söndag 30 januari 2022

Väntetider och estetik inför tävlingssäsongen 2023

Det har gått lite si och så för Porsche Motorsport och dess kanadensiska samarbetspartner Multimatic i ett försök att slutföra utvärderingarna av en LMDh-bil som skulle konkurrera de stora fabriksteamens byggen i både FIA: s och IMSA: s tekniska reglemente, de första testerna som skulle ha körts efter annandagen 2021 flyttades fram till efter nyår trots stora utmaningar logistikmässigt p.g.a. det medicinska nödläget runtom i världen.

I en specialinsatt kolumn av Graham Goodwin från dailysportscar.com kunde han klargöra att fabrikatets testprogram hålls i samband med Team Penskes lust att prissätta chassits olika komponenter i marknaden för att lotsa fram kundleverantörsteam som köper exempelvis motorer, diffar och styrväxlar men självklart kan ingångspriset för en helskinnad LMDh-bil kosta dyrare än en LMP2-bil med motor från Gibson och växellåda från Sadev.

Flera skarpsynta journalister, speciellt dem från tyska Bild am Sonntag eller Frankfurter Allgemeine noterade hur olika teasers på Porsches kommande tävlingsbil inte gav en direkt matchning men enligt rapporten så förstår man hur konceptstudien fått lite vibbar ur en 956: a som Derek Bell hade kört på Le Mans för dryga 40 år sedan.

De första testerna utfördes av Porsche själva på Weissach när fransmannen Frederic Makowiecki provkörde en Multimatic-konstruerad mula dock utan superkondensator i LMDh-specifikation, Porsche Motorsports ordförande Tomas Laudenbach sa via pressmeddelande att man är stolt över chassiutvecklingens viktiga steg till årgång 2023 och samtidigt tacka Team Penske för inblandning av projektarbetet, fabriksföraren Frederic Makowiecki sa att startsignalen klickade igång och provkörningen gick utan några små problem.

Därefter under torsdagen så godkände Tomas Laudenbach en begäran på hur motorns utseende och byggarkitektur ser ut genom att bocka på alla spalter med syfte att driva en produktionsbaserad V8 med dubbla turboaggregat och syntetbränsle ingår i reglementet för att stävja koldioxidutsläppen med 30 procent jämfört med de äldre motorerna i LMP1-klassen genom åren eftersom hela kraftpaketet erbjuder en bra kombination mellan prestanda, tjänstevikt och kostnadseffekt, Porsches projektledare Urs Kuratle som förr i tiden arbetat hos Sauber Petronas klargjorde att det gemensamma testprogrammet kräver extra säkerhet med stor koncentration på en fördjupad teknisk expertis trots att man definierade kraftåtgången till minst 480 kW eller 655 hästar med ett högt vrid i och med att andra beståndsdelar som KERS, generatorer och växellådor byggs av samtliga samarbetspartners (Williams F1 & Xtrac).

https://www.dailysportscar.com/2021/12/23/porsche-lmdh-delayed-rollout-styling-hints.html

https://www.dailysportscar.com/2022/01/14/porsche-shakedown-fires-starting-gun-on-lmdh-era.html

https://www.dailysportscar.com/2022/01/27/porsche-confirm-lmdh-engine-choice-and-the-start-of-general-testing.html

lördag 29 januari 2022

Cabrioleter i världsrankingen

På en kolumn skrivet av Al Suttie från brittiska tidningen Autocar är listan på bästsäljande bilar med nedfällt tak lite lång och har en blandning mellan rariteter från 60-talet ända ner till flera moderna klassiker och de nuvarande tillskotten.

Jaguar E-Type är förträffligt vacker sedan den först sågs på bilsalongen i Genève 1961 tack vare sin glamorösa utseende ur alla vinklar och vardaglig prestanda med en projekterad toppfart på 240 km/h, Enzo Ferrari sa en gång att Jagga-roadstern är det vackraste fordonet som någonsin byggts och han hade rätt även om 1969 hade varit modellens toppår med 4 287 sålda exemplar i Series 2-format över en tolv månaders period.

Toyota MR2 i sitt tredje generation var riktad åt ren körglädje än föregångarna i modellens livscykel, motorn satt kvar emellan bensintanken och dess "Survival cell", två skålade sportstolar och låg tjänstevikt ledde till en rolig vagn som tampades med de bästa i klassen, totalt har MR2: an sålts i 60 000 exemplar varav ca 14 000 i Europa trots formsvackan under de senare åren innan nedläggning.

Min favorit bland tvåsitsiga roadsters är Hondas strålande S2000, prestandamässigt fick bensinmotorn på två liter erbjuda en bättre kraftåtgång per liter under sin epok genom att få ut 240 hästar ur cylinderbanken, fartresurserna var på vippen mot Porsches och Mercedes tillskott i kategorin om inte vissa Boxster-ägare fått snegla på Hondans varvvilliga acceleration.

Om du tycker att en MGF är tråkig och har en klen motor ur en Rover 400 vänta till ni får se en exotisk cabriolet som blev älskad av många i bilvärlden, det är Italiens två riktigt fina klassiker, en Alfa Romeo Spider mellan 1966 och '93 respektive Fiat 124 Spider av originalkarossen, båda har paxat sina värdiga platser i historieböckerna som topplistans bästsäljande cabbar med över 170 000 exemplar och båda var små, enkla vagnar med en rak fyra under huven och bakhjulsdrift.

Storbritanniens nationalklenod MGB Roadster var en världsomvälvande succébil som såldes mellan 1962 och 1980, den hade toppat listan på antalet sålda exemplar tills en viss Mazda tvärvände på trenden, under sin livstid var MGB: n i särklass en fin bil med bra väghållning och till viss del haft en bra pålitlighetsrekord gällande motor och bromsar.

Mazda MX-5 är fortfarande en ikonisk roadster med många finurligheter trots att modellens första generation använt mycket kunskap för att slå Lotus Elan i exteriördesign, byggkvalité eller fartresurser, bättre än så kan antalet sålda exemplar kila uppemot över miljonen och kommer aldrig att slås från någon annan i klassen.

Herre på täppan däremot går till Citroëns långlivade 2CV med 3,8 miljoner exemplar, anledningen till framgångsreceptet kännetecknas med den hopfällbara canvastaket eftersom enkelheten är så pass genialisk och kördes även av Ian Flemings deckarfigur för att nämna några, i en artikel från 1953 hade en journalist sagt 2CV: n var den smartast designade bilen sedan T-Forden blev massproducerad.

https://www.autocar.co.uk/slideshow/ranked-best-selling-convertibles-ever-made-2

fredag 28 januari 2022

Anrika Vanwalls återvändo

I mitten på december hade investeraren Colin Kolles frontbolag PMC GmbH enligt en insiderrapport hittat det rätta namnet på tävlingsbilen som skulle tampas med de stora i LMHy-klassen, i pressmeddelandet som uppdaterades av racingjournalisten Graham Goodwin är registreringen av Vanwall en ledtråd till varför en framtida Hypercar ville heta så.

Långloppsforumet dailysportscar.com försökte nå en liten kommentar via mejl men kunde inte svara eftersom återupplivningen av det gamla brittiska märket fick sitt godkännande sent i november 2020 då sju anställda på en verkstad någonstans i Warwickshire planerade bygget av sex eftermarknadsexemplar av Vanwalls F1-bil som vann historiens första märkestitel år 1958, företagets General Manager poängterade enligt källor kring specialutredningen om Vanwalls DNA med strävan att designa en tävlingsklar bil för 2000-talets tredje årtionde genom att studera en framtida gatlegal bils tänkta utseende.

https://www.dailysportscar.com/2021/12/16/could-vanwall-be-coming-to-the-fia-wec.html

torsdag 27 januari 2022

Videobanden från Nagano 1998

Inför vinteridrottens storslagna höjdpunkt kommer jag recensera en långfilm om Tjeckiens hockeylandslag och deras drömmar att vinna en OS-medalj.

Den här filmen heter "The Nagano tapes" eller översatt till svenska som "Videobanden från Nagano", jag hade sett den på Eurosport för drygt fyra år sedan precis innan öppningsceremonin på sydkoreanska Pyeongchang och det handlade om hur det gick till för östeuropeiska idrottare efter järnridåns fall inklusive NHL-bossen Gary Bettmans försök att lotsa fram hockeyligans bästa spelare till just Vinterolympiaden med start i Nagano 1998, filmen är som sagt uppdelad i åtta avsnitt från det forna Tjeckoslovakiens upplösning till guldrushen mot deras giftigaste motståndare i en spännande finalmatch, bland de medverkande i filmen är det tjeckiska landslagets mest kända spelare, motståndarna från olika trupper och så klart journalister och historiker som har all kunskap om idrottskuriosa, i nästan hela andra halvan av filmen fick jag en del rysningar när jag hörde kommentatorn Robert Záruba vråla bakom mikrofonen då spelare som Jágr, Ruzicka och Svoboda skjuter pucken in i motståndarens kasse.

Kapitel 1: Den jättelika väggen

Kapitel 2: Östeuropéer kilar västerut

Kapitel 3: Ishockeyns astronomiska summa

Kapitel 4: Drömturneringen

Kapitel 5: Jänkarna har kommit

Kapitel 6: O Canada we stand

Kapitel 7: Spelarna ser rött

Kapitel 8: Hemkomsten

Referaten från kommentatorsbåset:

"Straka, Jágr, Ruzicka MÅL! ", kvitteringsmålet i matchen mellan Tjeckien och USA 1998

"Jágr fortsätter, MÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅL! ", sade Robert Záruba efter Járomír Jágrs 2-1 mål

"Roy och Hasek lugnar ner tempot en aning, här kommer Slégr; MÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅL! MÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅL! JIRÍ SLÉGR 1-0 TJECKIEN! ", vrålade Robert Záruba när resten av laget såg Jirí Slégr kruta in 1-0 mot Kanada

"Hasek en otrolig parad, en otrolig parad", det var när världens bäste målvakt räddade Eric Lindros skott

"VI ÄR I FINAL! VI ÄR I FINAL! ", glädjevrålet efter straffläggningen

"Beránek! BERÁNEK! NEJ! STOLPE UT! ", skriker kommentatorn när pucken träffade virket

"Svoboda MÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅL! VI LEDER! VI LEDER! ", det skedde när Petr Svoboda fick skjuta in matchens enda mål mot Ryssland i OS-finalen

https://olympics.com/en/films/watch/the-nagano-tapes-five-rings-films

onsdag 26 januari 2022

Lejonen löser elektrisk drivkraft

I festperioden 2021 klargjorde Peugeots VD Linda Jackson en uppmaning till allmänheten att ställa om från bensindrift till 100 % batteridrift från och med 2030 enligt en kolumn som publicerats av franska tidningen L'Automobile Magazine, med solklar hänvisning kunde hon godkänna omställningen via kriterier som klubbats av EU-kommissionen där det är rätt läge att förbjuda alla fossila bränslen eftersom koldioxidstämpeln och hållbar utveckling fick klassas som högsta prioritet.

Som tidigare befarat kommer Peugeot liksom två andra märken inom Stellantis (Lancia och Alfa Romeo) bygga sina nya elbilar baserade på STLA-plattformen i olika storlekar och ersätter de gamla konstruktionerna från EMP2-eran i och med att tekniska basingrediensen är exklusiv för elbilarnas program, kärrans kommersiella livscykel varar cirka sju år om väntetiden för alla nya bilar som säljs i Europa under årtiondets andra hälft, man börjar först med bygget av en ny generation 3008 respektive 5008 i stadsjeepens segment med stor indikation till eldrift på nästan alla modeller i skaran mot slutet på april 2024.

Enligt Lindas beräkningar har DS Automobiles och koncernens italienska arm fått beskedet att lägga ner förbränningsmotorerna i arkivet och satsa vidare på elektrifiering även om Citroëns ledning la upp en blandad respons kring frågan medan omställningen utanför vår kontinent inte är på rätt köl då bensindriften inte klarar miljömålen helt realistiskt.

https://www.automobile-magazine.fr/toute-l-actualite/article/31836-peugeot-100-electrique-en-2030-en-europe

tisdag 25 januari 2022

Clio Williams - Vardagshjälten på F1-manér

Under början på 1990-talet funderade Renaults ordförande att ge en het version på första generationens Clio ett legendariskt tilltalsnamn, 16S låter tråkigt för en snabb halvkombi som gav andra etablerade märken en utmaning men sedan kom ett fax från en känd brittisk ingenjörsgubbe, hans namn var Patrick Head och manade det franska fabrikatets chef att uppkalla Clion i Sir Frank Williams ära, många år senare gick Williams F1: s grundare bort i stillhet 79 år gammal sent i november månad 2021.

Renault Clio Williams släpptes offentligt 1993 efter succéåren med Nigel Mansell och Alain Prost när deras F1-vagnar med framtidens teknik (FW14B & FW15C) sopade spåren genom en rad GP-segrar i agendan, karossfärgen folierades till en mörkare blå nyans och kontrastera sin nyfunna look med guldpläterade aluminiumfälgar, tonårskillarna som köpte posters på den här bilen tyckte att detta var en intresserad bil från barndomen då det sociala livet var enklare än vad det gör nu, både exteriören och kabininredningen var långt ifrån diskret i låt oss säga en VW Golf VR6 men känns mindre spartansk när mätarklustret har en identisk färg som på karossens alla paneler.

Många bilnördar runtom i Europa säger att den hyllade Renaulten var en välbalanserad, spänstig och civil liten snabb halvkombi jämfört med den numera komfortabla och delvis diskreta klassikern från Peugeot, ni vet 306: an med 6-växlad låda från Holinger, den här då nöjer sig med bara 1.8 liter och fyra cylindrar men är varvvillig i registret med sina 147 hästkrafter trots sina imponerande fartresurser och fortfarande haft fem växlar i sprängkåpan, den hade medverkat i rallyscenen på regional nivå, speciellt i det franska rallymästerskapet som bas för den alltmer populära Grupp A-regeln med tvåliters bensinmotorer utan turbo

I sitt livscykel hade Renault Clio Williams sålts i över 12 000 exemplar, långt över homologationslöftet på cirka 2 500 konstruerade chassin rakt från startskottet, idag är 90-talets heta Clio med F1-credit en sällsynt kärra som kostar runt 30 000 € om den var en lågmilare i gott skick och detta var en bil som är riktad åt en hyllad grundare av ett F1-team som vann nio märkestitlar, den senaste år 1997 med Jacques Villeneuve i huvudrollen.

https://www.largus.fr/actualite-automobile/renault-clio-williams-quand-frank-williams-donnait-son-nom-a-une-gti-10791397.html

måndag 24 januari 2022

Raka vägen uppför dalen

Vi befinner oss på byn Anterselva och amfiteatern Stadio di Alto Adige för världscupens sjätte deltävling, alltså den sista innan OS med mycket att göra men för Sveriges del har B-lagets tränare Jonas Johansson skickat ut en reservbetonad trupp till distansloppen, stafetterna och masstarten eftersom hela A-laget är ute på höghöjdsträning, förbundskapten Johannes Lukas uppger enligt rapport att Malte Stefansson och Mona Brorsson lämnar träningslägret i Val Martello i hopp om att säkra en bättre utgångsläge till masstarten trots fjortondeplatsen i tabellen.

Herrlandslagets reserver har haft det motigt i de starka vindarna på Sydtyrolens höga bergstoppar, värst var när Oskar Brandt bommade hela nio gånger och avslutade riktigt långt bak i fältet, kollegan Malte Stefansson som redan bokat in den sista OS-platsen fick det svårt på vallen även om de bommade skotten träffade tavlans yttre ring ganska grovt i liggande skytte, fjolårets interimcoach Gabriel Stegmayr borde ha fått ett nytt personbästa på kontot i sitt 18: e GP-start på högsta nivå, han låg länge på en sextondeplats efter tre depåstopp men de tre jättemissarna berodde ju på motvinden i sydvästlig riktning och chansen till att säkra de första världscuppoängen försvann som lavinfara på Mont Blanc, i slutändan kunde Anton Babikov gå mot seger efter att ha skjutit fyra nollor och nästlat sig före de norska megastjärnorna Sturla Holm Lægreid och Tarjei Bø medan Campbell Wright konverterade tjugofemteplatsen från förra deltävlingens sprint till något bättre, en femtondeplats i ett distanslopp minsann och Paul Schommer är nu uppe i Leif Nordgrens och föregångaren Lowell Baileys nivå genom en bra resultat trots två straffminuter, efter den sista distanstävlingen innan OS så vinner Tarjei Bø disciplinen även om två andraplatser räckte för att vara åtta poäng före landsmannen Lægreid.

En historisk pallplats gick till väga för värmländskan Mona Brorsson i sitt 201: a GP-start här på Stadio di Alto Adige, hennes skyttestatistik säger allt med två nollor precis halvvägs in i loppet men krävde minst tjugo sekunder i ett försök att rå på hemmahoppet Dorotea Wierer på skidspåret, jag höll på att bli tårögd trots en miss i det andra liggande och andra stående skyttet men tredjeplatsen var alltjämt säkrad i Linn Perssons och Hanna Öbergs frånvaro samtidigt som en av hennes stora rivaler, norska storstjärnan Tiril Eckhoff sa enligt Sportbladet att hon hade kniven mot strupen efter att veteranen såg tjeckiskan Tereza Voborniková dra på sig två straffminuter och tagit emot tummen upp innan nästa individuella tävling vilket är söndagens masstart som upplägg till Vinterolympiaden om ett par veckor, tuffast på jobbet gick till några andra idrottsutövare som lämnat skjutvallen med flera missade skott att tänka på, främst Lisa Vittozzi som dragit på sig hela tolv missade skott men utanför pallen hände det något intressant, England kasserade deras första individuella Topp 20-placering med svenskbekantingen Amanda Lightfoot i spetsen medan en annan veteran i form av Clare Egan avslutade distansloppet på en blygsam fjärdeplats, hennes bästa resultat sedan masstarten i Holmenkollen för ett par år sedan, dubbelt upp för Frankrikes del när Justine Bouchet vann före Julia Simonsson med mindre än en minuts marginal och Markéta Davidová kunde säkra distansbucklan innan OS-drömmen tar fart.

I lördags gick herrarnas masstart igång dock utan svensk framträdande, istället fick jag följa de båda finnarnas framsteg i detta lopp inklusive nittonårige Campbell Wright i karriärens första framträdande någonsin i den här disciplinen, tyvärr för den unge nyzeeländaren började hans första depåstopp med tre kostsamma straffrundor om inte dem där framför lyckades skjuta fullt trots att vi såg Anton Smolskij tappa ena skidan och gav Vytautas Strolia en hjälpande hand, duellen om förstaplatsen mellan Benedikt Doll och Johannes Thingnes Bø var lika intensiv som fjolårssäsongens masstartsduell mellan Arnd Peiffer och Martin Ponsiluoma; med en full skjutserie i andra stå så lyckas tysken dra ifrån den vilt jagande norrmannen efter sin straffrunda precis när vänsterskytten Tero Seppälä höll på att dra på sig två bom och kunde ha fixat Finlands första individuella pallplats på herrsidan sedan Vesa Hietalahtis jätteinsats säsongen 2001-02, vid målgång fick Benedikt Doll defilera till karriärens tredje Grand Prix-vinst före Johannes Thingnes Bø och Sturla Holm Lægreid.

Det svenska reservlaget ledd av Jonas Johansson fick ingen rolig helg i damstafetten på Stadio di Alto Adige trots Mona Brorssons smakstart på första sträckan, när det var dags för första växling så hängde Ingela Andersson bra med bakom belarusiskan Irina Lesjtjanka i sin första stafett sedan världscuptävlingen på samma anläggning inför VM 2016 men en stark medvind västerifrån grusade deras chanser till minst en Topp 10-placering, efter Johanna Skottheims tuffa tredje sträcka fick Annie Lind i Grand Prix-debuten dra ner på farten, spara på krafter i uppförsbackarna och skjuta två fullträffar under 26 sekunder, hennes början på en tillfällig världscupkarriär ledde till att B-laget plockade en del viktiga poäng inför nästa deltävling som körs efter OS och ett Norge utan formstarka Marte Røiseland säkrade säsongens första seger före Ryssland och Frankrike på en tredjeplats.

På herrstafetten i söndags råder det islossning för Norges skyttecoach Siegfried Mazet när han såg A-laget förbereda inför OS till den rutiga flaggan, deras största stjärnskott Johannes Thingnes Bø såg till att dubbla fullträff räckte till att utöka ledningen efter tredje sträckan innan spurten mot mål togs av Vetle Christiansen och därefter fullborda en värdefull seger långt före Ryssland och ett reservbetonat Tyskland med nykomlingarna David Zobel och Lucas Fratzscher med enorm bravur, tyvärr fick Sveriges B-lag lämna Stadio di Alto Adige tomhänta direkt efter att tränaren Jonas Johansson hade sett Gabriel Stegmayr och Simon Hallström skjuta bort sig i de starka kastvindarna och frustrationen förvärrades då Kanada fixades deras bästa resultat sedan lagtävlingen i Hochfilzen 2019; därefter fick damerna köra sin masstart med hemmaseger att rädda framför tävlingsarrangörerna och det blev så för Dorotea Wierer klarade uppdraget helt galant före Dinara Alimbekava och Anais Chevalier, två straffrundor för Tiril Eckhoff räckte inte till att nå formtoppen som hon hade under fjolårssäsongen.

https://www.svt.se/sport/skidskytte/brorsson-tavlar-i-antholz-trots-os-platsen

https://www.nordicmag.info/biathlon-pekin-2022-campbell-wright-officiellement-selectionne-pour-les-jeux-olympiques-0121/

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/7dJQWW/superlopp-av-brorsson--tog-karriarens-forsta-pallplats

https://www.expressen.se/sport/skidskytte/just-nu-pa-pallen-for-forsta-gangen/

https://www.vf.se/2022/01/21/mona-brorsson-tog-karriarens-forsta-pallplats/

https://www.biathlonworld.com/news/braisaz-bouchet-wins-antholz-15-km/1JiLfvHJq9lt6eEXdxxx8X

https://www.nordicmag.info/biathlon-antholz-justine-braisaz-remporte-lindividuel-devant-julia-simon-0121/

https://www.dn.se/sport/brorssons-fina-os-form-forsta-pallplatsen-i-varldscupen/

https://www.svd.se/brorsson-pa-vag-mot-pallen-i-os-genrepet

https://www.lequipe.fr/Biathlon/Actualites/Justine-braisaz-bouchet-remporte-l-individuel-d-antholz-devant-julia-simon/1312071

https://www.svt.se/sport/skidskytte/forsta-pallplatsen-for-brorsson

https://fasterskier.com/2022/01/press-release-clare-egan-fourth-in-antholz/

https://twitter.com/NUFCsthlm1992/status/1484536931669131266

https://twitter.com/amandabiathlon1/status/1484566149585154052

https://biathlonlive.com/coupe-du-monde/antholz-justine-braisaz-bouchet-lemporte-devant-julia-simon/

söndag 23 januari 2022

Återblick från Turin 2006

Med ett par veckor kvar till vinteridrottens största höjdpunkt är det nog dags att summera några fina händelser som utspelade sig på Turin eller rättade sagt på de olympiska arenorna utanför centrala stan, såsom Cesana San Sicario där skidskyttarna och längdåkarna skördade många framgångssagor, hockeyrinken där Tre Kronor vinklade pucken förbi motståndarnas kasse till final mot Finland och Anja Pärsons efterlängtade guld i slalombacken är bara en handfull av saker som jag inte saknat i varje fall.

I backhoppning råder det en del överraskningar, främst när Lars Bystöl fixade guldet i normal backe medan Österrikes toppidrottare Thomas Morgenstern och Andreas Kofler förde den rödvita fanan till dubbelseger i Pragelatos stora backe, värdlandet Italien hade fyllt sina glas champagne och firat guldmedaljerna i rodel och längdåkning genom Armin Zöggeler respektive Giorgio di Centa; på curlingens spelplan blev det nordiskt för hela slanten när Finlands herrlandslag bärgade silvret men på damsidan blev det högt jubel med skippern Anette Norberg och hennes team.

Mina tre bästa minnen från Turin är kort och gott Anna Carin Zideks dubbla medaljer i skidskytte, guld i damernas masstart och silver i sprint, överraskningarna i störtloppsbanan med Antoine Deneriaz och Michaela Dorfmeister och till sist Tre Kronors första OS-guld sedan 1994 efter tabben som sänkte våra förhoppningar i Salt Lake City fyra år innan.

lördag 22 januari 2022

Högbyggd Mini på ingång

För inte riktigt länge sedan hade det snackats mycket om en sjusitsig Mini som kan piffa till nuvarande stadsjeepen Countrymans image eftersom planerna ska aktualiseras till tidigt på våren 2024 då man är på väg till retrostylingens och restomodens tidsålder.

Enligt ett utdrag ur franska tidningen L'Automobile Magazine kunde deras ansvariga utgivare Francois Lemaur ge ett scoop på hur projektarbetet ser ut innan första karossformen byggs i modellera, konceptstudien skall mäta en centimeter längre än en Countryman men fyra centimeter högre i mankhöjd, chassikonstruktionen med ett skal istället för två på stadsjeepen, prototypchassit kommer få en existerande plattform ur en BMW i3 även om redaktören fick säga att namnet Traveller låter passande men Peugeot sedan 2016 har licensierat Travellers varumärkesrättigheter som direkt konsekvens.

Sanningen visar att Minis kommande familjebuss ska baseras på modulära CLAR-plattformen trots sitt tidiga stadium, bilens drivlinor kommer antingen ges med vanlig bensinmotor, laddhybrid eller med ren eldrift som på BMW: s lönsamma elbil men tillverkningen sker inte på den bayerska fabrikatets anläggning i Regensburg, istället så lappas bilen ihop lite längre bort från vår lilla kontinent.

https://www.automobile-magazine.fr/toute-l-actualite/article/31613-future-mini-traveller-2024-et-si-cetait-un-monospace

fredag 21 januari 2022

Världens bästa tjänstebilar - Del 8

Idag avslutar jag min specialskrivna topplista om den bil som står högst upp på prispallen och äntligen förtjänar en plats i järnemblemets "Hall of Fame".

1. Volvo S60 I


Ungraren Géza Lóczi var mannen som 1997 låg bakom designstudien på hur en värdig ersättare till den kantiga långköraren 850 respektive S70 skulle se ut, precis efter att Volvo blev köpt av Jaguar och resten av Fordkoncernen i det sena 90-talet fick Volvo Cars arkitekter tvätta bort kantigheten och vips så föddes modell S60 i god tid före världspremiären på bilsalongen i Paris respektive försäljning på Europamarknaden.

I början på 2000-talet hade en tredjedel av gedigna Volvoägare sagt på olika tidningars insändare att den borde få samma barndomsproblem som Ford Sierra, nämligen att locka kunder mellan åldrarna 25-30 och dem som fått lämna in klagomålen hade fel, resten däremot sa till pressen att den vill ge BMW 3-serien, Mercedes C-klass och Volvons koncernkusin Jaguar X-Type en match och här kommer några positiva punkter om exteriören
Första generationens Volvo S60: s form kännetecknas som flytande, dynamisk och spontan på en och samma veva, speciellt på fronten där grillen såg annorlunda ut än Svenssonbilen V70 med sina kromade räfflor, den mätte 4,5 meter i längd, 1,8 meter i bredd och hade en kort hjulbas för en godare intryck bakom ratten, halogenstrålkastarna var rundare jämfört med föregångaren, från sidan har huvudkonturens djupa infallsvinkel smalnats ut vid fönsterlinjen och från trekvartsvinkeln så breddas C-stolpens skuldra till samma karakteristiska manér som direktörsmodellen S80.

När exteriörformens image såg knivskarp och modern ut i bakgrunden kan livet bakom ratten inte bli bättre än så, invändigt har byggkvalitén blivit bättre sedan den stora katten från Solihull tog över Volvo för att sålla fram deras bästa interiörer på väldigt länge, mätarklustret huserar fabrikatets ikoniska teckensnitt med inslag av digital telematik, kabinen i sig är ombonat och luftigt beroende på vilken utrustningsnivå man valde i broschyren, sittställningen på förarsätet verkar vara justerbart oavsett om det är manuellt eller elektroniskt medan baksätena känns otroligt sköna på långa resor, på de tidiga årsmodellerna hade man både CD-växlare och bandspelare på kontrollpanelen tills man ansiktslyfte bilen våren 2004 både invändigt och utvändigt med ny öppningsmekanism på mugghållaren och armstödets integrerade förvaringsfack inklusive köpoption på telefoniuppkoppling och satellitnavigation med fjärrkontroll bland tillbehören, på gatracern S60 R kan man få avancerad stötdämpning vid säregna namnet Four-C som standard om man väljer komfortläget vid civil körning, vid knapptryckning på sportläget kan hjulupphängningen styvna upp en aning och markfrigången blir sänkt med tre millimeter och "Advanced" används bara på racerbanan.

Läderklädd ratt och vanlig växelspak är standard genom hela modellskaran men om man går upp ett snäpp i specifikationen så fick man den där V8 Supercar-inspirerade manuella spaken som tillval när Volvos racingsatsning ut i Europa avslöjades innan tävlingskalendern för standardvagns-EM år 2002 publicerades offentligt på Eurosports hemsida vintern 2001.

Mekaniken på första generationens S60 innehåller bara fem cylindrar vilket är populärt för både civila ägare och inom Storbritanniens poliskår, 65 % av ägarna trodde att den vanliga 2.4 liters raka femman på 170 hästar lät ganska tillräckligt om man inte har den direkta rycket som turboversionen mäktade till med fler kusar i cylinderblocket, brittisk polis brukar jaga bensintjuvar med samma modell fast i T5-skrud, den hade en potent turbofemma på 260 hästkrafter och toppade på hissnande 242 km/h, valet av transmission har också varierat mellan olika utrustningsnivåer, en egentillverkad femväxlad manuell låda som satt under oljetråget var en fiffig konstruktion likaså den med sex växlar om tillval på fyrhjulsdrift gjorde susen, automatlådan byggd av Aisin AW passade bra bland fler av Europas revisorer.

Första gången jag satt i baksätet på butikschefens Volvo S60 2.4 var på aprilkylan 2015, jag märkte att karossfärgen var vinröd med små defekter i främre kofångaren och jag gillade den i nästan hela mitt liv, köregenskaperna och väghållningen var samlad och följsam i en full mening, motorn var riktigt stark under hård acceleration, kursändringen vid kurvtagning på en blind men ganska tvär högersväng var iögonfallande bra utan att se bakvagnen slingra som en kobra, hela karosseriet känns styv på alla årstider, fjädringskomforten kändes lika mjuk som på en Jagga X-Type, bilen som delar bara en tredjedel av Volvons beståndsdelar, visst den kan matcha BMW: n och Mercan på nästan allt men det finns bara en liten nackdel som ständigt plågar en liten andel S60-ägare och det är rost på bakre hjulupphängningens bussningar vilket är krävande för verkstädernas utbildade mekaniker trots dess pålitlighetsrekord på motor och transmission.

Mellan 2000 och 2009 hade Volvo S60 av den första generationen blivit en modern kändis på fyra hjul, vare sig på Storstockholms gator, på tävlingsbanorna med STCC-framgångar eller varför inte på filmduken och såldes i mer än en halvmiljon exemplar runtom i världen trots en del återkallelser på sin agenda.

Här summerade Staffan Borglund på SVT: s Trafikmagasinet testkörningen av Volvo S60 hösten 2000

torsdag 20 januari 2022

Världens bästa tjänstebilar - Del 7

Näst på tur i min lista är den bil som fick mest beröm för sin utseende, väghållning och aerodynamik samtidigt fick den vara första sedan att fullutrustas med nya tekniska hjälpmedel å sin sida.

2. Peugeot 407


Våren 2004 har varit en blandad period för Peugeot i varsin avdelning, i motorsportens värld fick Lejonen se sig överkörda av grannen Citroën på specialsträckorna i WRC medan i den civila världen hade succémodellen 406 bytt nummer och karossform efter att spionbilderna från sommaren 2003 publicerades offentligt genom PSA-gruppens investering inför världspremiären.

Jag som tvättäkta Peugeotfantast tycker att formgivningen var kristallklar och mer up-to-date som avgångshallen på Frankfurts internationella flygplats, framvagnen på 407: an har de där fina, breda halogenstrålkastarna som Gérard Welter mäktade till i designarbetet på huvudkontorets "Mood room", för att möta de nya kriterier som stipulerades av EuroNCAP hade arkitekterna mejslat och finslipat karossens mjuka, släta konturer, främst hur rakt dess "Feature line" egentligen rört sig från främre hjulhusets överhäng ända tills man rundar av konturen förbi tanklocket och omge C-stolpens naturliga elegans, med blicken rakt fram så tänker jag på hur kylargrillen fått sin utomordentliga utseende, ja grillen är lika bred som leendet på en ung pingla med kritvita tänder och bakvagnen innehar de riktigt praktfulla rubinröda lysrören samtidigt som bakluckan öppnas med hjälp av en knapp inuti nollan centralt på sifferkombinationen.

Om man tycker att exteriören är förträffligt vacker vänta till ni får se vad som finns på insidan, ett postmodernt intryck var det som gjorde kabinen på en Peugeot 407 kvalitativ och väl ihopsatt, den läderklädda sportratten känns greppvänlig oavsett årstid, pedalerna sitter korrekt likt föregångaren, instrumenteringen med färddator var precis som de mindre modellerna 206 och 307 mycket lättavlästa medan mittkonsolen har en myriad med knappar som sköter klimatanläggningen och radio i de billigare utrustningsnivåerna, i den dyraste nivån (SV) får man navigationsskärmen RT4 som standard inklusive telefoniuppkoppling med SIM-kort som tillval för en lite enklare liv bakom ratten som tjänsteman av högsta kalibern, bakom växelspaken, parkeringsbromsen och mugghållaren återfinns armstödet med förvaringsfack, inte nog med det utan handskfackets kylfunktion gör det lättare att förvara ett paket chokladdessert utan små problem efter att ha handlat vid järnvägsstationens närbutik.

Baksäteskomforten håller hög klass med mer benutrymme än låt oss säga en äldre Audi A4, längre bak i bilen kan skuffen få plats med minst två stora resväskor och en sportväska vilket är tillräckligt bra, säkerhetsmässigt på den aktiva sidan är bromskraftsfördelaren standardutrustat tillsammans med ABS, ESP och däcktryckssensor medan den passiva säkerheten har ett äss i rockärmen sedan man fick fem stjärnor av EuroNCAP, det var nämligen så att 407: an innehåller hela nio krockkuddar varav en som sitter i förarens knä och skyddar mot allvarlig korsbandsskada vid frontalkrock med en mötande bil, en annan teknisk säkerhetsfiness finns djupt in i kretskorten och det är den adaptiva AMVAR-systemet som sköter stötdämpningen elektroniskt och justerar markfrigången i millisekunder oavsett vilken terräng man rattar.

Vi tjänstemän vet att olika motorer anpassar en specifik ägare, här i Sverige är bensinmotorn på 2.2 liter ganska sällsynt på våra vägar men populärast av alla sedvanliga fyrcylindriga maskinerier spås vara den med två liters slagvolym och 136 hästkrafter, den var ganska potent och tillräckligt pigg till och från arbetet trots dieslarnas uppgång på säljsiffrorna, 1.6 HDi-motorn på 110 kusar höjde förtroendet bland butikschefer runtom i landet, tvålitersdieseln på 138 hästar var en riktig bästsäljare medan GS-fackets huvudanställda valde Jaguar-dieseln på 2.7 liter som jag snyftade om i ett tidigare inslag, sex silkeslena cylindrar är något av ett signum inom fransk bilmekanik när den bensindrivna 3.0 V6 i SV-utförande skulle passa mig perfekt men kostade riktigt dyrt jämfört med 2.0: an i utrustningsnivån SR.

När jag provkör en Peugeot 407 med vanlig bensinmotor på två liter så tänker man på flera positiva saker i minnet, väghållningen och fjädringskomforten är något av en fransk paradgren eftersom inställningarna på de justerbara stötdämparna har en mjuk kompression vid acceleration och kurvtagning, främre hjulupphängningen med dubbla länkarmar fungerar otroligt bra både i torra och blöta väderförhållanden som på en Pescarolo Le Mans-racer ungefär, på motorvägen i tillåten maxfart råder det ren tystnad i kabinen utan vindtjut och vinande brus från diffen, den 6-växlade manuella lådan från australiensiska Holinger fungerar utan allvarliga problem och känns mer lättmanövrerad, styrningen är mjuk och följsam med klassledande köregenskaper som slutsats, fördelarna till att äga en 407 lyder fortfarande på rätt köl men det negativa hör ju till automatlådans långsamma respons vid utväxling, regelbunden kamremsbyte respektive byte av kolvringar om man köpt en med 2.7 liters sexcylindrig dieselmotor under huven och då blir servicekostnaderna fullkomligt dyra.

På gatorna betraktas 407: an som en civil tjänstebil med modevänlig attribut, på tävlingsbanorna hade den tävlat framgångsrikt med gästspel i VM-cirkusen 2005 om man inkluderar ett mästerskapstitel i det franska standardvagnsmästerskapet och enstaka segrar i STCC, mellan 2004 och 2011 hade Peugeot 407 sålts strax under 900 000 exemplar i väntan på modell 508: s entré som uppföljare till både den och direktörsvagnen 607.

Testkörning av Peugeot 407 1.6 HDi årgång 2009

onsdag 19 januari 2022

Jason Richards bil restaurerad

I november förra året återupplivade Tim Pattinson från TP Restorations en Holden VZ Commodore med chassinummer TM02 till 2005 års specifikation som en gång tillhört Tasman Motorsport, den har målats om och folierats till att se ut som det var på Bathurst för många år sedan.

Den här tävlingsbilen hade en rik historia under V8 Supercar-säsongen 2005, bilen var nykonstruerad när den rullades ut på Adelaide den dagen, flera deltävlingar senare på Quennsland Raceway överlevde Jason Richards en hemsk jättekrasch när han blev påkörd av standardvagnsracingens hårding Paul Morris i en Sirromet Wines-sponsrad bil och på långloppen samarbetade Jason med återkommande megastjärnan Jamie Whincup till pallen, trea på Sandown inklusive en mycket överraskande andraplats bakom Mark Skaife i historiens mest kultförklarade Bathurst 1000 genom tiderna.

Bilvårdsmagnaten Tim använde originaldokumenten från Tasman-teamets sedvanliga undertecknare genom att få tag på sponsorlogotyper med hjälp från chassits ägare Marty Miller; projektet lades på is redan i maj 2021 p.g.a. restriktioner inom åkeribranschen före tävlingsbilens ankomst på en långtradares trailer väst om Melbournes stadskärna för vidare arbete, båda filmklippen som dokumenterar projektarbetet återfinns i TP Restorations officiella YouTube-kanal och Pattinson själv säger att Marty fått tillåtelse att ta fram handskarna, ge bilen en folkkär välkomst och göra det omöjliga möjligt för Jasons änka Charlotte och Jamie själv.

Utöver jätteskalpen från 2005 hade chassit gjort en lång medverkan den kommande säsongen då man inkluderade Jasons enda tävlingsseger på Winton innan den lovande nyzeeländaren lämnade över bilen efter tävlingarna på Surfers Paradise till Andrew Jones, mellan 2007 och '08 var bilen tävlingsklar för Dale Wood i andradivisionen V8 Development Series och låg i dvala efter att ha köpts av Marty Miller sommaren 2015, idag är Jason Richards tävlingsbil från 2005 en del av australiensisk bilsporthistoria och sitter på alla fyra hjul som museiartefakt på Mount Panorama.

https://www.v8sleuth.com.au/bathurst-runner-up-gets-its-dodo-back-on/

https://www.tpracedesign.com.au/restorations/tm02


tisdag 18 januari 2022

Världens bästa tjänstebilar - Del 6

Till er alla bilintresserade fans är jag inne på prispallen och på plats nummer tre återfinns en mellanklassare som vunnit självförtroendet bland flera affärsmän runt Turins finansdistrikt och tillhör ett märke som var känd för sina tekniska framsteg före alla andra i kapplöpningen.

3. Lancia Dedra


1989 lanserade den då världsetablerade Lancia en mellanklassbil som skulle utgöra konkurrens med segmentets bästsäljande motståndare som exempelvis Peugeot 405 om inte Renault 21 blev ökänd under 80-talets andra hälft för sin avancerade fyrhjulsdrift och överladdning, designinstitutet IDEA ledd av Ercole Spada vill vid den tidpunkten att den här bilen skulle locka en större andel män i medelåldern, ja mellan åldrarna 35 och 65 medan de yngre köparna, dem mellan 20-25 fick nog sitta i tre år på väntelistan annars kan vagnskadeförsäkringen bli tio procent dyrare och köpa en begagnad i rabatterad pris.

Lancia Dedra är en oemotståndligt vacker bil som satt på gamla Fiat Tipos plattform och ersatt den riktigt trötta Prisma i mellanklassens segment, hela karossformen kändes mycket rundare med små inslag av kilformen som dominerade rallyjärnet Delta och så småningom direktörsvagnen Thema, sidoprofilens huvudkontur har finslipats likaså C-stolpens progressiva lutningsvinkel som gör att bilen har en bättre aerodynamisk effektivitet då testerna på vindtunneln visade att luftmotståndet var otroligt låg (Cx 0.29) och hjälper till med en förbättrad bränsleekonomi.

Kabinens utformning såg nästan ut som att vara hemma i någon slags Art Deco-inspirerad vardagsrum, instrumenteringen hade länge fått drag av det större syskonet Thema med hastighetsmätare, varvräknare och oljetryck nära varandra medan nålen som sköter turbotrycket satt långt ifrån den analoga klockan och jag verkligen gillar hur arkitekterna från Fiatkoncernen använde träpanelerna runt luftutblåsen och klimatanläggningen, snacka om vardaglig lyx.
Körställningen var upprätt och förarorienterat men det fanns ett litet hake, reglaget som fäller upp motorhuven låg i vägen och gör att de vassa kanterna kan eventuellt få jättelika problem, värsta exemplet är ju skavsår på höger skenben när man hoppar ut efter parkering på somrarna, de flesta affärsmän tycker att baksäteskomforten var bäst i klass när bilen testades mot konkurrensen under 90-talets första hälft, hösten 1996 ändrades interiörarkitekturen helt med att ansiktslyfta läderratten, mittkonsolen och delar av mätarklustret.

Med de fyra ledorden i produktbroschyren (Prestige, personlighet, exklusivitet och komfort) hade Lancias moderna klassiker i mellanklassens segment delat de mekaniska beståndsdelarna med två olika modeller inom Fiatkoncernen, hjulupphängningssystemet med fristående stötdämpning bak hämtades ur halvkombin Fiat Tipo medan motorerna var densamma som på Dedrans billigare kusin (Fiat Tempra), nästan 70 % av affärsmännen bosatta i landskapen Regione Piemonte, Lombardiet respektive Emilia Romagna hade föredragit en med vanlig bensinmotor på två liter och framhjulsdrift, de resterande höll ett extra öga på den fyrhjulsdrivna versionen 2.0 Turbo HF Integrale om man suktar efter köregenskaperna och väghållningen som gjorde Deltan till en världskändis i rallysammanhang, på de senare årsmodellerna däremot var fyrhjulsdriften borta till fördel av bara två drivande hjul och fyrcylindriga maskiner på 1.6 respektive 1.8 liter.

Hos de nöjda Lancia-ägarna i stora delar av Europa hade Dedrans köregenskaper varit omåttligt bra både på nybelagd asfalt och på korrugerade vägar, vi svenskar trodde att en Volvo 850 GLT är på långa vägar bättre på hemmaplan men aldrig sett en Dedra skymta med sin ikoniska grill på motortrafikleden, i Storbritannien var modellens berättelse en kort sådan, detta var dess sista spik i kistan och Lancia försvann spårlöst från den brittiska marknaden 1994, många år efter skrotningen av begagnade, rostade Betor som dominerade tabloiderna sensommaren 1980.

Vinden mojnade över Turins finansdistrikt när Dedran nådde sin avslutande kapitel sent i november 1998 efter 418 000 sålda exemplar innan den mjukare rariteten Lybra fick se dagens ljus veckan innan julafton samma årgång.

Dokumentärfilm om Lancia Dedra eller projektnamn Tipo 835 årgång 1989

måndag 17 januari 2022

Ruhpoldings rejäla uppförsbackar

Nästa deltävling i världscupcirkusen spelades på Chiemgau Arena dock utan supporterfalangernas närvaro p.g.a. publikrestriktionerna som klubbades av parlamentet, i nyhetssvepet inför sprintloppen på onsdag och torsdag hade Sveriges skyttecoach Jean-Marc Chabloz väntat spänt på besked angående den gyllene OS-biljetten till Mona Brorsson och från annat håll kunde USA: s tränarstab ta ut Jo Reid och Motalas egen Leif Nordgren tillsammans med de kommande spelens nykomling Deirdre Irwin till OS-truppen.

I en himmelsblå onsdagseftermiddag passade Elvira Öberg på att återigen hitta rätt taktik inför OS genom att krossa motståndet, hennes jätteinsats ledde till dubbla fullträffar fast i stark motvind och tar hem segern före tabellettan Marte Røiseland som också skjutit fullt för att behålla världscupledningen intakt före söndagens jaktstart, lika imponerande var Dorotea Wierer som avslutade sista sprintloppet innan årets största höjdpunkt på en magnifik tredjeplats trots slagläge från de båda fransyskorna Bouchet respektive Bescond; övriga svenskor som nästlade sig bland de tio bästa var Värmlands två stjärnskott Mona Brorsson och Linn Persson, den ena åkte felfritt medan Finnskoga IF: s mångåriga veteran fått fart på det stående skyttet som plågade henne senast i Oberhof och dessvärre för Stina Nilsson är fyra bommade skott lite för mycket för att slåss om en potentiell deltagande i nästa individuella tävling, efter att damernas sprint var över vädjade Johannes Lukas att satsa på en sista minuten-ändring av stafettlagets uppställning med att låta systrarna Öberg vila och ge Johanna Skottheim företräde, även Linn Persson tvingas vila till fördel av Stina Nilssons första närvaro i en lagtävling.

Herrsprinten på Chiemgau Arena innehöll en del skrällar i entrélistan bortsett från jätteinsatserna utförda av världscupcirkusens affischnamn, karriärens första pallplats gick till belarusiern Anton Smolskij som åkte fortare på skidspåret än Sebastian Samuelsson om inte han satte alla tio skotten utan några små misstag, han gjorde sällskap med två andra som putsade till nytt personbästa resultatmässigt efter fullt skytte på vallen, bland andra finnen Tero Seppälä och litauern Vytautas Strolia som förbättrade från tolfteplatsen han hade tidigare inklusive tiondeplacerade Joscha Burkhalter från Schweiz, mer överraskande är Nya Zeelands representant Campbell Wrights gåtfulla insats då denne följde Samuelsson på rullen, nittonåringen blev 25: e man efter målgång, plockade en drös med poäng sedan Östersund och blir så småningom hyllad i sitt hemland där rugbyn är fortsatt #1 bland populära lagsporter, segern däremot gick till Quentin Fillon Maillet före hemmahoppet Benedikt Doll.

Det blev en praktskräll i damstafetten när ett reservbetonat Sverige som tros vara i botten av tabellen skrämde slag på halva startfältet från början till slut, på första sträckan fick Johanna Skottheim vårda skotten med dubbla nollor om inte den då supersnabba Susan Dunklee fått slut på krafter redan i uppförsbackarna, mest hajpat var Stina Nilssons jättefina entré i en lagtävling när hon sköt fullt i liggande men tvingades använda bara ett extraskott på bössans pipa, när det norska landslagets Karoline Knotten inte hängt med den förra längdvärldsmästarens tempo var det väl rätt läge för Stina att lämna över ansvaret till vicekaptenen Mona Brorsson som har ett svårt uppdrag att utföra innan en potentiell OS-biljett hänger i balansen, värmländskan sköt fullt i både ligg och stå trots att hon höll andan lite länge och föra den sista kulan in genom griffeltavlan, innan de sista varven mot mål hade Sverige växlat färdigt som andra lag bakom Frankrike samtidigt som USA: s Deirdre Irwin gjorde sin första lyckade fullträff och låg så långt upp som sexa innan växling, därefter kunde Anna Magnusson ge tränarstaben en stående ovation efter deras i särklass bästa insats sedan vinsten i Hochfilzen, att åka in som tvåa bakom ett urstarkt Frankrike är något av en drömresultat som genrep till vintersportens största idrottsturnering och att ha andra skyttar i laget än de tre bästa (Systrarna Öberg & Linn Persson) fungerade perfekt.

Vad kan jag säga om de svenska stafettkillarnas jättesvaga insats på Chiemgau Arena, det finns bara ett ord som definierar dagens tävling och detta är som sagt en skandal, i det stående skyttet gjorde Peppe Femling en exakt kopia på vad dåvarande atleter som Lena Neuner, Magdalena Forsberg eller hans egen coach Jean-Marc Chabloz hade stått för, gästriklänningen sköt på fel tavla och grusade ett reservbetonat Norges chanser till pallen, båda ländernas tränare konfererade med domarkåren om händelsen och ledde till att Norge tar tillbaka de där två straffminuterna för dröjsmålet inklusive en straffrunda för mycket, efter en omtvistad första sträcka fick USA med Sean Doherty i spetsen leda för första gången sedan damerna på VM 2019 men fått kasta in handduken när en av reserverna Max Durtschi olyckligt nog drar på sig en billig straffrunda även om lagkompisarna Max Germain och Vasek Cervenka också dragit på sig ett par bommade skott, i slutändan kunde Ryssland med världscupscenens återkommande karaktär Maksim Tsvetkov vinna racet före Tyskland och Belarus som fixade deras första pallplats sedan 2006 då laget bestod en gång av Vladimir Dratjov, Siarhej Novikov, Aleksej Aidarov och Oleg Ryzjenkov.

Pole position i damernas jaktstart har så småningom konverterats till en klart godkänd andraplats för tabelltvåan Elvira Öberg i bataljen om den stora kristallbucklan, förvånansvärt hade den som burit den gula ledartröjan, ni vet Marte Røiseland gjort en makalös arbetsdag till absolut dominans med alla fyra felfria serier och såg till att det blev revansch efter att ha blivit slagen av Elvira i onsdags med 21 sekunders marginal, i övriga fall kunde Hanna Öberg köra upp sig till pallen som trea bakom lillasyrran sedan hon drog ifrån klungan som riskerade minst en straffrunda trots att det var vindstilla i olika håll; Linn Persson tangerade sitt personbästa på Ruhpolding med en viktig femteplats innan landslaget drar iväg till höghöjdsträningen på Val Martello.

Oturen fortsätter att hägra hos de svenska skidskyttekillarna med de där bommade skotten i lätt motvind, värst var ju när Martin Ponsiluoma sköt bort sig med fyra rundor i sista stå och Samuelssons väg till pallen grusades med de två första skotten utanför markeringen om inte uppkörningen på skidspåret gick ju till väga trots sjundeplatsen vid målgång, bäst i herrarnas jaktstart var den mycket omtalade fransosen Quentin Fillon Maillet efter att ha tagit hem segern från första startruta trots en hårfin duell med tysken Benedikt Doll i racets första halva, andraplatsen gick till Aleksandr Loginov medan Anton Smolskij försvarade tredjeplatsen mycket väl efter att ha slungat sig förbi en tröttkörd Vytautas Strolia uppför det branta backkrönet.






































lördag 15 januari 2022

Världens bästa tjänstebilar - Del 5

Vi närmar oss tabelltoppen av min lista på fyrdörrars-sedaner och dagens modell kommer från ett märke som prioriterade krocksäkerhet och ny teknik vid millennieskiftet.

4. Renault Laguna II


Första generationens Laguna var i cirkulation mellan 1993 och 2000, efter succén som inkluderat märkets enda BTCC-titel 1997 kunde Renaults ledning säga att en revolutionär förändring krävs för att klå dess tyska rivaler (BMW 3-serien, Opel Vectra & Audi A4) genom utformning av ett nytt skal respektive en klassledande fjädringskomfort, det tidiga nyårslöftet uppdagades vid en nybilsutställning i Paris anno 2000 när Laguna II presenterades till motorjournalisternas häpnad innan masstillverkning skedde direkt på monteringsbandet i Sandouville.

Vad som är nytt bortsett från det vackert utsmyckade karossformen ligger på den elektroniska sidan för den här sedanen var först ut i Europa att utrustas med nyckelkort och Stop & Start-knapp genom användning av multiplexering, stajlingen ritades av Patrick le Quément med några drag ur konceptbilen Initiale från A-stolpens gångjärnsled till C-stolpens midja, framvagnen på de tidiga årsmodellerna behöll den s.k. "Falkens vingar" som blev en trademark innan ansiktslyftningen förhandsvisades på bilsalongen i Amsterdam 2005 precis efter fabrikatets första seger i kalenderårets F1-säsong, strålkastarna har inte ändrats ett dugg men grillen fått små drag ur andra generationens Mégane bara för att ge henne ett nytt liv.

Kabinen på Laguna II ser någorlunda bättre och enklare ut, instrumenteringens grafik kändes lika ikonisk som på den föregående modellen, mittkonsolen radioenhet sitter gömd bakom en lucka eftersom moderna bilars stereo var omöjliga att stjäla med tanke på att bildelsstölderna hade ökat i Frankrike genom de första mätningarna som gjordes 1994, förarplatsen betraktades som en luftig och behaglig arbetsplats medan baksäteskomforten var något av en minuspoäng om en passagerare över 1,80 m träffar innertakets kant med bakhuvudet då risken att få pisksnärtskador är fortfarande på en kritisk nivå, i de dyrare utrustningsnivåerna är den elektriska parkeringsbromsen standard och apropå aktiv respektive passiv säkerhet har Lagunan blivit första bilmodell i Europa att få maxpoäng i EuroNCAP: s krocktest, d.v.s. fem stjärnor innan andra modeller i Renaults uppställning fått samma resultat i deras långsiktiga löfte om att minska trafikolyckor i Frankrike.

Utbud av motorer och transmission har varierat mellan ägare ur olika arbetssyften, hemma i Sverige var de flesta Laguna-ägare män i medelåldern som velat ha en med vanlig fyrcylindrig bensinmotor på två liter och 133 hästar men en liten andel kvinnor i den privata sektorn klurade ut att 1.8: an i Dynamic-utförande var bättre i driftsäkerhet med en femväxlad manuell låda byggd av franska Sadev, hälften av Europas revisorer och bankirer var direkt förtjusta i V6: an på tre liter i Privilegium-utförande då den klockade cirka fyra tiondelar snabbare från 0-100 km/h än turbomotorn trots kortare stoppsträcka, dieslarna hade varit en civilingenjörs stora favorit när den bränslesnåla tvålitersmotorn pumpade ut 177 hästkrafter med nästan identiska fartresurser som V6: an, sexväxlade växellådan från brittiska Xtrac var ny på den tiden och ändå klarar långa resor på en tank.

Laguna II av den senare årsmodellen har varit en jordnära tjänstevagn i modern tid, inte minst under perioden 2005-'06 då Renault blåste med sina blågula glasfiberburkar till märkestiteln i Formel 1, med råge kan denna bil med full last klara av en snabb kursändring om man undviker en älg framför dig på landsvägen, på feldoserade kurvor är den lätt att manövrera genom att förstå hur fint inställt styrväxeln egentligen är, med en blytung sexcylindrig motor under huven kan framvagnen vingla under hård acceleration vid gles trafik på E18, akustiken var förstklassig då man inte hör en jättehög brus efter att ha lagt i femman på farter vid strax över 90 km/h och köregenskaperna var i paritet med Mercedesen från ett tidigare inslag, över nu till minuspoängen där det finns en mängd med problematik innan man köper en begagnad Renault Laguna av den andra generationen, för det första så sitter mugghållaren i vägen och det är rätt så distraherande att lägga kaffemuggen samtidigt som man försöker byta radiokanal eller vrida upp volymen, navigationsskärmen är lite för suddig, designfelet är riktad mot den vanliga handbromsen som låg emot armstödet likaså knappen till aktivering av varningslampan i Saab-manér, telefoniuppkopplingen var lite för strulig och 1.9 liters dieselmaskinen kantades av tillförlitlighetsproblem, allra vanligast i ämnet motorhaverier är såklart de lösa kolvringarna som leder till skärsår i cylinderkammaren.

Efter 1.1 miljoner sålda exemplar mellan veckan efter nyår 2001 och slutet på maj 2007 hade Lagunan i sitt andra generation försatts in i Renaults "Hall of Frame" med stora framgångar på sin sida, nästa generation av denna bilmodell lanserades en vecka senare på en press release före dess fysiska släpp hösten 2007 på Frankfurts bilsalong.

fredag 14 januari 2022

Diskreta glidare

Calle Carlquist respektive Fredrik Nyblad och Claes Johansson från Vi Bilägares klassikerkolumn "Backspegeln" har tittat tillbaka på två olika bilmodeller som fick direkt belöning, den ena fick kallas för Frankrikes svar på Volvo PV544 och den andra var en hyllad lyxbil ritad av Bruno Sacco.

Den trevande Peugeoten vid namn 404 var en jättebra exempel på hur en klassisk sedan skulle se ut i tiden då Beatles "instant impact" i musikvärlden gick i högvarv, karossdesignen var långlivad utan behov av en dyrköpt ansiktslyftning med små undantag som byte av emblem och inredningsattiraljer fram tills nedläggningen 1975, förutom en bra bil att pendla med till och från jobbet hade den varit på äventyr i Afrika ett antal gånger och vunnit Safari-rallyt fyra år på raden med bland annat britten Bert Shankland bakom ratten.

https://s36.wheelsage.org/format/picture/picture-gallery-full/p/peugeot/404/peugeot_404_3_6.jpg

W126: an från Mercedes var en makalös stor kryssare med tidlös elegans bakom dess ikoniska grill och jättelika dörrar när Bruno Sacco och hans team från designavdelningen i Sindelfingen tagit fram en karossform som stått oförändrat ända ner till sommaren 1991 för kännedom.

Att hedra en ikonisk Merca som stod tidens tand är ett privilegium om man bedömer kabinens byggkvalité med den där svulstiga sittställningen på förarsidan, inslag av träpaneler på under mätarklustret känns solitt likaså vad som ruvar under dess långa motorhuv, redan i början på 80-talet hade man köpt en 280 SE med en rak sexa, några år senare hade maxeffekten på olika motorer utökats med tio procent genom förhöjd kompression och 560 SEL innehöll flera gadgets ombord som krockkuddar på förar- och passagerarsidan, hydraulisk parkeringsbroms, antispinnsystem och pyrotekniska bältessträckare.

https://www.vibilagare.se/backspegeln/1980-talets-mercedes-s-klass-var-tidlost-elegant

torsdag 13 januari 2022

Världens bästa tjänstebilar - Del 4

Nästa avsnitt handlar om en mellanklassbil som är relaterad med Volkswagenkoncernens halvkombimodeller trots att den blandar premiumkänsla med billig prislapp.

5. Skoda Octavia (5E)


Tjeckiens representant i mellanklassens segment har funnits sedan mitten av 90-talet med inkludering av den senaste som släppts för bara ett par år sedan, denna generation vid projektnamn 5E visades för allmänheten på fabrikatets museum i Mladá Boleslav med försäljningsstart redan februari 2013 och formgivningen ansvarades av den otroligt skicklige arkitekten Jozef Kaban.

Enkelheten med Octavias designtänkande är glasklar, grillen formades om för att få plats med radarn till den adaptiva farthållningssystemet likaså en 360 graders kamera, de främre LED-strålkastarna respektive baklyktorna har blivit rundare medan de skarpa linjerna runtom hela karosseriet inklusive C-stolpens fönsterlinje förblir en speciell kännetecken trots att de ansiktslyfta exemplaren från 2017 till 2019 fått de statiska kurvljusen och strålkastarna se mindre ut jämfört med de tidiga årsmodellerna.

Vid första dörröppning har den utvändiga minimalismen förts vidare till kabinen där instrumentpanelens arkitektur andas mer lyx än hos andra aktörer hos VW-konglomeratet, inredningen känns mycket lyxigare med inslag av beige på de dyrare utrustningsnivåerna, tygklädslarna är mjuka i stoppningen både i förarsätet och passagerarsätet bak, multifunktionsrattens tre ekrar är något smalare i jämförelse med exempelvis en Golf VII, i viss utsträckning har start och stopp-knappen tagit över nyckelhålets plats p.g.a. den nyckellösa entrésystemet som vanligen finns i ultramoderna bilar, mätarklustret känns typiskt Skoda med den logiskt utformade färddatorn som sitter emellan varvräknaren och hastighetsmätaren, på förarens högra sida var den klassiska parkeringsbromsen tillsammans med växelspaken mer betydelsefull än bara växelväljarens vred och en liten knapp som sköter den elektriska parkeringsbromsen hos de flesta premiumvagnar, klimatanläggningen huserar tre stora vred med knappsats ovanpå och navigationsskärmen innehåller mycket än bara GPS, utan också telefoniuppkoppling, stöldskydd, Android Auto, Apple CarPlay, DAB digitalradio och CD-växlaren sitter i handskfacket à la en Golf eller Passat.

Säkerheten först är vad som krävdes på EuroNCAP: s utvärdering när tredje generationens Octavia krocktestades våren 2013, den fick hela fem stjärnor i vuxenskydd plus ett godkänt resultat i fotgängarskydd respektive höga poäng i barnskydd, med aktiv säkerhet åt sidan är motsatsen lutad åt andra finurligheter som isskrapan inuti tanklocket, väl genomtänkt är papperskorgarna på framdörrarnas innerficka, askkopp som telefonhållare och även en integrerad plasthållare till parkeringsbiljetten.

Motorutbudet är flera enligt vissa ägare inklusive fyra olika val av transmission, med vanlig framhjulsdrift kan man få upp till åtta bensinmaskiner och till viss del fem dieslar om man inkluderar prestandaversionen vRS, som bäst kan man rekommendera tvåliters dieseln på 141 hästkrafter länkad med en 6-växlad manuell låda eller till er taxichaufförer samma motor fast med mer krut och DSG-låda som tillval, jag däremot kan undvika dieselmotorn och ge fördel till en turbomatad fyrcylindrig bensinmotor på 1.8 liter vilket är den som passar mig allra bäst, motorn har en maxeffekt på 180 hästar med vridet på maffiga 320 Newtonmeter, med TSI-motorn kan accelerationen från noll till hundra vara lika snabbt som på en gammal Renault 5 GT Turbo, automatlådan kommer jag inte rekommendera men om man gillar extra mekanisk känsla i växlarna är en 6-växlad manuell byggd av Holinger mycket bättre.

Vid testkörning av en Skoda Octavia 1.8 TSI är för det första en imponerande bil att pendla i, precis innan styrelsemötet kan jag lägga märke till att fjädringskomforten känns mycket jämnare på nybelagd asfalt än på korrugerad väg, länkarmarna är något styvare än på den föregående modellen speciellt i en med dieseldrift när bakvagnen på den sistnämnda spjärnar vid ett undanmanöver, i en Octavia 5E däremot så kränger inte ena hjulparet lika kraftigt om man har en bensinmotor under huven men tecken på passiv understyrning uppstår vid till exempel blixthalka eller hagelstorm mitt framför dig, byggkvalitén håller i gott skick med mycket benutrymme i baksätet men den största minuspoängen går ju till de skyhöga servicekostnaderna på de fyrhjulsdrivna versionerna inklusive vRS.

Efter sju år på tronen har den tredje generationens Skoda Octavias resa nått sitt slut när de flesta arkitekter, föreläsare och bibliotekarier ville behålla sitt ögonsten i flera år till, jag vet att den här bilen är den bästa som fabrikatet i Mladá Boleslav har någonsin konstruerat.

onsdag 12 januari 2022

Världens bästa tjänstebilar - Del 3

Dagens avsnitt är något av en specialare för fyrdörrars-sedanen i fråga är riktad mot både avantgarde för den gedigne tjänstemannen samtidigt som den bar på mycket tävlingsframgångar.

6. Mercedes C-klass (W203)


C-klassen anses vara Merca-entusiastens lönsammaste bilmodell i modern era enligt flera experter med tanke på W202: s popularitet bland revisorer och börsmäklare hemma i Tyskland, designarbetet på hur nästa generations modell kan se ut i framtiden togs fram av Hartmut Sinkwitz sommaren 1994 medan patenteringen dröjde i hela fem år tills man äntligen hunnit presentera bilen på nybilsutställning i Genève våren 2000.

Framifrån har W203 lånat en del form och funktionalitet ur kryssaren CL (C215), grillen med inslag av krom är exempel på en perfekt blandning mellan modernitet och nostalgi då utseendet inte var överflödigare på den sportiga sidan men elegansen satt kvar i en av flera parametrar, framlyktorna var snarlik Grand Tourer-coupén då halv- och helljusen var integrerade med varselljusen och körriktningsvisarna, från sidan är det bara millimeterperfekta linjer som gällde då formgivarna lyckades släta ut huvudkonturen som rörde sig från A-stolpens korta överhäng ända ner mot C-stolpens breda skuldra där man möter de triangulära baklyktorna med 3D-effekt, en liknande som sågs på en C215 och dörrhandtagen är färgkodad i de dyrare utrustningsnivåerna.

På insidan så känner man igen soliditeten ur instrumentpanelen som i en S-klass fast mer kompakt storleksmässigt, mätarklustret är logiskt utformade och förarorienterad, multifunktionsratten huserar åtta knappar, fyra på vardera sida som sköter allt från radiovolym och fordonsinställning direkt på färddatorn, luftutblåsen är högt placerade precis där de ska vara för att få plats med luftkonditioneringsreglagen och infotainmentsystemet med navigation som kostar extra, vanlig radio med telefoniknappar och CD-växlare var standard på entrénivån och uppåt, kabinens inredning känns mycket ljusare än föregångaren även om läderklädslarna var dyrköpta som tillval på prislistan trots en behaglig inramning både i förarsätet och på de bakre sofforna.

Under skalet hittar man flera motorutbud respektive val av transmission beroende på utrustningsnivå, de flesta vanliga bilister köpte en C 200 Kompressor, ni vet en fyrcylindrig bensinmaskin på två liter med överladdning som kramade ut 163 hästkrafter, inte illa men i de senare årsmodellerna har slagvolymen minskat till 1,8 liter för bränsleeffektivitetens skull, idag har en del högt uppsatta personer inom LO fastnat på en dieseldriven V6: a på tre liter som är tystare och mer anpassningsbar på långa resor men min favorit är klart och tydligt en maffigare sexcylindrig bensinmaskin på 3.5 liter länkad med en sjustegad automatlåda från ZF Sachs och 4MATIC som tillval.

Om jag ska testköra en vanlig C 230 Kompressor så tänker jag på flera saker, motorn är en mindre 1.8 liters maskineri som tillåter en bättre acceleration än den föregående 2.3: an, hjulupphängningsgeometrin var en klassisk uppsättning med tre graders negativ camber fram och två grader bak för bättre grepp i däcken och en mjukare fjädringskomfort, kulmuttrarna i servostyrningen ersattes av dubbla kugghjul i styrväxeln som länkar rattens aktiva rörelseenergi för en smidigare kursändring även på extrema väderförhållanden, körupplevelsen var otroligt kul och det är som att köra på räls när man tar beslutet att åka långt på en hel tank i exempelvis rutten mellan Arlanda och Falun men det finns flera varningstecken innan man ska till handlaren och fråga om en begagnad C-klass, värdeminskningen är konstant för en lönsam tjänstebil som den här, kolla regelbundet på chassits underrede om det finns tecken för rost och på de senare årsmodellerna är tecken på oljeläcka historia i och med att 1.8 liters bensinmotorn på de tidiga årsmodellerna har återkallats för allvarliga brister på kamaxeln.

På racerbanorna har de specialbyggda sedan-Mercorna varit en vanlig syn i direktsänd TV då DTM höjde insatserna bland åskådarna, i sitt debutår kunde Gary Paffett säkra dess första tävlingsseger innan mästerskapstitlarna för både honom och veteranen Bernd Schneider radades upp årgångarna 2005 och 2006, totalt har modell W203 vunnit 20 segrar, den senaste togs i Oschersleben 2007 med just Paffett i en privatanmäld bil.

Omkring två miljoner exemplar av denna bilmodell har sålts mellan hösten 2000 och en bit in på mars 2007 trots att den varit i bitter slagsmål mot BMW: s bästsäljare i kategorin 3-serien och Audis lyckobringare A4 under denna tidsperiod.

Här provkör Staffan Borglund en Mercedes C 200 Kompressor i en jämförelsetest på Trafikmagasinet

tisdag 11 januari 2022

Teknikaliteten kring geofencing

I en debattartikel från Vi Bilägare poängterade Erik Söderholm en plan på hur fordonsägare i Storstockholm styr sina bilar medhjälp av "geofencing" men detta gav en blandad respons av juridiska skäl, tekniken installerades redan hösten 2018 av BMW: s forskarteam i München för att laddhybriderna ska växla över från den kombinerade driftcykeln till elektrisk läge i stadstrafik.

De första testerna gick bra på olika ställen runtom i huvudstaden där man är villig att sänka farten till 20 km/h utanför en skola om det är ett tiotal barn som går över en korsning vid trafikljusen, miljöpartisten tillika trafikborgarrådet Daniel Helldén vill enligt lokaltidningen "Mitt i" på kort sikt att alla personbilar, nyttofordon och långtradare få den senaste teknologiska framsteget samtidigt som vägnätets utformning transformeras på ett annorlunda sätt.

https://www.vibilagare.se/nyheter/geofencing-tvingar-bilisterna-halla-hastigheten

måndag 10 januari 2022

Stora planer inför OS väntar

Världscupen i skidskytte är nu uppe i säsongens andra tredjedel med först två stycken GP-helger i Tyskland följt av Anterselvas höga höjder före Vinterolympiaden i Beijing, den fjärde deltävlingen spelas på Thüringens mest kända skidort Oberhof med sprintarna på vardagarna innan lördag och söndag avslutas med singelstafett, 2+2-stafett och jaktstart, vid mellandagarna hade Sveriges skyttecoach Jean-Marc Chabloz sagt enligt franska webbtidningen Nordic Mag att de har siktet inställt på världscuptävlingarna i Oberhof respektive bayerska byn Ruhpolding även om man avstår Anterselva p.g.a. att de ska på läger i Val Martello inför avresa till Beijing början på februari.

Tidigare under festligheterna fastställde IBU: s officiella webbsajt en s.k. kvalscenario inför Vinter-OS och dess kvoteringssystem, däribland får Norge, Frankrike, Österrike och Tyskland förlita sig på det maximala antalet deltagare som får kvala vidare till turneringen om de bästa resultaten blir konstant efter tävlingarna i Oberhof och Ruhpolding, om vi kastar tärningen till det norska landslaget så har tränarstaben tagit ut sju stycken åkare till den provisoriska listan, några av dem är Vetle Christiansen, Johannes Thingnes Bø och Marte Røiseland men fjolårets totala världscupvinnare Tiril Eckhoff har kantats av hälsoproblem den senaste tiden trots att hennes landsmaninnor Ingrid Tandrevold respektive Karoline Erdaloglu slåss om de två sista individuella platserna, de länder som fått sina deltagare uttagna vid fjolårssäsongens slut är Sverige och USA, det förstnämnda fick bilda ett helt lag till att tävla i olika discipliner medan det amerikanska landslaget tog ut bara tre stycken på både herrsidan och två på damsidan.

Herrarnas sprint blev senarelagd till fredag morgon p.g.a. snöbrist trots att den kördes ett par timmar innan damernas dito, i det kraftiga snöfallet och de hårda vindarna genom arenan har våra svenska skidskyttar gjort en otroligt svag insats när konkurrensen trotsade väderfenomenet med antingen en straffrunda i protokollet eller fullt skytte till vissa deltagare på listan, ryssarna åkte riktigt bra om inte Anton Babikovs comeback ledde till just dubbla nollor och en fjärdeplats bakom ledarklungan som bestod av Émilien Jacquelin, Sturla Holm Lægreid och Aleksandr Loginov; på damsidan däremot har systrarna Öberg försvarat Sankt Görans kors till en plats bland de femton bästa med inkludering av Stina Nilssons fjortondeplats med sent startnummer, när Julia Simonsson och Hanna Sola tvingas dela på andraplatsen var det ingen snack om saken på vem som tog hem det hela, ja i och med Tiril Eckhoffs frånvaro kunde "Vindtäta Marte" som smeknamnet anger chansa på bara ett missat skott till en ny sprintseger och därmed kvala in på Pole position till söndagens jaktstart.

En blek inledning i 2+2-stafetten förvärrades till två straffrundor och en chans om pallen för laget i blågula matchställ när Sebastian Samuelsson tappade värdefulla sekunder till Mikita Labastov varvet första sträckans två skjutmoment, bättre gick det för Ponsiluoma halvvägs in i loppet och åkt upp sig till en trettondeplats innan han lämnade över ansvaret till den ena systern Öberg; Hanna i förnamn, även hon ställde till med vindriktningen och tappat mark till Österrike och Ukraina efter ännu en straffrunda men sedan på spurtsträckan använde lillasyrran Elvira full acceleration ur sina skidor och remontadan resulterade i att hon blåste förbi tyskan Vanessa Hinz och ryskan Valerija Vasnetsova före målgång, kan ni tänka er att en fjärdeplats med totalt tre straffrundor och tio använda extraskott kändes som en svag men mirakulös utdelning inför OS-turneringen som inleds med just en 2+2-stafett, senare i lördagseftermiddagen kördes en singelstafett med mycket stök på skjutvallen, orsaken till varför det bommades alltför många skott och lett till straffrundor är vindfaktorn, speciellt italienaren Tommaso Giacomel som drog på sig minst tre rundor redan på första sträckan, vid slutet hade Norge till viss del en segerkänning men trillade ner till ett besviket sextondeplats efter tre straffrundor av Ida Lien i racets sista depåstopp, Ryssland med Anton Babikov och Kristina Reztsova vinner före Österrike och Ukraina medan Sverige slutade femma med två straffrundor i protokollet.

Nysnön fortsatte att vräka nedför Oberhofs skjutvall när herrarnas jaktstart bjöd på säsongens kanske galnaste utgångsläge, en del hade tippat på Polesittern Aleksandr Loginov som segrare men andra föll på antingen en fransos eller en norrman högst upp på pallen, dagens jätterevansch gick till Sebastian Samuelsson som sköt dubbla nollor i liggande innan det första stående skyttet slutade med bara en grov miss klockan tre; Johannes Thingnes Bø har haft det motigt den senaste tiden p.g.a. vindriktningen med fortsatt flera missade skott gentemot ledarklungan, när Loginov hade tre raka bom i sista stå kunde Quentin Fillon Maillet ta med Sebastian Samuelsson och Tarjei Bø till podiet med sina fina skjutserier, fransmannen efter sin GP-seger kommer nu inför nästa deltävling ta över den gula ledartröjan, därefter avslutades helgen med Marte Røiseland som klarade vindstrulet i Oberhof med att ta hem jaktstarten före Hanna Öberg och Dinara Alimbekava på en tredjeplats, övriga svenskor bland de femton bästa är som sagt Elvira Öberg som riktat en liten revansch efter den där spurtvarvet i 2+2-stafetten medan Mona Brorssons dystra svit blev brutet.