tisdag 23 juli 2024

Bilar som stegar ett årtionde mer

Vi vet att anno 2024 håller på att klassas som valurnornas år med små undantag men det kan finnas många klasskillnader på hur man firar olika populära bilars födelsedagar, flera franska märken enligt Vincent Foultier på L'Argus redaktion som skallrat med tangentbordet visar sig vara specialiserade på sånt och då kommer den intressanta biten att nålas fast på anslagstavlan.

Hos Citroën och Stellantis-grannen Peugeot råder det mycket festligheter i receptionen med prinsesstårtan på väg att serveras av en konditor på källarvåningen, i det röda hörnan har nationalklenoderna Citroën Traction Avant, Ami 6 Break, GS och CX redan passerat kriteriet som överlevande veteranbilar om inte småbilen Axel, större skåpbilen Jumper och rörmokarfavoriten C15 återupplever medelålderskrisen på annat sätt. I den blåa hörnan kunde "Lejonen" tända 40 stearinljus till de omåttligt populära rallyjärnen 205 GTi respektive T16, så småningom kommer 407: an och 1007: an fylla tjugo bast och min favorit bland fyrlingarna i MPV-sammanhang Peugeot 806 njuta av sin tidiga medelålderskris genom att fylla 30 honungssöta år på glasyren.

Renault på måfå ville skjuta upp sina födelsedagsfiranden dock utan förvarning men säkerligen hamnar kungen av sjusitsiga kombin Espace högre upp på podiet med sina fyra årtionden av framgångar, samma sak gäller även Renault 11 som en viss Sir Roger Moore hade rattat i Bondfilmen "Levande måltavla" och till er som gillar mjuka linjer i karossformen är Lagunan och Modusen s.k. "Youngtimers" i marknadsspråk.

https://www.largus.fr/actualite-automobile/ces-voitures-francaises-qui-celebrent-une-nouvelle-decennie-en-2024-30031390.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar