tisdag 14 juli 2020

Bråket som urartade roadracingcirkusen

Debatten om vem som var bäst bland italienska motorcyklister i MotoGP har genom åren uppmärksammats av världens kunniga sportjournalister.

Fejden mellan publikfavoriten Valentino Rossi och etablerade storstjärnan Max Biaggi tände till på VM-premiären i Japan säsongen 2001, vid utgången på sista kurvan var den då unge "Läkaren från Tavullia" knuffad av den äldre landsmannen och i början på nästa varv uttryckte han sin ilska precis innan han säkrade sin första seger för säsongen.

Ett par deltävlingar senare före prisceremonin i Barcelona kom det verbala tjafset som kablades ut i direktsändning, enligt f.d. expertkommentatorn Nick Harris var han på pressrummet cirka en halvtimme efter firandet och blev tillfrågad om skråman på Biaggis vänstra ögonbryn, det berodde på att Valentino av en slump hade gett honom en smocka men Max svarade att detta var bara en liten myggbett.

Utmaningen om mästerskapstiteln i den högsta divisionen gick vidare till nederländska Assen, följt av Donington Park och flera månader senare hade kampen om förstaplatsen i Australiens Grand Prix varit episk, det slutade i en hårfin sekunddrama med Valentino som segrare med ett nytt VM-titel i bagaget, hans första sedan 1997 i 250-klassen.

Några år efter flera bataljer om segern med Sete Gibernau har kampen mellan de största namnen inom italiensk roadracing återvänt, säsongspremiären i Sydafrika 2004 fick Valentino Rossi tysta kritikerna genom att slå sin erfarne konkurrent i en Yamaha efter flera år med Repsol Honda, efter Italiens GP på publikstinna Mugello kunde den bittra rivaliteten nå sitt slut med Rossis femte raka mästerskapsvinst och Max lämnar tungviktsklassen inom roadracing för att spendera sabbatsåret innan comebacken skedde år 2007 i Superbike-VM.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar