts att alla biltillverkares pressuttalanden lyfter frågor på hur bra deras insatser hade varit men för Lynk & Co är det lite annorlunda eftersom de är mer fokuserade på tävlingsresultat och varumärkets image.

Andra tillverkare som till exempel Audi, Seat och Honda kände sig oroliga i den nuvarande aktiviteten på paddocken och den tillverkare som låg bakom motiveringen till fabrikssatsning är just Lynk & Co som köptes upp av svenska Cyan Racing.

För säsongen 2019 hade Hyundai rätt att driva fyra bilar, två från respektive läger (BRC Corse & Lukoil Racing), Honda gör samma approach med fyra stycken chassin, två av Dominik Greiners stall och två som drivs av Paul Yips lag, Volkswagen driver fyra bilar från samma kundleverantörer, samma sak gäller för Audi men i ett annorlunda regi, två från Leopard Racing och två från fabrikssatsande Audi Sport Team Comtoyou.

Källan till problemet med Lynk & Co och deras satsning är att de fyra förarna i laget är utvalda fabriksförare och Cyan Racing är fortsatt en självständig organisation sedan VD: n Christian Dahl sålde Polestar till Geely Group två år innan VM-titeln bärgades i Qatar.

https://www.touringcartimes.com/2019/07/03/feature-solving-problem-like-manufacturer-involvement-wtcr/

onsdag 3 juli 2019

Världens bästa cabrioleter - Del 2

Den här veckan är det dags att lista ut två bilar som skall in på min ranking, denna gång en modern bil och en gammal klassiker från 90-talet.

8. Volkswagen Eos


2006 tillkom uppföljaren till föregående generationens Golf Cabrio och VW-koncernens ledning hade givit Eos som nytt namn i plåtcabb-segmentet eftersom den härstammar från gryningens gudinna i den grekiska mytologin.

Slovenske designern Robert Lesnik var den som formgivit Volkswagens nya moderna cabriolet som nästan ofta konkurrerar med Renaults mycket omtalade Mégane med glastak, Volvo med andra generationens C70 och Ford med den riktigt sällsynta Focus Cabrio.
Axelavståndet i Eos matchar Golf V och kompakta sedanmodellen Jetta även om den delar motorkomponenter med Golfen som referens.

Sex motorer fanns att tillgå varav fem bensinare från 1.4 liter med fyra cylindrar till den mycket tillräckligt starkare VR6-motorn på 3.2 liter hämtad från Golfs värstingmodell R32 och utvecklade hela 184 kilowatt länkad med en 6-växlad dubbelkopplingslåda.

Men det fanns ett allvarligt problem, de tidiga årsmodellerna hade blivit återkallade på grund av läckage i ena änden av plåttaket och från och med våren 2009 skedde uppdateringen som gjorde att taken kan stängas ordentligt och förhindra åkomman.

Tyvärr efter snart ett årtionde har Volkswagen Eos gått ur produktion efter cirka 230 000 exemplar tillverkade i Palmelas fabrik i Portugal.

7. Fiat Punto Cabrio


Italienska formgivarna Bertone har specialbyggt Fiats första generation av deras populäraste småbil Punto i öppen version, vanliga Punto gjorde en storartad debut 1993 medan Punto Cabrio såg dagens ljus ett år senare på Fiats designcenter i Mirafiori utanför centrala Turin.

Förr i tiden var cabrioleter med tygsufflett en trend, speciellt under 90-talet när Bertone slogs med lokalkonkurrenten Pininfarina om vem som byggde den bästa bilen med tygsufflett, vissa påstod att Peugeot 306 Cabrio var klart snyggare, andra säger att Punto Cabrio är den mest definitiva valet ute på sommarvägarna och statistiken säger att Punto Cabrio-ägare har det mycket roligare i hetluften än andra cabriolet-ägare där hemma i Italien.

Cabrio-versionen var tillgänglig i bara två modellutbud, ELX respektive SX, den tidiga årsmodellen hade en 1.6 liters bensinmotor på 90 hästar innan den ersattes av en mindre motor på 1.2 liter och 16 ventiler med mycket karaktär.

Bland de 3.5 miljoner Fiat Punto som sålts över hela världen är 55 000 cabrioleter fram till avslutningen då den nya andra generationens modell kom fram redan i september 1999.

tisdag 2 juli 2019

Rallycrossvärldsmästaren om jokervarvet

I sitt första besök på portugisisk mark sedan hans tid i rallycross-VM kommer Johan Kristoffersson svara på frågor kring erfarenheten med jokervarv som gjorde honom till världskänd inom internationell bilsport.

I ett av frågorna har den dubble världsmästaren sagt att han gillar konceptet med jokervarv i standardvagnar, man kan använda tre extra sekunder som verktyg till omkörning men också till att föra en attack eller självförsvar beroende på vilken takt man är inställd i.

Johans enda miss kom i Montalegre för två år sedan, han trodde att det var en röra med ett varv kvar av heatet och domarkåren hade inget val än att bestraffa honom med 30 sekunders tillägg och hans viktigaste seger i karriären skedde på samma bana fast under årgång 2015, använde jokern på första varvet och detta var nyckeln till framgång långt före drömmålet och det var att säkra en VM-titel.

https://www.fiawtcr.com/kristoffersson-the-wtcrs-joker-master-in-the-pack/

måndag 1 juli 2019

V8-klassiker - Winton 2010

På Winton Raceway utanför småorten Benalla handlade Race 1 bara om en förare som medverkar i en omkörningsfest och det är ingen mindre än trefaldige V8 Supercar-mästaren Craig Lowndes.

Han var på elfte plats bakom Will Davison efter depåstoppet, åkte hela vägen för att ta sig förbi tre andra förare, bland annat Garth Tander för sjundeplatsen och även klarat av en mycket svårare omkörningsmanöver på Todd Kelly i Jack Daniel's Racing-bilen, därefter hamnade Lowndes i en tät fajt om tredjeplatsen med Steven Johnson i bil nummer sjutton innan lagkamraten Jamie Whincup släpper förbi Lowndes för att försöka rå på James Courtney som är långt framför i ledningen.