tisdag 13 juni 2017

Peugeot på långdistans - Del 1

Det är början på 90-talet och det franska bilmärket byggde en racerbil som skulle bli framgångsrik Le Mans 24 timmars tävling, ett av världens mest tuffa evenemang inom bilsporten.

1991 fick man avbryta loppet med den första versionen av 905: an men ett år senare gjordes en förbättring både aerodynamiskt och motormässigt, man har designat om hela främre noskåpan och framljusen och även installerat en starkare Spec 2-variant av V10-motorn på maffiga 700 hästkrafter.

Den sextionde upplagan av "The French Classic" som brittiska journalister kallar vanns av Peugeot 905 nummer 1 med hemmaföraren Yannick Dalmas och de engelska Formel 1-förarna Mark Blundell och Derek Warwick, idag är den legendariska bilen kvar på museum i Sochaux.

Ett år senare kom dominansen, alla tre 905: or stod högst upp på pallen innan bytet till Formel 1 och samarbetet med McLaren.
Hela laguppställningen med Geoff Brabham, Eric Hélary, Christophe Bouchut, Teo Fabi, Thierry Boutsen, Yannick Dalmas, Jean-Pierre Jabouille, Philippe Alliot och Mauro Baldi tog en välförtjänt "treble" som det heter på engelska framför hemmapubliken.


Här är ett varv runt Circuit dela Sarthe i en Peugeot 905 kommenterad av Philippe Alliot


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar