lördag 30 januari 2021

10 saker du inte visste om Linn Persson

Lagom till skidskytte-VM i Slovenien kommer jag lägga in tio saker som rör en multibegåvad svensk skidskytts väg till stora framgångar.

1. Linn började vid barndomen med friidrott och fotboll

2. Som nioåring fick hon hjälp av äldre brodern att testa skidskytte före intresset ledde till elitsatsning

3. På U17-VM i Kontiolahti 2012 säkrade hon silvret i damstafett tillsammans med Lotten Sjödén och nuvarande lagkamraten Hanna Öberg

4. Världscupdebuten skedde i Ryssland 2015 före den fullständiga säsongsdebuten med världscuppoäng som primär objektiv, bland annat en sjuttondeplats i sprinten januari 2016

5. Hennes skidåkning har utvecklats från en lugnare takt till att bli i paritet med de bästa.

6. På ökända Holmenkollen i distansloppet så borde hon ha varit med i medaljkampen vid första instans med tidigt startnummer

7. Efter att ha ådragit ryggont vid andra halvan av 2016/17 var Linn tillbaka i hetluften med fyra nollor på damernas distans hemma i Östersund, därefter bättrade hon sitt personbästa med en åttondeplats i Oberhof inklusive två tredjeplatser i stafett

8. Med en bättre formkurva är värmländskan delaktig som lagspelare under Vinterolympiaden i Sydkorea med en äventyrlig silvermedalj, Sveriges första i en lagtävling sedan 1992

9. I hemma-VM hade hon replikerat samma utgångsläge med lagkamraterna från samma laguppställning trots att värdnationen höll nästan på att tappa fotfästet i en duell mot vårt kära grannland Norge

10. Fjolårssäsongens första pallplats i Frankrike bäddade för några andra fina insatser under säsongen 20/21 där idag hon plockar värdefulla poäng innan en fortsatt satsning inför nästa stora turnering som är Vinter-OS i Beijing 2022


fredag 29 januari 2021

Varför är E39: an diskret och följsam

Våren 1995 släppte BMW de första bilderna på en ny generation av deras starka kort i E-segmentet, det är kort och gott en 5-serie med interna koden E39.

Ett par år tidigare fick det bayerska konstruktörens japanske formgivare Joji Nagashima slutföra designarkitekturen som senare fick frysas på studions "Mood Room" innan nyanlände Chris Bangle stegade på huvudkontoret på ett tillsvidarekontrakt med meriter från Alfa Romeos designteam, utvecklingsarbetet kickade igång redan i slutet på juni 1992, patenteringen signerades av de lokala myndigheterna våren 1994 när prototypen skulle presenteras och efter cirka 39 månader av pappersarbeten och 3D-simulationer fick bilen presenteras på Frankfurts bilsalong hösten 1995 till journalisternas förtjusning.

Precis som de föregående generationerna betraktas 5-serien i E39-kostym som en konservativ och diskret direktörsbil exteriört, hjulbasen förlängdes med 68 millimeter medan hela karossen känns mer uppvuxen än E34: an, strukturellt sett var chassit lite styvare, tjänstevikten lite tyngre med tanke på användningen av en förfinad version på kulmutterstyrningen i 540i respektive vanlig styrväxel och kuggstång på de vanliga modellerna med rak sexa bensin och diesel, utseendemässigt är framvagnen mycket rundare och prominent, sidoprofilen behöll lite av den föregående generationens karaktär då hela fönsterlinjen inklusive Hofmeister-bågen var försedd med krom och C-stolpens arkitektur var ändrad med installation av de bredare baklyktorna och allt detta gör att bilen fortfarande har ett starkt självförtroende.

Hjulupphängningen bak har lånat teknik från den samtida 7-serien (E38), d.v.s. Z-länksystemet som reducerar instabilitet vid styrning i feldoserade kurvor, framtill återfinns de dubbla McPherson-fjäderbenen enbart på 520d, de sexcylindriga bensinmodellerna använder aluminiumram för att spara mycket vikt på olika beståndsdelar, 540i som exempel på V8-motoriserade versioner använder också en del aluminium som skyddar mot rost i länkarmarna och kuggstången för en mer följsam väghållning i höga farter, om jag skulle ta del av körupplevelsen i en BMW E39 525i så ler jag bakom ratten för flera olika saker, den raka bensindrivna sexan på 2.5 liter och 192 hästkrafter har tillräckligt med vrid på låga varv, motorblocket var tillverkad av gjuten aluminium, termostaten kontrolleras elektroniskt, den kopplades med en femväxlad manuell låda tillverkad av Magna PT och användningen av den variabla kamaxeln VANOS respektive grenröret i två längder råder typisk BMW-anda.

Interiören under hela sitt livscykel var förarorienterad och ombonat, den här bilen var först tillsammans med E38: an att introducera krockgardiner vid förbättring av den passiva säkerheten som skyddar passagerarna vid en eventuell sidokrock, ratten är multifunktionell med standardutrustning på Executive-utbudet som tjänstebilisterna ofta köper, pyrotekniska bältessträckare är sedan dess en ganska viktig säkerhetsdetalj, navigationssystemet uppdaterades i de senare årsmodellerna, instrumentpanelen med fyra mätare i klustret är fortfarande en ikonisk uppsättning, mittkonsolen har förbättrats en aning med klimatanläggning i två zoner och företagartelefonen adderar lite extra krydda för en äkta tjänstebilist i den offentliga sektorn.

Efter nio på produktionsbandet i Dingolfing har E39: an stått för framgångsrika siffror i marknaden, totalt har mer än 1.4 miljoner exemplar blivit sålda om man räknar in Alpinas specialutgåvor och högprestandamaskinen M5 och jag tror att den sista mekaniska 5-serien i sitt slag är fortfarande bäst eftersom jag inte gillar E60: an som låg emellan den och F10: an.

Här är en presentationsfilm om BMW 5-serien (E39) från årgång 2001


torsdag 28 januari 2021

Fransk kilform i närbild

I Teknikens Världs arkiv blickar man tillbaka till provkörningen av Citroëns mest publicerade skapelse, den Bertone-designade klassikern XM som utgavs i både sedan och herrgårdsvagn.

Föregångarna DS och CX var bästsäljare i direktörssegmentet men sedan så dalade siffrorna i fritt fall med tanke på diverse fel som åsamkat hela utgångspunkten, i ett test år 1990 var branden anlagd och den rätta orsaken var en illa placerad bensinslang även om exteriördesignen charmade bilrecensenterna på den tiden, ett par år senare provkörde tidningens tidigare anställd Robert Collin en Citroën XM kombi när den var ny och i artikeln fick bilen flera svåra konkurrenter i klassen som Volvos egen 740 eller varför inte en E34, det vill säga tredje generationens 5-serie från BMW som är tjänstebilisternas referenspunkt.

Sedanmodellen med en V6: a på 191 hästkrafter gick som tåget men det fanns flera problem teknikmässigt, flera XM-ägare av de tidiga årsmodellerna hade trott på att elhissarna slutade fungera, orsaken till varför spås ligga bakom en kortslutning i säkringen på motorhuvens högra sida men också hur antik gashydrauliska fjädringen varit genom åren, med teknikbekymmer åt sidan klassades bilen som franska bilindustrins komfortkung med panoramautsikt från fönstren med Art Deco-motiv inklusive sköna lädersäten med rejäl stoppning på stolsbasen.

Mellan 1989 och 2000 hade direktörs-Cittran sålt sexsiffrigt, cirka 330 000 exemplar och idag är den mycket eftersökt bland flitiga bilentusiaster på grund av sin status som sällsynt men dyrköpt.


onsdag 27 januari 2021

E92 M3 DTM: s utveckling

Många säger att BMW M3 i föregående generationer var en mycket potent racerbil, mellan slutet på 80-talet och en bit in på 90-talet var E30 M3 väldigt framgångsrik i både DTM och BTCC, under stora delen av nittiotalet hade E36: an fått mycket framgångar i den tyska STW-serien, förartitlarna vanns av Joachim Winkelhock respektive Johnny Cecotto under de två första säsongerna innan märkestiteln säkrades 1997 i och med duellen med Peugeots fabriksförare Laurent Aiello och revanschen var aktuell året därpå.

E46: an utvecklades av BMW Motorsport och deras långvariga aktörer AC Schnitzer i två olika versioner, först den vanliga standardvagnen inklusive M3 GTR, den sistnämnda vann Nürburgring 24 timmars årgångarna 2004 och '05 och gått i pension till fördel av en nyare modell nämligen E92.

Precis efter segern på Nordslingan 2010 var BMW: s beslut på en DTM-comeback som ett litet PR-trick, ända sedan M-divisionens gamla chef Mario Theissen packade portföljen och lämnat över till Jens Marquardt är den specialkonstruerade racerbilen E92 M3 DTM en vinnaraspirant från start till mål och DTM-säsongen 2012 slutade i vad som kallades för den finaste återkomsten någonsin, BMW slår de gamla konkurrenterna Audi och Mercedes redan i deras första moderna säsong med fem segrar och lika många Pole positions på kontot.


Här är filmen om hur BMW M3 DTM utvecklas på fabriken i München

tisdag 26 januari 2021

F1-klassiker - Jenson Button 2003

Här åker vi ett varv runt Circuit de Catalunya ombord Jenson Buttons BAR Honda, i videoklippet får vi se hur den då unge engelsmannen i kampen om niondeplatsen slåss mot en erfaren Heinz-Harald Frentzen i den framförvarande blåa Sauber Petronas-bilen.

Förvånansvärt valde han ytterspåret vid ett omkörningsförsök in mot Seat-kurvan, tappade drivet i utgången fram till nästa sväng och i slutsektorn var han chanslös under acceleration.

måndag 25 januari 2021

Överraskningarnas vecka

Vi är på Sydtyrolens by Anterselva för säsongens sjätte deltävling i skidskyttevärldscupen och här på Stadio di Alto Adige har jätteskrällen fått stora rubriker i periferin.

Torsdagens distanslopp för damer blev en jättefiasko för poängtabellens tre viktigaste kort, båda norskorna Tiril Eckhoff och Marte Røiseland inklusive Sveriges toppåkare Hanna Öberg ställde till med en problematisk arbetsdag då alla tre åkte långt bak i fältet, tre till fyra bom är ganska mycket skall jag komma ihåg men bara en som fick klara sig med fyra nollor vid ymnigt snöande och dis var ukrainskan Julija Dzhyma och hängde med i stort sett då bra fart på skidorna var nyckeln, bäst av svenskorna Linn Persson hade mäktat till med en bra resultat, femtondeplatsen räckte och motstod pressen från Susan Dunklee i bästa formen sedan den sistnämnda sköt skralt i Oberhof, i varje fall fick den rödvita fanan äntligen stå högst upp på pallen när Lisa Theresa Hauser fixade Österrikes första individuella Grand Prix-seger på damsidan sedan Katarina "Kattis" Innerhofer vann sprinten i början på mars 2014, fenomenalt.

Ingen lyckad dag för fyra av de fem svenska landslagskillarna på kulingvinden och täta dimman i Stadio di Alto Adige, bara Martin Ponsiluoma som hittade tillbaka formen från Oberhof häromveckan, trots två kostsamma straffrundor räckte sjätteplatsen som upplägg inför söndagens masstart, fyra stycken av de totalt 97 deltagare har lyckats skjuta fyra nollor, bland annat två stora överraskningar i resultatlistan då man inkluderar Anton Dudtjenko från Ukraina som hade podiet i sikte men lyckas inte peta ner antingen Quentin Fillon Maillet eller Lukas Hofer från den åtråvärda tredjeplatsen, Japans starkaste kort i den nationella rankingen Kosuke Ozaki klämde sig in på en 24: e plats och putsade till sitt nya personbästa när det gäller åktid; Aleksandr Loginov försvarade fjolårsvinsten i Sydtyrolen eftersom VM-guldet i herrsprinten räknades som GP-seger i varje fall.

Dramatik tidigt på lördagseftermiddagens masstart för damer när målfoto krävdes för att avgöra striden om podiet, till slut fick fransyskan Julia Simonsson tillräckligt med kraft för att dra ifrån en vilt jagande Hanna Öberg respektive Lisa Theresa Hauser; regerande VM-drottningen Marte Røiseland höll på att tappa mark fartmässigt med landsmaninnan Eckhoff på rullen och Linn Persson däremot tappade viktiga poäng i totalställningen trots ett lyckat liggande skjutmoment halvvägs in i loppet och två bom i vardera ståskytte; svenska herrlandslaget däremot har plågats av straffrundor redan från första början men klättrade tillbaka upp på en femtondeplats med risk för varvning då på slutet tvingades Polen och USA kasta in handduken, värre skulle det bli innan VM när Frankrike, Norge och Ryssland tog hand om pallplatserna.

I söndags hade dramat nått en ny växel när damstafetten avgjordes på det mest explosiva viset, en bra start med två nollor från Johanna Skottheims sida ledde till att Elvira sköt fullt i liggande och i nästa skjutmoment fick den hårda vinden plus kölden ställa till för henne med tre straffrundor och ridån neddraget, men sedan fick Linn Persson en livlina med fullt skytte i liggande och när hon såg Deirdre Irwin få problem med dioptern åkte hon riktigt fort efter än en gång fullt hus och lämnat över till lagkapten Hanna Öberg för att säkra minst en sjundeplats och favoritskapet inför VM om ett par veckor, förvisso hade Ryssland vunnit för första gången på flera år före Tyskland och Frankrike i den höga höjdskillnaden; det sista en och en halv milen är vad som krävs för killarna att komplettera masstarten före säsongens största höjdpunkt på Triglav-bergen i Slovenien och deras största medaljhopp Jakov Fak tog hem en viktig tredjeplats bakom Johannes Thingnes Bø som defilerade till karriärens 52: a Grand Prix-seger och med sig har han fransosen Quentin Fillon Maillet; för svensk del åkte Martin Ponsiluoma in som tionde man med en bom i vardera depåstopp och Sebastian Samuelsson tappade greppet till en besviken 16: e placering.

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/2dPvpx/svenskt-fiasko-pa-distansen-kanner-mig-helt-borta-i-huvudet

https://www.krone.at/2323846

https://sport.orf.at/stories/3072102/

https://twitter.com/NUFCsthlm1992/status/1352310994907893765

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/det-ar-fruktansvart-folk-ligger-utslagna/

https://www.oesv.at/news/premieren-sieg-fur-lisa-hauser/

https://www.biathlonworld.com/news/detail/antholz-2021-individual-hauser

https://svensktskidskytte.com/nyheter/linn-bst-av-svenskorna-i-vrldscupdistansen

https://www.lequipe.fr/Biathlon/Actualites/Fillon-maillet-retrouve-le-podium-de-l-individuel-remporte-par-loginov-a-antholz-anterselva/1215167

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/0KL3jB/oberg-tvaa-efter-dramatik

https://twitter.com/NUFCsthlm1992/status/1352961444111917060

https://www.lequipe.fr/Biathlon/Actualites/Julia-simon-remporte-la-mass-start-d-anterselva/1215498

https://www.dn.se/sport/hanna-oberg-tillbaka-pa-pallen-tvaa-i-vm-genrepet/

https://www.svd.se/perfekt-vm-genrep-for-oberg

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/forklaringen-bakom-svenska-kollapsen/

https://twitter.com/NUFCsthlm1992/status/1353326504415997952

lördag 23 januari 2021

Boxster mot konkurrensen

Jag har ännu en intressant inlägg att skriva från Top Gear-arkivet och det handlar om hur den precisionsinriktade Porsche Boxster S (987) manglat stora rivalen Mercedes SLK i olika testdueller genom åren, först var den fyra sekunder snabbare än en SLK 350 över ett varv på testbanan vid Dunsfold Aerodrome, i TV-programmets sjätte säsong hade den slagit den överladdade SLK 55 AMG för att springa ifrån brittiska arméns krypskyttar men det behövdes en bil för att slå bort Porschen från tronen.

I ett inslag från programmets fjärde avsnitt ur säsong 8 fick Richard Hammond provköra Boxstern först för att förstå teknikaliteten kring hur nätt och jämn chassit verkligen är men responsen kom från bajrarna som piffade till Z4: an till något som är mer körglad med racing i blodet, Boxsterns rival hette BMW Z4 M.

Forskarna i BMW: s M-division bytte ut den elektromekaniska styrningen mot en hydraulisk system, de tog bort Runflat-däcken, installerat 18" fälgar och lågprofildäck från Michelin tillsammans med installation av en äkta tävlingsinriktad sexväxlad manuell låda istället för automatlådan på del flesta Z4: or, motorn var hämtad från en M3 CSL men trimmades om till att pumpa ut 338 hästkrafter, i nästa ögonblick fick BMW: n vinna accelerationsracet över 400 meter, 0-100 km/h stannade på exakt fem sekunder och jag tror att den här rackaren är roligare att köra eftersom jag lutar mer åt BMW: s säregna prägel än sportvagnsmärket från Weissach.

Bara en sak gemensamt som jag inte vågar glömma, avstå från att lägga stålar på en Boxster, försök att ratta en och annan öppen sportbil istället.

fredag 22 januari 2021

Roadsterdebatten

I ett inslag från andra avsnittet av "Top Gear" Säsong 3 har alla tre programledare landat på Isle of Man och testkört varsin tvåsitsiga roadster, jag i varje fall trodde att Mazda MX5, Toyota MR2 och Fiat Barchetta hade mött några starkare konkurrenter i form av två bilar från Tyskland och en med F1-teknologi.

Hammond och May säger tvärs emot om BMW Z4 respektive Porsche Boxster S men anledningen till debatten hängde på ankaren Jeremys befogenheter, han valde den korrekta bilen upp över krönet och gissa vilken. Ja visst, en Honda S2000.

Tvålitersmotorn varvar upp till 9 000 i minuten och nyckeln till varför det hade sålts över 20 miljoner VTEC-maskiner är användningen av material som härstammar från Hondas F1-motorer, det gjorde att ingen ägare kört sönder drivlinan på grund av dess pålitliga rykte.

BMW: n med vanlig rak sexa på tre liter är lite för hård i hjulupphängningen, framvagnen på Boxstern var för lik en 996: a men det slutar inte på långa vägar ännu för styrningen hade en identisk precisionsgrad som en vanlig Carrera och Honda S2000 för mig är bättre på alla sätt och vis, bakvagnen känns mer piggare än de två andra, skruvfjädringen fram är justerbar för att ändra markfrigången och gör att bilen har en bättre väghållning på öppen väg.

Här är ett videoklipp på hela inslaget från BBC: s klassiska motorprogram år 2003

torsdag 21 januari 2021

BMW Saubers första testkörning

Idag är det femton år sedan BMW Sauber presenterade sin första tävlingsbil som fullständig fabriksteam efter att ha köpt 51 procents andel av Peter Saubers företag, modellen heter F1.06 och går ifrån nomenklaturen med C och ordningsnummer som föregångaren hade haft eftersom den var förvånansvärt lik Sauber C24 från 2005 med Ferrarimotor.

Efter lanseringen på studion i Valencia hade de första testvarven senare den eftermiddagen varit viktiga med Nick Heidfeld tillbaka i hetluften efter att ha spenderat resten av 2005 på sidlinjen sedan lånekontraktet med Williams var rivet och tillbaka till Hinwil där han tillbringade tre framgångsrika år mellan 2001 och '03, världspremiären spelades före Vinterolympiadens öppningsceremoni i Turin 2006.

I F1-cirkusen det året var det fabriksmeriterade laget inte långt ifrån toppform och därför som de slutade femma i märkesmästerskapet efter arton deltävlingar med två tredjeplatser, en från respektive förare under säsongens sista tredjedel.

Här är det officiella videoklippet på testkörningen som togs från BMW Saubers arkiv


onsdag 20 januari 2021

Världens bästa rariteter - Del 6

Min Topp 10-lista på marknadens mest sällsynta bilar har nått vägs ände när jag utsåg vilken som tog hand om förstaplatsen på prispallen.

1. BMW M3 CSL


Detta är en modern klassiker bland BMW-entusiaster, en begränsad specialutgåva av världens kanske mest kända högprestandabil, de flesta tror att den vanliga E46 M3 var mer knivskarp i väghållningen än E36: an och det krävdes mer för att tackla problemet med kronisk understyrning, svaret leder till M3 CSL som är en nedsänkt gatracer med en dyr prislapp.

Bilen har nästan direkt släktskap med racerbilen E46 M3 GTR, den kärra som vann Nürburgring 24 timmars i två av de tre senaste utvecklingsåren med tanke på luftintagens kontur, motorhuvens svetsade linjer och de igenkända gälarna.
Om man tror att M3 CSL är lättare än en vanlig M3 så var saken klar, yttertaket var gjord av vävd kolfiber för att spara onödig vikt, bakluckan respektive motorhuven i kevlar medan bagageutrymmets golv var gjord av näver och under huven hittar man hjärtat av en medeltida varg enligt Jeremy Clarkson när han testkörde bilen på Isle of Man, BMW: s M-division har lyckats trimma 355 hästkrafter ur en rak sexa på 3.2 liter och det låter mycket ska jag komma ihåg för en bil som tog bort de vardagliga tillbehören som eluppvärmda stolar, klimatanläggning och bilradio, toppfarten är strypt till 250 km/h men för dem som har B-licens i GT-racing vill ha bort den elektroniska spärren per automatik, växellådan är en sexväxlad halvautomatisk låda och allt kontrolleras av datorenheten VANOS som är en förkortning av "Variabel kamaxel".

Mitt första intryck var att bilen på öppen väg beter sig lite bättre på höga farter, det väsentliga är ju att kurvtagningen känns mycket skarpare på snabba kurvor i och med att minuspoängen gick till BMW: s användning av 19 tums aluminiumfälgar komplett med lågprofildäck från Michelin eftersom varningstecknet rör det låga väggreppet på blött väglag och sjunkande däcktryck som gör bilen ostabil vid full gas, tack vare säkerhetsföreskrifterna hade BMW M3 CSL varit ganska dyr och högt eftertraktad, oavsett hur och varför var den tillverkad i 1 383 exemplar för att få skjuts på deras fabrikssatsning inom GT-racing och standardvagnar.

Provkörning av BMW M3 CSL i populära TV-programmet "Top Gear" år 2003

tisdag 19 januari 2021

Världens bästa rariteter - Del 5

Idag kommer jag snarligen avsluta det hela med att skriva en liten historielektion om Fords så kallade "Homologation special" från 90-talet.

2. Ford Escort Cosworth


Många bilentusiaster anser att en Escort Cosworth inte är en riktig Ford, utan det är bara en Sierra underifrån med ny förklädnad när den tillkom på bilsalongerna år 1992, Fordkoncernens departement för specialbyggen hade tre år före lanseringen anlitat två formgivare (Stephen Harper och Frank Stephenson) som studerat hela projektet tillsammans med Stuart Turner i och med att karossdelarna konstruerades av tyska Karmann.

Hjärtat var densamma som i föregående Sierra Cosworth, en turbomatad fyrcylindrig bensinmotor på två liters slagvolym, maxeffekten minskade en liten del för att få plats med en mindre turboaggregat, vanliga Sierran hade 224 hästar medan Escorten fick bara 217 hästar på grund av en seg fördröjning från luftkompressorn och det var därför som en del Escort Cosworth-ägare klagar på avgasrening emellan varje serviceintervall.

I rallyvärlden hade bilen vunnit bara tio deltävlingar genom åren, man inkluderar dess första seger i tävlingsdebuten på Monte Carlo-rallyt, Tommi Mäkinens första hemmavinst 1994, Carlos Sainz två segrar från säsongen 1997 tills bilmodellens trettio år långa svit nått vägs ände med dubbla pallplatser i Wales 1998, utöver sitt rykte som tävlingstrimmad specialbygge är Ford Escort Cosworth fortsatt en eftertraktad bil efter cirka 7 000 sålda exemplar, ena fjärdedelen blev ombyggda till rallybilar, den andra fjärdedelen importerades till Nordamerika även om resten höll på att stanna kvar i Europa där de flesta bilfantaster samlas på mötesplatserna vid olika evenemang.

måndag 18 januari 2021

Thüringens kastvindar

För andra gången gillt den här säsongen arrangeras Grand Prix-tävlingen i Oberhof på grund av annulleringen av Ruhpolding från den provisoriska tävlingskalendariet.

Onsdagens herrsprint vanns av den revanschsugne Johannes Thingnes Bø efter förra helgens jaktstart och singelstafett som kantats av grova bommar, landslagskollegan Sturla Holm Lægreid också gjort en felfri insats, såg till att en dubbelseger för Norge räckte i allmänheten, sekunddrama vände till oro bland två av de fyra svenska åkarna medan den femte (Jesper Nelin) tvingas vila på grund av halsont; Martin Ponsiluoma blev senare nia i resultatlistan då två missade skott i liggande var för mycket och kunde ha varit på pallen om inte vinden ändrat riktning, tyvärr hade Sebastian Samuelssons fart på banan inte varit lyckosam då artondeplatsen och fullt skytte inte hindrat honom från att parera en ordentlig vurpa 50 meter från målfållan, de belarusiska skyttarna var på styva linan när alla fyra deltagare inte plockat viktiga poäng trots flera bommade skott, bäst var Anton Smolskij på en 42: a plats men allt sämre gick det för Labastov respektive Varabej, Jeletnov och veteranen Siarhej Bocharnikov först på plats nummer 64 med tre straffrundor.

Förra veckans lyckligt lottade skidskytt Lisa Theresa Hauser från "Bergstoppens och älvens land" toppade än en gång rubrikerna med ännu en pallplats individuellt, bronsmedalj i världscupturnén tredje gången gillt för hennes del bakom Dorotea Wierer och GP-vinnaren Tiril Eckhoff; en annan österrikiska i form av Julia Schwaiger gjorde en stabil sprinttävling med en hygglig niondeplats före Elvira Öberg men kunde inte rå på antingen Hanna Öberg eller Marte Røiseland som leder poängtabellen totalt, däremot hade Linn Persson fått strula med tomhylsan vid stående skjutning, åkte på en 35: e plats med viktiga poäng på agendan och Ingrid Tandrevold som skulle ha gått i mål segnat och föll på knä men togs till närmaste klinik för medicinsk undersökning innan minst nästa deltävling på Sydtyrolen enligt det norska landslagets assisterande coach Sverre Wåler Kaas; deras Crew Chief Per-Arne Botnan var på plats när han tillkallade hjälp på paddocken.

Killarna körde sin stafett när Trikoloren höjdes på flaggstången, laget som bestod av Fabien Claude, Simon Desthieux, Quentin Fillon Maillet och Émilien Jacquelin slog de oövervinnliga norrmännen med stil i blåsiga förhållanden och Italien blev senare trea med tjugoårige Tommaso Giacomel i spets innan han blev omkörd av Arnd Peiffer före sista växling; Belarus hängde bra med i början med Mikita Labastov och Siarhej Bocharnikov tills Raman Jeletnov gjorde en misslyckad serie i det liggande skyttet, en straffrunda för Martin Ponsiluoma i liggande fällde Sveriges chanser men när Oskar Brandts tillräckligt hyfsade stafettdebut var komplett kunde han spurta mot Sloveniens Rok Trsan innan lagkapten Sebastian Samuelsson ökar tempot och avslutar loppet på en sjundeplats före Kanada, Slovenien och Finland.

Sveriges damstafettlag på nytt åkte till en ny pallplats när Mona Brorssons felfria serie bäddade för Linn Perssons framfart senare i loppet med bara ett extraskott, strulet fortsätter för Elvira Öberg men undvek straffrunda innan storasystern Hanna såg till att en tredjeplats bakom Tyskland och Belarus är inom räckhåll då storfavoriterna Norge och Frankrike höll på att trassla till på den tredje sträckan, speciellt när vi pratar om toppåkare som Justine Bouchet respektive Tiril Eckhoff; för en gång hade kanadensiskorna hängt med bland de sex bästa men de bommade skotten från Sarah Beaudry fällde sina chanser och slutat på en jobbig elfte slutplacering.

En oväntad podium har väntat i herrarnas masstart när svenskarna sköt skralt om jag får uttrycka mina känslor efteråt, som vanligt är en norrman högst upp på pallen men det är inte nykomlingen Lægreid eller Johannes den rödlätte, det blev Tarjei Bø som skopade hans första vinst den här säsongen och därmed karriärens elfte, vi välkomnar också två killar från alpländerna som båda sköt fyra nollor och hade siktet på ett drömläge, vi såg hur Lisa Theresa Hauser ta tre raka pallplatser individuellt och under gårdagen har en annan i det österrikiska landslaget visat vart skåpet skulle stå; Felix Leitner bar den rödvita fanan i stratosfären efter ett välförtjänt andraplats med Schweiz starkaste representant Benjamin Weger trea, på damsidan däremot gick det bättre i åkningen för pinglorna i blågula matchställ, tredjeplatsen trots en bom i tre av fyra depåstopp räckte för Hanna Öberg att försöka jaga ifatt viktiga poäng i tabellen, Mona Brorsson tangerade sitt personbästa från Nove Mesto 2018 med en fin femteplats, en remontada krävdes för Linn Persson att fortsätta vara i bra form och segern däremot gick till fransyskan Julia Simonsson före Tysklands säkraste medaljförhoppning Franziska Preuss.

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/M36Vkm/har-faller-sebastian-samuelsson-pa-upploppet

https://www.dn.se/sport/topplaceringarna-uteblev-samuelsson-vurpade-pa-upploppet/

https://www.svd.se/dubbelt-norskt-i-topp-i-oberhof

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/7KVW5V/norskan-brot-sprinten--kollapsade-och-fick-hjalp

https://www.vg.no/sport/skiskyting/i/PR5M7X/eckhoff-vant-tandrevold-kollapset-og-maatte-faa-hjelp

https://www.dn.se/sport/hanna-oberg-missade-pallen-i-oberhof/

https://www.svd.se/foll-ihop-i-sprinten-nagot-slags-chock

https://www.lequipe.fr/Biathlon/Actualites/L-equipe-de-france-masculine-remporte-le-relais-d-oberhof/1214039

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/eKabw9/samuelsson-korde-upp-sverige-till-en-sjundeplats

https://www.biathlonworld.com/news/detail/oberhof-relay-men-france

https://www.svd.se/tung-svensk-stafett--sjua-i-oberhof

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/9Obg3l/sverige-pa-pallen-i-stafetten-i-skidskytte

https://www.dn.se/sport/ny-pallplats-for-stafettdamerna-trea-i-oberhof/

https://www.biathlonworld.com/news/detail/oberhof-2021-women-relay

https://sverigesradio.se/artikel/7648357

https://www.svd.se/sverige-trea-i-stafetten-du0w

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/mentala-krisdraget-bakom-succeloppen/

https://svensktskidskytte.com/nyheter/sverige-p-tredje-plats-i-damernas-stafett

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/395kKd/oberg-pa-pallen--efter-dramatisk-vurpa

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/just-nu-pallen-for-hanna-oberg/

https://www.krone.at/2320315

https://sport.orf.at/stories/3071951/

https://www.oesv.at/news/erster-einzel-podestplatz-fur-felix-leitner/

https://www.dn.se/sport/sjatte-pallplatsen-for-sasongen-for-hanna-oberg/

https://www.biathlonworld.com/news/detail/oberhof-massstart-boe-2021

lördag 16 januari 2021

V8-klassiker - Michael Caruso 2015

Race nummer 2 på stadsbanan i Adelaide har kantats av en rejäl krasch i utgången på Brewery Bend där många förare spås slå i betongmuren genom åren, offret var Nissans fabriksförare Michael Caruso.

Här hade enligt expertkommentatorn Neil Crompton punktering vänster fram varit den rätta orsaken till varför Caruso fått understyrt på ingången och i en annan reprisbild så träffade han betongmuren ganska hårt men inte lika brutalt som Glenn Setons år 2002, i omedelbar verkan skickades säkerhetsbilen ut för att få väck vraket och sopa bort all skräp som låg kvar på marken.


fredag 15 januari 2021

Avtalet godkänt från och med mars

Innan festligheterna hade EU gett PSA-gruppen grönt ljus att sammanslå med Fiatkoncernen för att bilda nyetablerade Stellantis sedan affären hindrades i över ett år, därmed kan jätteaffären på motsvarande 400 miljarder kronor läggas på agendan.

Båda de separata företagens toppnamn (PSA-gruppens Carlos Tavares och Fiatkoncernens Johann Elkann) meddelat i ett dekret att upplåta plats hos sina aktiva verkstäder för eventuellt nya tillverkare eftersom PSA erbjöd Toyota mer produktionskapacitet i Valenciennes, i överlag kommer marknadsandelen i nyttofordonens segment höjas till 34 procent jämfört med Renaultalliansens 16 % respektive Volkswagenkoncernens 12% och Daimler AG: s tio procent.

Flera veckor efter ett godkänt stimulanspaket väntas aktieägarna signera hela affären under första kvartalet när Fiat, Chrysler och Maserati sitter under samma styre som Peugeot, Citroën och Opel.

https://www.teknikensvarld.se/nyheter/bilbranschen/peugeot-och-fiat-fick-okej-bildar-fjarde-storsta-biljatten/

torsdag 14 januari 2021

Världens bästa rariteter - Del 4

Det är nu dags att återberätta några korta saker om de kvarvarande bilar som rullar fortfarande i trafiken även om ingångspriserna vill snart skjuta upp i höjden på senare år, idag är det på nytt två eftertraktade bilar som fick leva länge på nybilsmontern men klassas som framtida klassiker enligt flera entusiaster.

4. Lancia Thema 8.32


Under mitten av 80-talet var BMW: s första generation M5 förpassande nog en ganska mäktig direktörsbil med en rak sexa ur deras enda sportvagn M1, det märkliga är att Lancia fick också ge sig in i kampen och responsen föll på en trimmad version av flaggskeppet Thema med tilltalsnumret 8.32 då åttan talar om att det sitter en V8 ur en Ferrari 308 med en annorlunda vevaxel istället för den vanliga plana vevaxeln.

Interiört känns förarplatsen kvalitetssäker med mycket dyra material på sittdynor och instrumentering, ratten var skräddarsydd med användning av velour runt rattkransen och bland finurligheterna återfinns alltså de motoriserade nackskydden bak, den lilla spoilern öppnas automatiskt vid körning och gör att bilen når från 0-100 km/h på 6.8 sekunder med topphastigheten på M5-territorium (249 km/h).

Genom åren var Lancian mer sällsynt på alla toppmöten än sin tyska konkurrent eftersom den tillverkades i ca 3 400 exemplar i två olika faser, jag tycker att den här bilen är bilindustrins kanske sju underverk tillsammans med Mercedes CL 600 och Peugeot 205 GTi.

3. Volkswagen Corrado VR6


Denna slanka sportcoupé från Wolfsburg gjorde debut 1991 med namnet Corrado; bilen i sig har många beståndsdelar hämtade från gamla Volkswagenmodeller, exempelvis bakre hjulupphängningen med skruvfjädring och bussningar från en Passat inklusive styrväxeln från en Golf II men motorn var ny från början, det satt en VR6-motor på 2.9 liter och pumpade ut 192 hästkrafter, alltså en V6: a med särskild kompromiss och det var en utfallsvinkel på femton grader mellan cylinderbankarna för att placera en enda kamaxel.

Bilen var otroligt snabb och utmanade årtiondets kanske bästa snabba halvkombi Renault Clio Williams ända sedan ett fåtal Corrado-ägare vill hellre ha en sådan framför låt oss säga en begagnad Ford Sierra Cosworth eller BMW E30 M3 om väghållningen var tillräckligt bra för en sportcoupé.

Corrado VR6 för mig var en intressant kandidat bland framtida klassiker men under tiden den gick ur produktion var toppversionen i modellens utbud en stor flopp, motorjournalisten Richard Hammond sa i ett avsnitt ur säsong tre av Top Gear att bilen var svindyr och ingen hade köpt den, än idag ett bra exemplar av Volkswagens sportcoupé från 90-talet kostar tio procent dyrare än normalt på grund av dess lättare värdeminskning efter full service.

onsdag 13 januari 2021

Världens bästa rariteter - Del 3

Idag kommer jag stifta bekantskap med korta storyn om bilindustrins mest sällsynta bilar, veckans avsnitt handlar om en gammal klenod från Peugeot respektive en modern italiensk utmanare till Aston Martin DB7.

6. Peugeot 604


Sjuttiotalets Europa var uppe i en hård oljekris när Peugeot släppte sin första moderna lyxbil sedan gammalmodiga droskan 601, utseendet designmässigt var lika konservativ som den alltmer populära 504: an men med stor attribut att konkurrera mot Jaguars pråliga XJ6, Mercedes 450 SEL och första generationens BMW 7-serie.

Trots Pininfarina-designen, dess mjuka väghållning och utdaterade motorutbud hade 604: an blivit fullständigt kritiserad under sin tioåriga tillverkningsperiod, bara 153 252 exemplar sålda i Europa och var en rejäl flopp jämfört med Rover Vitesse som var mer av en kändis i Storbritannien bland tjänstebilister i den offentliga sektorn (t.ex. chaufförer åt högt uppsatta politiker eller livvakter), därför hade bilens sexcylindriga motor klassats som ett mästerverk i och med att driftkostnaden blivit dyrare genom åren, dieselmaskinen på 2.3 liter var överskuggad av ett stort hake, den kunde inte tackla kallstarter än V6: an eftersom flera ägare hemma i Frankrike valde att dra i parkeringsbromsen uppför en backe för att förhindra småtrassel vid tändning.

5. Maserati 3200 GT


Italienska bilfabrikatet Maserati under nästan hela 90-talet hamnat på fel sida om vinsträkningen, finansproblemen fortsatte ända in mot 1997 då företaget blev uppköpta av Ferrari som leddes av Fiatkoncernens då högste chef Luca di Montezemolo; anledningen till det undertecknade kontraktets klausul var att modernisera märkets modellutbud och det fungerade enligt det klassiska ordspråket "Ut med det gamla, in med det nya".

Maseratis första moderna sportvagn som använde beståndsdelar från biltokiga Modenas samarbetspartner hette 3200 GT, namnet anger motorns slagvolym respektive karossform, det sitter en frontmonterad V8 med dubbla turboaggregat på 3.2 liter och den hade en maxeffekt på 365 hästar när den presenterades framför biltidningarnas krönikörer inklusive Sir Stirling Moss och designgurun Giorgetto Giugiaro.
Den 6-växlade manuella lådan från Magna PT som då hette Getrag fungerade perfekt både på vanlig pendling och på racerbanan men jag klandrar ofta på automatlådan som plågade de senare årsmodellerna innan den fasades ut 2002 till fördel av den nyare 4200 GT, på sätt och vis hade modellen tillverkats i bara tusental, 4 795 för att vara exakt och de flesta såldes med manuell låda.

tisdag 12 januari 2021

Peugeots nya kraftkälla i detalj

Franska biltillverkaren Peugeot släppte detaljerade bilder på hur motorkonfigurationen ser ut på deras framtida LMHy-bil innan den efterlängtade comebacken 2022.

Bakom bränsletanken och överlevnadscellen monteras en nykonstruerad bensindriven V6: a på 2.6 liter som väger cirka 165 kg, enligt de nya reglerna kan kraftåtgången räknas till hela 670 hästkrafter i kombination med en tvärställd superkondensator som genererar en hel del maxeffekt och den sjuväxlade transmissionen utvecklas av Xtrac med hjälp av elektromekanik istället för hydraulik som i formelbilsracing.

Peugeot Sports ansvarig för drivkällan Francois Coudrain sa i ett pressmeddelande för cirka en månad sedan att dubbla turboaggregat ger en lägre gravitationspunkt men också en bättre tjänstevikt, paketering av beståndsdelarna, bra prestanda och framförallt tillförlitlighet.

De nya reglerna förbjuder användning av elmotorn i lägre fart än 75 km/h eftersom bensindrift räknas som livlina vid aktivering av fartbegränsaren vid depåstopp eller "Kod 60" vid gul flagg, vid full effekt begränsas motorns kraftåtgång till 402 hästar och beteendet ändras från bakhjulsdrivet till fyrhjulsdrivet, batteriet laddas via en kabel före träningspasset och i tävlingssyfte används en kraftkonverterare som omvandlar elektrisk energi till kemisk energi, precis som KERS i Formel 1 och det betyder att de nya LMHy-bilarna förblir tyngre i tjänstevikt än de gamla LMP1-bilarna från flera år tidigare.

Fabrikatets nyinsatte tekniska direktör Olivier Jansonnie menar att prestandabalansen gynnar det teknologiska utvecklingens möjlighet, i synnerhet dess aerodynamiska effektivitet och LMHy-regeln hade formats med att minska kostnaderna ganska markant men FIA har andra planer, organisationen har sedan tidigare lagt märke till att varje konstruktör tillverkar cirka 25 produktionsbaserade tävlingsbilar för vanligt bruk, något som Porsche hade gjort för väldigt länge sedan när de var det senaste märket att konstruera en så kallad "Homologation special".

https://www.autocar.co.uk/car-news/motorsport-news/peugeot-2022-le-mans-hypercar-use-670bhp-hybrid-v6

måndag 11 januari 2021

Fortsatt bra läge på Oberhof

Andra tredjedelen av världscupsäsongen i skidskytte har kickat igång vid det första av två tillfällen på Oberhof före det tillfälliga besöket i Sydtyrolen innan man landar på slovensk mark till årets VM.

Damsprinten innehöll mycket från olika håll på klassificeringen, först ut bland svenskorna var Johanna Skottheim; med fullt skytte i liggande hade bommen i stå blivit ännu tuffare för henne inför jaktstarten och bland de topprankade atleterna kunde Hanna Öberg som det var tidigare gå mot en viktig andraplats bakom veckans Polesitter Tiril Eckhoff med två nollor och bra fart i nysnön, in bland de tjugo bästa är vad som krävdes för Linn Persson om inte hennes skidor var inställda för blötsnö, världscupledarinnan Marte Røiseland behöll greppet om kristallbucklan men under fredagsmorgonen blev den rutinerade åkaren från Agder fylke distanserad av Lisa Theresa Hauser i och med att den förstnämnda dragit på sig en bom vardera.

Helnorsk dominans när killarna körde sitt eget lopp senare den eftermiddagen med bröderna Bø och Sturla Holm Lægreid på pallen; Sebastian Samuelssons chanser till podiet räckte inte med totalt två straffrundor och en artondeplats, han blev senare omkörd av sina egna landsmän Jesper Nelin och Martti Ponsiluoma men också av David Komatz, Benjamin Weger och två belarusier i form av Siarhej Bocharnikov och mycket överraskande Raman Jeletnov; en annan storstjärna som fick respass är Quentin Fillon Maillet vars arbetsdag kantades av fyra straffrundor och mycket värre två minuters tillägg för att ha glömt att åka två varv till i processen.

Ännu mer glädje sprids i det blåröda lägret när dubbelseger i damernas jaktstart förblev ett faktum i lördags, här hade Tiril Eckhoff sällskap med Marte Røiseland på podiet, återigen kunde den strålande Lisa Theresa Hauser klämma sig in som välförtjänt trea, för svensk del fick en strulig Hanna Öbergs andra startplats bli konverterad till en åttondeplats då det bommades ett eller två skott men också fått ena staven en liten törn då hon tampades med Markéta Davidová före andra rundan depåstopp, allra struligast var Johanna Skottheim med tre missade skott halvvägs in i loppet men Hannas kräftgång ledde till att Linn Persson på rullen gjort en modig insats från 19: e på startgridden till en tiondeplats.

Mera Norge var huvudämnet senare under lördagen och vilket race det hade blivit med tre olika åkare från samma landslag delar samma podium, i den täta dimman fixade Sturla Holm Lægreid en överraskande seger före Johannes Dale och Tarjei Bø trea, den mästerlige Johannes Thingnes Bø däremot åkte på fyra straffrundor och det är ju nästan samma scenario som på den avslutande masstarten i VM på Östersund för dryga två år sedan men inte nog med det utan han fick se sig distanserad av en viss Sebastian Samuelsson före målgång, där bakom hade Ponsiluoma tappat greppet om en Topp 10-placering och blev ingen match mot bland annat Erik Lesser och Arnd Peiffer.

Med bara ett halvt poängs fördelning mellan första och andra halvlek i lagtävlingarna gjorde Sverige en plågad 2+2-stafett och revanscherat på bästa sätt i singelstafetten, Elviras och Jespers motgångar med varsin straffrunda på respektive sträcka var ledorden till deras sämsta insats på sex år här i Oberhof utöver Rysslands första seger i disciplinen på riktigt länge, därefter blev singelstafetten extraspännande med Trikoloren överst på pallen den här säsongen; Emilien Jacquelin och hans kamrat Julia Simonsson såg till att Tiril och Johannes får det struligt på vallen och ge en stor lucka ner till Tyskland, Kanada och Sverige men det var Sebastian Samuelsson som fick det sista ordet mot en vilt kämpande Johannes Thingnes Bø till en överraskande andraplats, men annars i kampen om viktiga poäng i nationscupen tvingade Belarus att ta minst en femteplats efter Mikita Labastovs spurtvarv.

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/Qm5BjV/hanna-obergs-skona-repris-pa-pallen-igen

https://www.dn.se/sport/oberg-tvaa-i-oberhof-sasongens-femte-pallplats/

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/just-nu-pa-pallen-efter-perfekt-skytte/

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/WO6BVK/tung-aterstart-for-svenska-herrarna

https://www.svd.se/norsk-trippel--ponsiluoma-baste-svensk

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/0K9x3g/hanna-oberg-tappade-staven-i-jaktstarten

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/obergs-kaoslopp-nej-vad-hander/

https://www.dn.se/sport/hanna-oberg-langt-fran-pallen-i-jaktstarten/

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/mB5j2g/svenska-superduon-tvaa-i-singelstafetten

lördag 9 januari 2021

Världens bästa rariteter - Del 2

Dagens inlägg kommer handla om två olika dyrköpta kärror från respektive fabrikat, båda har sin respektive karaktär och charm om inte skillnaden är tillräckligt stort mellan varandras egenskaper.

8. Lamborghini Diablo GT


Under slutet av 90-talet hade Lamborghinis sista egentillverkade modell möblerats om till ett specialbygge innan konservativa märket Audi tog över driften, den byggdes i 83 exemplar och var märkets mest sällsynta modell i deras historia långt före formgivarna kompletterade arbetet med den brutala Sesto Elemento.

Enligt Martin Brundle i hans självbetitlade dokumentärfilm om superbilar var klagomålet riktad mot en viktig beståndsdel, växellådan som ofta plågas av blytung passage mellan kugghjulen, främst mellan trean och fyran även om köregenskaperna på racerbanan låg på plussidan trots att V12: an ylar som en varg på en rak sträcka, minuspoängen däremot går till mardrömmen i verklig trafik, bagageluckan fram får bara plats med en flaska rödvin och handskfacket är för liten att klämma in ett 15-pack ägg.

7. Mercedes CL 600 (C215)


Om tidslinjen till en bra kap inom förnuftigt bilköp kan allt spåras tillbaka till en tvådörrars coupé med stor motor och avslappnad akustik, svaret leder till den senare specifikationen av Mercedes CL 600.

De tidiga årsmodellerna av CL 600 med interna koden C215 var otroligt bra sedan 5.8 liters V12: an på 362 hästar höll riktigt länge efter första serviceintervallet och sålt riktigt bra mellan de fyra första åren, när den gjorde en kosmetisk ändring 2002 fick sugmotorn nå vägs ände och bli ersatt av en nyare tolva men med dubbla turboaggregat och en lite mindre slagvolym, motoreffekten höjdes till 493 hästkrafter med ett maxvrid som talar sitt tydliga språk, hela 800 Newtonmeter eftersom AMG: s ingenjörer var mycket tvungna att dra ner på kraftåtgången i prestandaversionen CL 65 AMG på grund av en kritisk temperaturhöjning i växellådans inre kärna.

För mig är CL 600 en bra fyrsitsig coupé med den coolaste looken, den tysta motorljudet och att den hade flera finurliga gadgets som farthållare och navigationssystem, bara tacka f.d. Top Gear-ankaren Jeremy Clarkson som är en hyllad Merca-fantast i programmet.

fredag 8 januari 2021

Världens bästa rariteter - Del 1

Idag kommer jag syssla med ännu en Topp 10-lista men den här gången kommer det röra sig om sällsynta bilar, dagens avsnitt är en historielektion om två bilmodeller som drog nytta till varför de inte såldes riktigt bra genom åren bara om de inte är lönsamma längre.

10. Renault Vel Satis


Vel Satis var under sin korta karriär en direkt ersättare till Safrane i direktörsbilens segment, frontpartiets design hämtades ur konceptbilen med samma nomenklatur fyra år innan fullständiga produkten släpptes men var bredare i storlek än självaste föregångaren, den hade mer benutrymme interiört än i en äldre Renault 25, förarplatsen drar mer lyx och kostade 15 procent mindre än en BMW 5-serie i och med att servicekostnaderna förblev dyrare om man valt en med tre liters dieseldriven V6: a.

Här i Sverige betraktas Renaults dyrköpta direktörsbil som en slipad rival till Volvo S80 eftersom ingen ville ha råd till en Vel Satis, därför vill flera nybilsägare vända sig åt antingen en Audi A6 eller sin franska konkurrent, den mer lönsamma Peugeot 607 och efter åtta år på marknaden är nedläggningen ett faktum trots att uppföljaren heter numera Talisman.

9. Fiat Stilo Abarth 20V


Halvkombins segment lutade så småningom åt styrka och acceleration, när fjärde generationens Volkswagen Golf GTI var slöare från 0-100 behövde Fiat en direkt respons med den här skapelsen, en Fiat Stilo men inte vilken Stilo som helst utan den med Abarth-trimmade raka femman på 2.4 liter och 20 ventiler.

Det finns många saker som skiljer den här motorn till Volvos populära konstruktion med samma slagvolym, vevaxeln är tre millimeter längre än i 2.4: an som satt i en samtida S60 eller V70, motoreffekten var i stort sett identisk med Torslandafabrikatets maskineri, klockade en sekund snabbare än Volvon under acceleration och hade mindre vrid som resulterade i en högre toppfart.

En del ägare klagade på köregenskaperna men de flesta trodde i värsta fall på varför hade tillverkaren angett ett års fri service istället för sex månader, i Sverige hade bara ett par Abarth-entusiaster skickat klagomål om motorns ventilfjädrar som visar tecken på rost och där har vi anledningen till varför Abarth-versionen av Fiats sportiga halvkombi fått mycket kritik från olika håll.

torsdag 7 januari 2021

Bilen som körde ifrån polisen

1990 släppte Opel en prestandaversion på direktörsbilen Omega A, den utvecklades i samarbete med GM: s dåvarande partner Lotus när folket på fabriken i Norfolk fipplade med motorns interna delar inklusive chassi och plåtkarosseriets paneler, dess nära tvilling hette Omega Evo 500 som tillverkats i 320 exemplar av Irmscher för att klara av kriterierna innan den användes som racerbil i Tysklands mest populära standardvagnsmästerskap DTM.

Motorn är en rak sexa som borrades upp till 3.6 liter och monterat två turboaggregat, effekten fördubblades från normala 203 till kolossala 382 hästkrafter, maxvridet höjdes till 568 Newtonmeter, det låter ju som att det fanns mer kraftåtgång än en utgående Ferrari 348, mer vrid än en Lamborghini Diablo GT och är dyrare i servicekostnader än en Audi V8 Quattro, dessutom fick Lotus lägga den vanliga transmissionen åt sidan till favör av en sexväxlad låda hämtad ur en Chevrolet Corvette ZR1 av generation C4 och den engelska bilfabrikatets grupp tekniker vände sig till australiensarna för att få tag på diffspärren ur en Holden VN Commodore.

När BMW E34 M5 ansågs vara tidernas bästa direktörsbil med hög prestanda fick den se sig slagen av värstingen trimmad i Norfolk av alla ställen fast av kontroversiell uppfattning, i Storbritannien fick en Lotus Carlton som den hette där borta med en ökänd nummerplåt dra ifrån Transportpolisens Opel Senator som körde bara 190 km/h, bilen i fråga bara for iväg som en sprintlöpare och även skakat av en polishelikopter i processen, här i Sverige återfanns ett gammalt videoklipp när Lotusen löpte ifrån en omarkerad radiobil på en svensk motortrafikled.

Mer än tre decennier senare är Opels värstingmodell ganska sällsynt på vägarna efter 630 exemplar i Europa och 320 exemplar i Storbritannien trots rubrikerna som fick Aftonbladets redaktion att ryta ifrån.


Brittiska bilfantasten Jontys recension om Opels värstingsedan


onsdag 6 januari 2021

10 saker du inte visste om Lisa Schulte

Dagens "trivia" kommer handla om en talangfull tjej som är naturligt begåvad på iskanalerna i världscupsammanhang, den idrott som jag brukar se på Eurosport är rodel och jag hade haft ett stort intresse där sedan Vinter-OS 2002.

1. Lisa föddes på Luciadagen år 2000

2. Påbörjade sin karriär i kälksport redan vid tonåren

3. Hon världscupdebuterade hemma på Innsbruck Igls, slutade på en fin elfteplats långt före de nära jämnåriga svenskorna Kajsa Hjelm Söderberg och Tove Kohala

4. Tävlar för samma idrottsförening som klasskamraten Hanna Prock; dotter till den legendariske Markus Prock

5. Bästa resultatet från säsongen 2018-19 tilldelades på Königssee sedan hon ledde efter första åket på grund av ymnigt snöande emellan pausvilan och andra åket, sjundeplatsen räckte i alla fall till flera poäng

6. Utöver träningspassen på både gymmet och landslagsbanan i Tyrolen så älskar hon att weekendresa på somrarna, hon även tycker om att åka snowboard på fritiden

7. Hennes åkstil är så bra att hon kan hålla en ideal linje på ingången av en kurva och skaffa mycket fart i branten

8. Första världscupmedaljen skördades på hemmaplan när hon förde Österrikes stafettlag till en andraplats bakom Italien under fjolårssäsongen

9. Individuellt åkte hon på en ganska bra fjärdeplats i premiärtävlingen inklusive en femteplats senast i Altenberg

10. Efter två års utbildning med Försvarsmakten kan den lovande Lisa dubblera mellan tävlingskarriären och arbetet som polisaspirant


tisdag 5 januari 2021

S2000 återuppstår

I en artikel skrivet av Mattias Rabe från Teknikens Värld har några rykten om en uppföljare till Hondas mest körglada roadster S2000 dagats upp på kolumnen, enligt uppgifter som hänvisats av finanssajten Forbes kommer det japanska bilfabrikatets ledning hoppas på att återuppväcka modellen med största allvar i samband med 25-årsdagen någon gång under kalenderåret 2024.

Med källhänvisning skall den eventuellt nya modellen behålla den moderna klassikerns form och proportioner men får nya tillbehör som bättre strålkastardesign respektive lättviktschassi och motorn blir hämtad från en Civic Type-R FK8, det vill säga en rak fyra med turbo på 320 hästkrafter och 400 Newtonmeter länkad med en tävlingsinspirerad sexväxlad manuell låda, precis som föregångaren kommer det bli bakhjulsdrivet för direkt känsla i styrningen.

https://www.teknikensvarld.se/nyheter/bil-och-trafik/honda-s2000-uppges-komma-tillbaka/


måndag 4 januari 2021

Maktkampen inom Volkswagen AG hägrar

Sedan slutet på november förra året har Volkswagenkoncernens ledning mycket att göra kring deras ledarfigurs rykten om ett förlängt kontrakt, något som retar bolagets strategiska chef flera år efter dieselfusket trädde fram på rubrikerna trots att det handlade om stora summor till att göra dieselaggregaten renare med annorlunda teknik.

VD: n Herbert Diess tvingades lämna jobbet alltför tidigt på grund av mjukvaruproblemen som rör elbilen ID.3, kontraktet håller på att gå ut 2023 men enligt Teknikens Världs insändarskribent Jan-Erik Berggren kan diskussionen få sin slutsats först under dess sista avtalsår eftersom en förlängning skulle visa förtroendet på ägarfamiljen Piëch samt Niedersachsens landsting.

När över hälften av de anställda vill att koncernens VD ska stanna kvar är det bara en organisation som är emot förslaget och det är facket, i ett uttalande fick Bernd Osterloh från fackförbundet ge en hård känga åt Volkswagenkoncernens assisterande chefer även om det påstår att han är emot värvningen av Arno Antlitz och Thomas Schmall till bolagets språkrör om Herbert tappar kontrollen över företagets strategiska beslut.

https://www.teknikensvarld.se/nyheter/bilbranschen/ny-maktkamp-inom-volkswagen-koncernen/

lördag 2 januari 2021

V8-klassiker - Sandown 2007

På varv 122 av 161 i 500 kilometersloppet passade ledaren Craig Lowndes med bra fart i sin Triple 8-trimmade Ford på att varva Greg Murphy men något krassligt skulle hända mellan de två vid ingången mot kurva 1.

Båda förarna åkte av i det blöta gräset, den förstnämnde återvände säkert medan Tasman Motorsport-föraren i sin tur tog raka genvägen förbi första kombinationen om inte Lowndes fick ställa sig bakom Allan Simonsen hans före detta lagkamrat i långloppen.


fredag 1 januari 2021

Nyårskaramell från förr

Idag är det fjorton år sedan mitt största idrottsögonblick kablades på direktsänt TV efter att nyårshoppningen i Garmisch-Partenkirchen ställdes in efter grundomgångens slut då domarteamet utsåg Andreas Küttel som vinnare, senare den kvällen samma dag fick Newcastle möta ett stjärnspäckat Manchester United hemma på en fullsatt St James Park; Sir Alex Ferguson ställde upp laget med fyrbackslinjen som består av två veteraner och två nyförvärv inklusive de stora spelarna Paul Scholes, Ryan Giggs, Cristiano Ronaldo och Wayne Rooney men Glenn Roeders Newcastle satsade på unga spelare från akademin, två av dem rättade sagt när han skickade Paul Huntington från start, David Edgar i vänsterbacksposition och på bänken satt en ung Andy Carroll i och med att de viktigaste namnen i laget James Milner, Antoine Sibierski och forwarden Obafemi Martins fått mycket beröm av tränaren de fem senaste matcherna.

Matchens första hörna gick till det röda United efter bara fyrtio sekunders spel men Scholes inspel hittade bara en försvarsspelare närmast i straffområdet och sparkade ut till ett inkast, bästa chansen så här långt i början på toppmötet kunde ha förvaltats av Louis Saha sedan hans skott åkte brett utanför och samma sak gällde även det missade skottet som räddats av den suveräne Shay Given; förmodligen var Man U det bättre laget halvvägs in på första halvlek och det kunde inte bli värre för dem i matchens 32: a minut, Emres korta passning till Scott Parker nådde sedan Sibierski, ner till Kieron Dyer, lade fram bollen till Milner som var på väg att fylla 21 år, han blir av med punktmarkören Gary Neville och skjuter iväg matchens första mål framför Norra ståplats, ett vackert skott från 24 meters avstånd upp i Edwin van der Sars vänstra kryss och hemmafansens glädje blir så småningom kortvarig med sex minuter kvar till pausvila när Paul Scholes tråcklade förbi två spelare i randiga tröjor och slår in kvitteringsmålet sedan han såg Shay Given stå långt ifrån buren och bollen hamnade sedan i målvaktens motsatta stolprot.

Början på andra halvlek här på St James Park har bjudit på mera av den rödlätte geniets fina insats, efter sydkoreanen Ji-Sung Parks långa crossboll till Cristiano Ronaldo så spelade det stora affischnamnet snett inåt bakåt till Scholes som knorrade in en hård spark med högerdojan ledningsmålet via Steven Taylors ben och tystade hela arenan, den perfekta responsen får man väl nog säga för tabelledarna som jagar efter tre viktiga poäng och försöka sätta press på Chelsea, Liverpool och Arsenal.

Skadeförföljda Newcastle var på väg mot ännu ett nederlag sedan två raka bortaförluster på mellandagarna, många trodde att nedflyttningskampen skulle vara aktuell för deras del men det behövs en riktig lirare för att ändra motgången till ren jubel på läktarna, låt oss presentera en ung spelare som skulle bli matchens hjälte för resten av dagen, han kommer från Kitchener, Ontario i Kanada och hans namn är David Edgar; i hans första hemmamatch för säsongen som direkt ersättare till Nicky Butt kunde nittonåringen efter en lång passning från James Milner leta efter utrymme att gå på skott och det gjorde han, ett långt skott som svävade in genom backlinjen och hittade sedan nätmaskorna förbi en chanslös van der Sar på Gallowgate End, vilt jubel uppstår på hela arenan och lika värde var ett faktum, 2-2 till Newcastle i detta heta toppmöte när deras unga spelare blev de stora hjältarna mot bortalagets kanske mest erfarna startelva.

http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/eng_prem/6205747.stm